Имам аз една мечта, да видя втората черта ! ~бебеправене 424~

• 36 104
  • 912
  •   1
Отговори
# 135
  • Замък сред облаците
Аз пък смятам, че много хора не говорят за проблемите си или не споделят за трудностите си, защото това продължава да е много интимна тема, която не касае никого освен двойката. От широкия ми кръг приятели и познати цифром и словом знам за точно 5 момичета с безпроблемни бременности, вкл зачеване. За сметка на това 15+ са с проблемно зачеване, износване и/или аборти.

# 136
Sophia, съгласна съм с теб, с изключение на изречението Защо живота е толкоова сложен и труден..
Това да е трудното, защото има хора, които се молят да живеят, да ходят отново, да виждат, да има какво да ядат и т.н. Аз лично, замисляйки се какви нещастия има, си казвам всеки път "трудното забременяване да ми е проблемът".

# 137
Sophia, съгласна съм с теб, с изключение на изречението Защо живота е толкоова сложен и труден..
Това да е трудното, защото има хора, които се молят да живеят, да ходят отново, да виждат, да има какво да ядат и т.н. Аз лично, замисляйки се какви нещастия има, си казвам всеки път "трудното забременяване да ми е проблемът".
Зависи да ти кажа. Точно репродуктивните проблеми най-много ми тежат. Операции, всичко преминавам с усмивка, дори и съмнението за рак на шийката. Тези неща не ми тежат, а това дали ще мога да гушна моя рожбичка след толкова жестока борба. Иначе те разбирам какво искаш да кажеш, но всеки има различно възприятие за болка и ситуация. Да не мислиш, че някои от нас не са били на ръба финансово? Предпочитам да е така, но да гушкаме детето си, отколкото и джоба да ти е празен, и детенце да си нямаш. Да, животът е труден, а още по-труден става от нашите собствени желания, цели и т.н., а аз искам детенце изключително силно! Някой, който не иска дете по съвсем друг начин ще изглежда живота му. Всеки си има някаква борба и дали ще е да проходи, дали ще е химиотерапия, операция, трансплантация или да има дете, няма никакво значение, а колко го искаш и колко даваш от себе си!!!!! За останалите неща трябва силна воля и здравословен режим, а в моя случай трябва и огромен късмет! Толкова е ужасно мечтата ти да не зависи само от теб. 🥺

# 138
Съгласна съм с АА - просто повечето хора не говорят за това. След като си започнах блога и почнах да споделям разни неща във фейсбук, хора, за които никога не съм предполагала, че са имали трудности със забременяването или аборти, започнаха да ми пишат.
Вярвам, че всяка двойка сама трябва да прецени дали да сподели, че има проблеми или не, и както и друг път сме обсъждали в темата, въпроси от сорта на "вие какво чакате, че не правите бебе?" не трябва да са част от small talk. Но пък смятам и че докато не започнем да говорим за проблемите, ще продължава да съществува усещането, че при всички става лесно и бързо, само при нас не.

И всъщност статистиките сочат, че 1 от всеки 6 човека в световен мащаб страда от безплодие, което хич не е малко.

Последно - за трудностите. Напълно подкрепям кактусчето . Колко е трудна една ситуация отново зависи от възприятието на човек и няма място за сравнение. Имам близка приятелка, която диагностицираха с левкемия на 28г. За щастие, след дълго и тежко лечение, сега е добре. Но като сме си говорили с нея ми е казвала "това е най-страшното нещо, което човек може да преживее". И съм сигурна, че е така. Обаче същевременно, от собствения си опит, съм сигурна, че загубата на дете е най-страшното нещо, което човек може да преживее. И двете с нея сме прави. Защо за всяка от нас, това е било наистина най-трудното и ужасно нещо. Не можем и не бива да сравняваме проблемите.

# 139
Съгласна съм с вас, говорех само и единствено за трудно забременяване, не и за загуба на дете...
Всеки си носи неговата болка, мъка и желание за дете, но ако се замислите реално, е по-добре да се правят изследвания, да се полагат усилия, да се руши малко или много психика за тази цел, отколкото всичко това да е свързано с борбата за още някой друг месец живот.

# 140
Факт е, че с моя мъж не познаваме хора, които да са се подлагали на инвитро процедури. Но пък познаваме такива, при които въпреки напредна възраст (40г) бебето е станало бързо и лесно. И такива, при които е станало случайно (въпреки пазене) и макар да са пушачи и любители на големи количества алкохол.
Познавам и със спонтанен аборт, след който скоро следват няколко успешни бременности, без каквито и да е изследвания и процедури.
1 на 6 човека с репродуктивни проблеми прави 16%. На фона на 30% с наднормено тегло или диабет, не ми е струва чак толкова много. Имайки предвид, че доста хора около мен не правят деца, изобщо никога не са опитвали, субективното ми усещане е, че проблемът не е масов. Разбира се, това си е мое мнение, базирано на моя собствен опит и впечатления. Във вашия социален кръг може и да е съвсем различно.
ПП Сега се сетих и за един случай, при който на двойката им отнема 6 години за да забременее с първото дете. Не се обръщат към специалисти за помощ. С второто забременява няколко месеца след раждането на първото.

# 141
И всички мои близки приятелки забременяха от първия или втория опит, за което се радвам, но не могат да ме разберат. Омръзнало ми е да слушам "спокойно, ще стане" или "ще видиш като забременееш", или "тези изследвания сега пък за какво са ти". Страхотни хора са и много си ги обичам, но не могат да разберат, и в крайна сметка дано не им се налага.

# 142
Така е, само човек който е минал или минава през такова нещо може да те разбере. За това съм благодарна на тази малка общност тук, в която срещнах много силна подкрепа в труден за мен момент.
За мен най-ужасната болка е да загубиш дете .
 Но не знам на последък някаква по-висше Аз ме хвана за врата и ме измъкна от състоянието на самосъжаление. И ми показа че има и друга страна живота.

# 143
Добро утро 🫶🏻 Дадох тема на деня.. имах впредвид колко е труден живота като цяло за всичко.. разбира се, че желанието за дете не е най-трудното нещо, защото има още по-трудни неща от това.. но някак си точно желанието за дете и правенето на такова не зависи само от нас..
Аз съм човек, който обича да контролира всичко около себе си и винаги, когато искам нещо го правя.. а точно това с бебето просто не става.. аз съм направила всичко, което трябва и се налага, но не става и не зависи от мен, и това ме подлудявааа.

Кактус много добре си го написала, както и 2402.

И наистина е така, че не плануваните бебета стават най-лесно и бързо.

# 144
  • София
Ние имаме едни единствени познати, които още преди 6-7 години казаха, че са опитали инвитро и нещата не са се получили. Всичко останали забременяват независимо от възраст, тютюнопушене и алкохолна зависимост...

# 145
Да, при мен след като всичките изследвания излязоха добре -  единият репродуктивен лекар каза, че проблемът ще се махне от само себе си и най-вероятно е от некачествените яйцеклетки и сперматозоиди  - от цигарите. И двамата пушехме доста.. в което аз за жалост не мога да повярвам, че е от цигарите, ноо.. ще видим..

# 146
Всички мои колеги, близки и приятели им се получава от раз! Максимум от 2рия път. Само 2 двойки познавам, при които не се получава, но те са решили, че не искат да ходят на лекар и не им е проблем или фикс идея. Някои дори се оплакват, че прекалено бързо станало и са пропуснали секс маратоните.....Понякога не са особено тактични, но всеки си има своите изпитания. Аз се имам за специална, част от уникалните мутанти и научих много неща. Когато си безсилен и нямаш контрол, само вярата може да те спаси. Поне при мен е така, колкото и да е трудно.

Скрит текст:
Много по-лесно е да се бориш за своя живот, отколкото за живота на някой друг. Аз се боря за живота на моите дечица(не че зависи много от мен). Всички наши малки душички, които трябваше да евтаназират(да, за мен те са нашите дечица, дори да не са били в утробата ми) и това е изключително тежко. Отделно 6те трансфера с резултат 0. Сега можеше да имам 3 годишно детенце, но го няма...беше естествено заченато. Така е било писано, но няма как да сравняваш това с някой, който лекува рак. Пак казвам, че аз приех супер лесно и позитивно предраковите ми изменения и категоричната диагноза, която казаха, че ме очаква. Много по-трудно емоционално е да се бориш за здраво детенце. Поне при мен е така и за това казах, че всичко си е до човек и неговите възприятия.

Последна редакция: нд, 19 ное 2023, 10:54 от Kactus

# 147
  • София
Два месеца след сватбата ни и няколко преди да забременя с голямата беля почина близка приятелка. Беше една година по-голяма от мен, тамън се сгоди и правеха планове за сватба и я повали г-н Рак.. Болестта я уби за 1 година. Макар всички терапии.. Най-голямата й трудност да се реши на химио беше, защото лекарите не даваха шанс, че ако се оправи ще може да забременее. Много ми липсва... Беше най-борбеният и независим човек, който познавах.

# 148
  • Замък сред облаците
Аз това го пиша за н-ти път в тази тема, но цигарите имат отношение към преноса на кислород в организма и го възпрепятстват. Лошо снабдени с хемоглобин и кислород органи остаряват преждевременно и не функционират правилно. Особено силно важи за щитовидна, яйчници, тестиси. Щетите от това преминават минимум за 6 месеца след спиране на цигарите, а ори някои има необратими увреждания, невидими на пръв поглед.
Та да, цигарите са доста отговорни за некачествени Я и С и проблеми с развитието.

# 149
Според мен има доста хора с проблеми около нас, за които не знаем. Наскоро разбрах за едни близки познати, които тъкмо са направили инвитро след 2 г неуспешни опити. Просто това е нещо, за което малко хора говорят открито.

Относно трудностите в живота - според мен това е въпрос на емоционална интелигентност. Човек трябва да може да разграничава проблемите и да си дава сметка за какво си заслужава да страда и да се ядосва и за какво не. Това вече е въпрос на лична оценка и съответно зависи от това какво ни е най-важно. За някой може да е голям проблем да не може да зачене, а за друг е трудно да приема загуби.

Общи условия

Активация на акаунт