Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 75

• 47 236
  • 755
  •   1
Отговори
# 540
Дами, дозата е 37,5 от 35,40 дни. Да я направя 50? Като симптоми си се усеща хипото, не както в началото, но все пак не ми е комфортно..
Т3 не съм пускала, защото винаги е в горната третина на референтните.

# 541
Според мен може да си я вдигнеш, Т4 има накъде да отива, а и щом не се чувстваш добре.

# 542
Мибобо, имаш ли мнение за канадска фирма Vykon? Направихме тест в коса и при тях може да се направи персонализирана формула с добавки.  Да се пият отделно, ми се струва мисия невъзможна.

# 543
Дъждец нямам, даже не ги бях чувала. Толкова много добавки ли трябва да се пият иначе?

# 544
Привет отново ,дали моге мнение на изследванията ??? Става въпрос за дама на 65г..... Хашимото ли е според Вас 🙏
Понеже е с високо кръвно
( миналата вечер вдигна 205 кръвно🤐) доктора й казал че първо ще стабилизират кръвното и после пжчват да лекуват ЩЖ , но не е казал какво й е .....

# 545
Здравейте отново! Както писах по-нагоре в темата, дъщеря ми имаше консултация с ендокринолог. За съжаление нямам копие от изследванията, но по думите на лекарката са изследвали всички хормони( щитовидна жлеза, полови хормони..), антитела за автоимунни заволявания, инсолин, захар, желязо, витамини и разширена кръвна картина за общи показатели. Направиха и ултразвук на щитовидната жлеза. Изследванията показват, че няма никакви автоимунно заболявания,  ИР и всички хормони са в граница. Ултразвуковото изследване обаче показва нехомогенна структура на щитовидната жлеза, но размерите на жлезата не са намалени.  ТСХ е 1.0. Установиха обаче много нисък витамин Д (18,5) и холестерол който е все още в норма, но в горната граница. Изписаха и витамин Д 20000(2×седмично) и оставиха хормона за щитовидната жлеза на 75. Казаха да отидем на контрола след 3 месеца. За холестерола очакват да се намали с балансирано хранене и спорт. Не можаха да установят причината за нехомогенната структура на ЩЖ и високото ТСХ преди три месеца. Има ли нещо, на което трябва да обърнем внимание, нещо което пропускаме. Притеснявам се, защото отне много време и притеснения докато открият, че всички проблеми със съня, концентрацията и общото състояние се дължат на ЩЖ

# 546
Привет отново ,дали моге мнение на изследванията ??? Става въпрос за дама на 65г..... Хашимото ли е според Вас 🙏
Понеже е с високо кръвно
( миналата вечер вдигна 205 кръвно🤐) доктора й казал че първо ще стабилизират кръвното и после пжчват да лекуват ЩЖ , но не е казал какво й е .....
Здравейте.
Има Хашимото, но по-големият проблем е, че вероятно има и Базед и в момента е в хиперфункция. Задължително нека се прегледа жлезата на ехограф, за да се види дали няма възли. Трябва да се пуснат и трак-антителата, но ехографът е по-наложителен. Гледам, че е изкарала ковид. Състоянието може да е временно и заради това, но при хипер трябва да се действа по-експедитивно. Високото кръвно вероятно има отношение към високото фт3.

Mary, така без цифри нищо не може да се коментира; за ир- абсурд. Остава да се доверите изцяло на лекарите. А не хомогенна структура обикновено сочи автоимунно. Това, че няма в момента антитела, не изключва автоимунен процес във времето.

# 547
Здравейте! Днес направих отново изследвания. Ще се опитам да обобщя случилоте се дотук, за да е по-лесно за преценяване.

Предишните изследвания бяха със следните стойности:
FT4 13.10 pmol/l (12.00 – 22.00)
FT3 2.57 pg/ml (1.580 – 3.910)
TSH 2.33 mIU/l (0.300 – 4.200).

Започнах да взимам Еутирокс, 25 мкгр по следната схема:
¼ таблетка от 13.11.2023
½ таблетка от 20.11.2023
¾ таблетка от 06.12.2023
1 цяла таблетка от 21.12.2023.

Както вече писах – след 2-3 дни симптоми с хиперфункция при последното вдигане на хормона, имаше период, в който се чувствах отлично, но от седмица – десет дни отново се чувствам без енергия, с отоци, сърцебиене при опит да вървя по-бързо и с леко дразнене в очите.

Резултатите от днешните изследвания са:
FT4 0.770 ng/dl (0.700 – 1.480)
FT3 2.920 pg/ml (1.580 – 3.910)
TSH 1.131 µIU/ml (0.350 – 4.940).

Виждам, че има сериозно намаляване на TSH, но ФТ4 продължава да е много ниско. Какво бихте ме посъветвали? Дали да вдигна дозата и с колко?
Благодаря Ви предварително!

Последна редакция: пт, 19 яну 2024, 14:14 от Acid_Burn

# 548
Здравейте! Днес направих отново изследвания. Ще се опитам да обобщя случилоте се дотук, за да е по-лесно за преценяване.

Предишните изследвания бяха със следните стойности:
FT4 13.10 pmol/l (12.00 – 22.00)
FT3 2.57 pg/ml (1.580 – 3.910)
TSH 2.33 mIU/l (0.300 – 4.200).

Започнах да взимам Еутирокс, 25 мкгр по следната схема:
¼ таблетка от 13.11.2023
½ таблетка от 20.11.2023
¾ таблетка от 06.12.2023
1 цяла таблетка от 21.12.2023.

Както вече писах – след 2-3 дни симптоми с хиперфункция при последното вдигане на хормона, имаше период, в който се чувствах отлично, но от седмица – десет дни отново се чувствам без енергия, с отоци, сърцебиене при опит да вървя по-бързо и с леко дразнене в очите.

Резултатите от днешните изследвания са:
FT4 0.770 ng/dl (0.700 – 1.480)
FT3 2.920 pg/ml (1.580 – 3.910)
TSH 1.131 µIU/ml (0.350 – 4.940).

Виждам, че има сериозно намаляване на TSH, но ФТ4 продължава да е много ниско. Какво бихте ме посъветвали? Дали да вдигна дозата и с колко?
Благодаря Ви предварително!

Вдигайте по същата схема: с по 6 мкгр. през две седмици или всеки път като усетите, че се връщат старите симптоми - качвайте с 6 мкгр.

# 549
roxx, благодаря ти много! Sparkling Heart
Само още един въпрос - кога да направя нови изследвания?

# 550
Не е задължително да правиш нови изследвания, поне не толкова скоро. Ръководи се от симптомите си, научи се да слушаш тялото си. Аз не съм пускала изследвания от август м.г., но почти на 90% усещам кога тялото има нужда от корекция.
Ако се чувстваш добре с новата доза, няма смисъл да се бодеш.

# 551
Така е, след време ще сте експерт и сама ще дозирате.

# 552
Благодаря Ви! Heartpulse
Сигурно съм много досадна, но съм съвсем боса в материята и колкото и да чета, някои неща трябва да ги натрупам с опита, а за първи път ми се налага да дозирам сама лекарство и то - хормон. Окуражителното е, че още докато вдигах досегашната доза се водех по това как се чувствам - усетех ли, че отново ме болят ставите и мускулите и веднага вдигах Еутирокса.

# 553
bongobongo
Да има възел 1,6см....Изписаха й сега лекарства за нормализиране на кръвното , и на 12.02 е пак на преглед и тогава да преценят дали ще започне лечението на ЩЖ..... но не е изкоментирал нищо относно диагноза 🤷‍♀️ а относно Ковид ,изкара го още 2022г и има всички ваксини
Като симптоми има качване на килца, тревожност, високо кръвно, носене и болки в главата, намоменти мудност, с паметта напоследък ,казва че бърка в работата, забравя..... сърцебиене, с корема и червата постоянно има някакъв проблем, пие пробиотик OMNI BIOTIC за това, иначе не е ок, болки в ставите ли е мускул ли е незная точно, но и за това ходеше на някаква иглотерапия ! А беее всичко наопаки 😔 от доста време й казвах и бях сигурна че е от ЩЖ....

Последна редакция: пт, 19 яну 2024, 18:36 от Plamennna89

# 554
Plamennna89, потърсете второ мнение, защото ако високото кръвно е заради щитовидните хормони, няма да има голям ефект върху овладяването му. Тоя възел може да хормонално зависим и да предизвиква ненормалното продуциране на фт3.

Общи условия

Активация на акаунт