Частни училища -информативно - дискусионна тема- 62

• 67 485
  • 761
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Още един глас за Азбуки от ПУК. За първи клас тази година са обявили 20 места, но приемът е труден, поне според мен. Изисква се подготовка и аз лично, ако мога да си я спестя с малкото дете, бих го направила.

# 136
Бих избрала Азбуки. Резултатите на 145то са на доизживяване. Вече няма онзи стриктен подбор. Паралелките с Шилер учат немски следобед и ще вървят по-напред с езика. В един момент в училище ще повтарят елементарни неща, защото в Шилер ще са много по-напред. Освен това ще има деца в класа, които няма да посещават Шилер. Получава се разнородно ниво. Да не говорим след 4ти клас какво мазало става.
Ако таксата е проблем, тогава Шилер е ок и сносно чу или мг поне в периода 5-7 клас.

И не мога да не изкажа съжаление как разбиха една добре работеща почти безплатна система заради нечии претенции.

# 137
  • София
Аз бих заложила на Азбуки при тези варианти. За Меридиан ми се струва, че ще са пари, хвърлени на вятъра - така и така няма да учи качествено, по-добре да е в ДУ, поне ще е безплатно. И за БШ не бих плащала, поне ако се доверя на обратната връзка, която имам от приятели с дете там.
В Азбуки също имам приятелски деца - и децата, и родителите са доволни, даже обмислят голямото да си продължи в Иван Апостолов. Обаче те не са от най-амбициозните, търсят основно спокойна среда и умерено учене.

# 138
  • София
Глас за Азбуки от 3 група.
Ще плащате една година повече, това е сериозен разход.
Но няма да се адаптира два пъти до 1 клас.
И най-вече - в ужасните 5-7 клас ще сте спокойни.
Масово около мен хора се чудят къде да местят децата в тази възраст, защото “дупката” в общинските е гигантска

# 139
  • София
И от мен глас за Азбуки от тези възможности 👍

# 140
Здравейте, включвам се с въпрос към вече миналите по този път родители, относно прием за първи клас в Азбуки. Какви знания по английски език се очаква да имат децата на изпита/събеседването, за да покрият изискванията? Благодаря ви.

# 141
Започвам да чета и да се “образовам” в темата в търсене на бъдещото училище за първото дете. В момента е втора група в държавна детска градина, която смея да твърдя много харесва - приятен педагогически персонал, спокойна група, безпроблемна адаптация от ден 1. Детето е много социално и търси всякакъв контакт с други деца, много артистично (рисуване, танци, гимнастика, балет) и не чак толкова блестящо относно ученето (поне към момента) 😄 Не е глупава, но хич не й се седи да повтаря думички с госпожата по английски, дай й на нея да тича и играе. Нямам проблем с това, смятам, че на 4 това й е основната задача (не ме убивайте). Не съм свръх амбициозна, не се бутам за СС или Питагор. Много близо до нас е Свети Георги и ходихме там на уроци по плуване. Хареса ми базата, организацията. Децата иглеждаха щастливи, не се усещаше напрежение, въобще - атмосферата ми хареса, на мъжа ми също. Ще ровя назад по темите за мнение, но ще се надявам на пресни отзиви тук - преподаватели, организация, ниво… Искам да дам възможно най-доброто на детето, като всеки родител - образование, старт и прочие, но най-вече искам да се чувства добре, спокойна и уверена и да расте в хубава среда. Т.е. амбициозна съм детето ми е да е щастливо и без да печели състезания…

# 142
Започвам да чета и да се “образовам” в темата в търсене на бъдещото училище за първото дете. В момента е втора група в държавна детска градина, която смея да твърдя много харесва - приятен педагогически персонал, спокойна група, безпроблемна адаптация от ден 1. Детето е много социално и търси всякакъв контакт с други деца, много артистично (рисуване, танци, гимнастика, балет) и не чак толкова блестящо относно ученето (поне към момента) 😄 Не е глупава, но хич не й се седи да повтаря думички с госпожата по английски, дай й на нея да тича и играе. Нямам проблем с това, смятам, че на 4 това й е основната задача (не ме убивайте). Не съм свръх амбициозна, не се бутам за СС или Питагор. Много близо до нас е Свети Георги и ходихме там на уроци по плуване. Хареса ми базата, организацията. Децата иглеждаха щастливи, не се усещаше напрежение, въобще - атмосферата ми хареса, на мъжа ми също. Ще ровя назад по темите за мнение, но ще се надявам на пресни отзиви тук - преподаватели, организация, ниво… Искам да дам възможно най-доброто на детето, като всеки родител - образование, старт и прочие, но най-вече искам да се чувства добре, спокойна и уверена и да расте в хубава среда. Т.е. амбициозна съм детето ми е да е щастливо и без да печели състезания…
В грешната тема сте Simple Smile
Тук няма деца, които на 4 са седяли на столчета и са учили думички с учителката по английски.
Няма родители, които във втора група са били амбицирани къде ще учи детето им.
Не знам, някой от групата които го гони амбици заради която детето да е кандидатствало в СС или Питагор.
Не бихме те убили, че детето ти играе Simple Smile Щото повечето играят до 4 клас, даже и тези от СС и Питагор даже да не ти се вярва.
Харесваш сгради...като СГ...лошо няма  Simple Smile
Децата, рядко познават повече училища освен своето и за наше щастие те обикновенно са щастливи там където са. Без това да е критерии колко добро като качество на образование е едно училище.

Сега ако постнеш, какви са семейните ви критерии за образование, темата може би би могла да ти помогне Simple Smile
Успех!

# 143
  • София
Децата ми са по-големи вече и не мога да съм особено полезна за приемните процедури в ПУК, но се включвам все пак с коментара, че ще е полезно за родителите на мъници да излязат малко от клишетата и предубежденията. Има няколко училища, които постигат системно високи резултати на НВО и за тях е устойчиво залепен етикетът, че са пълни с деца, които на 3 могат да четат, на 4 стоят приковани за столчето и не искат да тичат и играят, а само да са послушни и да повтарят думички с учителката. Не, не е така и ако го приемете, ще махнете един слой заблуди от и без това трудния процес по избор на училище.

# 144
  • Пловдив/София
Пак се почва безсмислен спор и колко лежерно е в СС… Ами няма как при конкуренция 1:10 или колкото беше там да влизат децата, които предимно играят и молив не са хващали. Може да има изключения, не знам как детето на Хоуп е изкарало изпита, но моето номер 1 нямаше да го изкара- мразеше да рисува и прави задачи и фината моторика беше зле, нямаше как да си направи добре задачките. От друга страна деца влизат “без никаква подготовка”, но те са си обичали заниманията и са ги приемали като забавление (имам и такова вкъщи).
Да отричате, че това има значение и че в СС ще влязат най-неподготвените деца, е напълно излишно. Не знам какво доказвате. Никой не казва, че влизат там и спират да играят…
The doors, вижте все пак 1-2 училища освен СГ. Имах познати там и не са доволни, а таксата е доста по-висока от средното.
Звучи ми като да ви пасне нещо тип Британика (макар че и там вървят доста академично).

# 145
  • в страната на чудесата
А етикетът академично нрави ли ви се?
С докторат в седми клас си завършват?
СГ срещу британика в духа на академията 😂
Ми тя жената си е направила сметката дали може да плаща таксата щом пита за СГ. До 4 клас според мен е важно да има баланс, а най-важно е средата да е спокойна и миролюбива.

# 146
  • София
Пак се почва безсмислен спор и колко лежерно е в СС… Ами няма как при конкуренция 1:10 или колкото беше там да влизат децата, които предимно играят и молив не са хващали. Може да има изключения, не знам как детето на Хоуп е изкарало изпита, но моето номер 1 нямаше да го изкара- мразеше да рисува и прави задачи и фината моторика беше зле, нямаше как да си направи добре задачките. От друга страна деца влизат “без никаква подготовка”, но те са си обичали заниманията и са ги приемали като забавление (имам и такова вкъщи).
Да отричате, че това има значение и че в СС ще влязат най-неподготвените деца, е напълно излишно. Не знам какво доказвате. Никой не казва, че влизат там и спират да играят…
The doors, вижте все пак 1-2 училища освен СГ. Имах познати там и не са доволни, а таксата е доста по-висока от средното.
Звучи ми като да ви пасне нещо тип Британика (макар че и там вървят доста академично).

Пипи, всяко училище, към което има интерес отвъд капацитета, ще приеме част от кандидатите, а другите няма да приеме, все едно на какъв принцип. Изобщо не правя реклама на "Света София", дори не съм го споменала. Казвам само, че "академизмът" в 1 клас е едно много смешно клише, което обърква родителите и ограничава избора им допълнително. Какво означава например този твой коментар за Британика "и там вървят доста академично"?

# 147
Бе нормални училища, в които все пак се И учи, а не е аху-иху до 4 клас.
Иначе според легендата в СС са калъпирани, за чипирани не разбрах, и много послушни.
Моето и сега не е послушно, макар да е 8 клас и последния випуск на СС.

# 148
Извинявам се, ако мнението ми е прозвучало предубедено и негативно към СС. Всъщност, да, има едно такова усещане у мен, че по всичко, което съм чела и чула за СС - моето дете едва ли би виряло добре там (поне на този етап), ако наистина средата е супер изискваща, ако трябва по цял ден/уикенд да седи на чина да пише и учи и към нея се отправят високи изисквания постоянно. Да, определено може да се каже, че съм предубедена и сте напълно прави, че съм в грешка! Която смятам да поправя като ида на място и започна да се интересувам повече, вместо да разчитам на ежк. Най-вероятно и в СС имат време за игра, творчески дейности и т.н. Прави сте, че трябва да разгледаме поне още няколко училища.
Големият плюс на Свети Георги е, че е много близо до нас, а възможността детето да ходи пеша до училището и да ни спестява време по разкарване е голямо облекчение за нас. Наясно съм, че много от училищата предлагат транспорт, което е голямо облекчение за родителите, но пък децата така или иначе висят в задръстванията и си “губят” времето.

Няма родители, които във втора група са били амбицирани къде ще учи детето им.
Относно това - да ви кажа честно, имам чувството, че дори сме закъснели. Познати и приятели водят децата си (на възрастта на нашето) на куп извънкласни (извън детскоградински) дейности, за които дори не бях чувала преди това - ментална аритметика, детска роботика, засилени уроци по английски… много от тях вече знаят всички буквички и доста са добри с английския. А моето, както казах, тича и танцува. Затова и оставам с впечатление, че за прием в “по-добрите” ЧУ трябва подготовката вече да е започнала, а ние сме закъснели. Отделно съм казала на мъжа ми, че преди детето да стане на 5 не искам да я записваме на частни уроци и прочие, наистина го чувствам свръх амбициозно това и искам тя да е просто дете, да рисува и да си играе. Може би не съм се изразила добре в първия си пост, че е прозвучало по друг начин.

# 149
Сградата и спортният комплекс на СГ са супер. Детето ходи на плуване без да се налага да го карам отделно - директно след часовете, басейнът е в самата сграда.

Общи условия

Активация на акаунт