Формата на гърдите след кърменеВъпроса за формата на гърдите е доста актуален и според много жени кърменето на бебето разваля формата им. Това обаче не е съвсем вярно. Когато една жена не е бременна и не кърми, гърдите j са съставени главно от мастна тъкан. В началото на бременноста е трудно да се предвиди каква форма ще добият гърдите след раждането. Гърдите увеличават размера си два пъти – между 3 и 5 месец от бременноста и между 7 и 9, като мастната тъкан частично се заменя с жлезиста. По-късно, по време на кърменето в първите месеци, гърдите се увеличават още веднъж, заради препълването с мляко.Млякото слиза на 3-10 ден след раждането, незавесемо дали искате да кърмите или не.

Обикновено при първото слизане на млякото, гърдите се увеличават и разтягат както никога след това. Ако кърменето продължава повече от половин година, то размера на млечната жлеза постепенно намалява, но това не пречи изобщо на изработването на млякото. С прекъсването на кърменето започва постепенно да се възстановява мастната тъкан и след определено време гърдите възвръщат формата си от преди бременноста.

Рязкото отбиване, особено преди 6-тия месец, комбинирано с пристягане на гърдите, се отразява доста зле на формата на млечните жлези. Пристягането също така води до застой на млякото, мастит и хирургическа намеса.

През бременоста и докато кърмите, носете хубав памучен сутиен без банели. Чашките на сутиена трябва хубаво да обгръщат гърдите, но в никакъв случай не трябва да ги притискат. Сутиена трябва да се сменя по мярка, с нарастването на гърдите. Ако имате много малки гърди, може въобще да не носите сутиен.

И сега да обобщим кои фактори влияят отрицателно на формата на гърдите :

• Бременност
• Рязко покачване на теглото през бременноста.
• Неправилно организирано кърмене – кърмене с режим, в следствие на което гърдите се пълнят с много мляко и се разтягат прекомерно; неправилно поставяне на гърдата – майката подава гърдата на бебето, а не доближава бебето към гърдата си; майката позволява на бебето да разтяга гърдата, като върти главата си по време на сукане.
• Постоянното или неправилно изцеждане на ръка.
• Рязко прекратяване на кърменето или прекратяване в период на установяване на лактацията (до 3 – тия месец).
• Лоша физическа форма преди бременноста; слабо развитие на гръдните мускули.
• Лоша еластичност на кожата на гърдите.
• Възраст.
• Земното притегляне.

Съществува комплекс от упражнения за гръдните мускули, на които се крепи млечната жлеза, но за да имат ефект, трябва да се изпълняват още преди бременноста. Даже и най-хубавият крем ще има нулев ефект в случай на генетична предразположеност към недобра еластичност на кожата на гърдите.
Трябва да се спомене, че много жени остават доволни от формата на гърдите си след приключване на кърменето. Някои от тях са кърмили даже няколко деца. В най-добрия случай кърменето, особено продължителното, понижава риска от рак на млечната жлеза, а това е огромен плюс – по-добре да имаш гърди, макар и не с идеална форма, отколкото изобщо да нямаш гърди.
Ако пък не сте доволна от формата на гърдите си, кърменето може да ви спести пари за пластична операция.


Преведе Shali от www.dite-titechka.narod.ru