Неща които по света са нещо нормално, но в България са табу или почти ги няма

• 16 871
  • 311
  •   1
Отговори
# 195
По повод пароместата за жени, защо да е недопустимо, напротив много е разумно дори. Те не са регламентирани законово т.е. ако мъж паркира няма да го глобят. Това е с цел удобство на жената и на първо място безопасност, местата са подбрани да са близо до изхода.
За колелета могат да ти искат документ за собственост. Реален случай загуба на ключа от катинара при заключване на колелото, идва полиция защото по насилствен начин се реже веригата, човека си купил колелото от eBay, извади си портфейла, квитанцията, където е посочено какво е купено. Полицията прави проверка на случаен принцип и има база данни с откраднатите колела и данни за колелото, младежа обаче каза, че не е вярно, обади се на баща си и баща му донесе цялата документация от покупката на колелото. Застраховка принципно няма и може да се кара без, но в поста се има може би предвид една застраховка, която масово в Германия я имат, а именно ако навредиш на някого нещо, примерно на паркинга количката за пазаруване тръгва и одрасква кола, или някой ми помага да си пренеса и изпусна кашона с чинии  или съм на гости и бутам статуетка, малко странна и абсурдна застраховка, но масова и я ползват.

# 196
Никой в България не получава "тлъсти" заплати. У нас да се говори за високи и достойни заплати и табу.
Какво предлагате да правят планинските спасители в "свободното" си време? Да берат гъби в гората?

# 197
По повод пароместата за жени, защо да е недопустимо, напротив много е разумно дори. Те не са регламентирани законово т.е. ако мъж паркира няма да го глобят. Това е с цел удобство на жената и на първо място безопасност, местата са подбрани да са близо до изхода.
За колелета могат да ти искат документ за собственост. Реален случай загуба на ключа от катинара при заключване на колелото, идва полиция защото по насилствен начин се реже веригата, човека си купил колелото от eBay, извади си портфейла, квитанцията, където е посочено какво е купено. Полицията прави проверка на случаен принцип и има база данни с откраднатите колела и данни за колелото, младежа обаче каза, че не е вярно, обади се на баща си и баща му донесе цялата документация от покупката на колелото. Застраховка принципно няма и може да се кара без, но в поста се има може би предвид една застраховка, която масово в Германия я имат, а именно ако навредиш на някого нещо, примерно на паркинга количката за пазаруване тръгва и одрасква кола, или някой ми помага да си пренеса и изпусна кашона с чинии  или съм на гости и бутам статуетка, малко странна и абсурдна застраховка, но масова и я ползват.
Със сигурност не се е имало предвид тази застраховка. Твърдението беше, че велодипедистите са длъжни да носят в себе си копие от застраховка и шофьорска книжка. За доказателство се даде сбъркан член и параграф от щатски закон в Тексас, в най-близкия текст до цитирания член и параграф изобщо не се споменават велосипеди/колела, собствениците им, застраховки и т.н. Ти имаш предвид доброволна (1) застраховка в Германия (2).

# 198
Застраховката за лична отговорност хич не е абсурдна, защото инциденти се случват, а където съдебната система работи, времето между инцидента и да си осъден, да плащаш обезщетение, е малко. В нашата е включено и кучето. Струва малко по-малко месечно от абонамента за Нетфликс.

# 199
За планинските спасители, "тези с вуйчовците" са всичко на всичко 46 души за цяла България, другите са доброволци:
"Дейността ПСС разполага с 32 спасителни отряда и над 540 доброволци планински спасители. За създаване на обща организация и управление на спасителната дейност, за поддържане на материално-техническата база, за ежедневна работа в националните спортно-туристически комплекси, за поддържане на денонощните спасителни постове, в ПСС работят и 46 платени планински спасители. Тези хора се подбират от редиците на доброволните спасители, отговарят на общите изисквания и критерии и участват ежедневно в оперативната работа.
В общия състав на ПСС участват и над 40 лекари доброволни планински спасители. Тяхната роля е изключително важна при оказване на специализирана лекарска помощ на пострадали високо в планината, на трудно достъпни места или по време на транспорта към болничното заведение. Те участват активно и в медицинската подготовка на спасителите.
Планинските спасители преминават двегодишен период на основно обучение и придобиват комплексни знания и умения за оказване на долекарска медицинска помощ, техника и тактика на планинското спасяване, ски и алпийска техника, топография и ориентиране, обща планинарска подготовка, съобщителна техника, транспортна техника, други специализирани знания.
Периодически планинските спасители преминават през квалификационни курсове за работа в трудни планински терени, скално спасяване, лавинно дело, въздушно спасяване, обучение на спасителни кучета.
За проверка на оперативната готовност и състояние на отрядите ежегодно се провеждат републикански технически прегледи."
https://www.redcross.bg/activities/activities2

# 200
  • София
На паркинга на Кауфланд има места за семейства, които са по-широки.

# 201
  • София
#Little Evil няма да повярваш ако ти кажа, че 70 процента от крадците в магазина, в който работя, са дечица- да ги видиш как тъпчат по раниците. Сега дебна едно, до тук стока за поне 100лв е изнесло в рамките на три сутрини( поне толкова виждам на камерите). Предните, които хванахме бяха откраднали поне 70 лв в шоколадово мляко,другите неща не ги споменавам. Което им остаанело, после продавали Grinning Цяла ОПГ. Та има защо младежите да ги преджобват.

В чужбината, дето аз живея, конкретно един магазин/близо до средно училище/ има правило не повече от трима ученика в мгазина, раниците до врата. Явно има защо.

В нашият град има Фейсбук групи по квартали за подаряване на ненужни неща. Подарява се всичко, от лични вещи, през елетоуреди, мебели, детски дрехи,  цветя и т.н , понякога и останал храна след партитата си намира нови консуматори.
Моито дете носеше книга, доста видима, на английски, с празнична корица, която очевидно не се продава в нашето малко Фантастико, нямаше раница, чантичка или подобно. Докато редях покупките на самата каса бабата охранителка буквално го дръпна за качулката, доста грубичко, ей така пред мен без да се смущава. Даже и да беше книга от магазина, реално имаше време да се сложи на лентата. Просто съм изумена. После разбрах, че предишния ден взела касовата бележка от другия ми син, също без раница, който тъкмо платил покупките, и ровила и сравнявала. Това за мен не е нормално. Ако има правила, нека са всички. Нека и мен причаква, и да ми сверява касовата бележка, нека проверява и другите клиенти. Минаваме касата и вторична проверка.  Иначе нали има сензори, свирят разни стоки по моловете нон стоп.
Срещу тази дама вече има оплаквания и от други хора, надявам се да вземат мерки и да се държи по-дискретно.

# 202
  • пустинята Гоби
Мен са ме отвеждали е стаята за обиск в един супермаркет. Как не се сетих да се оплача тогава, ама бях супер шашната. Майка с малко дете в количката, сигурно това са останалите 30% , които тарашат магазините. Тичешком на изхода ме пресрещна един мъж с радиостанция + една леля. Бяха супер изумени, че не намериха нищо в мен, явно им пропадна бонуса. Оказа се, че ме видели на камерите да вземам едно гумено пате и да му проверявам цената, че не я пишеше, а после патката я нямало в касовата. Пък аз я дадох на детето/ бебе да я държи и когато я потърсих на касата, не я намерих, явно я е хвърлило в магазина и къде ще ходя да я търся в голям хипермаркет. За една патка за 5 лева примерно, не че е редно да се краде, ми изкараха акъла без да ми се извинят. Сигурно са решили, че съм я глътнала, но е в мен патката му с патка. Та, исках да кажа в големите магазини има хора, които гледат на монитори, какво се случва в магазина. Никой не разчита на лелята охранител или на сензори.

# 203
Е така е, учтивостта към непознати е табу, счита се за лицемерие. Вместо това хората са груби ама искрено и това се поощрява 🤣

# 204
Цитат
По повод пароместата за жени, защо да е недопустимо, напротив много е разумно дори.
Недопустима дискриминация.Нали вече няма мъже,жени,има над 50 пола.Не може така,някой различен ще се засегне.

# 205
Охранителите в магазините са хора които цял живот нищо не са постигнали и работят за минимална заплата, та някои тръгват да избиват комплекси. а съжаление в България така се толерират.
Мен в Лидл тръгна да ме дърпа за раницата един дето така вонеше на алкохол, че беше цяло чудо, че се държи на крака. Добре, че трезвения му колега си го придърпа преди са стане скандал...

# 206
Къде ги намирате тези охранители се чудя? Чувствам се привилегеровано, че чак ми и помагат хората.

Охранителите в магазините са хора които цял живот нищо не са постигнали и работят за минимална заплата,
Ще се въздържа от коментар, и ще цитирам и перефразирам един израз
"сякаш аз съм постигнала повече в живота си, та съдя хората"

И като написах постигнали, се сетих за нещо, което е много типично за нас, българите.
Навън, да кажем в САЩ, някой ако постигне нещо в която и да е област, вкл. бизнес, казват "браво, той работи/умен е постигна това и това". Тук казват "постигна, защото краде"
Или пък мисленето на работниците. Там казват, аз работя за фирмата, тя има просперитете, шефа ми има.....
Тук казват, "той краде от нашия труд, за това има"

# 207
За теб май установихме, че живееш в паралелна вселена.

# 208
Интересно, кои сте вие?

А за вселените явно, ти си в българската дето гледат на теб престъпник. Как пък все едни и същи хора са претърсвани, охранителите им вонят на алкохол, дърпат ги за раниците.... има нещо сбъркано, не мислиш ли?

# 209
В нещо се опитваш да ме обвиниш ли?
Много сбъркани неща има, започвайки от оправдаването на подобно поведение.

Общи условия

Активация на акаунт