Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 25

• 39 523
  • 752
  •   1
Отговори
# 480
  • София
От изследваните дотук мутации има проблем само в два фактора, свързани с усвояването на витамините от група Б. Премери нивата на витамините Б9 и Б12 и хомоцистеин и при ниски стойности на витамините приемай само метилирани форми. При ниски нива на витамините, освен проблеми в развитието на бебето, може да се повиши хомоцистеин, което е рисков фактор за сърдечно съдови инциденти. Витамините трябва да са на горна граница преди забременяване и да се поддържат високи нива по време на бременността, а и по принцип.

# 481
Здравейте! По препоръка на лекар изследвах и допълнителните мутации ACE, Фактор XIII и MTHFR 1298, по които се оказах нормален генотип. Засега мутациите ми са хомозигот по PAI и хетерозигот по MTHFR 677T. Дали ще трябва да имам някаква терапия при наличие на бременност?

# 482
От изследваните дотук мутации има проблем само в два фактора, свързани с усвояването на витамините от група Б. Премери нивата на витамините Б9 и Б12 и хомоцистеин и при ниски стойности на витамините приемай само метилирани форми. При ниски нива на витамините, освен проблеми в развитието на бебето, може да се повиши хомоцистеин, което е рисков фактор за сърдечно съдови инциденти. Витамините трябва да са на горна граница преди забременяване и да се поддържат високи нива по време на бременността, а и по принцип.

Благодаря ви за разчитането, аз пия разни добавки, на определени фирми на аквасорс и фолиева киселина с желязо, но явно не са подходящи!

# 483
Благодаря за контактите на д-р Веселина Иванова. Писах ѝ, тя ми отговори само едно "Здравейте" и вече 24 часа нямам други съобщения...

Аз съм в 13 седмица бременна, открих следните мутаци, още нищо не са ми назначили!:

ПКК всичко е в норма,  хомоцистеин е 6.55, както и допълнителните следни изследвания:

Единствено знам за натАспин Х 1 таблетка вечер. Да се обърна ли и към друг хематолог, преди да започна прием? Как така имам хомозиготна мутация, която влияе на Б9, а пък даже е леко завишена без да съм пила метилирана форма, само стандартните пренатални. Фибриногенът и aPTT, но на горната граница. Не мога да намеря информация точно как ACE генът влияе на процеса на фибринолизата - фибриногенът трябва да е по-ниска стойност или по-висока, за да е добре резултата?

# 484
  • София
Пишете ѝ пак, от моя опит по принцип винаги отговаря, макар и със закъснение.

# 485
  • София
Ваня, фолиевата киселина е синтетична и не се усвоява при мутация, вместо това запушва клетъчните рецептори. Трябва ти метилиран Б9 и Б12, метил фолат и метилкобаламин.

Le Strange, при хомозигот по PAI се препоръчва терапия, защото процесът на фибринолиза не работи добре. Не е необходимо да имаш още мутации. При хетерозигот по PAI се изследват допълнително мутации, за да се търси кумулативен ефект.

Sisharche мутацията в MTHFR влияе на усвояването и на двата витамина - Б9 и Б12. Следи и двата и приемай метилирани форми.

# 486
  • In Neverland
Здравейте, след 2 спонтанни аборта в 8-ма и 9-та г.с си пуснах на своя глава изследвания за тромбофилия, както и изпратихме плода за анализ. Резултатите излезнаха и АГ ме насочи към доц. Конова, но докато се срещна с нея има доста време, за това моля да ги погледнете и вие. От изследването на плода стана ясно, че е било със синдром на Търнар. Чудя се да пускам ли още нещо или да си чакам срещата и тя вече да назначава каквото трябва.

# 487
  • София
Хеката, съжалявам. Синдромът на Търнър е случайна генетична аномалия и няма общо с тромбофилията.

Преди срещата с доц. Конова можеш да пуснеш изследвания на витамините Б9 и Б12 и хомоцистеин, защото имаш мутации, които пречат на тяхното усвояване. При ниски нива на витамините и/или повишен хомоцистеин е добре да приемаш само метилирани форми на витамините.

# 488
Здравейте, след 2 спонтанни аборта в 8-ма и 9-та г.с си пуснах на своя глава изследвания за тромбофилия, както и изпратихме плода за анализ. Резултатите излезнаха и АГ ме насочи към доц. Конова, но докато се срещна с нея има доста време, за това моля да ги погледнете и вие. От изследването на плода стана ясно, че е било със синдром на Търнар. Чудя се да пускам ли още нещо или да си чакам срещата и тя вече да назначава каквото трябва.

Здравей, може ли да споделиш колко струваше изследването за тромбофилия в Синево?

# 489
  • In Neverland
Jovani 19, 210 лв ми излезна. Ако се поръча онлайн имаше 5% отстъпка, но на тази сума тези 5% са капка в океана.
Благодаря за разясненията относно мутациите, а среща с хематолог наложителна ли е в случая. Попитах АГ, но той ми каза, че няма нужда, а от прочетеното до сега виждам, че всички правите такава.

# 490

Le Strange, при хомозигот по PAI се препоръчва терапия, защото процесът на фибринолиза не работи добре. Не е необходимо да имаш още мутации. При хетерозигот по PAI се изследват допълнително мутации, за да се търси кумулативен ефект.

Днес се консултирах с хематолог, имам + тест и лекарката каза да приемам само Натаспин Н по 1 таблетка на ден.

# 491
Здравейте, аз също съм с аборт в 10г.с със синдром на Търнър и ни посъветваха да си пуснем кариотип и двамата, като се оказа че ММ има асиметрия на У хромозомата и сме на генетик следващата седмица.
За тромбофилията АГ ме беше посъветвала да не е в Синево а в Геника.

# 492
Здравейте, прочетох доста, но не успях да намеря подобен случай - в 33 г.с. съм и слагам два пъти дневно НМХ поради високорискови мутации. Препоръката на моето АГ е да направим предизвикано раждане, когато е подходящо (36-39 г.с.). Обясни ми още, че ако до тогава настъпи нормално раждане и има усложнение налагащо секцио, няма да можем с нормална упойка, а ще се наложи интубация.

Някой има ли опит с подобен план или терапия? Благодаря предварително за отделеното време!

# 493

Днес се консултирах с хематолог, имам + тест и лекарката каза да приемам само Натаспин Н по 1 таблетка на ден.

Самоцитирам се, утре спешно запазих час за проф. Лисичков, дано ми изпише НМХ. Отделно се консултирах и с д-р Стайкова през Healee, която ми изписа веднага Фраксипарин 0,4, но все още не ми е излязла рецептата и предполагам, че няма да го слагам днес. Ще изчакам прегледа утре с проф. Лисичков.

# 494
Здравейте отново от мен!
Почти в 14 г.с. съм и скоро бях на ранна ФМ + БХС и скрининг за прееклампсия при д-р Кристина Чачева, която регистрира граничен риск от прееклампсия и препоръча 150 мг. аспирин (Акард) дневно като превенция.

Същевременно обаче съм с назначена от доц. Конова терапия с Клексан 0.4 и Аспирин Протект през ден. Ще запазя час отново при нея за консултация, тъй като ми звънна някаква анонимна от болницата й и каза, че не би отменила препоръка на д-р Чачева, но Клексан + Аспирин 150 едновременно й се било струвало много ..... И не знам сега какво да правя. Към момента продължавам терапията Клексан 0.4 + Аспирин Протект и нямам проблеми, след 2 седмици трябва да повторя кръвните изследвания за коагулационен статус.
Някоя от вас била ли е на терапия с Клексан 0.4 и Аспирин 150 заедно и въобще как ви се струва? (D-dimer засега ми е 3.9, т.е. под 5)

Общи условия

Активация на акаунт