Частни училища -информативно - дискусионна тема- 62

• 67 482
  • 761
  •   1
Отговори
# 120
Има разбира се. И много доволни, които пишат публично. И недоволни, които много внимават какво и къде пишат, защото всичко стига където трябва със скоростта на светлината.

Не е до обвинения и набеждаване в единични случаи, както е в другите училища. Става въпрос на масовост и във всички випуски. Но всеки си знае какво му е нивото на търпимост. Има и записали наскоро, въпреки ясната ситуацията, с мотив "то на нас това няма да ни се случи".

# 121
  • София
Това редовна практика ли е? Анкетните карти за родители от НИО? Аз нямам спомен някога да съм попълвала такава. Определено ми стана интересно и какви са подвеждащите въпроси.
Ние имахме проверка от МОН, планово всички училища ще я минат. Училището няма достъп до родителските въпросници по регламент. Получаваш мейл с линк, отговаряш в линка и изпращаш. Мейлът е от МОН и линкът е на МОН.

Точно така е. Анкетата е напълно анонимна и идва директно от МОН. Училището получава само резултатите.

# 122
  • София
Е, "примерните отговори" не са от МОН.

# 123
  • в страната на чудесата
Рейни, анкетата не е анонимна. Получаваш линк на мейла си. Ти нали разбираш какво означава това?

# 124
  • София
Подателят на отговорите е видим за МОН, не за училището, стига конспирации.
По мои наблюдения именно доволните от Иззи родители си мълчат, защото ги нападат постоянно.

# 125
  • Пловдив/София
Здравейте, имам нужда от съвет. Започва сагата с дете номер 2 Grinning
В момента е в общинска ДГ втора група, да кажем съм средно доволна. Учителките са млади и отношението е мило, откъм учене не е кой знае какво, зимните месеци излизат много малко. На 5 мин от нас е и детето си има приятелки, ходи вече с желание, но се адаптира много трудно- с месеци.
Догодина предстои избор на ПУК. Тъй като логистиката ни е важна, съм се ориентирала към Меридиан 22 или Азбуки. Резервен вариант е БШ- не ми се иска прогресивна паралелка, макар да съм много доволна за голямото дете (но класическа). Ще се засекат само 1-2години. Трети вариант е 145то с Шилер- за първи клас приемът е почти сигурен, за ПУК е на лотария. Обаче хич не ми се иска в общинската ДГ до първи клас…
Сега вариантите са няколко:
- записвам я в Азбуки още трета група и така има сигурно място за първи клас. Минус- плащам таксата една година в повече
- догодина си започваме процесът за ПУК и където ни хареса, с голям риск да няма място в Азбуки (в Меридиан и БШ ще има). Ако я приемат в Шилер губим някое макс някое капаро.
- записвам я някъде за ПУК (БШ например) и я местя за първи клас в 145то

Иска ми се най-доброто за детето, мисля си, че ЧУ винаги ще е една идея по-добре. От друга страна резултатите на 145то са най-добри от всички изброени, почти безплатно е и немският ме блазни…
Детето поема много на учене, сама си прави книжки със задачки, помни лесно фрази на езици, концентрира се за дълго. Но е срамежлива и трудно се отпуска…

Вие на мое място какво бихте направили?

# 126
  • в страната на чудесата
Ми зависи дали ти се дават пари. В крайна сметка ако ще ходи в 145-то защо ще я местиш? Нали си учи детето, средата е мила и спокойна.

# 127
145-то, според мен.
В частните винаги може да се отиде, в района имате няколко прилични.

# 128
Твърдо за Азбуки отсега!

# 129
  • София
Изборът на училище само ти можеш да си го направиш, но ако детето е срамежливо и трудно се адаптира, смяната на учебно заведение в две поредни години не ми се струва особено удачен вариант.

# 130
Аз бих заложила на Азбуки.
Приказката всяко нещо без пари след време излиза скъпо, всички я знаем Simple Smile

В 145-то до кога ще я държиш?
По времето на моя син, това все още беше училище което приемеша деца по входен изпит в Шилер.
Района нямаше значение. В 5 клас в ПЧМГ имаше 5 деца в класа от 145-то. Деца подготвяни за входния изпит от родители и курсове.
Може би е най-добрият вариант за 5-7 клас в Младост, но пред Азбуки като знания и умнеия направо бледнеят.
Другата ми презумция, която пак е на база личен опит, че ако детето учи английски от 1-7 клас спокойно може да има ниво B1 или Б2 на края на този период, без да полага неимуверни усилия. Просто защото този език е по-близък до нас, по използващ се. Не знам да има дете от Шилер което ще успее да защити това ниво е 7 клас, тоест малко учили-недоучил ни е работата. А и часовете по немски след 4 калс са твърде малко за някакво развитие на езика.

Меридиан 22 и БШ - не ги коментирам. За БШ ти имаш повече информация и преки наблюдение. За Меридиан 22 имам две познати деца там и мисля, че това училище изобщо нестава за старт в образованието.

# 131
На твое място (и познавайки профила ти от постовете тук) бих си записала детето в Азбуки (ПУК). Ако ви хареса, детето може да си остане там до 4-ти клас.
Доказано ЧУ със спокойна среда.
Изобщо не бих се занимавала със сложни схеми и смяна на училища в този период.
Ако продължава да е конценрирана, изпълнителна, ученолюбива и математиката й се отдава с лекота, може да се замислите за ПЧМГ от 5-ти клас.

# 132
  • София
Пипи, знам, че не ви се плаща още една година повече, но като че ли и аз ще се присъединя към Азбуки. Хубава база, спокойна обстановка, басейн... всичко е в плюс за тях. Ако бях аз, щях да заложа на сигурното и щях да запиша в Азбуки, за да има време да се адаптира и ПУК вече да е спокойна. Успех с решението.

# 133
  • София
А Азбуки имат ли прием за ПУК? Аз съм останала с впечатление, че или си от ДГ или направо 1-ви клас.

# 134
  • Пловдив/София
А Азбуки имат ли прием за ПУК? Аз съм останала с впечатление, че или си от ДГ или направо 1-ви клас.
Да, затова както рейни е казала- трябва една допълнителна година (още от ДГ да се почне). Това ме притеснява и мен, че не ми се искаше да я местя още в трета група. Но за първи клас не всяка година обявяват външен прием…
Ако има места за Пук е идеално, но това ще се разбере догодина и шансът не е голям май…

Общи условия

Активация на акаунт