За любителите на салати - тема 6

• 81 303
  • 731
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Като стана дума за леща, вкъщи много харесваме през лятото (вместо основно) салата с варена кафява леща, червен лук, червена чушка (може сурова, може и печена), розов домат, магданоз и саламурено сирене.

# 691
Баща ми е руснак и майка ми е разказвала за първия път ,когато е опитал яхния и супа от кафява леща /"каша от какашки"/ - и до ден днешен отказва да я яде - имала много странен вкус Simple Smile
Така че ако си израснал с гречката не ти се струва странна,на стари години дадени храни вече се усещат различно
Интересно, но не всички руснаци не познават вкуса на лещата/чечевица на руски. Grinning Моите наблюдения са, че я готвят и то много добре, както на маднжи, така и на салати.

Това е руски вариант на салата с леща и е разкошна.

# 692
Бланшираната елда я ползвам само за закуски...накисната за една нощ, със сушени плодове и орехи. За салата /т.е солено ядене/ изобщо не мога да си представя вкуса. Магар,че съм свикнала с него.

Nature Sun With Face Flowers Blossom
Понеже е пролет и в градината вече имам млада коприва да ви споделя една рецепта за салата с нея: накисвам копривата в гореща вода, за да не ми пари, режа на ситно, смесвам с кисело мляко, чесън пресен или левурда и орехи. Нещо като пролетна снежанка ми е Wink

# 693
От коприва правя таратор. Не я попарвам, а само я претривам със сол, с ръкавици естествено.

# 694
Аз съм яла страхотна салата от хрупкава, но не сурова розова леща, но никога не съм успяла да сваря леща така. Каквато и да е леща. Все ми се разварява или ако само я кисна в гореща вода остава сурова.

# 695
Скрит текст:
Баща ми е руснак и майка ми е разказвала за първия път ,когато е опитал яхния и супа от кафява леща /"каша от какашки"/ - и до ден днешен отказва да я яде - имала много странен вкус Simple Smile
Така че ако си израснал с гречката не ти се струва странна,на стари години дадени храни вече се усещат различно
Интересно, но не всички руснаци не познават вкуса на лещата/чечевица на руски. Grinning Моите наблюдения са, че я готвят и то много добре, както на маднжи, така и на салати.

Подобна е и традиционната им с гречка, печурки и магданоз за разкош в ресторантите в Москва. Само че я хапват.. за закуска! Smiley Не е лошо, на мен ми хареса.

Иначе любимата ми салата с гречка е: варена гречка, червна камба, червен лук и печени орехи, овкусена с ехтра върджин зехтин, сол и бял пипер. Мм, вкусотийка!

Последна редакция: вт, 25 мар 2025, 16:39 от Анонимен

# 696
  • софия
О руснаците си имат всички варива като нашите, идеята ми е че нашата леща примерно, ако не си я ял от дете - после леща чорбата наистина си е нещо странно. Точно както и на стари години да опиташ гречка. И едно от най-важните неща за новите храни също е  - как ще бде приготвена

# 697
Гречка съм слагала на сарми с кайма вместо ориз и е било супер. Но на салата не съм . При нас в руския я има някак препечена и има много хубав вкус в сармите .

# 698
Салата с леща по някаква незнайна причина никога не съм опитвала, някакси не е нещо обичайно около мен. С боб да и то не един вид но с леща не ми беше хрумвало. А гледам че продават и леща в консерви, трябва да се поправя.

Кажете някоя идея за салата с нахут, че съм взела консерва някога си но така и не ми дойде желание да направя хумус от нея. Не ми хрумва с какво да я съчетая.
Трябва да не е с чушки обаче, такова не ям.

# 699
  • София
Нахут добавям към домати, краставички, червен лук и малко люта чушка.

# 700
Аз се научих да ям гречка на 20+ год. - вече бях студентка в СУ! Но аз просто съм си такава, от дете много любопитна за нови вкусове и съчетания (Телец). Родната ми майка като ме види какво ям и готвя клати глава и казва, че не ме е раждала тя Simple Smile Но въпреки това сега чак осъзнах, че никога не съм яла гречка в сладък вариант, никога!

Традиционната руска рецепта на гречка с гъби и магданоз събира такива овации от хора, които дори не знаят какво е гречка, че винаги се забавлявам. За гости обичам много да експериментирам или да сервирам рецепта, която никога не са яли. Ерго моята обсесия със красиви картинки по които си избирам рецептите Simple Smile

Иначе любимата ми салата с гречка е: варена гречка, червна камба, червен лук и печени орехи, овкусена с ехтра върджин зехтин, сол и бял пипер. Мм, вкусотойка!
^^^ Звучи чудесно, ще се прави! Мерси, Еклектик!

^^^ Задължително ще я направя! Мерси, Sysly!

Кажете някоя идея за салата с нахут, че съм взела консерва някога си но така и не ми дойде желание да направя хумус от нея. Не ми хрумва с какво да я съчетая.

Последна редакция: вт, 25 мар 2025, 16:52 от Agent Provocateur

# 701
нахут, прясна краставица, червен лук на жулиени и кориандър (пресен)

# 702
Аз нахут бих комбинирала със зелен боб, или маринован,  от тънките и зеленини . А зеления боб пък с пресен чесън, лимон, зехтин  и листа от мента .

# 703
Агент, това беше първото ястие в живота ми, което опитах с гречка. И се оказа много вкусно! Можеш да добавиш и зеленина по твой вкус, магданоз върви, копър също.

За салата с нахут мога да препоръчам любимата ми пролетна в момента: киноа с червена чушка, авокадо, червен лук и нахут, овкусена с марината от доматена паста (една лъжица), зехтин, сол и бял пипер, обилно поръсена с копър. Мога всеки ден да я ям вместо основно Simple Smile

# 704
И риба тон от консерва забравих. Обаче май не ми е подходяща темата , че ме кара да се сещам какво крия в хладилника и в случая вкусна пушена сьомга. Ами не е добре за фигурата в тази хубава пролет Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт