Неща които по света са нещо нормално, но в България са табу или почти ги няма

• 16 880
  • 311
  •   1
Отговори
# 135
Лентата на слънчогледи масово се знае какво символизира, рядкост е някой да не знае.
Въобще не е масово, даже е по-скоро хич. Аз дори не знам за каква лента говорите, никога не съм виждала и чувала нещо подобно. Нито пък някой от обкръжението ми би знаел, а говоря за най-малкото любознателни хора с висока обща култура.
Това, което масово се знае е розовата панделка. Всякаквите му други вариации са абсолютно непознати.

# 136
Да кажем и за велосипедните алеи които са абсолютна рядкост, (някъде са направо екзотика ако изобщо ги има), и почти неизползваеми, несвързани помежду си и повече пречещи отколкото подпомагащи движението. Отделно знаците и светофарите за тях. Далече от действителността.

# 137
За велоалеите-не са изградени качествено, а не, че ги няма, или че са табу. Напротив, много политически се яхва точно темата със зеления кръг за София, и велоалеите и току съсипят някой булевард крадейки от него за велоалея, но лошо реализирана и неизползваема. Просто няма условия към момента за тях, а и все още няма такъв напън и нужда, малцинство са "веселопедистите". Категорично обаче не е табу.

# 138
Sephora лично познавам дете с ДЦП, чиято майка го изведе именно в Нидерландия и след като им осигуриха нормален живот, се оказа, че детето е над средно интелигентно и покриваше 2 години за 1 в гимназията. Но защо са ни на нас такива деца, да си ги ползват в чужбина.. :/

Ние сме най-бедната държава в ЕС и вече не сме в списъка на най-високо развитите държави според индекса на човешко развитие на ООН и няма как да е като в Нидерландия докато това е така. Това е грозната истина.

# 139
Ползването на велоалеи е кошмар. Пешеходците са на алеите. Иначе алеи има и са удобни.
Направи ми обаче друго впечатление, колоездачите са масово без каски. От 120 души, само 13 бяха с каски.
В САЩ за това глобяват, както и винаги трябва да имаш копие на шофьорската книжка и застраховката.

# 140
Удобни според и за кого?
Аз съм пешеходец. Вървя по едно емблематично място, което е съчетание от велоалея и пешеходна зона. Изключително неудобно, защото, за да пресечеш трябва да пресечеш и самата велоалея. Стоиш на светофар вътре във велоалеята, за да пресечеш. Ами не е пешеходофрендли и велосипедисти редовно отнасят пешеходци там. Аз самата не би си причинила каране на колело така.

# 141
Ползването на велоалеи е кошмар. Пешеходците са на алеите. Иначе алеи има и са удобни.
Направи ми обаче друго впечатление, колоездачите са масово без каски. От 120 души, само 13 бяха с каски.
В САЩ за това глобяват, както и винаги трябва да имаш копие на шофьорската книжка и застраховката.

Е, да не би да е задължително колоездачите да имат шофьорска книжка и застраховка?

# 142
Като съм пешеходец ме дразнят велосипедистите, като съм на велосипед ме дразнят пешеходците, няма оправия Satisfied

# 143
В България каската за колоездачите не е задължителна, но за сметка на това трябва да имат дневни светлини!
В Германия, Холандия и дори Полша има страхотни велоалеи и хората масово ходят с колело на работа, в София просто парите за тях са откраднати, а архитектчетата дето са ги проектирали са плод на депутатско кръвосмешение.

# 144
В Германия също чакаш на светофара след велоалеята. Като светне зелено за теб, тогава пресичаш. За колоездачи е червено.

# 145

Е, да не би да е задължително колоездачите да имат шофьорска книжка и застраховка?
След като се движиш по публични пътища, да задължително е. На едно състезание на ММ и съотборници им бяха сложили глоби заради не спиране на знак стоп.
Между другото и в бг законодателство, когато вземах книжка през далечната 1988г. Велосипедистите се смятаха за участници в движението, като по спомени беше свързано със скоростта, като това вкл и инвалидните колички и скоростта беше 25 км/ч. Законът от тогава е многократно променян, но вси тънки колоездачът е участник в движението. https://www.shofior.com/general-information/pravila-za-dvijenie-na-velosipedisti
В Германия също имат изисквания спрямо велосипедистите.

Личен че не карате колелета. В София си има добри алеи, спокойно се стига от Бояна до Панчарево.
Варна също, почити целия град е с Вело алеи.

Да, каска не е задължителна, но предпазва от наранявания. Трябва наистина да си си повярвал, че си бог, за да си позволиш каране без каска.

Удобни според и за кого?
Аз съм пешеходец. Вървя по едно емблематично място, което е съчетание от велоалея и пешеходна зона. Изключително неудобно, защото, за да пресечеш трябва да пресечеш и самата велоалея. Стоиш на светофар вътре във велоалеята, за да пресечеш. Ами не е пешеходофрендли и велосипедисти редовно отнасят пешеходци там. Аз самата не би си причинила каране на колело така.
Показва че не познаваш правилника за движение по пътищата. Удобни са алеите за колоездачи..

# 146
О, я, стига глупости. Попитах те къде е посочено изискването велосипедистите да имат шофьорска книжка.

# 147
  • София
Относно лентата със слънчогледите. Наскоро пътувах извън България сама със сина ми аутист. Една любезна дама в групите ни ми предостави лента и бадж за състоянието. Отделно направих силиконови гривнички с името на детето и мои контакти и какво му е. Още от летището тук разбраха за какво става дума и навсякъде в чужбина всички мина гладко -тоалетни, опашки, явно персоналът знае. Още преди да се види, че има проблем с детето, всичко бяха много толерантни.

Върнахме се тук, свали момъкът лентата и всичко, отиваме във Фантастико и бабата охранителка буквално пред мен го задърпа за качулката на якето да го провери да не крие нещо. Детето ми е кротко, не пипа стоки, случката е на касите. Направих й забележка, оказа се, че същата е спряла предишния ден другия ми син в норма, след като е платил на касата, проверила му касовата бележка и бъркала в торбата. Това го разбрах като се прибрах и разказах прясната случка с артистичния ми син у дома. Та, оскърбително е отношението към децата тук. Като са сами ги предреждат, преджобват, дърпат.Ако са с проблем, и само с дребната си мама, хич не им дреме, дърпат и крякат. Не е еднократен опит. А съм виждала и отношение към други деца, все да ги предредиш, все нещо да ги избуташ или измамиш.Срамно е.

# 148
#Little Evil няма да повярваш ако ти кажа, че 70 процента от крадците в магазина, в който работя, са дечица- да ги видиш как тъпчат по раниците. Сега дебна едно, до тук стока за поне 100лв е изнесло в рамките на три сутрини( поне толкова виждам на камерите). Предните, които хванахме бяха откраднали поне 70 лв в шоколадово мляко,другите неща не ги споменавам. Което им остаанело, после продавали Grinning Цяла ОПГ. Та има защо младежите да ги преджобват.

# 149
  • София
#Little Evil няма да повярваш ако ти кажа, че 70 процента от крадците в магазина, в който работя, са дечица- да ги видиш как тъпчат по раниците. Сега дебна едно, до тук стока за поне 100лв е изнесло в рамките на три сутрини( поне толкова виждам на камерите). Предните, които хванахме бяха откраднали поне 70 лв в шоколадово мляко,другите неща не ги споменавам. Което им остаанело, после продавали Grinning Цяла ОПГ. Та има защо младежите да ги преджобват.
Сигурно има по-елегантен начин да се следят тези неща. Дърпаници за качулка пред родител в единия случай, и преджобване на само дете ми се струва, че минава границите.
Или да сложат табелка, че всички деца, а защо не и наши съграждани с по-мургава кожа, ще бъдат претърсвани след пазар заради лоша репутация. Но това излиза извън темата вече. Така или иначе ние избираме къде да пазаруваме, и ние поне се ориентирахме към друг магазин където не се чувстваме като крадци и персоналът си върши работата дискретно и учтиво, както трябва да бъде .

Общи условия

Активация на акаунт