Семейни констелации

• 20 015
  • 271
  •   1
Отговори
# 75
Манди, за втория случай: когато бащата гледа назад към починалия си брат той тъгува и ,,не вижда,, живото си дете.
Затова дъщеря му избира да застане на пътя между него и смъртта, за да го спаси, сама създавайки опасност за живота си с анорексията. Тя иска баща й да ,,гледа,, към нея, а не към починалия брат.

В семената система има ясни правила кой къде стои и всеки, който не е на мястото си,  я изкривява.
Точно такива лоялности от любов се виждат и разплитат.
Аз съм лаик, вероятно има и друго какво да се каже по този пример.

# 76
За тези семейни констелации чета редовно в една ФБ група. Брех, казвам си, какво е това нещо... Потърсих в Гугул, хвърлих око на 2-3 резултата, не ми стана ясно какво е и приключих. Сега ми излиза тази тема, "ето, сега ще ми се изясни що е то констелация" , прочетох я цялата и пак не ми стана ясно.

Ще бъде ли някой така добър да обясни що е то? Какви проблеми решава? С пример, ако може. Колко често се ходи? Как протича цялата сесия? Колко продължава? Ако аз съм асоциален човек, който не желае да е такъв, това за констелация ли е, например?

На констелация отиваш, тогава, когато си готов.Чух за констелации много отдавна, много преди да станат популярни. Тук във форума за първи път прочетох, но не разбрах много добре какво е тогава .Има едно 10 години.После се появиха за първи път, моя позната се обучи, но пак ми трябваха няколко години да се осмеля, само да съм представител.В момента е просто нещо ужасно-видяха парите и стана мазало и трябва много внимателно да се проучва кой, къде  и при кого се е обучавал, дали е психолог.Много помага, но трябва да си готов, защото това, което се преживява е голяма трансформация и ако човек не е настроен може и да не се чувства добре, натоварващо е.При мен същи има кризи, караници, но го считам за лечбна криза и вече не се плаша.
Като за начало по-добре да се прочете някоя книга.
Точно така, като автор на темата благодаря за този коментар. Със сигурност се случват неща, въпросът е да си готов. Пример: токсична приятелка, която се скарвате 3 дни след контелациите. Преживявате го тежко, нужно е време да се осъзнае, че е изчистване на енергия и лошо влияние. Чак когато се приеме всичко и се види резултатът може да се говори за крайния ефект. Трябва човек да е подготвен чисто психически да приеме спокойно нещата, които се разплитат.

# 77
Тоест дъщерята страда от анорексия заради емоционално липсващия й баща, който е скърбял?

Kalina1985, ама наистина го описвате като шаманство този метод. Може би и самите психолози така ви го описват, но не звучи като наука, а като спиритически сеанс. Изчистване на лоши енергии, дъра-бъра. Това, доколкото разбирам, си е конвенционална психология с по-модерен метод, но защо го описвате като ходене на врачки и чистене от лоши енергии, нямам представа.

# 78
Редатирах си поста, извинявам се.

Последна редакция: пн, 13 ное 2023, 18:55 от ☀️🌙🌬️🔥💧❤️🙏

# 79
  • Бургас
Сефора, да, психолог е.Обучи се от първите, когато все още никой не беше чувал за констелации.

Не е шаманство, сигурно си има психологическо обяснение какво се случва.Моето обяснение за мен си е, че просто нещо от подсъзнанието става явно и ти го виждаш, съзнанието ти го осмисля, обработва и приема и вече няма вътрешен конфликт.Нещо като затваряне на случая.

Всъщност сега като се замислих на мен филмът Маслиновото дърво или както е даден тук с другото име много ми повлия.

Последна редакция: пн, 13 ное 2023, 18:37 от Галчудо

# 80
Не, не, нищо шаманско не виждам в обяснението си. Съгласявам се с всички други, всичко което е писано в книгите, дадено като примери, обяснение е така, аз попитах, за някои неща, които не мога да си обясня. Вижте първия пост, идеята на темата не е да плюя по констелациите и да ги отъждествявам с врачки. Ходя при сигурен човек, с много опит и добри отзиви, виждам ефектът, доволна съм щом продължавам да ходя. Просто темата се измести в друга посока...,а беше насочена към хора, запознати с това.

# 81
Сефора, да, психолог е.Обучи се от първите, когато все още никой не беше чувал за констелации.

Не е шаманство, сигурно си има психологическо обяснение какво се случва.Моето обяснение за мен си е, че просто нещо от подсъзнанието става явно и ти го виждаш, съзнанието ти го осмисля, обработва и приема и вече няма вътрешен конфликт.Нещо като затваряне на случая.

Благодаря.

Ето една констелация
https://www.youtube.com/live/f1xARW1nDMM?si=aaCfavZJepXFf2cU

# 82
Аз изслушах едно видео на тоя Людмил Стефанов и ми хареса, но той там повече говори като класически психолог

# 83
Като прочетох това описание , как някакви си непознати разиграват семейната ти ситуация , без грам да знаят за какво става въпрос и се очаква това да ти открие нещо си...
Вижда ми се голямо шарлатанство :/

Много повече ми харесва класическата психология

# 84
Като прочетох това описание , как някакви си непознати разиграват семейната ти ситуация , без грам да знаят за какво става въпрос и се очаква това да ти открие нещо си...
Вижда ми се голямо шарлатанство :/

Много повече ми харесва класическата психология

Констелациите отдавна се практикуват в класическата психология. Идеята непознати да разиграват твоята ситуация е отдавна въведена в терапията под формата на психодрама. Така отстрани гледаш като на филм собствената си ситуация и виждаш неща, които от собствената си гледна точка не можеш. При констелациите е доста подобно. Никой не твърди, че разни случки, като тайно извънбрачно дете и т.н., са факти. Дори да се появят такива участници, като тайни деца, любовници и др., те се използват в лечителния процес като ресурси, а не като разкрития.
КРР, съжалявам, че още в самото начало започнах някакъв диалог с теб. От обкръжението, в което се намираш, разбирам защо тотално са ти изкривени представите за терапевтичните методи и цели, така че е безсмислено да се говори с теб по тази тема. Предложението да изкарам онлайн курс, ще го оставя без коментар, то говори за теб.

# 85
Изчетох темата до тук , за да разбра какво са тези така популярни констелации и всичко ми звучи много фантасмагорично.  Хем "излизат" някакви неща, хем може да не са реални факти. Ами ако всичко това тръгне в грешна посока и човек си направи грешните изводи, на база нечий чужд живот и разбирания?

# 86
Изчетох темата до тук , за да разбра какво са тези така популярни констелации и всичко ми звучи много фантасмагорично.  Хем "излизат" някакви неща, хем може да не са реални факти. Ами ако всичко това тръгне в грешна посока и човек си направи грешните изводи, на база нечий чужд живот и разбирания?
Ами да, като цяло много съжалявам, че отворих тема, нещата отидоха в грешна посока, абсолютно различна от същността на констелациите. Мога ли да я изтрия?

# 87
Чий чужд живот и разбирания? В констелацията се представя ситуация от живота на клиента. Да речем, жена е в лоши отношения с майка си. При подреждането на участниците се вижда, че майката "гледа" към своята майка и не вижда дъщеря си. Бабата пък "гледа" към починалия си съпруг и също не вижда дъщеря си. Водещият, задавайки въпроси, помага да се освободят тези "заплитания", като дава думата на починалия мъж, който казва - искам да живееш и да се грижиш за детето ни, така ще почетеш любовта и живота ни, тогава бабата се освобождава от фиксацията в мъжа и "вижда" дъщеря си, след което тя (майката на клиентката) вече е свободна да погледне към собственото си дете. Едва тогава нашата клиентка се чувства видяна и стената между нея и майка ѝ пада. Това е много нескопосан и измислен пример, но реално долу-горе такава е идеята. "Измислените" неща няма никакво значение дали са истински. Има значение влиянието им върху клиента. Ако за него "нещата" дават отговор, значи работят. Това не е сеанс при врачка, както явно се възприема. В края на краищата във форума има чудесен специалист, прочетете в темата му, ако се интересувате. Ако идеята е просто да се махне с ръка и да се каже, че всичко е шарлатанство, тогава няма нужда от четене. Както се казва, такова животно нЕма.

# 88
  • Бургас
Докато не стигнеш до разбиране какво е-рано ти е, не е за теб.Аз също съм минала през такива мисли докато постепенно не събрах достатъчно информация и ми стана разбираемо и интересно.Никой не е нужно да се насилва.Такива ефекти се постигат и с други психологически методи.

Сефора, не съм още изгледала клипа ти, не бързам да съдя по облеклото, но за мен, по принцип човек, който лекува другите трябва да е малко по на възраст за да има житейски опит, защото младите хора още нямат, говорят наизуст.

# 89
След една такава констелация обаче реално се променя само гледната точка на питащия,  нали? Другите уж "участници" си продължават по старому? В примера с домашното насилие питащата е получила отговор, но реално майка й и баба й не са присъствали и участвали в констелацията, били са представени от други хора. Тогава, как се променя тяхното отношение или не се променя, а питащата "гледа с други очи" след сеанса?

Общи условия

Активация на акаунт