Частни училища -информативно - дискусионна тема- 62

• 67 498
  • 761
  •   1
Отговори
# 150
В добрите частни училища на входа тестват училищната готовност и зрялост, а не дали знаят да пишат, четат, английски и прочие.
Поинтересувайте се какво значи училищна готовност. Фина моторика, логика, и т.н. В добрите частни детски градини ги подготвят адекватно за входа в добрите частни училища с подходящи занимания. И децата все пак са научили какви социални умения им трябват. Всъщност точно това са най-честите причини някое умно дете да не бъде прието. Става въпрос за училище все пак, а не за детска градина или ясла, както често родителите си мислят.

Освен това има безброй книжки на пазара, от сорта на Крокотак, които могат да ви дадат някаква визия за какво иде реч.
И не на последно място... дори целенасочените занимания могат да бъдат игра в очите на децата, ако е поднесена правилно.

# 151

Относно това - да ви кажа честно, имам чувството, че дори сме закъснели. Познати и приятели водят децата си (на възрастта на нашето) на куп извънкласни (извън детскоградински) дейности, за които дори не бях чувала преди това - ментална аритметика, детска роботика, засилени уроци по английски… много от тях вече знаят всички буквички и доста са добри с английския. А моето, както казах, тича и танцува. Затова и оставам с впечатление, че за прием в “по-добрите” ЧУ трябва подготовката вече да е започнала, а ние сме закъснели.

Скоро очаквам от раждането да ги записват на уроци.....       Не е ли малко прекалено ?!?

# 152
  • София, България
По мои наблюдения от ПУК и първи клас в СС, децата са си напълно нормални - тичат, викат, скачат, понякога бели правят в училище. Наистина не знам откъде е дошла легендата, че там се приемат някакви роботчета, които смятат интеграли на 3 години. Децата около дъщеря ми са будни, любопитни, бързо схващат, но в никакъв случай не са мирни и кротки като мушици.
Пиша го с надежда да насърча родителите да не се отказват от училището преди да са пробвали дали ще им приемат децата (ако училището им харесва, разбира се).
П.П. До днешна дата детето ми не е ходило на частен урок или курс, нито за приемане, нито вече 2 години в СС.

# 153
  • София
Имам две момчета (вече големи) в СС - и двете продължават да се скъсват от игра. Училището не може да промени (а и за щастие не се опитва) тази черта от детския характер. Ако искате да опитате нещо свръхразлично и необичайно за България, където евентуално вирее друга образователна система, с различно отношение към децата, опитайте Дойче шуле, Мейпъл Беър или Френски лицей. Българските училища с български учители са еднакви по отношение на възпитанието на децата.

# 154
Сградата и спортният комплекс на СГ са супер. Детето ходи на плуване без да се налага да го карам отделно - директно след часовете, басейнът е в самата сграда.
Вашето дете в Св. Георги ли е? Може ли да пишете допълнително Вашите отзиви, ако е така? Може и на лични, ако не искате тук в темата Simple Smile

И да, не съм запозната изначало какво значи училищна готовност. Да си кажа честно, мислела съм си, че тези неща са далеч все още от нас (имаме един вид още 3 години до първи клас), но както казах - в някои отношения сме доста закъснели спрямо познати и приятели. Разгледах сайта на СС и виждам, че "големият" им прием е за ПУК, а за първи клас приемат доста по-малко бройки, където предполагам е и доста по-трудно да се класира дете. А на мен ми се искаше детето ни да изкара последната година в детската.
Като цяло има доста да чета и да се образовам. Благодаря за насоките.

# 155
Аз пък на никого не бих препоръчала да остави детето си в детска градина в 4 група. Но всеки си знае.

# 156
  • София
Разгледах сайта на СС и виждам, че "големият" им прием е за ПУК, а за първи клас приемат доста по-малко бройки, където предполагам е и доста по-трудно да се класира дете. А на мен ми се искаше детето ни да изкара последната година в детската.
Като цяло има доста да чета и да се образовам. Благодаря за насоките.
Повечето училища са така. Препоръчвам силно да запишете детето от ПУК в училище, колкото и да е изкушаваща идеята да остане в детската градина, където всичко е познато и за него, и за вас. Записването от ПУК първо ви дава по-големи шансове за прием, второ - дава ви втори шанс за 1 клас ако избраното училище не ви допадне.
И последно - локацията никак не е за пренебрегване. Със или без транспорт, търсете училище, до което детето няма да пътува по 40-60 минути в посока. Но не се ограничавайте само до едно, най-близкото.
Относно училищната готовност са ви дали много добри насоки и съм съгласна, че за повечето деца е дори интересно да се занимават с книжки и образователни материали заедно с родител. Не си представяйте писане на ченгелчета, а оцветяване, лабиринти, ребуси, рисуване в свободен формат, конструктори, пъзели - всичко това е все фина моторика. Както и всякакви игри с рисуване и писане (вкъщи си измисляхме такива), както и тип "думи, започващи с..." докато пътувате заедно. Поне моите деца обожаваха всичко това.

# 157
Сградата и спортният комплекс на СГ са супер. Детето ходи на плуване без да се налага да го карам отделно - директно след часовете, басейнът е в самата сграда.
Вашето дете в Св. Георги ли е? Може ли да пишете допълнително Вашите отзиви, ако е така? Може и на лични, ако не искате тук в темата Simple Smile

Да, две деца, и вече доста години плащам прословутите такси. Питайте какво конкретно ви интересува - може и тук, може и на лични.

# 158
Аз пък на никого не бих препоръчала да остави детето си в детска градина в 4 група. Но всеки си знае.
Защо, Fancy? Питам сериозно като родител, който си е оставил и двете си деца в 4-та група в общинска ДГ.

Последна редакция: вт, 19 дек 2023, 11:48 от silan

# 159
Защото децата, независимо от нашите български разбирания, вече не са малки. В градината, особено в общинските, много повече подценяват обучителния процес. В училище децата в ПУК биват много по-добре подготвени за уменията - социални и обучителни, които ще са им нужни в 1 клас, когато вече започват по-сериозните занимания.
Аз преместих моята дъщеря в Петър Берон след 3 група и смятам решението да не я оставям в общинска градина, за едно от най-добрите мои решения. Дори и като се има предвид "нивото" на ПБ.

# 160
Фенси, какво имаш предвид за "нивото" на ПБ? Според мен ПБ е малко подценявано училище! Аз го проучвах, ходих на среща, базата е чудесна, а и имам няколко много добри отзиви за начален курс от познати. Не е лошо представянето му и на НВО, за който му е толкова важно. Понеже на няколко места чета леко снизходителни коментари за училището, а моето впечатление е доста добро и се чудя защо така. Какъв е твоя личен опит?

Защото децата, независимо от нашите български разбирания, вече не са малки. В градината, особено в общинските, много повече подценяват обучителния процес. В училище децата в ПУК биват много по-добре подготвени за уменията - социални и обучителни, които ще са им нужни в 1 клас, когато вече започват по-сериозните занимания.
Аз преместих моята дъщеря в Петър Берон след 3 група и смятам решението да не я оставям в общинска градина, за едно от най-добрите мои решения. Дори и като се има предвид "нивото" на ПБ.

# 161
Личен опит в ПУК и 1 клас. Единственото, което си заслужава е ПУК заради само една конкретна учителка. Но не знам дали мис Нели все още е там. След това нивото е мега посредствено, както и представянето на НВО. Децата ходят на уроци от много рано. Английският по наше време беше смехотворен.

Ако бях достатъчно подготвена, щях да направя нужното да не се налага да местя детето. Препоръчвам да целите училище от ПУК с високо ниво на подготовка, което не налага изпити след 4 клас. Излишен стрес за мен. Пък ако детето покаже афинитет към математиката, изпит след 4 клас ще ви е опция. Но и хубаво огледайте и проучете политиката и поведението на училищата с гимназия, да не си останете абонирани от ПУК до 12 клас за тях, без право на избор. Wink

# 162
Пак се почва безсмислен спор и колко лежерно е в СС… Ами няма как при конкуренция 1:10 или колкото беше там да влизат децата, които предимно играят и молив не са хващали. Може да има изключения, не знам как детето на Хоуп е изкарало изпита, но моето номер 1 нямаше да го изкара- мразеше да рисува и прави задачи и фината моторика беше зле, нямаше как да си направи добре задачките. От друга страна деца влизат “без никаква подготовка”, но те са си обичали заниманията и са ги приемали като забавление (имам и такова вкъщи).
Да отричате, че това има значение и че в СС ще влязат най-неподготвените деца, е напълно излишно. Не знам какво доказвате. Никой не казва, че влизат там и спират да играят…
The doors, вижте все пак 1-2 училища освен СГ. Имах познати там и не са доволни, а таксата е доста по-висока от средното.
Звучи ми като да ви пасне нещо тип Британика (макар че и там вървят доста академично).

Детето беше в ЧДГ с немски език, изключително бях доволна от градината, всеки ден бяха навън, детето ми беше адски запалено по Лего и така развиваше финната моторика. От сбълсъка с по-големи беше научил част от буквите.
В трета група обаче се оказа, че са приели двойно повече деца...и аз изтерясах. Почнах да се оглеждам за друга детска градина. И така попаднах на Питагор. СС не понасях благодарение на Данибон, която нон стоп го рекламираше. Отчитам като грешка, че не проучих сама училището.
Отидох на отворени врати на Питагор, харесах идеята им, учителите и директорката.
Една седмица вечер по около час решаваше Азбука на мисленето. Пуснах детето на пробен ден.
В този момент успяваше да седи на едно място за 10 минути. Никога не следеше лабиринта с пръст само с очи, как го правеше и психоложката се чудеше. Приеха го в списъка от 16 деца при около 120 кадидатсващи тогава.
Почти две години му отне да почне да се заседява за 30 минути в час. Писането и сега му е трудно, нищо че е осмокласник. Една дума не знеше на английски и домашно по английски повече от 15 минути в седмица не е писал. Но нивото му в 7 клас беше Б1.

Като грешката която видях в този избор беше кандидатстването му след 4 клас. Ако знаех през какъв стес ще минем бих си го спестила. Към днешна дата това не е релевантно защото Питагор вече е до 7 клас.

Допълвам се: аз не харесвам двуезичните училища, тези дето твърдят че покриват прокрамите на две образователни системи. Нито риба, нито рак ми е. Няма как в стандартен брой часове да вкараш всичко. И реално нито едната програма е като хората, нито другата.
Навремето макият държа изпит за Немското училище към посолството. Беше резерва, шанса да го вземат беше доста голям. Но от разговори с родители и хора от посолството осъзнахме, че това би било плюс за него ако ще се местим да живеем в чужбина. На този етап нямахме таква идея.
От позицията на опита, бях разбрала че е много важно детето да успее да покрие изискванията на нашата образователна система (които не са чудо невиждано) за да има основополагащи знания и реално да има избор за гимназия и другото което бях осъзнала е че до 7 клас трябва да се е научил да учи.
Щото с голямата в 8 клас се озовах във варианта - аз не мога да уча сама, щото в ЧУ никога не съм имала домашно и нямам идея как да си разпределя времето и как да извлека най-важното. Което беше трудно за всички ни.

Последна редакция: вт, 19 дек 2023, 13:53 от Hope for Two

# 163
  • Пловдив/София
Тук съм съгласна с Фенси, оставяне в ДГ в 4 група ми е много краен вариант. Първо е проблемът със спането- в повечето градини задължителни два часа лежат, а моето дори сега на 4г рядко спи на обяд. Второ е подготовката и излизането- поне в общинските е или-или. Или ти казват “имаме тежка програма и нямаме време да излезем”, или ако някак намерят време, е за сметка на заниманията. Просто ограничението да ги прибират в 12 за обяд и после сън е безумно за 6 годишни, наистина мяма как всичко да се събере в интервала 10-12ч.
И най-вече в предучилищна изграждат училищни навици. Това трудно се случва с режим детска градина.
Затова и горе писах, че бих преместила детето дори само за 1г в ЧУ в ПУК, ако още нямам яснота за първи клас.
Хоуп, мерси за споделения опит, особено за 4ти клас.

# 164
Това, което ходи на предучилищна, изписа там сумати тетрадки, знаеше да чете и смята.
Това, от ДГ знаеше 3 букви. До декември задмина четящите.
По-успешно в училище към момента е второто.

Общи условия

Активация на акаунт