Неща които по света са нещо нормално, но в България са табу или почти ги няма

• 16 887
  • 311
  •   1
Отговори
# 150
Удобни според и за кого?
Аз съм пешеходец. Вървя по едно емблематично място, което е съчетание от велоалея и пешеходна зона. Изключително неудобно, защото, за да пресечеш трябва да пресечеш и самата велоалея. Стоиш на светофар вътре във велоалеята, за да пресечеш. Ами не е пешеходофрендли и велосипедисти редовно отнасят пешеходци там. Аз самата не би си причинила каране на колело така.
Показва че не познаваш правилника за движение по пътищата. Удобни са алеите за колоездачи..

Мен не ме мисли, шофьор съм без нито едно ПТП и без нито един фиш за над 25 години.
Няма адекватно оправдание да се изтиква пешеходеца все повече и повече. Особено у нас, където е факт, че условия няма (а не че е табу) и шепата велосипедисти си го карат през просото. Веднъж пешеходецът е изтикан от автомобили, втори път от велосипедисти.
Комбинираната алея вело+пешеходец трябва да е удобна еднакво за двете страни, няма опция да е удобна само и единствено за велосипедиста.

А какво ще кажете са напора да се прави барбекю?
До колко е прието у нас Simple Smile и табу ли е?
По балкони, в междублокови пространства.
Simple Smile

# 151
Нетът е пълен със снимки на абсурдни велоалеи и някоя читава велоалея не прави общата ситуация нормална.

Клипче във връзка с текуща инициатива с искане за свързани, удобни и безопасни велоалеи  - https://youtu.be/T4mFWMmB1r4

# 152
О, я, стига глупости. Попитах те къде е посочено изискването велосипедистите да имат шофьорска книжка.
Искаш да ти дам цитат от американския код ли? Texas transportation code §543.053

Удобни според и за кого?
Аз съм пешеходец. Вървя по едно емблематично място, което е съчетание от велоалея и пешеходна зона. Изключително неудобно, защото, за да пресечеш трябва да пресечеш и самата велоалея. Стоиш на светофар вътре във велоалеята, за да пресечеш. Ами не е пешеходофрендли и велосипедисти редовно отнасят пешеходци там. Аз самата не би си причинила каране на колело така.
Показва че не познаваш правилника за движение по пътищата. Удобни са алеите за колоездачи..

Мен не ме мисли, шофьор съм без нито едно ПТП и без нито един фиш за над 25 години.
Няма адекватно оправдание да се изтиква пешеходеца все повече и повече. Особено у нас, където е факт, че условия няма (а не че е табу) и шепата велосипедисти си го карат през просото. Веднъж пешеходецът е изтикан от автомобили, втори път от велосипедисти.
Комбинираната алея вело+пешеходец трябва да е удобна еднакво за двете страни, няма опция да е удобна само и единствено за велосипедиста.

А какво ще кажете са напора да се прави барбекю?
До колко е прието у нас Simple Smile и табу ли е?
По балкони, в междублокови пространства.
Simple Smile
Българите използват скари, от близо 50-60 че и повече години. Виждаш ли разлика с барбекюто?

# 153
О, я, стига глупости. Попитах те къде е посочено изискването велосипедистите да имат шофьорска книжка.
Искаш да ти дам цитат от американския код ли? Texas transportation code §543.053

Какво е това? Ти твърдиш, че велосипедистите са длъжни да носят копие от шофьорска книжка (за лек автомобил сигурно, или за друг вид МПС) а също и от застраховката (за колата ли?). Това твърдиш. Посочи ми къде има изискване велосипедист да си е изкарал шофьорска книжка за МПС (driver license) някоя си категория - М, В, С и пр. Къде има категория за велосипедисти? И кой е казал, че притежателите на шофьорски книжки е задължително да имат кола, че да притежават застраховка към нея? Съзнаваш ли какви абсурди пишеш?

# 154
Има нещо което като че ли наистина е табу у нас, глоби за дребни нарушения, като фасове и опаковки метнати по улицата или несъбрани мини от домашните любимци и наказания за вандалщина.
За разхождащите се между блоковете селскостопански животни няма да споменавам, че те ни придават екзотика Animal HorseAnimal Joy Cat

# 155
Хора, правете разлика, моля ви. Не е табу, даже чисто законодателно е налично това с глобите. Има си ги. Съвсем друг е проблемът по неприлагане. Освен всичко друго, не е и съвсем  истина, защото някои глоби си имат събираемост. Може да е кампанийно и показно, но си минават и глобяват и кучкари чат-пат. Например.

Същото като със скарите и барбекюто-съвсем умишлено го дадох като пример.
Да, у нас няма Барбекю. Но се ползват Скарички във всевъзможни разновидности. Ми-не сме американци, балканци сме. Да, у нас няма "дневна майка", но има родителски кооператив. В същината си дава същата или достатъчно сходна услуга. Почерпките в училищата, благотворителните активности-всичко, описано го има в някакъв пригоден за нас вариант и нищо не е табу. В същината си са абсолютно еквивалентни на описаните чужбински неща. По света всеки наглася тези въпросни неща според условия, нужди и т.н.

# 156

Какво е това? Ти твърдиш, че велосипедистите са длъжни да носят копие от шофьорска книжка (за лек автомобил сигурно, или за друг вид МПС) а също и от застраховката (за колата ли?). Това твърдиш. Посочи ми къде има изискване велосипедист да си е изкарал шофьорска книжка за МПС (driver license) някоя си категория - М, В, С и пр. Къде има категория за велосипедисти? И кой е казал, че притежателите на шофьорски книжки е задължително да имат кола, че да притежават застраховка към нея? Съзнаваш ли какви абсурди пишеш?
Аз ти дадох къде са изискванията... казах ти каква е и практиката.
Ти едно си баба знаем, едно си бае....хем не разбираш, хем слагаш етикети на хората.
Това е между другото типично по български, хем не знаем, хем се пеним и ослагаме етикети.

И за да ти вкарам още малко размисъл и в Германия за някой видове велосипеди, се изисква лиценз за управление. Оставям те сама да намериш, какъв е лиценза и за кои видове велосипеди е.

Последна редакция: вт, 21 ное 2023, 12:07 от Titina

# 157
  • При семейството си
Абсурдно звучи да ти искат свидетелство за управление на моторно превозно средство за велосипед и застраховка “Гражданска отговорност”, еквивалента и’.
Те и пешеходците, в определени ситуации, са участници в движението по пътищата.

# 158
Нищо не си дала, излагаш се. Копирай текста от закона, който твърди, че велодипедистите са длъжни да притежават шофьорска книжка, кола и застраховка към нея, че да ги предоставят при поискване.о, за да сме коректни, дори и застраховка (ГО в България) не е длъжен да има притежателят на кола, ако тя е спряна от движение.

Копирай какво пише в члена от закона, който посочваш. Много се излагаш с подобни нелепици.

# 159
Табу е да си събираш акото на кучето и е табу да си кастрираш животното, да не оставяш после кученца на улицата. Табу е да се прибират бездомните кучета. Табу е да се мият улиците в някои квартали.
Смях се на постинга на момичето, което като пешеходец се дразнело на велосипедистите, а като велосипедист - на пешеходците. Аз  като дете и тийн бях кучкар (и коткар) и обожавах кучета, котки и всякакви животни, дразнеха ме децата и се заяждах с хората, които се дразнеха/плашеха от кучетата ми. Веднъж моето куче скъса анцуга на едно момче и го платихме. Тогава си мислих какво толкова се косят пък тия, нали им платихме дрехата.  Сега ако някое куче скъса анцуга на мое дете сигурно ще получа инсулт от бяс и ужас.  Сега като майка, ме дразнят кучетата, изпражненията им, и обожавам децата Simple Smile)).
Всичко се мени, но не и това, че все от своята камбанария гледам Simple Smile)) Май мисълта за другия е табу, включително при мен.

# 160
Хора, правете разлика, моля ви. Не е табу, даже чисто законодателно е налично това с глобите. Има си ги. Съвсем друг е проблемът по неприлагане. Освен всичко друго, не е и съвсем  истина, защото някои глоби си имат събираемост. Може да е кампанийно и показно, но си минават и глобяват и кучкари чат-пат. Например.
Не е съвсем друг проблема, свързани са. То може в закона да пише и че има смъртно наказание за замърсяване, ама ако не се прилага какво от това? Нещо типично за държавите следващи шериата, от които явно взима пример България.
Конкретно за кучетата са ми давали статистика от Столична община по моя жалба - в Южен парк проверяват средно по-малко от един стопанин дневно, а глобяват средно по-малко от един месечно. Или за още по-точно за месеците за които ми бяха пратили статистика нямаше установени никакви нарушения. Това за воденето на повод и с намордник. За почистване на изпражненията дори не проверяват реално.

Та има защо младежите да ги преджобват.
Ти за каква се мислиш, че да преджобваш когото и да било? Защо не се опиташ мен да ме преджобиш да видиш как ще станеш трайно безработна?
Охраната и касиерките в магазините нямат никакви правомощия освен да извикат полицията. Това, че е пълно с алкохолици при охранителите не е вина на младежите или аутистите.

# 161
Нищо не си дала, излагаш се. Копирай текста от закона, който твърди, че велодипедистите са длъжни да притежават шофьорска книжка, кола и застраховка към нея, че да ги предоставят при поискване.о, за да сме коректни, дори и застраховка (ГО в България) не е длъжен да има притежателят на кола, ако тя е спряна от движение.

Копирай какво пише в члена от закона, който посочваш. Много се излагаш с подобни нелепици.
Намери си го сама. Дала съм къде е, малко време отдели и го потърси. Типично по български, чакаш друг да ти свърши работата. С кое се излагам, че съм дала в кой закон и член се третира ли.
Коректността ти за българската застраховка и липсата на знания за щатската имат ли връзка, или само си пишеш? Продължавай да се излагаш.

# 162
Sephora лично познавам дете с ДЦП, чиято майка го изведе именно в Нидерландия и след като им осигуриха нормален живот, се оказа, че детето е над средно интелигентно и покриваше 2 години за 1 в гимназията. Но защо са ни на нас такива деца, да си ги ползват в чужбина.. :/

Ние сме най-бедната държава в ЕС и вече не сме в списъка на най-високо развитите държави според индекса на човешко развитие на ООН и няма как да е като в Нидерландия докато това е така. Това е грозната истина.
Няма как да е като в Нидерландия, докато главната ценност в обществото е лукса. Все пак говорим за нормален живот, не за екстри. На въпросната майка там осигуриха едностаен апартамент и работа, която и позволяваше да се грижи за детето си, плюс училище и транспорт за дете в инвалидна количка. Не е кой знае какво, реално.

# 163
Съвсем по темата бих споменала обучението по безопасно управление на велосипед в градски условия, през което преминават децата в началните училища в Германия на около 9-10 годишна възраст (4 клас). Обучението завършва с полагане на теоретичен и практически изпит пред служители на Пътна полиция. Намирам това за много добра практика.

# 164
Не знам колко от вас са шокирани от това ,което стана. Абсолютно  очакван погром  , все пак ултраси от няколко отбора бяха на място. Не знам дали може да се избегне да не гори мокрото покрай сухото. Съмнявам  се. Но за мен наистина  наистина най-най-нй--скандалното е ,че Калин Стоянов  е бил на кино по това  време.

Общи условия

Активация на акаунт