Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...5

• 60 045
  • 762
  •   1
Отговори
# 225
  • Melmak
Слийк, ако е към мен това 3 спрея са 3000iu от бетър ю, а за к2 вече писах. Аз за това приемам отделно още витамин д.

# 226
Сумарно, каква е дозата на вит. Д в iU за ден?

# 227
  • Варна

Didi168, магнезий да. Желязо, ако сте в дефицит, фолиева също. Какво ви е автоимунното заболяване и каква доза смятате да приемате?

Имате ли препоръки за добавка магнезий?
Магнезият, както и желязото, и фолиевата, са ми уж в границите на референтните стойности, но предполагам, че и те не са адекватно определени и не знам какво и колко допълнително да приемам и за тях. Качих си резултатите на предната страница. Автоимунното ми е Хашимото.

За дозата витамин Д, спрейчето е 1 впръскване - 1000 IU. Ако си взема и от обикновения, без К2, и пръскам и от двата, по 4 пъти, ще стане общо 8000 IU на ден. Обмислям да пробвам така. Чудя се мога ли на два пъти да си ги изфъшкам всичките тия IU-та, че не мога цял ден да седя със спрей в ръка. Примерно на обяд по 2 пръскания на всяка буза и на вечеря - също.

# 228
  • Melmak
6000 iu

# 229
6000 iu
Колко време взимаш тази доза? За сравнение питам.

И един въпрос към sleek: тези дози за които говориш в коя държава са правени изследванията? Всеизвестно е, че в Америка например има по-голям процент хора с по-голямо тегло, а Д е мастно разтворим. Вероятно дозата може да е по-голяма при мъжете или хора с повече кг. Има ли статистика спрямо кг? Не е едно и също да дадеш висока доза на 80-90 кг човек например и на 50кг.
Аз съм 58кг и с 6000ui , мисля че си създадох проблем за 20 дни с тази доза. 2-3 дни почти нищо не съм хапвала. Диария, запек , гадене, загуба на телесно тегло са признаци на предозиране, според интернет. При мен Започнаха болки  в сърцето, спрях освен витамините, също и кафето, чашката вино вечер,  защото от напълно здрав човек преди няколко дни, през уикенда почти не се вдигнах от леглото. Имам подобрение, но се ядосвам защото сама си докарах проблеми.

# 230
  • Melmak
Amandine, тази доза от ноември към днешна дата. Нямам никакви странични ефекти, чувствам се чудесно. Бавно се вдига, бях със 71, сега съм 145 nmo/l. Бавничко се вдига, но аз само позитиви виждам. Имах депресивни мисли с този дефицит. За килограмите не знам, аз съм поне 18 кг над теб.

# 231
Amandine , аз съм около твоите килограми (60кг), приемам 6000 iu и само ползи виждам от приема на витамин Д. За тревожността, която имах ти писах вече, постоянно ми беше отпаднало, разболявах се често , бях често в лошо настроение. След приема на витамин Д и б12 всички симптоми изчезнаха и се чувствам повече от добре.
 Според мен проблемът ти наистина не е от приема на витамин Д. Всички симптоми ми звучат , като вирус.

# 232
От 9-ти декември по препоръка на Sleek започнах с 20 000  iU за 2 седмици и след това трябваше да продължа с 10 000  iU. През повечето време обаче съм на 12 000  iU. Ползвам спрея на BetterYou Д 3 000 - 3 впръсквания и Д+ К2- 3 отново 3 впръсквания. Магнезиев цитрат също приемам. Чувствам се чудесно и отново искам да благодаря на Sleek за препоръчаната схема. Моята ендокриноложка ми препоръча подобна схема отново с високи дози. Според нея дози от 1 000  iU на ден са профилактични за бебета.  Преди това изгубих години с дълъг прием на 1 000 -2 000 и схеми с 5 000 iU и все си бях с дефицит. Тогава приемах капсулни и таблетни форми на Natural Factors и Nature's Way.
Позитивите ми при мен са много и съм сигурна, че е от по-високата доза, както и от правилната за мен форма.
Ето това споделих след първата седмица  с дневна доза от 20 000 iU

-Повишаване на енергията
-Намаляване на тревожност и подобрено настроение
-Изчезнаха ми болките по стави, кости, които имам от 1 година
-Повишен имунитет
-По-лесно заспиване, продължителен и пълноценен сън

Сега добавям и повишаване на концентрацията, по някакъв начин и зрението ми се подобри за този период. Има и нещо друго, което не знам дали е свързано с високият прием и ще помоля Sleek да ми отговори. Последният ми цикъл уж беше преди 13 месеца и си мислех, че вече съм в менопауза. На 53 години съм. След като започнах с високите дози, през декември имах ПМС, а сега през януари отново ПМС и абсолютно нормален цикъл. Ноември бях на преглед при гинеколог. Всичко беше нормално при прегледа и с цитонамазката също, и затова не се притеснявам, че има някакъв проблем.
Като човек с много алергии към добавки и лекарства, имам ИР, преддиабет, проблеми с жлъчката и др. се храня еднообразно, избягвам доста храни, също и почти не  вземам вече добавки освен колаген от години, силиций и кверцетин от време на време  правя курс, си мисля, че по някакъв начин това възобновяване на цикъла е свързано с високите дози витамин Д и наваксването на дефицита.

# 233
  • София
Аз не мисля, че пиенето на витамин д има връзка с цикъл на 53. Ако пиенето на този витамин би спирало менопаузата, сигурно нямаше да има такава. Просто не сте приключили, случва се.

# 234
Снощи отговорих на Didi168, тази сутрин виждам, че постът е изтрит, не за пръв път. И един друг участник по-рано беше питал защо се трият постове. Не знам как да го разбирам да се трият напълно адекватни и по темата мнения, без никакви нарушение на правилата тук. Ако модераторите не искат да пиша в тази тема (или форума въобще), да намерят начин да ми го кажат директно, за да не си губя времето.

hechicera_, дозата ти е ниска, но ако се чувстваш добре - ОК.

Amandine, при остър дефицит и дози от 6,000iU е абсолютно и напълно невъзможно да се стигне до предозиране или хипервитаминоза на "Д". Просто е вън от въпроса. 1,000.000% сигурно, че не е това причината. При теб най-вероятно има друг проблем. Направи си изследвания и си провери серумния калций. Щях да ти кажа да си погледнеш и нивата на вит. Д, но е без предметно, защото ще са ниски. От остър дефицит да преминеш в клинична хиперкалцемия, трябва да изпиеш десетки милиони iU, в продължение на месеци и годидни Да не би да си с хиперпаратиреоидизъм? Или просто си хванала вирусна инфекция, каквито в момента върлуват навсякъде.

Necha, радвам се че сте добре и че черпите ползи от вит. Д. Прави ми впечатление, че сега приемате 12,000, вместо 10,000 както беше по схема. Означава, че по-високите дози ви действат добре и че може би вашата постоянна доза е 20,000 дневно, вероятно и по-висока дори. Относно цикъла ви. Не ме изненадва, защото попаднах в литературата на едно място, че вит. Д е силен модулатор на естроген, но не ми е направило впечатление към онзи момент. Ще проверя по-обстойно и ще ви пиша.

Имам много интересни неща да публикувам, но ако модераторите ще ми трият мненията без основание и без обяснения, просто ми дайте сигнал, да не си хабя клавиатурата.

# 235
Както на теб ти е удобно - на залък храна, в лъжичка или друго. Но да е когато приемаш и храна, а не само капките. То зависи и колко капки приемаш, че ако са само няколко поне на мен ми е тъпо да ги облизвам от лъжица само тях Grinning
Лекаря ми предписа 5 капки на седмица.

# 236
  • Melmak
Слийк, не разбрах за к2 ли казваш, или за д?

Не знам защо тук се трият полезни мнения. Обаче в друга тема не изтриха нищо, когато един потребител отхвърли диагноза на пациент само по снимка. Лекар е прегледал човека, има поставена диагноза и лечение. Но тук се диагностицира по снимка. Еми.. не знам каква е тая модерация.

# 237
Включвам се отново.  Ходих до ЛЛ, споделих каква е ситуацията. Каза, че не може да е от вит.Д. до 10 000 единици няма проблем и да си ги доизпия. Явно  моята лекарка си е напълно в час с новостите, защото на повечето места наистина пише 4000 единици макс дневно.
По-скоро от магнезия биха могли да са оплакванията.

Пратиха ме на за кардиограма, ОК си беше, вдигнала съм малко кръвно 130/90  (за мен е висока стойност, обикновено ми е 110/70), също и пулс 95, като от 3 дни не пия кафе!
Започнах да се храня от снощи. В общи линии нищо притеснително ме видяха, нищо не предписаха.
Като минат 2 седмици от приема ще направя отново пълни изследвания да видим какво се случва.

# 238
Sleek, отново Ви благодаря Flowers Hibiscus Със сигурност може да се открие връзка между витамин Д и цикъла. Нали този витамин се държи като хормон в тялото и взаимодейства и влияе на другите хормони. Тъй като аз нямам богати медицински познания, а само личен опит, който съм събрала през годините, четене и събиране на информация от достоверни източници и хора, на които се доверявам, съм се научила винаги да търся логика и тя ме води към връзката високи дози витамин Д и възобновяването на цикъла. Разбира се, възможно е да има и друга причина, но ми се струва много малко вероятно.
Убеден съм, че е така. Всеки познава най-добре тялото си и това тежи много повече, отколкото написаното в някакъв учебник или статия. Аз все пак ще проверя по въпроса и ще ви пиша, когато имам какво да споделя.

А как са съпругът и дъщеря ви, как им се отразява на тях приема на вит. Д?
---

Amandine, вит. Д няма нищо общо с оплакванията ти. Когато си правиш изследвания следващия път, съветвам те да си пуснеш калций и PTH хормона.

# 239
Добре са, благодаря Flowers Hibiscus И те като мен усещат само ползи, нямат проблем с по-високата доза.

Общи условия

Активация на акаунт