Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 25

• 39 531
  • 752
  •   1
Отговори
# 450
Не знам.Друг път купуваме по малко лекарства,примерно за седмица.Сега купих поне за месец.Иска ми се да свършат и тогава да купя други.Не сме толкова зле финансово,но лекарствата са си разход и се налага да се лишим от нещо.За месеца давам около 600лв.Имаче питах лекарката ми на 1-ви и тя каза,че не е проблем евентуално да сменя с Клексан.Въпросът бил, да не слагам един ден Фраксипарин,един ден Клексан.Като почна с едното,поне 10-20 дена да съм с него.
Освен това,аз нямах проблем с Фраксито.Започна се преди 10-ина дена.
Също още нещо интересно да споделя с вас.
Вчера хематоложката ми каза,че е грешка да се обръщаме към тях,когато сме бременни с тромбофилия.Да се следи кръвна картина и коагулация,да.Но лечението се назначава от АГ.Каза,че колкото и дискриминационно да звучи,в момента най-важно е развитието на плода.Тя нямало как да знае какво се случва вътре в мен,как е кръвопотока към матката и към плода.Затова финалното решение е на АГ,тъй като следи и двете/двама ни.

# 451
  • София
Да, без АГ няма как да се следи, защото само с доплер може да се види кръвотока към бебето.

За съжаление обаче много АГ смятат че тромбофилията не засяга баш тяхната бременна, спират или игнорират терапията, и после се чудят защо бебето изостава, плацентата внезапно прави инфаркт, или не дай боже родилката прави емболия при раждането. Или друг проблем в постпарталния период.

Затова повтаряме непрекъснато - следи се коагулацията по време на бременността И кръвотока към бебето. И терапията не се спира в произволен момент, особено преди раждането, а се продължава 2-6 седмици след раждането.

Много зависи какви са мутациите и как се проявяват при конкретната бременност. Напълно възможно е при две различни бременностти една и съща жена да има различни проблеми. Затова трябва проследяване и понякога се налага донагласяне на терапията по време на бременността. Различни комбинации от фактори може да налагат различна терапия, АГ не винаги са запознати с конкретни проявления. Хематолозите - също, защото не всички имат опит с тромбофилия.

Последна редакция: сб, 06 апр 2024, 13:09 от delisardeli

# 452
Напълно подкрепям. Съвсем скоро ще правя първото проследяване на коалулационен статус, откакто съм на Клексан 0,4 и с доц Конова се разбрахме следното - ще изпратя резултатите по мейл + резултатите от скрининг за преекламсия и ще видим дали и как ще се изменя антикоагулационната терапия.
И още нещо - вчера ми се обадиха от болницата в Пловдив (клон на КИРМ Плевен) и ми казаха да разредя Аспирин Протекта като го приемам през вечер.
Засега се чувствам спокойна от този подход - имунолог + АГ, занапред ще видим.

# 453
Момичета , имам утре час да коментираме резултатите с доктора. Но до тогава , някоя ако е по наясно какво значи цялостната картина... ще съм и много благодарна за мнение.

# 454
  • София
Всичко е наред, д-димер и фибриноген имат различни референтни стойности за бременни, левкоцитите при бременност е нормално да са повишени.

https://www.perinatology.com/Reference/Reference%20Ranges/D-Dimer.htm

# 455
Здравейте днес ще си правя изследване за тромбофилия.
Може ли да хапна преди него и да пия кафе?
Нали е генетичен тест не би трябвало да има условия.

# 456
Здравейте днес ще си правя изследване за тромбофилия.
Може ли да хапна преди него и да пия кафе?
Нали е генетичен тест не би трябвало да има условия.
Може, няма проблем.

# 457
Здравейте, във връзка с откритата тромбофлия - хетерозиготно носителство на Фактор V Laiden и PAI 4G/5G, опитите да забременея, които правим и по препоръка на групата, се консултирах онлайн с хематолог, като избрах д-р Веселина Иванова. Отказах се от проф. Тошко Лисичков, който ми препорэчахте, за момента, не го усетих като моя лекар по телефона.
Д-р Иванова ми назначи Натаспин Н профилактика и х1 капсула вечер и вече след положителен тест за бременност или трансфер(още не знаем какво ще се случва) профилактика с НмХ - Фраксипарин/Клексан 0, 4 х1 дневно. Предпологам, че при бременност трябва всеки месец да се посещава освен гинеколог и хематолог?
Сега предстои да направя всички тези изследвания, за да видим пълната картинка:
ПКК, АПтТ, Д Димет и фибриноген, желязо, ТжСК, феритин, витамин В12 и хомоцистеин
Мисля да ги пусна в Геника.
Някаква препоръка, коментар или друго по моя случай, момичета?

# 458
  • София
Тези изследвания няма нужда да пускаш в Геника, не са генетични. Във всяка нормална лаборатория можеш да отидеш.

Чудесно, че сте направили план. Сега успешно забременяване 🍀🍀🍀

# 459
Тези изследвания няма нужда да пускаш в Геника, не са генетични. Във всяка нормална лаборатория можеш да отидеш.

Чудесно, че сте направили план. Сега успешно забременяване 🍀🍀🍀
Благодаря! Просто се плаша вече от манипулантите по кварталните лаборатории. В Геника поне са опитни и ми взимат кръв от първия път. При неуспешен опит ми става лошо и т.н…И за да си спестя драми, гледам да ходя на проверено.

# 460
  • София
О, можеш да отидеш в централата на Цибалаб, бодимед или др. Таман по-бързо ще ти излезнат резултатите, и хормоните ще са по-верни.

# 461
 PAI 4G/5G Хомозиготен носител 4G/4G
MTHFR - мутация C677T Хетерозиготен носител C/T

Някой има ли такива мутации до скоро бих фраксипарин , сега съм на аспирин само подготвям се за зет , другите фактори са ми добре . Трябва ли да се тревожа ?

# 462
  • София
Със същите мутации бях на терапия с НМХ през цялата бременност и малко след това, всичко беше наред.

# 463
Добър лекар да ме насочите за 2 мнение , освен гинеколога който ме следи понеже правим инвитро ?

# 464
  • София
На първа страница на темата можеш да прочетеш съвети за специалисти и полезна информация. Или назад в темата.

Общи условия

Активация на акаунт