Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 25

• 39 582
  • 752
  •   1
Отговори
# 285
Здравей! Аз започнах максимално рано, от 1-ви положителен тест (при мен кръвен), още в 4-5 г.с. Много трудно ми дадоха в аптека клексана, не е невъзможно обаче само с такава медицинска препоръка. Иначе и личен лекар при добро желание може да ти го изпише предварително или АГ, при което се следиш.

# 286
  • София
Добре е да си вземеш рецепта предварително, в аптеките искат. Няма значение по кое време ги слагаш, стига да е по едно и също време всеки ден.

# 287
Много благодаря на всички за бързите отговори. Успях да се снабдя с една опаковка, но междувременно ще задвижа рецепта от личната лекарка, за да съм спокойна. Ще проследя и в групите какво се предлага.

# 288
Здравейте, имам нужда от вашето мнение за свое успокоение. Бременна съм 10 г.с., досега биех фракси 0.4 всеки ден +АП, но направих алергия към фраксито. Отделно АПТТ и д-димер ми вървят чудесни и доц. Русев прецени, че трябва да мина на клексан 0.4 през ден + АП всяка вечер (като дори искаше да спра инжекциите за 2 седмици). На някого случвало ли му се е и всичко наред ли беше след това, понеже съм доста притеснена, навсякъде чета, че терапия през ден не е окей? С доста мутации съм и предишен мисед

# 289
Според мен е абсолютна глупост да се бият инжекции през ден, при положение, че действието на една доза е 24ч.

Другите 24ч. си незащитена.

Направи друга консултация - Тончев, Кондева, Иванова (имат онлайн приложения, не е нужно дори да ходиш на място, може да пратиш снимки на изследванията).

Късмет желая!

# 290
Според мен е абсолютна глупост да се бият инжекции през ден, при положение, че действието на една доза е 24ч.

Другите 24ч. си незащитена.

Направи друга консултация - Тончев, Кондева, Иванова (имат онлайн приложения, не е нужно дори да ходиш на място, може да пратиш снимки на изследванията).

Късмет желая!

Благодаря!
Вторник имам час при Тончев, но направо не знам какво да правя дотогава, може би ще пробвам през ден, надявам се, че за 4-5 дни не би трябвало да е проблем, тъкмо да ми се успокои алергията. Русев каза, че ако има някакъв проблем от спирането/намалянето на НМХ ще го овладеем, това също ме притесни като изказване, защото изобщо не искам да се стига до проблем 😅

# 291
Не може ли да го прегледа да си ги слагаш всеки ден?

# 292
  • София
Много жени правят алергия към фракси, сменя се с Клексан. Действието на нмх е 24ч, затова се поставя всеки ден в един и същи час. С напредването на бременността кръвосъсирването се увеличава, така че нмх не бива да се намалява или спира. Коагулацията се следи на 3-4 седмици и се проследява от хематолог, а кръвотока - от АГ. На база на техните наблюдения се променя терапията, ако е необходимо. Успех!

Последна редакция: пт, 08 мар 2024, 12:16 от delisardeli

# 293
Благодаря за мненията!
Ще слагам всеки ден до консултацията с д-р Тончев във вторник, за да ми е мирна главата и ще изчакам и неговото мнение по въпроса.

# 294
Момичета, здравейте!
Пиша за първи път тук, защото имам нужда от информация, която вие може да ми дадете, защото се познавате една друга и сте наясно кой с какво се справя и на каква терапия е...
Аз съм с PAI и имам успешна бременност от преди... цели 15г Simple Smile Леле, чувствам се стара...
Тогава ми беше назначена терапия Фраксипарин 0.3 през ден и аспирин протект всеки ден.
Обмислям бременност отново...Но за мое изумление наскоро разбрах, от същият лекар, който тогава ме следи, че вече тази терапия се считала за ненужна при тази мутация. Вярно ли е? Това ли са новостите в медицина по тази линия? Наистина е минало много време оттогава, помня, че много ми се суетиха на състоянието, но нито са ми пускали допълнителни кръвни тестове, за да се следят показатели, нито съм имала други усложнения.
Моля ви да споделите какво е положението в момента, какви са практиките, ще ми бъде полезно да знам.

# 295
Момичета, здравейте!
Пиша за първи път тук, защото имам нужда от информация, която вие може да ми дадете, защото се познавате една друга и сте наясно кой с какво се справя и на каква терапия е...
Аз съм с PAI и имам успешна бременност от преди... цели 15г Simple Smile Леле, чувствам се стара...
Тогава ми беше назначена терапия Фраксипарин 0.3 през ден и аспирин протект всеки ден.
Обмислям бременност отново...Но за мое изумление наскоро разбрах, от същият лекар, който тогава ме следи, че вече тази терапия се считала за ненужна при тази мутация. Вярно ли е? Това ли са новостите в медицина по тази линия? Наистина е минало много време оттогава, помня, че много ми се суетиха на състоянието, но нито са ми пускали допълнителни кръвни тестове, за да се следят показатели, нито съм имала други усложнения.
Моля ви да споделите какво е положението в момента, какви са практиките, ще ми бъде полезно да знам.

Здравейте, аз съм с PAI хемозигот и имах назначена терапия от хематолог. На феталната морфология в 12 г.с. АГ ми спя терапията и в момента съм в 22 г.с. Трябва да следя коагуалация само.

# 296
  • София
Аз съм PAI 4G/4G. И миналата,  и настоящата бременност не съм имала назначена терапия, само стриктно следене на кръвоток и коагулация.
Няма общо правило, защото тромбофилията е генетично предразположение, което може да има, но може и да няма клинична изява. Дори при една и съща пациентка при едната бременност може да има необходимост от хепаринови инжекции, а при другата - не. Преценката е на хематолог (на база коагулация) и АГ (на база доплер).

Последна редакция: ср, 13 мар 2024, 13:35 от hatred

# 297
Разбирам...Благодаря, момичета! Доплер сега си спомням, че всеки път правихме. Явно това е било ориентир за лекаря ми. И явно все пак е искал да се презастрахова...Пак стигаме до там, че е най-важно при кого ходим...
Кис - каква беше назначената терапия?

Бъдете здрави, лека бременност на всички с коремчета и, ако е рекъл Господ скоро, и аз ще съм сред вас за компания и разкош Relaxed

# 298
При мен след като видяха, че имам само хомозиготна мутация по PAI ми казаха, че е нискорискова и ако Анти Ха е ок може да спрем приложението на клексан. От изследването се оказа обаче, че имам нужда от терапия. Така че със сигурност не трябва да се подценява, а показателите трябва да се следят редовно.

# 299
  • София
И при мен беше така - уж съм нямала нужда от терапия, пък после искаха да ми увеличат дозата НМХ. Истината е, че официалните препоръки на ESHRE е да не се назначава терапия до 3 последователни спонтанни, аборта. Но практиката показва друго. На мен един аборт със симптоми на лош кръвоток, плюс последващите проблеми, ми беше достатъчен. Следващата бременност бях на терапия с НМХ и всичко беше наред.

Та, консултирайте се с хематолог. След 15г вероятно забременяването няма да е толкова лесно, че да го рискувате без терапия. Успех!

Общи условия

Активация на акаунт