За любителите на салати - тема 6

• 80 668
  • 731
  •   1
Отговори
# 705
На мен нахута в салата ми идва доста тежък. Затова бих предложила да се съчетае с по-свежи и леки зеленчуци,като тиквички например. Добре пасва и с патлаждан,макар че не знам той към леките храни ли спада.

# 706
И аз не знам,понеже и него не го ям Grinning
Споменах само чушките понеже те са по-логични за салата, патладжаните ги бях игнорирала че съществуват даже.
С нещо свежо си го представям и аз, но не мога да реша за комбинация.
С боб съм правила с лук, маслини, магданоз и краставица - и с прясна ми харесва, и с кисели краставички. Към това има зехтин и оцет също, естествено.
Нахута най-много да го забъркам по същия начин, но исках и други идеи да събера.

# 707
^^^ със спанак и със авокадо вариантите са чудесни! Показах ги по-горе!

Иначе любима зимна салата е с 4-5 вида различен по цвят боб, печени чушки, кисели краставички, царевица, нахут, червен лук, маслини, няколко тона копър!

# 708

Иначе любима зимна салата е с 4-5 вида различен по цвят боб, печени чушки, кисели краставички, царевица, нахут, червен лук, маслини, няколко тона копър!
Агент, тая с бобовете не идва ли твърде музикална? Stuck Out Tongue Winking Eye

Нахута и гречката не знам защо не успях да обикна, а не е да не се опитах. Нахут обичам само на Страгли Grinning - печен със сол.

# 709
Тцццц, не! Но хватката е да вземеш боб от консерви, той си е обработен добре и не прави газове. Копърът също помага в това отношение, та винаги слагам повече:

Последна редакция: вт, 25 мар 2025, 16:53 от Agent Provocateur

# 710

Уха, нахут,бобове,царевица ...смело предложение. Представям си после корема-балон.

# 711
И моето предложение с нахут - нахут, кисели краставички, сладка царевица, 2-3 скилидки чесън, сол, маслини и консерва риба тон в зехтин. То си е за наяждане. Laughing

# 712
# 713
Уха, нахут,бобове,царевица ...смело предложение. Представям си после корема-балон.

Както вече писах корем-балон няма! Единственото, което има е безпроблемно изпразване на червата. В крайна сметка количеството фибри във 100 гр "нахут,бобове,царевица" е същото или по-малко от това във 100 гр прост сингъл малт боб Wink

PS Ако консумирането на фибри ви подува проблемът не е във фибрите!

Последна редакция: вт, 25 мар 2025, 17:50 от Agent Provocateur

# 714
Салата с нахут: Сварен нахут, риба тон, к.краставички, каперси, царевица, капки лимон, сол, зехтин/олио и пържен лук за поръска.

Елда проядох на дърти години, мислех, че грам няма да ми хареса, но съм живяла в голяма заблуда. Много ми хареса.
Обичам я сварена с малко сол, после добавям масло и сиренце и се получава страхотна закуска.
Правя и сварена с микс от задушени в масло зеленчуци - броколи, карфиол, моркови, сол, малко чесън и копър. Ммм, вкусно.
Обичам я и като добавка в салати.
Мисля да направя и "табуле" с елда. Домати, много магданоз, зелен лук, сол, лимон, хубав зехтин с наситен вкус(за табуле е задължителен), няколко маслинки за разкош.
Ползвам само тази, друга не съм пробвала:

Пп На мен елдата ми се доближава по вид и вкус до житото, макар да нямат нищо общо. Става много хубав десерт от сварена елда, мед, орехи, стафиди и канела.

Последна редакция: вт, 25 мар 2025, 17:02 от Джаста Праста

# 715
  • Sofia
Само светлата елда ми харесва и мога да я ям.
Пробвах тъмна,бланширана,на люспи…все понамирисва неприятно 🫤

# 716
  • София
Често си правя салата с нахут за обяд на работа. Много често съчетавам и с паста.
 Пример: фузили, нахут, краставица, авокадо,  бейби спанак и маринован червен лук (за да не мирише, иначе за вкъщи си я правя с пресен )
Замествам  някои продукти със сушени домати, маринован артишок, кисели краставички, рукола вместо спанак, може и кубчета шунка или кашкавал. За дресинг ползвам кисело мляко с тахан и някаква зелена подправка (копър, кориандър или магданоз)

Имам една много любима салата от блога на Йоана - карфиол, печен червен лук, пикантен нахут и рукола! Страхотна е за есента https://www.kulinarno-joana.com/2018/03/salata-ot-pechen-karfiol … -tahanov-dresing/

За салати с леща ползвам зелена френска леща, не се разварява, а остава твърда, но сготвена. В блога на Йоана пак, има доста интересни рецепти с леща (имам любима с леща, червено цвекло и козе сирене)

# 717
Благодаря за идеите за нахута, за някои съчетания не се бях сещала наистина.
И нямам предвид тези с чушка, патладжан или риба тон, каквито не ям Grinning Аз с много претенции поначало и не всичките си ги изброих че явно не съм очаквала точно тях че съчетавате, авокадо или листа кориандър също не пипвам... Нищо, те пък на някой друг ще са полезни.
Пак имаше доста интересни предложения, ще видя накрая какво ще забъркам някоя вечер като нямам друго.

С няколко вида боб не мисля че е по-"интересно" накрая отколкото със същото количество но само с един вид боб. Правила съм салатата която споменах с боб, понякога ако правя количество за повече хора съм вземала нарочно различни, а не няколко еднакви кутийки. Аз обичам да ми е цветна храната, така че колкото по-шарено, толкова по-добре Grinning

# 718
От няколко ваши ,споделени салати се получи микс-нашата за вечеря!                                                                                                                                / марулка,домати чушка,краставица,риба тон,кус -кус...

# 719
Модифицирана шопска. С елда.

Общи условия

Активация на акаунт