Неща които по света са нещо нормално, но в България са табу или почти ги няма

• 16 890
  • 311
  •   1
Отговори
# 165
Точно това къде е бил е най-малко скандалното, той е политическа фигура и не ръководи нещата на терен.
Най-скандалното е, че все още се позволява, а и направо си се разпорежда, милиционерите да са без никаква идентификация по униформите за да не ги разпознаят. Черни жилетки с черни маски и толкова - типично за СС, Гестапо и КГБ.
Да, покрай сухото гори и мокрото, ама едно е да пуснат водно оръдие и да сложат белезници на случайно попаднали там, това ОК, ама да биеш паднал на земята и вързан с белезници човек си е пълна изродщина и си е за затвор, не просто уволнение.

Последна редакция: вт, 21 ное 2023, 14:24 от bboiko

# 166
Хора, правете разлика, моля ви. Не е табу, даже чисто законодателно е налично това с глобите. Има си ги. Съвсем друг е проблемът по неприлагане. Освен всичко друго, не е и съвсем  истина, защото някои глоби си имат събираемост. Може да е кампанийно и показно, но си минават и глобяват и кучкари чат-пат. Например.
Не е съвсем друг проблема, свързани са. То може в закона да пише и че има смъртно наказание за замърсяване, ама ако не се прилага какво от това? Нещо типично за държавите следващи шериата, от които явно взима пример България. - не е табу. Просто е неспазване на закона понякога. Това е съвсем различен проблем. Нямаме забрана за изпълнение на закона/нормативната уредба. Имаме простичко неспазване, липса на контрол.
Конкретно за кучетата са ми давали статистика от Столична община по моя жалба - в Южен парк проверяват средно по-малко от един стопанин дневно, а глобяват средно по-малко от един месечно. Или за още по-точно за месеците за които ми бяха пратили статистика нямаше установени никакви нарушения. Това за воденето на повод и с намордник. За почистване на изпражненията дори не проверяват реално. - това не е табу, няма забрана за прилагане на закона. Има просто неспазване. В случая дори и такова няма. Има редки проверки. Което нито е табу, нито е неприлагане/неспазване. Има ли закон-има. Указва ли глоба за нещо-указва. Глобява ли се-чат пат, защото проверките са редки. Това не е табу. проблемът е съвсем различен.

Табу в разговорния език е силна обществена забрана, чието нарушаване обикновено се смята от социума за осъдително или отвратително.

# 167
Не се нарушава понякога, а в 99.999% от случаите. Това не е просто неспазване. Закон има, но процедури за прилагането му няма. Процедури за оценка и контрол на работата на контролните органи също няма. Закона е само половината от системата, даже по-малко.
А процедури за налагането на закона няма защото, както вече писах, мнозинството в България не иска да има и не иска да им се налага да спазват закона. Та в този смисъл си е направо табу.

# 168
Точно това къде е бил е най-малко скандалното, той е политическа фигура и не ръководи нещата на терен.
Най-скандалното е, че все още се позволява, а и направо си се разпорежда, милиционерите да са без никаква идентификация по униформите за да не ги разпознаят. Черни жилетки с черни маски и толкова типично за СС, Гестапо и КГБ.
Да, покрай сухото гори и мокрото, ама едно е да пуснат водно оръдие и да сложат белезници на случайно попаднали там, това ОК, ама да биеш паднал на земята и вързан с белезници човек си е пълна изродщина и си е за затвор, не просто уволнение.
Останалото  не го одобрявам естествено,  но не  може при едно от най-големите събития , за които отговаря институцията , роп мениджмънта  да е по незначителни събития

# 169
Нищо не си дала, излагаш се. Копирай текста от закона, който твърди, че велодипедистите са длъжни да притежават шофьорска книжка, кола и застраховка към нея, че да ги предоставят при поискване.о, за да сме коректни, дори и застраховка (ГО в България) не е длъжен да има притежателят на кола, ако тя е спряна от движение.

Копирай какво пише в члена от закона, който посочваш. Много се излагаш с подобни нелепици.
Намери си го сама. Дала съм къде е, малко време отдели и го потърси. Типично по български, чакаш друг да ти свърши работата. С кое се излагам, че съм дала в кой закон и член се третира ли.
Коректността ти за българската застраховка и липсата на знания за щатската имат ли връзка, или само си пишеш? Продължавай да се излагаш.

Texas transportation code §543.053
Това ли?

В глава 543 няма подобен код. И никъде не излиза в Гугъл

https://statutes.capitol.texas.gov/Docs/TN/htm/TN.543.htm

Ако има 3-4 коли някой велосипедист, на коя от всичките коли ще му искат да си носи копие от застраховката? А ако има самолет?

Ако се напия като казак и си седя вкъщи или се возя в кола, подлежа ли някаква законова санкция от ЗДП? Продължавай да се излагаш, все по-смешно става. И никъде по света, нито пък у нас, не е нормално на велосипедистите да им изискват документите на МПС-тата, които евентуално притежават, нито е задължително велосипедистите да притежават шофьорска книжка (1), кола (2) и застраховка към нея (3).

# 170
AM лиценз в Германия е за електрическите. Но наистина се изисква определена персонална застраховка за каране на обикновен велосипед, особено за причиняване вреда на друго лице и имущество.
Понеже живея в Торонто съм много възмутена как се карат колела по тротоарите , въпреки че е забранено. Има и някакви промени след като избраха новата кметица, никога не е имала шофьорска книжка. Родена е в Хонг Конг, макар че това няма никакво значение. Тук всеки ден има пострадали пешеходци. Мен на 2 пъти щеше да ме блъсне е-bike на тротоар.

# 171
Свободният дух, усмивките по лицата на хората и липсата на ограниченост.
Винаги, когато изляза извън България, това нещо много се усеща. Всичко друго е поправимо. За горните ни трябват поне още 50 години.

# 172
Ето перфектните велоалеи в София. Перфектни за тия дето не ги ползват.

Много е наддало предпразнично това колело Grinning

# 173
Това, че някой идиот е спрял там, не означава, че ги няма велоалеите.
Във всяка нормална страна се спазват законите, тук, считат за чест да не ги спазват. Това знаци забранено спирането, пешеходни пътеки, тротоари, мигащи коли по средата на улицата, аз само за 5 минути.....никъде го няма.

# 174
За имане никой не спори, че ги има. Слагам малко от любимите ми в скрит текст. Примерите са безброй.

Скрит текст:

Тези със стълбове, кашпи и прочее градоустройствени решения, в които можеш да се пречукаш, даже няма да ги слагам.

# 175
Предпоследната снимка не е вярна. Алеята е долу на пътя. От 3 години има и ограничения на самия път, за да не влизат коли там.

# 176
  • пустинята Гоби
Първата алея откъде е?

# 177
Нещо, което го няма в България са местата за паркиране само за жени.

# 178
Много е дискриминационно да има места за паркиране,само за жени.Недопустимо!
Попитах ви за легализирането на марихуаната,защото не ми е ясно,като забраняват едни миризливки,защо разрешават други още по-смръдливи?!Веган продукт или?😜
Скрит текст:
Към хората със специялни потребности,наистина обществото ни не е толерантно.Факт е,че подрастващите наистина често крадат от магазини.От големите вериги,до кварталните магазинчета.Понякога се обаждали и в у-ща да кажат на ръководството.От полицай също съм чувала,че дечурлига,малки и големи си пазарували безплатно.

# 179
Показаното женско паркомясто е доста по-тясно от това зад него. Сега се чудя дали защото жените масово са с по-малки колички или са ги признали за по-добри шофьори? Joy

Общи условия

Активация на акаунт