Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 25

• 39 517
  • 752
  •   1
Отговори
# 465
О, можеш да отидеш в централата на Цибалаб, бодимед или др. Таман по-бързо ще ти излезнат резултатите, и хормоните ще са по-верни.
В Бодимед не откривам листнати всички назначени изследвания. Дали ще направят всичко? В Геника ги има.

Последна редакция: вт, 09 апр 2024, 18:56 от Avi_

# 466
  • София
В Геника само внимавай да пуснеш обикновено изследване на нивата на витамините, а не някое екзотично генетично изследване.

Иначе и в Бодимед, и в Цибалаб ги има всички. Вероятно и в другите лаборатории ги има, аз опит с тях нямам. В централните лаборатории лаборантите винаги са много добри.

# 467

Здравейте бременна съм в 13 +1 гс с близнаци инвитро, от дена на трансфера слагам оксапар 0.4. Приемам метилирана фолиева и б12 вчера пуснах фибриноген ддимери и aptt, прилагам резултатите, днес съм на ранна фетална след 1 час моля за мнение как са резултатите. След феталната ще си запазя час за хематолог да ме следи. Имам хетерозигот PAI4G/5G и Хомозигот ACE I/D

# 468
Тартюф и аз вчера пусках. ФТ4 е ниско и ти трябва Л-тироксин, витамин Д, Желязо и Б12 също са ниски. И аз си имам липси. Моите са витамин Д и ФТ4. За кръвните не разбирам, друг да каже. Успех на ФМ Flowers Four Leaf Clover Аз съм утре.

# 469
Здравейте момичета! Аз все още не съм Б, но правим опити от 2 години и половина и вече сме на етап процедури. Реших да направя изследването за Мутации превантивно.
F5 Leiden; Pai 45/5g; Protrombin F2; Factor XIII; Мутация F7; Фибриноген и Метонин MTR 2756 AG - По всички тези мутации съм хетерозигот.
MTHFR C677T; ITGA2; Полиморфизъм 66 А>G - По тези трите съм хомозигот по мутантен апел.

Пуснах и ПКК и коагулация и там абсолютно всичко е в норма. Нямам завишени тромбоцити, всички стойности са точно в средата на реферетните. Имам запазени часове при имунолог и хематолог, но са за след повече от месец.

Въпросът ми към вас е с всички тези Мутации има ли шанс да не съм на терапия при евентуална Б, ако кръвните ми са ОК? Някоя от вас с подобни мутации може ли да сподели?
Не ми се иска да пропускаме месец за процедури (имаме си причини), но ако ще съм 100% на терапия при Б ще се наложи.

# 470
Правилно ли разбирам от написаното, че си хетеро и по Лайден, и по Протромбин?. Ако е така - шанс да не си на терапия няма. Това са високорискови мутации и дори наличието на една от тях е причина за назначаване на терапия.

Освен това е безпредметно сега да пускаш кръвни, те нямат отношение към това какво би било състоянието ти при евентуална бременност.

# 471
Да, правилно сте разбрали. Благодаря за отговора, това ми трябваше като информация! 🙂
Кръвните ми ги назначи ЛК превантивно, понеже никога не съм пускала тази колагулация и доколкото разбрах при Б ще трябва да я следя периодично.

# 472
Здравейте! Дали някой би могъл да ми сподели на лично телефона на д-р Веселина Иванова? Заплатих си консултация по Healee, показах ѝ изследвания за тромбофилия, които бях направила и тя ми назначи да направя допълнителни кръвни и генетчни. Питах я как да постъпя в случай, че не са готови в рамките на 7 дни и тя ме увери, че бързо ги работят в Геника и директно ѝ ги пращат. Щели да излезнат.

Кръвните излезнаха бързо, но генетичните се забавиха. На 6-тия ден вечерта ѝ писах, че кръвните са излезнали, но още чакам генетичните и как да постъпя, защото е последния ден от срока предоставен в Healee. Отговорът ѝ беше малко неадекватен, сякаш ме обърка с друга пациентка "Както казах, в тази лаборатория не ги правят" и съответно разговорът се заключи от платформата на Healee няколко часа по-късно. На следващия ден генетичните също излезнаха, но вече 2 дни отговор от нея нямам. Не чувствам редно да плащам втори път 80лв, вие имали ли сте такъвв казус? Бих искала да се свържа с нея по телефон и да я помоля да ми каже поне дали се очаква втора консултяация да заплатя или просто не ги е видяла още.

# 473
Да, правилно сте разбрали. Благодаря за отговора, това ми трябваше като информация! 🙂
Кръвните ми ги назначи ЛК превантивно, понеже никога не съм пускала тази колагулация и доколкото разбрах при Б ще трябва да я следя периодично.
Точно така е. Назначават се допълнителни кръвни при Тромбофлия. При мен бяха:
ПКК, АПтТ, Д Димет и фибриноген, желязо, ТжСК, феритин, витамин В12 и хомоцистеин
За щастие бяха ок. Малко витамин B12 ще пия два месеца - в норма е, но не е идеален според лекаря Simple Smile

# 474
Здравейте,
Цитирам себе си, защото тук съм споделила предходните ми резултати:
Скрит текст:
Момичета, може ли мнение за тези резултати?
Още правим опити за бебче.

Пуснах допълнително ACE I/D + Factor XIII и излезе това:

Какво мислите? Ще трябва ли терапия при забременяване? Има ли други гени, които е хубаво да изледвам или това е достатъчно?
Мерси предварително!

# 475
Здравейте, преди няколко дни пуснах изследвания за тромбофилия и излезе хомозиготно носителство 4g/4g. Съответно започвам терапия с аспирин протект и фраксипарин. Въпросът ми е има ли смисъл все пак да пусна изследванията и в друга лаборатория за потвърждение на резултата?

# 476
  • София
smiley flower, Няма Смисъл да повтаряш изследванията на друго място, следвай си терапията.

V_gs, доста мутации имаш, включително по двата рискови фактора. Задължително се консултирай с хематолог с опит с тромбофилия. Добре е да ти назначат терапия както по време на бременността, така и по време на арт процедурите преди това. Хормоните, които се използват при инвитро, също влияят на кръвосъсирването. Внимавай и при други рискови ситуации - травма на крайник, отворена операция, залежаване.
Мутациите във фактор 2 и Фактор 5 са свързани с повишено кръвосъсирване, а в PAI и Фактор 13 - с проблем при разграждането на тромбчета.

Премери също нивата на витамините Б9 и Б12 и хомоцистеин, и при ниски стойности приемай само метилирани форми. Ниските витамини могат да повишат нивата на хомоцистеин, а повишеният хомоцистеин е още един рисков фактор за сърдечно съдови инциденти. При бременност - задължително стриктно проследяване от хематолог и АГ рискова бременност, с опит с тромбофилия.
Прочети първа страница на темата.

Sis987,
При мутации в PAI и ACE процесът на разграждане на тромбчета не работи коректно, добре е да си на терапия. Премери и нивата на витамините Б9 и Б12, и при ниски стойности приемай само метилирани форми.

# 477
Много благодаря за изчерпателния отговор!🍀 Изчетох първа страница, някои неща не ги разбрах, признавам. Записала съм при хематолог първичен час, ще видим как ще е и дали ще търся друг. Аз засега приемам само летрозол за процедурите и овитрел. Прогестерон не съм приемала до момента, а четох, че той може да сгъсти кръвта.
Аз честно казано още не мога да повярвам, че при перфектна ПКК и колагулация, имам толкова много мутации. Ама явно може. Затова и питах дали не зависи от кръвните терапията или като си имам мутациите не ми мърда.
Б9 пия от 2 години, миналия месец взех Мета ей така, а то явно е трябвало само такава и до сега все едно нищо не съм пила. Б12 също ще взема.

# 478
  • София
Естрофема и кортикостероидите влияят доста по-зле на кръвосъсирването от прогестерона, също и всички стимулиращи препарати. Противозачатъчни също. Така че попитай и за терапия по време на опитите.

А тромбофилията в ежедневието няма проявление. Само в рискови ситуации, в които организма повишава кръвосъсирването по някаква причина. Така че няма да се отрази в ПКК и дори в коагулацията. Но във всички описани рискови ситуации имай едно наум и предупреждавай лекарите да вземат мерки. 🍀🍀🍀

Последна редакция: пт, 12 апр 2024, 02:07 от delisardeli

# 479
Здравейте,момичета! Аз направих преди два месеца спонтанен аборт в 8 седмица и 6 дни, като лекаря, който ме следеше каза, че причината е грип, тъй като синът ми беше с грип Б. Реших да видя и друг гинеколог, който пък ми назначи разширен панел тромбофилия.
Сега си видях резултатите може ли да ми помогнете с разчитането на резултата? Благодаря ви!

Изолиране на ДНК Материал:
PCR
RFLP анализ
Алел-специфичен PCR
Получен: 03.04.2024 17:51
Венозна кръв
Резултат:
Factor V Leiden / F5 ген (p.R506Q) Нормален генотип
Prothrombin / F2 ген (c.20210G>A) Нормален генотип
PAI-1 4G/5G Нормален генотип 5G/5G
MTHFR ген (c.677C>T) Хомозиготен носител, генотип Т/Т 1
MTHFR ген (c.1298A>C) Нормален генотип A/A
MTRR ген (c.66А>G) Хетерозиготен носител, генотип А/G
Забележки: 1) Редуцирана ензимна активност, възможно повишени нива на хомоцистеин.

Последна редакция: пт, 12 апр 2024, 09:10 от vanya_asenova87

Общи условия

Активация на акаунт