Повишени ASAT и ALAT

• 975
  • 3
  •   1
Отговори
Здравейте! Бременна съм в 13г.с. и миналата седмица установихме повишени ASAT (2 пъти над нормата) и ALAT (5 пъти над нормата). 4 дни ми вливаха трансметил без никакъв резултат. В момента ALAT се е повишил до 7 пъти над норма. В 6та седмица и двата показателя бяха в норма, след което се наложи да приемам доста медикаменти, включително кортикостероиди. Запазих час за преглед за следващата седмица, но дотогава бих искала да попитам дали някой се е сблъсквал с този проблем и какъв е бил изходът/решението му?

# 1
Повишението на АСАТ и АЛАТ се случва при чернодробна инфекция, консултирайте се с АГ и други специалисти, за да се разберат добре причините и съответното лечение, без да се уврежда плода.

# 2
Т.е. показателите са били в норма, след това ви назначават лекарства и на следващото изследване са повишени?
Ако правилно съм разбрала, задължително кажете на лекарите какво точно сте приемали, възможно е това повишаване да е от тях.
При мен (не бях бременна), скочика от 13 на 60 единици след прием на антибиотик за стоматологичен проблем. Няколко месеца по-късно пуснах пак и бяха отново 13.

# 3
Т.е. показателите са били в норма, след това ви назначават лекарства и на следващото изследване са повишени?
Ако правилно съм разбрала, задължително кажете на лекарите какво точно сте приемали, възможно е това повишаване да е от тях.
При мен (не бях бременна), скочика от 13 на 60 единици след прием на антибиотик за стоматологичен проблем. Няколко месеца по-късно пуснах пак и бяха отново 13.

Да, бяха в норма преди започване на приема на лекарства. Според АГ причината е приема на кортикостероиди (които са понижили имуммата ми система) и повишени NK клетки, които вместо да атакуват плода, са афектирали черния дроб. Това, което ме притеснява обаче е, че стойностите не се повлияват от терапията с трансметил и продължават да растат. Както казах, имам час при гастроентеролог, но е чак в края на следващата седмица и търсех идеи от някой, който вече е имал подобен проблем.

Общи условия

Активация на акаунт