ДВАНАДЕСЕТИ клас. Рокли, курсове, сертификати..., но още е спокойно на душата

• 51 696
  • 763
  •   1
Отговори
# 510
За барман си трябва психология... Особено по американските филми 😁
Тва за мъж... Ми не знам..

# 511
Да, има и такива случаи… ; аз по-скоро визирах спецификата на дейността. Иначе, психологията е широко приложима.

# 512
  • София
Има ужасно много работа в БГ за добри психолози. Друг е въпросът колко от тях са добри и как стават такива. На терен работата е тежка, но специално родителите на деца с проблеми в ранното развитие и на младежи със зависимости са сколонни да дават пари, ако се знае, че някой е добър и от работата му има ефект.
Без да съм наясно имам съмнения какво и как се преподава в нашите университети. Бих посъветвала да младежът да разгледа и реалистично да осмисли учебната програма в уни-то, което е избрал. Както и да помисли с какво точно иска да се занимава на практика. Защото реалноста не е като да четеш увлекателни книжки по психология. Не съм сигурна колко възторжено би приел идеята за HR кариера. Струва ми се, че на тази възраст виждат нещо по-вълнуващо в психологията.

# 513
Дъщерята на съседката сега се дипломира от СУ.
От потока й почти никой не работи по специалността.
Тя така и не можа да си намери работа като психолог, а толкова cv-та беше напускала в джобса.
Сега работи в Зара и й харесва.

# 514
Ами това е много тъжно: да учиш 5 години и после да работиш нещо, за което не са ти необходими всичките тези знания …

# 515
  • София
Точно от това се опасявам и аз....
Въпреки ,че не може всички да са адвокати и ИТ специалисти, защото е модерно и доходно.
Моя набор " избълва" такова количество счетоводители и мениджъри от УНСС някога,че после ходи си намери работа, ако нямаш вуйчо владика

# 516
  • някъде ... тук ...
За нас е тъжно, ама напоследък имам чувството, че една част завършват нещо само колкото да имат виШо...
Като знам моя роднина колко курса и квалификации изкара и продължава да кара, за да може да работи пълноценно като психолог. А минаха доста години от как завърши. Междувременно работеше като учител с бакалавъра си.
Само със завършване на психология в уни не става.
И съм съгласна с мнението на Сиренцето.

vnd, аз бих го оставила да се пробва. Времето ще покаже Simple Smile

# 517
  • Димитровград
Ами аз смятам, че е по-добре да започне да учи, отколкото като моята хубостница, която иска да скипва и да си почива. Питам я от какво се измори толкова, не знае. Не кара шофьорски, не ходи на уроци, за бал не и дреме. Всяко желание за нещо би било добре според мен, но няма. Апатия отвсякъде.

# 518
  • В средата на времето
Vnd, аз така навремето исках да уча археология, но родителските тела не ми позволиха, защото било безперспективно, какво съм щяла да работя и т.н. Накрая 4 години учих нещо (счетоводство и контрол), което не съм практикувала и ден през живота си и нямам и намерение. Т.е имам диплома, заради самата диплома и за украса.😊
Та щом младежът се ориентирал натам , нека се пробва. Може да си е неговото това.

# 519
Записвам се с мрънкане в темата. Дъщеря ми е в 12 клас. Скоро ми съобщи, че оценката от матурата по английски език няма да ѝ върши работа за кандидатстване в УНСС. А на нея там ѝ е силата. Въобще не е ориентирана какво- що. Работи от 3-4 години като сервитьорка и си изкарва доста добри пари. Съответно училището отиде на заден план. Мрън!

# 520
  • София
Vnd,  нека да учи това, което му е интересно. И ние бяхме в шок като каза политология, но си припомнихне, че е редно тя сама да прави изборите в живота си и я подкрепихме. И за Испанската беше неин избор. Искам да кажа, че дори да е грешка, нека си е негова. Така се учим.

# 521
В подфорум "Лични и семейни отношения" има една много показателна тема "Да продължа ли да уча нещо, което не харесвам, за да е добре семейството". Момиче, отличничка, изпълнителна, която учи медицина по принуда и в 3 курс решава да напусне. Много показателна тема за отношения" родители - деца", а и любопитна откъм реакции на коментиращите. Прегледайте я, като майки на деца, които търсят пътя си, мисля че ни е много полезна.

# 522
  • София
Ами аз смятам, че е по-добре да започне да учи, отколкото като моята хубостница, която иска да скипва и да си почива. Питам я от какво се измори толкова, не знае. Не кара шофьорски, не ходи на уроци, за бал не и дреме. Всяко желание за нещо би било добре според мен, но няма. Апатия отвсякъде.
В нашият вариант има желание за плейстейшъни. За какво да си купувам тоалет за бала? С тези пари мога да си взема ПСП5? Защо да карам шофьорски, с тези пари мога да си купя еди какви си игри... Все едно съм се върнала назад във времето и си имам третокласничка, всичко се преизчислява в конзоли и игри. Аз я бъзикам, че сега очаквам и по Fifa да се запали (футболът ѝ е най-отвратителното нещо).

# 523
  • София
Светкавица,
Скрит текст:
не че нещо, ама тази конкретна тема се прехвърли от образователния форум в този за лични и семейни отношения и се повтаря едно и също вече сигурно 3 месеца - на два пъти в образователния и после в другия...ОК, не се е отказала от кандидатстването някога, не се е отказала и в първите две години от медицината под влияние на авторитарния си баща, ама  поне за тези 3 месеца писания трябваше вече да е намерила отговор на въпросите си, да си е  изяснила какво прави оттук насетне.  Първо беше смяна с информатика, после с фармация.. ОК, може да е неориентиран един млад човек на 19, ама на 23 вече е по-друго и е малко странно да се двоумиш между програмиране и фармация, ако ще и да си отличник по всичко. Задал си въпроси, получил си търсените насоки и действаш..Поведението й, за мен поне,  с това непрекъснато писане по темата месеци наред оставя усещането, че не всичко е баш така, както е  описано.  Не казвам, че е пързалка, момичето е грамотно, но витае нещо скрито.. Има такива настойчиви (твърде меко казано) родители, да, ама  в темата  все пак от-до е само нейната версия..  И е съшита въпросната  малко с бели конци - бащата безкомпромисно диктува правилата на играта, а майката мълчи години наред, за да няма пререкания в семейството.  Не мисля, лично мнение, че точно тази тема, би убедила родители да не се месят в избора на децата си и най-вече да не налагат своя.

# 524
  • София
И аз съм на мнение, че е хубаво да подкрепим децата при избора им на специалност, пък била тя и най - неперспективната. Това е тяхното желание и ние трябва да застанем зад тях. На времето не ме приеха медицина и вместо една година да залягам над химията, родителите ме натискаха да се запиша в ТУ София, за да не говорят хората (от малък град съм),  как съм се провалила и така след 5 години станах инженер, но никога не ми стана интересно и забавно и като цяло съм работила по специалността само 4 години.

Общи условия

Активация на акаунт