Предложение за промени в закони при избор на дете за осиновяване

 • 3 135
 • 6
 •   1
Отговори
 • Мнения: 10
Здравейте,

Отдавна се каня да пусна такава тема тук. Напоследък попадам на все повече американски и сериали и филми,в които документите,които осиновителите,трябва да съберат,са еднакви като при нас,НО когато социалните извикат бъдещите осиновители за предложение за дете, те не избират между едно,а между поне няколко,които са подбрали специално и отговарят поне донякъде на условията на осиновителите,ако не напълно.Моя позната,живееща в САЩ,потвърди че поне в нейния щат е така.Разбира се,може в различните щати да е различно.Наскоро разбрах,че и в Русия е така.Не знам в различните европейски държави в западна Европа как е. Въпроса ми е,защо според вас не е така и тук-вместо да ни викат за предложение за едно дете,което ако не ни хареса поради някаква причина и направиме отказ и да трябва да чакаме после с месеци(години) за второ предложение,а като ни извикат да не може просто да видим поне 2-3 деца,отговарящи на повечето ни критерии и така да имаме по голям шанс да изберем детето за нас?Отделно и така според мен лично съвсем няма да останат деца,чакащи за осиновяване толкова дълго време.Знам,че това звучи малко като избиране на дете като от магазин,но...няма ли това да ни спести много и нерви и притеснения,а и време,което бихме могли да прекараме с детето вместо това? Бихте ли подкрепили такава промяна в закона?Аз се замислям дали да говоря относно това вече с Деница Сачева,която надявам се би ме разбрала като един от двамата човека внесли закона за разкриване тайната на осиновяване,а и като осиновител на сина си,както и с Ицо Хазарта,като втория човек,внесъл закона.Според мен лично,ако се изтъкне от някой като минус на предложението ми това,че никой няма да взима така деца с ромски и други белези,няма да е прав,защото все повече и повече хора осиновяват такива и все по-малко са "расистите",които ги спира това. Въпроса е просто според мен всеки да хареса нещо в детето,което осиновява,а така и за мен лично ще спрат и разсиновяванията на деца.Какво мислите за идеята ми?Има ли почва във България?Ако не,защо в едни страни е реализирана,а в други не?

Последна редакция: сб, 18 ное 2023, 19:49 от The_Lucky_one

# 1
 • Melmak
 • Мнения: 3 795
Разбира се, че има расизъм и някои от децата  няма да бъдат харесани. Съжалявам, но това е тъжната истина. Всяко дете заслужава семейство и дом. Според мен ако се даде избор между 3-4 деца едновременно е ясно кое дете ще бъде предпочетено (ако са от различен етнос).

# 2
 • Мнения: 5 237
Няма толкова деца за осиновяване, че да имате избор.Повечето са дадени за временно отглеждане, не за осиновяване.Българчетата за осиновяване са пазарени още преди да се родят.

# 3
 • Мнения: 13 247
Не знам авторката откъде ги изсмука тези случаи. Децата са деца. Защо не може да се избира?
Защото в България към момента, кандидатите да осиновят са сигурно два пъти повече от децата за осиновяване, в чиято бройка се включват всички деца до 18 годишна възраст, независимо от здравословното си състояние. Относително здравите деца до 7 годишна възраст са по-малко от половината деца в регистъра за пълно осиновяване, т.е под 500 от около 900-1000 деца.
Основно са настанени в приемни семейства, по-малка част в ЦНСТ. Разпределени са неравномерно по области. Независимо къде е настанено детето, щом е вписано в регистъра се разглежда на съвет и му се търсят осиновители. Обаче в област Ловеч (примерно) може да се окаже, че в регистъра има 5 деца под 7 години и относително здрави, но само едно да отговаря на критериите на кандидатите. Останалите шест може да са на по-голяма възраст от желаната, да имат установени здравословни проблеми, да има някаква обремененост, да са част от група - да са две или три деца от едно семейство или да имат по-големи братя/ сестри, или пък едното да е здраво, а другото с ДЦП (примерно). Да, но деца от група не се делят. Съответно няма да Ви ги покажат. Да не говорим, че деца на 5-6-7 години вече разбират какво става.
В Русия системата е обърната. Кандидатите получават достъп до базата данни за децата в определена област, които приблизително отговарят на техните изисквания като досиетата са със снимка. Към снимката има малко информация - възраст, пол, цвят на очи и коса, дали има брат/ сестра, дали е за осиновяване или опека. Подробна информация се дава за посочени от кандидатите конкретни профили на деца. Среща - само с детето, на чието досие са се спрели.
Относно здравословното състояние на детето, което Ви предлагат винаги има неизвестни. Дали ще гледате 2-3 деца в различни области или едно, все тая - външно не винаги може да се прецени, а и има неща, които се отключват на по-късен етап - например епилепсията. Тя може да е наследствена, вродена, придобита. Може да се прояви от раждането, да се отключи през пубертета, а може и никога да не се прояви.
Дислексията се установява чак във втори клас.
Диабет може да се отключи и в детската градина и без фамилна обремененост, при това инсулинозависим...
Осиновяване деца носят първичната рана от изоставянето. Тя е предпоставка да не могат да създадат трайни привързаност и отношения на по-късен етап, от там и за поведенчески проблеми. Ама такава има и сред биологичните деца.
И последно. Създава се единна база данни - снимка, инициали, възраст, брат/ сестра, цвят на коса и очи, здравен статус. Решавате, че 3-4 деца Ви интересуват и тръгвате да обикаляте страната, защото едното е в София, второто - в Смолян, третото във Варна, а четвъртото - в Добрич. Докато Вие обикаляте и се запознаете с всяко дете, че и повтаря и потретяте срещите, профилите на децата се деактивират и никой друг не може да ги види, а децата седят в очакване да ги изберете. Обаче Вие решавате, че никое не е Вашето дете. И сте загубили някой и друг месец от живота на тези деца. Те растат, започват да се усещат. И така до следващият кандидат, който реши, че го интересуват и обикаля да ги посещава и сравнява.
При сегашната система тези 3-4 деца имат шанс по едно и също време да намерят своите семейства.

Последна редакция: сб, 18 ное 2023, 21:44 от Mama Ru

# 4
 • Пловдив
 • Мнения: 15 065
Може би наистина в системата с достъп до досиетата има смисъл, за да има едновременно и повече възможности за кандидат-осиновителя, и по-малко "неуспешни" срещи. Не може да се очаква от трето лице да направи непременно най-добрия избор, дори добросъвестно. Малко като избора на партньор от трето лице е - непредвидимо е къде ще стане "магията".

Последна редакция: нд, 19 ное 2023, 08:24 от bubanka

# 5
 • Мнения: 13 247
Има смисъл единствено, ако кандидатът знае колко деца има в системата с посочения от него профил, та да си направи сметката колко евентуално ще чака. Иначе пак ще стане пазар на деца, който превари ще блокира няколко досиета, защото е заявил желание за среща с тях и ще избира. И няма да има ред. В страните, където чакащите деца са в пъти повече от желаещите да осиновят такава система работи за по-бързото устройване на децата. Но в страните, където деца за осиновяване има малко, осиновителите чакат и по 5-6-7 години да им дойде редът или пристъпват към международно осиновяване. И нямат право на избор, а приемат това, което им предложат.

# 6
 • Sofia
 • Мнения: 3 063
Заключвам темата по молба на автора.

Общи условия

Активация на акаунт