Родени през ⛱🐟🦀АВГУСТ 🦀🐟🏖 (Тема 15)

• 24 517
  • 782
  •   1
Отговори
# 390
Ами отдавна съм пробвала, тогава нямаше никакъв ефект. Но те се менят нещата, трябва да пробвам пак.

Това с обяснението на възрастните, за някой неща, ме влудява....
Майка ми е започнала, като дойде и храни Сами, да му дава телефона си и да набира баба ми да говорят. Няма картинки и такива неща, но нали спрях напълно телефоните, не искам пак да свикват. Всеки път и казвам да не го прави, стигнахме до караници, с мъжа ми говорихме с нея сериозно и ефекта е 0. Не можела да го нахрани по друг начин " той не иска". На него малко ми трябва и попва да манипулира, попва да отказва още повече храна, за да му пуснеш телефона да говори с някой или просто да слуша сигнала и направо откачам хора, вярвате ли ми. Толкова ми беше трудно да махна екраните и го приемам това за крачка назад.
Най добре е човек да си гледа сам децата, но аз направо на моменти съм на ръба.
При нас тая нощ беше кошмарна, не знам дали се дължи на това, че стават по късно тази седмица, но цяла седмица ги слагам за нощен сън и  след час Сами е буден, при което и Яна се буди, дори и разделени в различни стаи, тя пак го чува. Той много плаче, по скоро мисля че плаче, защото иска да си играе, а не да го приспивам, но рева е страшен и истеричен.
Вчера се събуди в 22:30 и чак в 2:00 успях да го приспя, този пън на дивана, при което пак съм се изкривила, защото не съм мърдала цяла нощ, направо е ад.... И съответно аз не мога да стана рано за да ги будя и да влезем в график, той не спи достатъчно през ноща, при което му се приспива супер рано за обеден сън и влезнахме в някакъв кръговрат, от който не мога да изляза.
Тази сутрин отново не мога да го нахраня!
40 гр изяде от любимата си каша  и не иска мляко.
Вече не знам какво да го правя!
Като му дам мляко, ако въобще вземе шишето е просто да си суче биберона му. Без да стига млякото до устата му.
Гледам маркрите за Анемия, не ми изглежда да е нисък хемоглобина. Не е блед, дланите и краката са му розови, когато беше с Анемия, бяха направо жълти/бледи, без цвят.
И така, нещата отиват към отчаяние...
За капак, обикновенно чакам събота и неделя, за да имам някаква помощ от мъжа ми или майка ми в неделя, но тази събота и неделя и двамата ще работят и то до 20:00... Не, че като са вкъщи нищо не правя, пак аз си ги храня, мисля какво ще ядат, аз ги приспивам, но примерно си играят с тях и ги занимават, докато свърша нещо. Сгъването на дрехи ми стана, най голямото разнообразие.... Joy

Лизи много кофти ми стана и притеснено даже.... Сетих се нещо, не знам опитвала ли си. Съвсем чужд човек да се опита да му даде, твоя прителка например някоя която той харесва. И другото е дете, дете да му даде да яде. Сетих понеже моята приятелка бяха на гости ония ден и нейното момченце не искаше да вечеря. Божко започна да му дава и яде!

# 391
И аз да се включа с подобен съвет като Мисс за Лизи. Няма ли около вас други деца на тази или подобна възраст, да се опитате да ги събирате на едно място заедно да се хранят. Децата мното се влиаят според мен от други деца и може да проядат  без тефони като гледат другите.
Аз такъв проблем не съм имала никога, случвало се е преди време Борис да се опитва да се обръща да зяпа телевизола когато аз искам да гледам нещо докатно го храня, на момента изключвам телевизора. Но знаете, че си имам друго притеснинея с моето дете. Обаче от както се учи да ходи сам ми казаха, че в яслятя покрай децата не просто ходи а тича. Понеже се е улисал в спор с друго дете за някаква играчка. Приберем ли се обаче вкъщи и пак бебе си го раздава и предрочита пълзенето. Забелязвам го колко неща учи от другите деца. Но и при нас пожениато с говоренето и досто назад. Говори си само на бебешки. А телефони и детски не му пускаме. Детски песнички пускам за па 10 мин веднъж в седмицата ако се случи да е неутешимо разтроен. В повечето случай си го успокоявям сфгушкане и говорене.

# 392
  • Велико Търново
Писах, писах и се изтри 😤.
Накратко,
Лизи мислила ли си да ги пуснеш по- рано на ясла, сред децата може да започнат да хапват повече.

Вчера пробвах да махна бибата, сигурно щеше да се получи ама ММ влезе с Михаил че не искаше да заспива.
Ама ще изчакам след празниците, че майка ще е тука и ще натиска да ѝ дам бибата.

Днес направих най- бързата си баница, без сирене че беше свършило. Нарязах корите на ленти както беше навита и ги залях със сместа. Стана много вкусна, но Виктория така и не яде много от нея.

Последна редакция: чт, 21 дек 2023, 11:37 от Plamingo__

# 393
Лизи, Сами ми напомня на детето на моята приятелка, само че то е година по-голямо. От месеци (от появата на малката си сестричка) яде само хляб и кисело мляко, започна ясла преди месец, там е същият отказ 😔 не знам какво да те посъветвам, освен да опиташ да вкараш по-калорични храни като извара, авокадо, кисело мляко с по-висок процент. Ава ако не иска да седи на стола ѝ давам дистанционни да натиска копчета и салфетки да ги къса. Но напоследък иска купичката да е пред нея и да яде сама. Преди като отказваше манджи започвах с нещо любимо, в нашия случай кисело мляко и опитвах да пробутам нещо от другата храна.
И при нас беше тегава нощ, заспа в 11, прирева в 6, аз се събудих и не можах да заспя, в 7 се събуди и тя с рев. ММ успя да я приспи след 30-40 минути, в 8:30 пак се събуди с рев 🥴 поне сега е сравнително спокойна.
Ние днес пътуваме към нашите, утре сме на куклен театър и посрещане на Дядо Коледа в градината, в която работи майка ми. Иначе нашите баба и дядо са разбрани, в редките случаи, когато направя забележка я приемат без да спорят. Като сме на гости само майка ми готви, дори последния път каза да не нося кухня, че съм я обиждала 😃😃 тя я приспива, къпе, няколко пъти ми предлага и Ава да спи в тяхната спалня, но спи с нас за сега. Много са ми сладки как ме гонят от стаята 😃много им се радвам на връзката 😍

# 394
Ами за детска градина не съм мислила, даже се ужасявам от мисълта.
Защото Сами все още не може да дъвче.... И не иска никаква храна, която не е пюрирана, филии и подобни, няма шанс да яде. Не съм ги научила да ае хранят сами, те не проявяват и никакъв интерес. Като не искат да ядат, общо взето не мога да ги науча на нищо свързано с храната. Сами яде само едни заготовки на плазмон- телешко, мразя ги направо и един вид каша, кисело мляко с бисквити, само и единствено Закуска, това е което яде и не си представяйте че яде наистина, просто се случва да хапне нещо от тях, останалите храни, дори не иска да ги пробва. И наистина не го виждам на детска градина с тея претенции. Като цяло са страшно лепнати за мен, дори с баща си/ баба си реват, ако мен ме няма . Никой друг не искат! Та си го представям, ходенето на детска градина, като някакъв страшен стрес за тях. Отделно, няма човек на земята дет да се мъчи толкова да ги накара да ядат. Просто виждам майка ми и мъжа ми, как им дават едно нещо, те не го искат и приключват с храненето, "не са гладни" а аз вадя по 100 неща, може  да ядат една хапка, от едно, една хапка от друго, но да хапнат поне малко, мисля постоянно игри за стола за хранене, начини да ги разаейвам, в детската градина, просто като не ядат, ще си стоят гладни. Това са ми притесненията.
Имам приятелка в детска градина, тя казва че злоядите деца, ядат само хляб там. А Сами дори хляб не обича, въобще не го виждам.
Яна сега като започна да има една идея повече апетит и успявам да я нахраня с не пюрирана храна или намачкана, виждам колко е лесно да се научи детето на нещо, когато то просто има желание да яде и изпитва глад. От 8ми месец съм започнала да мъча да ги уча да ядат по едра храна...  Чак сега успявам да науча Яна и то не защото пробвам толкова време, а защото тя  има някакъв апетит.
Иначе с калориите... Винаги ги "смятам" , гледам по калорична да е храната и за двамата, но Сами за момента "яде" само тези 3 храни, дето писах по нагоре.  Пак е добре, в заготовката има повечко месо, дори и да яде малко количество, все пак е хапнал месно и е телешко, което е добре за хемоглобина, кашата също е калорична, но яде само един идинствен вид каша, киселото мляко, винаги гледам да е 3,6%, бисквитите Закуска имат много захар и тях ги мразя, но поне яде.
Не мога да давам кисело мляко с плодове, заради рефлуска иначе бих сложила малко плод и по малко бисквити, ама... Квото такова, ще го мъчим. Терапевта по хранене е много против ранното пускане на детска градина, не помня защо, но имаше нещо и за фокусирането, не само за храненето, не съм сигурна нещо от сорта на.... "децата до Х възраст могат да се концентрират само върху едно нещо, а в детската крещят много деца, което води до... Не помня какво" сори, никакъв цитат не стана, щото не мога да се концентрирам да мисля....

# 395
Лизи, знаеш че моето дете посещава ясла от известо време. Но аз не съм ти давала съвет да ги пускаш твоите на ясла, а да се съберете с приятелка или съседка с деца за хранененто, пък и общи игри след това. Ама успя да ми вкараш бръмбар в главата сега с тази твоята хранителна терапевтка. И все пак аз не забелязвам при моето дете да има негативи яслата. Храни се и спи много добре. Игриво и усмихнато дете е.  
Вчера сам ми донесе играчките с които иска да играе да му ги извадя от опакоквката, че не отваря ципове сам все още. Тона не го е научил от нас, а от другите деца. Всеки случай си е индивудален и не може да се обобщава така на едро за всички деца.
Много ми е криво да чета какво ти се ступва на главата, затова ще си позволя още един съвет. Фокусирай се да оправите съня. Само добре наспано и отпочинало дете е готово да изпробва и да учи нови неща. И после идва ученето да дъвче и да опитва нови храни.
Аз също залитам да го уча на думи, но той първо ще овладее ходенето и тогава ще започне с говоренето. Това сигурно има предвид твоятя терапевтка. Моят съвет е в посока консултат по детски сън първо.

Последна редакция: чт, 21 дек 2023, 13:00 от Cinnamon Cookie

# 396
Лизи даваш ли играчки като ядат? Винаги на стола са имали играчка, защото яденето е скучна работа и им омръзва и искат да стават, моите поне. На баткото бях сложила една от тези нанизаните играчки за количка, пластмасови мечета май бяха, занимаваше се с тях и ядеше. На каката не и харесаха същите и ядеше с една количка на баткото и с още някаква, но не се сещам каква беше. Сега малката си хареса едно като дистанционно за кола пеещо и си пуска музика докато яде. Разбира се като се наядат нищо не може да ги накара да си отворят устата повече, но и тримата са си хапвали добре. Само дето каката на тази възраст ядеше самостоятелно и почти не търсеше играчката. Баткото самостоятелно прояде на ясла, малката сега също не иска да пипне лъжицата, но поне яде парчета с ръце, че баткото и с ръка не пипаше нищо.

# 397
И аз се чудя на моята майка, не чува ли, не помни ли... Когато е идвала у нас и се е опитвала да нахрани Любовчето, първата й работа е да пусне песничка на телефона. Първият път, хайде не знае, казвам да спре телефона и да си го прибере, но след това пак същото. Последният път, лятото, правете сметка кога е идвала у нас за последно, я изкара да я храни на терасата, щом излязоха веднага чух песничка. Подвиквам й отвътре да спре телефона, продължава си, втори път, пак не се трогва, накрая трябваше да отида на терасата да се скарам, изгледа ме все едно не съм добре 🤦‍♀️ Същото с носенето, нон стоп я носи. Детето лазеше, после проходи, и сега като отидем на гости продължава предимно да я носи. Казвам сега ще я храня, вадя храната и се подготвям, тя я грабва да я носи и вика, айде бабо сега да пуснем песничка да танцуваме. И друго, опитва се да й създаде музикален вкус различен от нашия, аз й казвам, че детето харесва една песен, тя пуска съвсем друга, някое латино. Съгласна съм с куки, че сънят е основен фактор, моето ако не е наспано, нито храна, нито вода, нито игри, само се нерви, спира да чува, пада, става. За злоядите в яслата, сигурно всяко дете е различно. Аз си мислех, че стресираните ядат само хляб. Голямата ми злоядка там ядеше всичко, вкъщи продължи да не иска. Стигала съм да искам от градината рецептата за млечна супа със сирене, този така любим "шедьовър", сготвих я, не била същата. Сега е вече в трети клас, още въздиша по манджите в градината, а вкъщи се мръщи на всичко. Онзи ден й презентирам едни мандарини, казвам "ела си вземи, ти обичаш, много са сладки, сочни, красиви, без семки...", отговаря ми "Мразя сладки мандарини" 🤦‍♀️ Яде в училищния стол, у нас рови в чинията по над 1 час, пък я "заболи корема". Та и аз си мисля, че стадният инстинкт и храненето с други деца много помага на злоядите. Гледам и Любовчето, седнем ли двете да я храня, не яде. Седнем ли всички на масата, дори вече да е вечеряла, започва чак да крещи за храна.

# 398
Съгласна съм с другите за съня.И понеже ми е ясно, че няма как да станеш рано като не си спала, а и децата да събудиш , започни всеки ден да ги събуждаш с 15 мин по рано и за няколко дена ще влезеш в някакъв ритъм.И на мен една госпожа от ясла ми каза , че децата,които са капризни им дават само филия хляб.За игри на масата може да пробваш с матрьошка - Ади доста се занимава с нея.Обича и разни кули от чаши и други предмети да си прави на масичката.

# 399
Бисквитке, не мисля че яслата е зле за всички, деца. Мисля, че е индивидуално.  Брат ми е ходил на ясла от 1,3г, жив и здрав е, работи като програмист на 23 г.
Просто не ги виждам мойте на ясла, но ще трябва и до там да стигнем като направят 2г.
Иначе съм абсолютно съгласна, че съня трябва да се оправи, за да са по спокойни.
Нещата със съня бяха тръгнали на добре с последния режим, лошото е че миналата седмица Яна се будеше плаче, но бърсо заспива, според мен от зъби , тази седмица би спала според мен, ако не я буди Сами.... Вече мисля, че нуждите им за сън са различни, а това мен не ме устройва, защото това значи различни режими на сън и хранене. Което е невъзможно... Сами може да спи, докато Яна си играе в другата стая, но обрарното... Яна много се буди от Сами. Миналата седмица бяхме на режим
7:30 ставане
12:30 - обеден сън до 15:00
20:30 нощен сън
След което режима се обърка, защото Яна не спа едната нощ, понеже в неделя аз заспах с тях на обяд и двамата спаха повече от колкото трябва и от тогава е хаус... Не мога да стана толкова рано, те си заспиват пак като не ги изкарам от леглото сутрин, спят до по късно, вечер лягат по късно. И като цяло целия режим отиде. Като лягат по- късно вечер, засичат баща си като се прибира от работа (30 мин преди сън) , при което точно преди сън почват да се гонят/борят и разиграват, те спокойно с него не могат да играят.  
И виждам милион и една грешки,които мога да оправя, само с по ранното ставане, но тая седмица не мога да стана, бога ми звъни алармата аз дори не помня, а я отлагам поне 5 пъти.
Влязохме в един порочен кръг, защото Сами не спи нощем, после му се доспива преди Яна за обеден сън, съответно спи прекалено много на обяд, защото ако го събудя по рано ще събуди Яна. А тя не е спала достатъчно. Вчера и от тук дойде най - голяматя грешка и общо взето това е последните дни. Сами му се доспа още в 12:00 и като започна да реве.... Няма успокояване. Да, ама Яна легна чак 13:30 и за да спи Яна два часа  трябваше да събудя Сами в 15:30 чак... Еми той като е спал 3:30ч през деня е напълно нормално да не спи през ноща. И така кръговрата се върти около такива неща, от които в момента някак не мога да се кординирам/ организирам и да изляза.
Просто за консултант по сън не мога да плащам вече, прекалено ми е, плащам и за терапевта по хранене, въпреки че в момента нищо не правим с нея, но тея дни ще я натисна да ми каже какво да правим.
Яна до преди кътниците да тръгнат, никога не е имала проблем със съня, не знам какво стана сега. Дори не чуваше брат ѝ как реве и се дере нощем до ушите ѝ, а сега го чува като се провикне от другата стая на затворени врати, чува кучетата на комшиите, онзи ден  под тяхната стая комшиите отдолу се биеха и караха, супер много се ядосах, защото я събудиха поне 4 пъти на обяд с трясъци и тя много се плашеше.
Та ще трябва да сложа душо на мъка и да ставам. Не мисля с 15 мин, а направо от раз да им върна режима, все пак една седмица само са били на друг.

Болибон, Сами само с играчки яде/купи/ лъжици, рисуване /книжки/песни и подобни , , но бързо му омръзват,  в последните месеци минахме през 100 неща има ефект за малко и после трябва да мисля друга занимавка, за да го задържа в стола, той директно става от него. Вече се поизчерпах с идеи , виж матрьошката мисля, че ще му е много интересна, както и трябва да пробвам друго дете да го храни, но трябва да намеря, другите предложения ги правим в момента Joy

Венче , майка ми е абсолютно същата като твойта, няма да ти казвам колко скандали имахме за да спре телефона. Дори стигах до там да я заплашвам, че няма да ѝ дам да види децата повече, без ефект . За добро или лошо имаше период от 2 месеца, в които не беше идвала, тогава спрях телефона успешно. Но сега като идва,  пак почва с нейните, набира на телефона и дава на Сами да цъка червената слушалка за да яде. Направо откачам. Аз ѝ казвам да не го прави, като се завъртя, отида да пуша или друго, тя пак го прави. И само ми вика " тихо, тихо че яде" още повече полудявам. Тя си е с друго мислене и нас така ни е гледала, ревнем че искаме нещо и веднага ни се дава. Без особена строгост. Отначало ми викаше " е какво толко като гледат телевизия, вие като сте гледали кво е станало"
И така, то май не е толкова трудно да спреш екрана на децата, колкото да обедиш близките ти, защо го правиш.

Някой чувал ли е нещо за този чай?

Една приятелка с близнаци, го изкара чудотворен.... И се чудя дали да го пробваме, въпреки че мойте едва ли ще искат да го пият. Те са зле с течностите като цяло.
И още един въпрос за този чай.
Видях, че има лайка в него и се чудя, пая от лайка или от липа, пречеше на усвояването на желязото, някой ако знае и това да каже....

Последна редакция: чт, 21 дек 2023, 14:47 от Lizi:) :)

# 400
Lizii, имам приятелка с много капризно дете ( на възрастта на нашите е ), не чак толкова колкото Сами де, но пак не яде почти нищо.  Тя се беше консултирала с терапевт по хранене и съветът беше че след като яде малко количество да се предлагат по-калорични неща. Тя дава заквасена сметна и тахани. Давам ти го като пример какво можеш да предложиш. Сметаната не е кисела като млякото, не би трябвало да има проблем с нея.

# 401
Заквасена сметана, не се бях сещала, а е много калорична.... Идея е, но с какво да я давам?  И подходяща ли е за тази възраст, аз все отбягвам да ядем сметани, течни и заквасени под претекст, че не са полезни, но не съм сигурна че е така, може някой да ми е казал, не съм го чела никъде, нито знам какъв е състава.
Тахани имам вкъщи, но нещо не ги харесват, може би не ги давам по правилния начин...

Lizii, имам приятелка с много капризно дете ( на възрастта на нашите е ), не чак толкова колкото Сами де, но пак не яде почти нищо.  Тя се беше консултирала с терапевт по хранене и съветът беше че след като яде малко количество да се предлагат по-калорични неща. Тя дава заквасена сметна и тахани. Давам ти го като пример какво можеш да предложиш. Сметаната не е кисела като млякото, не би трябвало да има проблем с нея.

Последна редакция: чт, 21 дек 2023, 14:57 от Lizi:) :)

# 402
  • Бургас / Славейков
Нашата кухня ще работи до 22и после на 28.12аз също купих по 2и 3порции да не готвя много по празниците.Явно вече и на бабите и дядовците им е по лесно да гледат с телефон и телевизор.Лизи дано само е период това с неспането. и Сами както са те посъветвали и другите по калорични храни да яде.И други неща щях да пиша ,но докато ви изчета и ги забравих .

# 403
Лизи другото, което е Сами има ли любима храна. Ако е възможно му я слагай във всяка манджа. Баткото например за да яде трябваше в храната му да има тиквичка, в никакъв случай не трябваше да има пипер (все още не го понася) и сухар. Той все още не яде и храна тип яхния, защото има червен пипер. Той ядеше само един вид хляб и луда ставах докато го намеря, защото го нямаше във всички магазини. Добре, че прояде и домашен. Каката беше пък друг чешит трябваше в храната и задължително да има сирене и сухар или бисквита. Леща със сирене би ли яла? Аз лично не, но детето го ядеше и ще обича сирене. А как се слага сухар на качамак няма да обяснявам. Добре, че малката сега няма такива идеи.

# 404
Болибон, снощи Сами яде леща със сирене на пюре Joy изяде 150 гр, което си е постижение, но с баба си... Докато звъни да говори с някой.
Имаче Сами няма любима храна.
По едно време с терапевтката бяхме постигнали добри резултати, защото ядеше почти всичко, но на пюре, в един момент започнаха откази и менюто се сви леко по леко, само на кисело мляко с бисквити, заготовка и един вид каша.  Пробвала съм да слагам заготовка с малко картоф, но не я иска, като че ли консистенцията му харесва, защото е като крем, така си мислех по едни време, но сега май не е така, защото и кремчетата ми отказва.
Как я яде тая заготовка, тя има вкус на пясък... Много е гадна и само телешка яде. Пробвах да му правя аз от телешко, но не го хареса. Мисля, че това е някакъв период и трябва да отмине, за да започне поне малко да пробва нещо различно. Сега дори шишето с млякото не иска да го вземе от ръцете ми, като му го подам се сърди и бута, ако го оставя някъде без да кажа нищо, така че да го види, си го взима. За това на моменти ми прилича и на инат това неговото.

Яна за първи път не се буди на обедния сън и не съм я доприспивала, не се е случвало от доста време.

Последна редакция: чт, 21 дек 2023, 15:40 от Lizi:) :)

Общи условия

Активация на акаунт