Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 75

• 47 326
  • 755
  •   1
Отговори
# 495
  • тук и там
На мен личният ми изписа желязо, на база изследвания. Но причина не търси-а трябва. Щото приемам желязо-ама не мога да го вдигна.От всякакви хапчета получавам зверски запек, сега взех на спрей, с него съм окей, ама дали ще има ефект за желязото-не знам.

# 496
Само да напомня, че темата е с друга насоченост и моля не я обръщайте в поредната "ваша" тема в която всяко различно от вашето тълкуване на резултати е неправилно Hands V

Името на темата е "Автоимунен тиреоидит на Хашимото". Да, често е свързано с дефицити на витамини и минерали, но добавянето на желязо изобщо не е шега. При мен хематолога поиска още доста изследвания преди да ми назначи добавка желязо, защото съм с "непроявена анемия" и желязо 4.8 (норма 9-30µmol/l) за 3 месеца с почивки по седмица и контрола (задължително) след 3 месеца... Не ей така по препоръка от форума.

ПП: В тази тема се оказва, че "всичко е от ИР", в друга "тези изследния не показват ИР и ендокринолога е неграмотен", леко се чудя вече лицето sleek какъв background има Thinking
Тук вече се знаем с години поддържащи терапии и наблюдения върху нас си и децата...

Да, друга тема е и в същото време свързана. Bernichka искаше да разбере дали и какъв проблем има с ЩЖ и косопад, а се оказа, че има друг. А хипо на ЩЖ в в тясна връзка с желязото, така, че не е много "друга тема". И както написах по-рано в по-първите си постове, хора с хипофункция се нуждаят от по-богат запас на феритин. Не виждам и как темата била "моя"... Останалото от "ПП" смятам да не го коментирам.

# 497
  • Варна
Здравейте пак. Прочитайки абзаца за феритина от книгата, си казах 100% това ми липсва и на това се дължи косопадът ми. Днес сутринта се боднах и сега като си гледам резултатите - изглежда ми нормален. Единствено витамин Д почти нямам. Нещо друго нередно виждате ли?

Щитовидните и антителата ми са по-добри от преди, пия си хормончето. Сегашните стойности ОК ли са за забременяване?

И всъщност основният ми въпрос е възможно ли е косопадът ми да се дължи на дефицита на вит. Д? И какво бихте ми препоръчали да приемам?

# 498
Скрит текст:
Здравейте пак. Прочитайки абзаца за феритина от книгата, си казах 100% това ми липсва и на това се дължи косопадът ми. Днес сутринта се боднах и сега като си гледам резултатите - изглежда ми нормален. Единствено витамин Д почти нямам. Нещо друго нередно виждате ли?

Щитовидните и антителата ми са по-добри от преди, пия си хормончето. Сегашните стойности ОК ли са за забременяване?

И всъщност основният ми въпрос е възможно ли е косопадът ми да се дължи на дефицита на вит. Д? И какво бихте ми препоръчали да приемам?
Да. Виж темата за витамин Д Hands V Аз съм на Вигантол, ама все забравям да си го пия...

# 499
Спомням си, че много хора препоръчваха "Малтофер" и са споделяли, че от него не получават запек. Ако някой ден пак ми се налага да вдигам желязото и феритина, ще го тествам. Иначе, досега все си купувах различни продукти от "iHerb".

# 500
С Малтофер аз поне не успях да вдигна нивата на феритина над 17-18. Със Сорбифер успях. Но аз запек не съм имала от желязо (освен от Феро Фолгамма).

Последна редакция: пн, 15 яну 2024, 23:38 от dolce miele

# 501
Хора, в потрес съм. Бях писала, че съм бременна, и ми се е стигнало тсх, на хормон съм.
Спряха ми го, днес се видя, че тсх е 1.8, иначе т4 е на долната граница, 12.8 при норма от 12 до 22. Според ендокринолога е перфектно, с което аз не съм много съгласна, заради ниското ниво на т4. Според следящият ми трябва да взимам поне минимална доза. И казвам си аз, трябва да отида на друг ендокринолог. Но дотогава да взимам 12.5, козметично, пък той да се изкаже трябва или не, и доза. Така. Отварям си опаковката от 12.5 , купена от Турция, и шок, това е 125.... Дефакто вместо 12.5 съм взимала 125, и още 50, 175 общо около десет дни това... Изрично казах там 12.5, на руски, те руски говорят, но взимах и още много неща, и други дози, и изобщо не съм забелязала, че това е 125, не 12.5........Това обяснява срива на тсх, и т3 и т4 една идея над горната граница.... Дефакто дозата е била ок вероятно, но моята глупост е сътворила всичко...И сега почти случайно го разбирам...
Много ли е фатално тези конски дози, десет дни, направо ужасно съм притеснена.

# 502
  • Sofia
Скрит текст:
Хора, в потрес съм. Бях писала, че съм бременна, и ми се е стигнало тсх, на хормон съм.
Спряха ми го, днес се видя, че тсх е 1.8, иначе т4 е на долната граница, 12.8 при норма от 12 до 22. Според ендокринолога е перфектно, с което аз не съм много съгласна, заради ниското ниво на т4. Според следящият ми трябва да взимам поне минимална доза. И казвам си аз, трябва да отида на друг ендокринолог. Но дотогава да взимам 12.5, козметично, пък той да се изкаже трябва или не, и доза. Така. Отварям си опаковката от 12.5 , купена от Турция, и шок, това е 125.... Дефакто вместо 12.5 съм взимала 125, и още 50, 175 общо около десет дни това... Изрично казах там 12.5, на руски, те руски говорят, но взимах и още много неща, и други дози, и изобщо не съм забелязала, че това е 125, не 12.5........Това обяснява срива на тсх, и т3 и т4 една идея над горната граница.... Дефакто дозата е била ок вероятно, но моята глупост е сътворила всичко...И сега почти случайно го разбирам...
Много ли е фатално тези конски дози, десет дни, направо ужасно съм притеснена.

Марго, не се чувствам много компетентна, за да се изкажа за дозата, но се успокой, това е по-важно сега, за да не вредиш на себе си и на бебчето. Показателите на са лоши, така че вероятно не си навредила, важното е, че си се усетила и сега ще го коригираш. Не знам дали не трябва да е постепенно, обаче... Ще се включат другите момичета и ще те посъветват по-компетентно, а ти дишай и не се тревожи, природата е страшна сила и няма да позволи да си навредиш толкова лесно Flowers Hibiscus
В кой град се намираш?

# 503
Ох, и аз това си казвам, то наркоманки и какви ли не раждат здрави деца...
Това е проблемът, веднъж, че го почвам толкова рязко висока доза, и после, че рязко го спрях. На 10 ден след първото изследване тсх вече беше от 0.02 на 0.09, а щитовидните бяха паднали. Дефакто към десетина дни е филма, усетих сърцебиене и безсъние, и веднага се тествах.
Успокоявам се, че същия ефект има и по естествен път -тази често срещана гестационна тиреотоксикоза, която причинява същите симптоми, но пък тук яко химия е причината...Ох, ще гледам да не го мисля, станалото, станало...
В София съм.

# 504
  • София
Освен лекар в случая, друг не може да каже със сигурност.
Но когато забременях с второто дете, Начев ми вдигна рязко дозата от 75 на 150 (на толкова бях до края), аз бях шокирана, но е факт, че ми закрепи ТСХ на 1 и нещо до края, а след раждането стана точно така, както ми каза. Слушах го тогава и не съжалявам. С това искам да кажа да се успокоиш, отивай на лекар, на който вярваш, струва ми се, че няма нищо фатално.

# 505
Аз при него бях. Той каза, че сегашното ниво е перфектно, макар, че на мен т4 ми се струва ниско. Но той разбира се не знае какво се е случило, аз току що разбирам. Той беше убеден, че вероятно или дозата ми е висока, или е гестационна тиреотоксикоза. Аз естествено не мислех, че дозата ми е висока...Той тогава отчете като проблем евентуално само завишеното с малко над нормата т3, защото каза, че бебето има механизъм за защита към т4. Но това завишение е продължило кратко, веднага след спирането е паднало. То сега и да го питам, освен да ми надърпа ушите отново, и да ме изплаши, няма вече какво да се направи... Гледаме напред с контроли иначе.

# 506
Мисля, че няма щитовиден хормон от 12,5 мкг и най-ниската дозировка в таблетка е 25 мкг (за 12,5 мкг се дели на две). За избягване на бъдещи грешки.🙂

# 507
Ами аз казах 12.5 , и очаквах ако няма да ми каже, че няма. Иначе и аз деля. Понеже купих 25 и 50, нагоре даже не знам какви са. Липсата на запетая хич не съм я видяла:)
Чак сега съзирам що за случка се е случила.

# 508
Имах предвид, че за дозировка от 12,5 мкг реално е трябвало да се търсят таблетки от 25 мкг и да се делят на две. Може би са помислили, че е объркан превода и се търси 125 мкг.🤔

# 509
  • Sofia
Аз тъкмо за Начев щях да пледирам. Страшно е неприятен, като човек и доктор, но от бременни разбира, не може да му се отрече. В добри ръце сте, само спокойно и всичко ще е наред!

Общи условия

Активация на акаунт