Съвети за изграждане на здрава връзка

  • 2 283
  • 5
  •   1
Отговори
  • Мнения: 139
Всички ние искаме да срещнем човек, с когото да живеем леко и просто, с когото да не се напрягаме, а общуването с него да носи само удоволствие. И когато срещнем такъв, се отпускаме и спираме да се стараем, защото решаваме, че вече можем да бъдем себе си и няма нужда да полагаме усилия да се харесаме.

Но тук започват проблемите. Само любов никога не е достатъчно. В началото, когато емоциите бушуват, понижаването на интензивността на преживяванията с няколко градуса остава незабележимо. Но с течение на времето, когато ден след ден температурата все повече се приближава към нулата, започваме да се чудим къде изчезна страстта, защо от докосванията на любимия вече не пърхат пеперуди, защо най-важният за нас човек се е превърнал в обикновен и дори досаден.

Всички романтични връзки преминават през върхове и спадове, всички те изискват усилия, ангажираност, желание за промяна и приспособяване на партньорите. Но независимо дали отношенията ви са още в началото, или сте заедно от години, има стъпки, които можете да предприемете, за да изградите здрава връзка и да се насладите на трайно щастие.

Съвет 1: Прекарвайте качествено времето заедно

Влюбваме се, като се гледаме и слушаме един друг. Ако продължим да гледаме и слушаме по същия начин – внимателно, ще успеем да поддържаме чувството на влюбеност по-дълго време.

Много двойки откриват, че контактът очи в очи от ранните дни на връзката постепенно се заменя от забързани телефонни разговори и текстови съобщения. Въпреки че дигиталната комуникация е страхотна за някои цели, тя не влияе положително върху мозъка и нервната система по същия начин като комуникацията очи в очи.

Изпращането на текстово или гласово съобщение до партньора ви с думите „Обичам те“ е страхотно, но ако рядко го поглеждате или нямате време да седнете заедно, той пак ще чувства неразбран и недооценен. И ще станете по-дистанцирани или несвързани като двойка. Емоционалните знаци, от които и двамата се нуждаете, за да се почувствате обичани, могат да бъдат предадени само при лично общуване, така че без значение колко натоварен е животът, важно е да отделите време, което да прекарвате заедно.

•   Намерете нещо, което обичате да правите и двамата – споделено хоби, уроци по танци, ежедневна разходка, пиене на чаша кафе сутрин.

•   Опитвайте нови неща заедно.
Това може да бъде забавен начин да заздравите връзката и да поддържате живота си интересен.

•   Съсредоточете се върху общите забавления.
Двойките обикновено са по-забавни и палави в ранните етапи на връзката. Това игриво отношение обаче понякога може да бъде забравено, когато житейските предизвикателства започнат да ви натоварват или се натрупат стари недоволства. Запазването на чувството за хумор всъщност може да ви помогне да преминете през трудните времена, да намалите стреса и да се справите с проблемите по-лесно. Помислете за игриви начини да изненадате партньора си – да донесете вкъщи цветя, дребни подаръчета или неочаквано да резервирате стая в любим хотел. Играта с домашните любимци или с децата също може да ви помогне да възвърнете отново вашата игривост.

•   Правете заедно неща, които са от полза за другите.
Един от най-сигурните начини да останете близки и свързани е да се съсредоточите заедно върху нещо, което вие и вашият партньор цените извън връзката.
Доброволчество, благотворителна кауза, проект или обществена работа, която има значение и за двама ви, могат да поддържат връзката ви свежа и интересна. Освен това може да ви запознаят с нови хора и идеи, да ви предложат шанс да се справите заедно с нови предизвикателства и да предоставят нови начини за взаимодействие между вас.


Съвет 2: Общувайте пълноценно

Добрата комуникация е основна част от здравата връзка. Когато хората спрат да общуват пълноценно, промяната или стресът наистина могат да изведат наяве липсата на връзка. Може да звучи опростено, но докато общувате, винаги можете да се справите с проблемите, пред които сте изправени.

•   Кажете на партньора си от какво имате нужда, не го карайте да гадае.
Невинаги е лесно да говорите за това, от което имате нужда. Обикновено не се замисляте особено за това какво е наистина важно за вас в една връзка. И дори да знаете точно от какво имате нужда, говоренето за това може да ви накара да се почувствате уязвими и дори засрамени. Но погледнете на това и от гледната точка на вашия партньор. Той не може да чете мисли. Въпреки че може да има някаква представа, много по-здравословно е да изразите нуждите си директно, за да избегнете объркване. Вместо да оставяте недоволството, неразбирането или гнева от грешките му да се трупат и растат, научете се да му казвате точно от какво имате нужда.

•   Обръщайте внимание на невербалните знаци.
Голяма част от комуникацията ни се предава чрез това, което не казваме. Невербалните сигнали, които включват зрителен контакт, тон на гласа, поза и жестове като навеждане напред, кръстосване на ръце или докосване на нечия ръка, говорят много повече от думите. Ако умеете да долавяте невербалните знаци, „езика на тялото“ на партньора си, ще знаете как наистина се чувства той и ще можете да реагирате по съответния начин. За да работи една връзка добре, всеки човек трябва да разбира собствените си сигнали и тези на партньора си.

Също така е важно да се уверите, че това, което казвате, съответства на езика на тялото ви. Ако кажете „Добре съм“, но стиснете зъби и погледнете настрани, тогава тялото ви ясно сигнализира, че сте всичко друго, но не и „добре“.

Когато получавате положителни емоционални сигнали от партньора си, се чувствате обичани и щастливи, а когато изпращате такива, вашият партньор се чувства обичан и щастлив. Когато спрете да се интересувате от собствените си емоции или емоциите на партньора си, ще нарушите връзката помежду ви и способността ви да общувате ще пострада, особено в стресови моменти.

•   Бъдете добър слушател.
Въпреки че в напоследък се набляга много на говоренето, ако можете да се научите да слушате по начина, който кара другия човек да се чувства ценен и разбран, можете да изградите по-дълбока и по-силна връзка помежду си.

Има голяма разлика между слушане и простото чуване. Когато наистина слушате – когато сте ангажирани с това, което се казва – ще чуете фините интонации в гласа на вашия партньор, които ви подсказват какви са действителните му емоции. Това, че сте добър слушател, не означава, че трябва задължително да се съгласите с партньора си или да промените мнението си. Но това ще ви позволи да намерите общи гледни точки, които ще ви помогнат да разрешите конфликта.

•   Управлявайте стреса.
Когато сте стресирани или емоционално претоварени, е по-вероятно да разберете погрешно партньора си, да изпратите объркващи или отблъскващи невербални сигнали или да изпаднете в нездравословни модели на поведение. Колко често ви се е случвало под влияние на стрес да отблъснете любимия човек, да кажете или направите нещо, за което по-късно да съжалявате?

Ако се научите ефикасно да управлявате стреса и бързо да се връщате към спокойното си състояние, вие не само ще избегнете подобни съжаления, но също така ще можете успешно да избягвате конфликти и недоразумения.
Не атакувайте партньора директно, а говорете за себе си, за да съобщите как се чувствате. Например, вместо да кажете „Караш ме да се чувствам зле“, опитайте с „Чувствам се зле, когато правиш/казваш това“.


Съвет 3: Поддържайте физическата интимност жива

Докосването е основна част от човешкото съществуване. Проучвания върху бебета показват колко голямо е значението на редовния, привързан физически контакт за развитието на мозъка. И ползите не свършват в детството. Любовните докосвания и интимността повишават нивата на окситоцин в тялото – хормон, който влияе върху връзката и привързаността.

Въпреки че сексът често е основният камък на здравата връзка, той не трябва да бъде единственият метод за физическа интимност. Честото и нежно докосване – държане за ръце, прегръдки, целувки – е също толкова важно.

Разбира се, важно е да сте чувствителни към това, което партньорът ви харесва. Нежелано докосване или неподходяща увертюра могат да накарат другия човек да се напрегне и отдръпне – точно това, което не искате да става. Както в толкова много други аспекти, такава реакция може да е признак, че не обсъждате достатъчно вашите нужди и намерения с партньора си.

Дори ако имате неотложни ангажименти или малки деца, за които се тревожите, можете да помогнете за поддържането на физическата интимност жива, като си отделяте редовно време за вас като двойка, независимо дали под формата на вечерна среща, или само един час в края на деня, когато можете просто да си поговорите или да се държите за ръце.


Съвет 4: Научете се да давате и получавате във връзката си

Ако очаквате да получавате това, което искате, през 100% от времето във вашата връзка, подгответе се за разочарование. Здравите взаимоотношения се градят върху компромиси. Нужни са усилията на всеки от вас, за да се гарантира, че има разумен обмен.

•   Осъзнайте какво е важно за вашия партньор.
Ако знаете какво е наистина важно за партньора ви, това може да допринесе много за изграждането на добра воля и атмосфера на компромис. От друга страна, също така е важно вашият партньор да може да разпознава вашите желания или вие да ги заявявате ясно. Постоянното даване на другия за сметка на собствените нужди само ще натрупа негодувание и гняв.

•   Не превръщайте „победата“ в своя цел.
Ако подхождате към партньора си с нагласата, че нещата трябва да стават само както вие искате, трудно ще постигнете компромис. Добре е да имате твърди убеждения за нещо, но партньорът ви също заслужава да бъде изслушан. Уважавайте другия човек и неговата гледна точка.

•   Научете как да разрешавате конфликтите с уважение.
Конфликтите са неизбежни във всяка връзка, но за да я поддържате силна, и двамата трябва да чувствате, че сте били чути. Целта не е да спечелите спора, а да поддържате и укрепвате вашите отношения. Никога не забравяйте, че двамата играете в един отбор.

Главното във връзката е уважението. Не влечението, не общите цели, не религията, даже не и любовта. Ще има моменти, когато ще си мислите, че вече не се обичате. Но затихналите чувства могат да се възвърнат и даже да запламтят още по-силно. Само загубеното уважение никога не може да бъде възстановено. А без уважение вие винаги ще се съмнявате в намеренията на партньора си, ще осъждате неговия избор и ще се опитвате да ограничите неговата независимост.

Освен това е нужно да уважавате самите себе си. Без самоуважение вие няма да можете да почувствате, че заслужавате уважението на партньора си. През цялото време ще се мъчите да му доказвате, че сте достойни за него, а това в крайна сметка ще навреди на вашите отношения.

Уважението е пряко свързано с доверието. А доверието е основата на всяка връзка. Без него не може да възникне чувството за близост и спокойствие.


Съвет 5: Бъдете готови за пикове и спадове

Важно е да признаете, че във всяка връзка има възходи и падения. Няма да сте винаги на едно и също ниво. Понякога единият партньор може да се бори с проблем, който го стресира, като например смъртта на някой близък. Други събития, като загуба на работа или тежки здравословни проблеми, могат да засегнат и двамата партньори и да затруднят общуването помежду им. Може да имат различни идеи за управление на финансите или отглеждането на децата. Различните хора се справят със стреса по различен начин и недоразуменията могат бързо да се превърнат в разочарование и гняв.

•   Не прехвърляйте проблемите си върху партньора.
Ако сте подложени на голям стрес, това може да ви направи избухливи. А това бавно ще отрови връзката ви. Намерете други, по-здравословни начини за управление на стреса, гнева и разочарованието. Не забравяйте, че сте екип. Ако продължите да вървите заедно напред, това ще ви помогне да преминете през всяка житейска криза.

•   Бъдете отворени за промените.
Промяната е неизбежна в живота и тя ще се случи, независимо дали я приемате, или се борите с нея. Гъвкавостта е от съществено значение за адаптиране към измененията, които винаги се случват във всяка връзка, и ви позволява да преминете заедно както през добрите, така и през лошите времена.

•   Ако имате нужда от външна помощ за вашата връзка, протегнете ръка заедно.
Понякога проблемите може да изглеждат твърде сложни или непосилни, за да се справите като двойка. Терапията за двойки или общ разговор с доверен приятел може да помогне да преодолеете всяка криза във вашите отношения.


В рамките на инициативата „Специалистите говорят“ можете да получите безплатни консултации, ако имате нужда да подобрите отношенията с близките си, да преодолеете изневяра или друга криза във връзката, да се справите с трудни моменти в живота си.

Последна редакция: вт, 07 ное 2023, 18:22 от Рaдост

# 1
  • Мнения: 6 521
От разкази на възрастни хора, баби и дядовци, съм научил, че най-здрави и доказали се във времето връзки, са се раждали по времето на строителството на Хаинбоаз и Прохода на Републиката.
Моят съвет - вижте там нещо да се уговорите с Бойко Борисов, да ви включи в магистрала Хемус. Може да излезе заек от тая трънка.

# 2
  • Мнения: 7 256
Здрава връзка, не само се гради с честност и доверие, а и грижа един към друг. Постоянно, всекидневно.

# 3
  • Мнения: 2 472
Ако са хоум офис- става.

# 4
  • Мнения: 6 521
Здрава връзка, не само се гради с честност и доверие, а и грижа един към друг. Постоянно, всекидневно.

Че то даже робите не са се напъвали постоянно, всекидневно. В някои от диалозите на Платон се споменават роби и чак такива ексцесии постоянно, ежедневно, няма.

# 5
  • Мнения: 242
Честно да си кажа ,една връзка в днешно време е само  -  за жената.Ако жената няма дом да търпи,иначе не виждам смисъл.Жена с дете,дом и работа няма нужда да си усложнява живота.Двойна работа,слугинаж и вечно да се съобразяваш какво казваш ,какво правиш.

Общи условия

Активация на акаунт