Азиатска кухня - тема 2

• 46 502
  • 575
  •   1
Отговори
# 555
Неделното ни меню

Пилешко в Moksi Meti Saus и зеленчуци в сладко-кисел сос
Салата спагети тиквички и морков със сусамово - фъстъчен дресинг
Патладжани Сисиг

# 556
  • пак на Рив Гош
Дани, много интересно! Ходих да се просвещавам що е то сос Moksi Meti.

Ние тези дни бяхме на корейска кухня. Нали в текущия ни сериал стана въпрос за корейския стек тартар, та реших да го приготвя този уикенд. Ама не с еленско, като в сериала, че в наше село елените са кът, приготвих го с просто говеждо Joy
А днес на обед бяхме на budae jjigae ("армейска яхния") - яхния с нудъли, кренвирши, спам, гъби, тофу, кимчи и нудъли - смес от корейски и западни вкусове. Ястието датира от края на Корейската война, когато в следвоенна Корея има недостиг на храна и част от запасите на американската армия (повече или по-малко законно придобити), се намират на  местния пазар и хората ги включват в местната кухня.

Преди готвенето:

И вече в чиниите:

# 557
Роце ето го соса, но и в нета има доста рецепти за този сос за мариноване.

Днес нещо ми е доста весело гледам и си слушам корейското шоу KPOPPED (Apple TV+) и си намерих един дълго търсен концерт на  JUNIOR SUPER и ми е дошла музата да готвя азиатско Sunglasses
Чудех се дали да не приготвя" шницел", но нямах телешко Laughing

# 558

Пиле и сос катцу със зелева салата с лют корейски дресинг
Ама много люто това, трябваше да направя втори дресинг и да сложа 1/3 от лютата паста за да става за ядене, като за мен Sunglasses ММ хапваше с първия дресинг - яде и плаче , но не се отказва Sweat Smile било много вкусно така Laughing

# 559
  • Sofia
Дани, '"яде и реве" му се казва. Simple Smile

# 560
Дани, '"яде и реве" му се казва. Simple Smile
LaughingLaughing Вярно , но се опитах да не звучи толкова грубо LaughingLaughing

# 561
  • пак на Рив Гош
Ама много люто това, трябваше да направя втори дресинг и да сложа 1/3 от лютата паста за да става за ядене, като за мен Sunglasses
Joy
Дани, аз по подразбиране в корейските рецепти намалявам количеството люта паста 3 пъти и не слагам лют пипер Joy , иначе от ушите ми ще заизлиза дим, като по аниметата 🥵 .

В Ютуб следя един корейски хубавец, който готви и в едно от последните видеа, каза нещо от типа "Аз не мога да ям люто, затова и не готвя много люто", което не му попречи да бухне в тенджерата една супена лъжица люта паста и още толкова лют пипер 😂.

Ние ще сме на азиатска кухня тези дни, понеже Благоверния ми подари 2 нови готварски книги, трябва да оправдая инвестицията 😂😂😂
Скрит текст:

# 562
Роце и аз практикувам намаляване на количеството с 1/3 винаги без да добавям допълнително от сухата люта смес. Но този път отворих нова опаковка и тя се оказа с направо "опасно люта" паста. За салатата количеството от рецептата беше намалено на 1/3 и после от тази 1/3 с още 1/3 Smile Даже бележка сложих за да не се тровим с

Честити книги,  вече и състезание за рамен можем да си направим Wink

Последна редакция: пт, 12 сеп 2025, 15:19 от Danifin1

# 563
  • In transit
Данифин, този корейски дресинг така готов ли се продава? Какво има друго в него, освен люто? Имам един приятел, който яде много люто и все не му е достатъчно, да му взема един такъв да го пробвам. Grinning
Скоро откриха един корейски магазин наблизо, ще ида да потърся.

Роца, честити ти книги. Ще чакам да споделиш рецепти от тях Simple Smile

# 564
Mikkey ето ти този "взривоопасен" дресинг

2 tablespoons gochujang paste, plus more to taste само ако посмеете Laughing
1 tablespoon sesame oil
1 tablespoon rice vinegar
1 tablespoon honey
1 tablespoon soy sauce/ water
2 tablespoon lime juice
1 tablespoon Korean red pepper flakes (gochugaru)
1 clove garlic, minced

Ето още един вариант https://www.cocobeancountry.com/home/gochujang-dressing

# 565
  • Deutschland/HE
Данифин, този корейски дресинг така готов ли се продава? Какво има друго в него, освен люто? Имам един приятел, който яде много люто и все не му е достатъчно, да му взема един такъв да го пробвам. Grinning

Мики, готов се продава. Ако не се лъжа го видях във Варна в корейските магазини до Червения площад.

Дъщеря ми дори ми е пратила снимка, за да ме пита за цената, дали е ок.

# 566

Мики, готов се продава. Ако не се лъжа го видях във Варна в корейските магазини до Червения площад.
Да, права си има и готов в  много разновидности,  но е сос не дресинг.

# 567
  • In transit
Благодаря и двете ви. Хареса ми дресинга. Запазих си рецептата.

Колибри, точно за този магазин говорех. Ще мина тези дни да го купя.
Кажете ми само с какво върви, освен с азиатски ястия?

# 568
Не само за азиатски. Направи го и сама реши къде можеш да го използваш. Върви със зеленчуци, месо- печено , пържено. Че дори ако не е във вид на дресинг и за рамен/рамьон. Може и да ползваш само пастата, не е задължително да е в комбинация с други неща. Варианти много, ти знаеш как.
И ... не се смейте ,но ММ я сложи веднъж и в шкембе чорбата и каза ,че е супер. Не мога да потвърдя вкуса  защото не ям шкембе чорба, само я готвя. Laughing

# 569
  • Deutschland/HE
Мики, то има два. Единия е на Цар Освободител, посока Окръжна болница в дясно, веднага след Цар Асен. Другият е на ъгъла на Аксаков и Осми Приморски полк.

А във Варна от къде купуваш Ким чи, лятото нямаше в Берьозка. Децата искаха да правят нещо на баба си.

Общи условия

Активация на акаунт