За любителите на салати - тема 6

• 80 663
  • 731
  •   1
Отговори
# 675
  • Русе
Зелена салатка

# 676
  • Замък сред облаците
Набързо скалъпена измишльотина, която се оказа вкусна: ролца от раци, салата литъл джем, сол и майонеза.

# 677
  • В Космоса
И аз съм на зелена Копф салата с краставица, репички, магданоз, но вместо лук сложих зелен чесън. Много я обичам и така.

# 678
Аз си мислех, че всеки има някои предпочитани, дори и за период... Затова попитах дали си имате някои, дори и от сантимент, бе просто да я предпочетете винаги, даже и да имате друг богат избор  за момента.
А, така кажи Simple Smile Имала съм мини периоди на салати със киноа... на салати със броколи.... на салати със плодове.... на салати със червено цвекло, обикновено вдъхновени от някоя необичайно вкусна салата, която се опитвам да репликирам или подобря. Винаги, когато има си поръчвам и салата от водорасли!
Имах и период около 4-5 години в който където и да седнехме ядях салата с козе сирене, за предпочитане печено за предпочитане с розе Grinning На 4 континента! После този период премина и дойде периода на салата от октопод с просеко! Навсякъде и по всяко време, вкл. от италианска междуградска бензиностанция (ММ беше убеден, че ще е смъртоносна и наум вече беше похарчил парите от застраховката ми Живот!) Grinning Grinning  Въпреки, че историята помни и някои странни залитания от моя страна като руска пача със френско шампанско на Нова Година (цялата бутилка, компанията предпочиташе по съществени питиета). Grinning Grinning Grinning

За мен салатите с повече от три съставки са си направо основно ястие. Особено пък такива с ядки, варива, меса и ред други подобрители. Grinning  
Предпочитаме си простичка салатка преди основното хранене. Моите мъже с една салата няма как да минат, та било то и от тези, които е показала Агент. Grinning
А, една голяма порция такава салата + 300 гр мръвка си наяждат и мъж! Е, тийнът си иска и хляб Simple Smile

Последна редакция: пн, 24 мар 2025, 22:41 от Agent Provocateur

# 679
  • софия
Маруля, репички, зелен лук,чушле /не много л'юто/  сирене/всякакво/,, и хубав балсамов оцет - пролет само това ми се яде като салата Simple Smile
Като студентка пролет и есен менюто ми беше гречка/тъй като става готова само с накисване/ и пресни зеленчуци с малко сирене/кашкавал
ММ му дай чери домати син сирене и пукани чушлета и дори няма да разбере какво друго яде Simple Smile

# 680
Като студентка пролет и есен менюто ми беше гречка/тъй като става готова само с накисване/ ...
Oт студентските ми години насам ползвам този любим режим на гречка (или Гречневая диета) - накисната гречка + зеленчуци. Гола гречка в най-строгия вариант, със салата или зеленчук на пара в по-лекия, със кефир в най-лежерния!

# 681
  • София
Понякога изпадам в абстиненция по царевица. Ронена и варена. С чесън, сол и копър, може и чери домати или печена червена чушка.

Последна редакция: пн, 24 мар 2025, 19:18 от Fever Ray

# 682
Не знаех, че гречката може и само с накисване.  Колко време се кисне?

# 683
Ако бързаш и я сложиш в термос за да изстива максимално бавно -  приблизително 30 мин, без термос - около час. Гречката, която купуваме най-често е топлинно обработена (кафявата); много рядко се намира сурова (зелена). Та говоря за кафявата!

https://dzen.ru/a/XgDTHwbMRgCw56fU
Скрит текст:
"Каждая пачка коричневой гречневой крупы, которую вы покупаете в магазине, уже термически обработана. А на упаковке об этом ни слова, поэтому мало кто знает, что ест обжаренную гречку.

До середины XX века гречку кушали зеленой. Натуральная крупа имеет более тонкий вкус и аромат, содержит больше полезных веществ. Это было ценное по составу блюдо. Но крупа плохо хранилась, что снижало прибыль. Поэтому было невыгодно выращивать гречиху в больших количествах, несмотря на высокий спрос.

Чтобы получить больше дохода от производства культуры, было принято решение продлить срок хранения. Поэтому сейчас в магазинах продается обжаренная гречка коричневого цвета.

Гречиха не имеет никакого отношения к зерновым. Растение относится к семейству Гречишные. Плодом является трехгранный орешек. Поэтому, чтобы получить съедобную ядрицу нужно удалить твердую оболочку. Крупу загружают в резервуар, в который подают пар под давлением. После процедуры лузга легко отходит.

Полностью очищают зерно во время отшелушивания. Лузгу убирают выдуванием. Очищенное зерно просеивают на четырех вибрационных ситах, разделяя крупу на несколько качественных видов. Гречка имеет зеленоватый цвет. Привычный нам коричневый цвет она приобретает во время обжарки.

С помощью вентилятора на зерно направляют горячий воздух. Крупа просушивается и обжаривается, приобретая ореховый вкус и коричневый цвет. Часть питательных веществ теряется на этом этапе, но ядрица лучше и дольше хранится, не поражается вредителями запасов. Кроме того, коричневая гречка быстрее и лучше разваривается. Перед упаковкой крупа еще раз очищается от черных и поврежденных ядер. Происходит это с помощью оптического датчика и струи воздуха.

Последна редакция: вт, 25 мар 2025, 15:37 от Agent Provocateur

# 684
Аз се опитах да готвя с гречка или елда,но много специфично странен аромат има. Вие не усещате ли ?

# 685
Е, има си. Мирише на елда Grinning Ако сложиш друго, ще мирише на друго...
Но наистина си е специфична елдата, не всеки я харесва.
Преди доста време бях взела да пробвам и аз че нали много полезна била, дай да опитам и това. Мисля че си пишеше на нея че е бланширана, не я харесах достатъчно че да проуча дали само в такъв вид се продава или има различни и да трябва някои да се варят повече а не само да се попарят.

# 686
Точно и аз ,че била много полезна я взех,но така седи в шкафа, не мога нещо да свикна с аромата и ,а и не знам с какво и въобще бих ли могла с нещо да го "попритъпя" аромата ,че не ми е апетитно

# 687
На мен и на вкус нещо ми беше странна, просто не е моето. Има какво друго да ям, има и гречката други хора да я купуват и ядат, ти докато не пробваш няма как да разбереш ти дали би я яла или не. Ето - вече знаеш Grinning

# 688
Има си специфичен аромат, има си специфичен вкус  гречката и аз умирам и за двата. Но да, придобит вкус е за нас!

Например на стари години почна да ми мирише готвената риба. А цял живот съм обичала и яла риба всякаква. В същото време нямам никакъв проблем със сурова риба.

Последна редакция: пн, 24 мар 2025, 22:55 от Agent Provocateur

# 689
  • софия
Баща ми е руснак и майка ми е разказвала за първия път ,когато е опитал яхния и супа от кафява леща /"каша от какашки"/ - и до ден днешен отказва да я яде - имала много странен вкус Simple Smile
Така че ако си израснал с гречката не ти се струва странна,на стари години дадени храни вече се усещат различно

Общи условия

Активация на акаунт