Математически турнири 1-4 клас. Тема №62

• 66 217
  • 813
  •   1
Отговори
# 120
Да, знам, че очевидното решение е, че са само четни числа. Но това не прави другото решение грешно. Никъде не е казано ползвайте само прости редици с прости правила. Да се редуват +1 и +3 не е нещо нечувано сложно, че да не е ок за първи клас.
Дъщеря ми беше страшно горда, че е измислила правило, което пасва на условието и Е решение на задачата и е много тъпо да ѝ кажа, че да, правилно е, но не е това, което търсят. В математиката не трябва да има място за тълкувания.

Ние сме рашвали подобни задачи, защото са давани в някой състезания. Но там са описани по друг начин.

# 121
И с право трябва да е горда, но тук се иска и малко тактическо мислене, бих обяснила, че първите задачи във всяко състезание са възможно най-лесни, и би трябвало да потърси най-лесното решение. Иначе може да използва и материал от 6 клас и пак да стигне до възможни отговори. В крайна сметка при проверката после се гледа какъв отговор е зададен от съставителя.

Тя не се е сетила лесното решение, но е мислила, и е измислила друго. Тъпо е, че няма да го приемат за вярно, въпреки че технически Е вярно. Затова се дразня Simple Smile Ама ще свиква, че е така в живота, няма как.

# 122
  • София
Здравейте, сега откривам тази тема. Детето каза, че са му се сторили трудни задачите за 1 клас, пък ще видим. Сега ги принтирах да ги прегледаме като имаме време. Не разбрах има ли срок, до който трябва да се качат резултатите?

# 123
Здравейте, сега откривам тази тема. Детето каза, че са му се сторили трудни задачите за 1 клас, пък ще видим. Сега ги принтирах да ги прегледаме като имаме време. Не разбрах има ли срок, до който трябва да се качат резултатите?
След две седмици е най-вероятно да излезнат резултатите.

# 124
В нашето училище не са разрешили на децата да си вземат задачите.
А къде излизат резултатите от олимпиадата?

И аз това се чудя. Предполагам по сайтовете на училищата и в РУО.

# 125
В нашето училище не са разрешили на децата да си вземат задачите.
А къде излизат резултатите от олимпиадата?

И аз това се чудя. Предполагам по сайтовете на училищата и в РУО.

За някои градове са излезли вече. Вижте в сайта на Дидева. Там има линкове.
Варна и София не са...

# 126
  • София
Аз не ги виждам. Къде са тези линкове?

# 127
# 128

Тя не се е сетила лесното решение, но е мислила, и е измислила друго. Тъпо е, че няма да го приемат за вярно, въпреки че технически Е вярно. Затова се дразня Simple Smile Ама ще свиква, че е така в живота, няма как.

Спокойно, не сте сама .Понякога децата изключват прекалено лесните решения(както се е получило  и при моето дете) и си ги попълват по тяхно си желание.Друг път просто са разсеяни или не им е ден  Simple Smile .Обикновено забелязвам, че точките се губят на най-лесните задачи.

Ако това ви дразни не знам как бихте реагирали  ако се окаже , че детето ви е решило правилно задача, но е грешно оценено.Ще Ви дам пример от проведеното наскоро състезание Николай Чудотворец.По-нагоре в  темата съм споделила задача от НЧ която носи 8 точки от същото състезание.Според организатора при който се е явило детето ми, (не сме от Бургас)и където е оценено, решението му било грешно.Но мен все нещо ме човъркаше , че не може да е истина това което се опитва да ми обясни. Успях да се свържа еднократно по  телефона с централния организатор в Бургас и ме пренасочиха към жената която отговаря за задачите за 1 клас.След разговор с нея и изпратен снимков материал, тя беше категорична, че решението на детето ми е правилно и грешно са му взети точки.Жената беше изключително мила и притеснена в същото време .Да допълня, че тези загубени 8 точки ще променят крайното класиране за детето ми ,макар че никой не ги е прибавил все още , а най-вероятно и така ще си остане . Организатора по място ми заяви  цитирам "какво да направя като критериите за оценяване не са ги направили ясни ".  Изводи...много...

# 129
Много неприятно Sad ненавиждам несправедливости. Уж математиката трябва да е точна и ясна.

# 130
  • София

Това са от Коледното математическо състезание, не от олимпиадата.

# 131

Това са от Коледното математическо състезание, не от олимпиадата.

Олеее извинете. Всеки за каквото си мисли....
Моето е още първи клас и не съм ориентирана.
Успех!

# 132
  • София
Извинете, но ми стана любопитно - може ли да споделите какво е измислила вашата дъщеря като "логично" решение.
Благодаря!
Да, знам, че очевидното решение е, че са само четни числа. Но това не прави другото решение грешно. Никъде не е казано ползвайте само прости редици с прости правила. Да се редуват +1 и +3 не е нещо нечувано сложно, че да не е ок за първи клас.
Дъщеря ми беше страшно горда, че е измислила правило, което пасва на условието и Е решение на задачата и е много тъпо да ѝ кажа, че да, правилно е, но не е това, което търсят. В математиката не трябва да има място за тълкувания.

# 133
Аз го написах по-горе, редица, която се образува като на едното число се добавя 1, на следващото 3 - в случая 1, 2, 5, 6, 9, 10...

# 134
  • София
За задачите от типа "кое е следващото число в редицата..." най-важното е, че не са задачи. Поне не математически. Математиката не е гадаене, а всеки, който е учил елементарен математически анализ знае отлично, че следващото число в една редица може да бъде което си иска. За да е коректно зададена, трябва да е недвусмислено дефинирана.
Не бих толерирала състезания по математика, на които се дават "задачи" за гадаене.

Общи условия

Активация на акаунт