Частни училища -информативно - дискусионна тема- 62

• 67 510
  • 761
  •   1
Отговори
# 180
Детската им градина хич не ставаше, та до училището им няма и да припаря.
Да, ама каква сграда имат само🙂

Дано е хубава, защото родителските срещи в детската градина се провеждаха в нещо между навес и гараж Simple Smile

# 181
Цитат
И като отчетеш, че децата от тези две частни училища рядко ходят на някой и друг частен урок, за разлика от тези в държавните. Разбираш, че почти са ги постигнали точките.

Това за рядкото ходене на някой и друг частен урок просто не е вярно. На уроци или
се ходи или не се ходи. И в двете училища ходят, както и в държавните също ходят. Някои просто за надграждане, а други за запълване на пропуски. Това е основната разлика. Има дори в темата примери за деца, които не са ходили на уроци, но това не значи, че няма такива, които ходят системно на уроци/курсове още от четвърти клас, та чак до седми.

Държа да го отбележа, защото някои родители оставят изненадани в последствие.

# 182
Ааааа, ама никой никого не принуждава с пистолет до главата.
Училища безброй се нароиха. От целия спектър. Кеф ти Космос, кеф ти Дружба, кеф ти JUMP Math, който незнайно как се изроди в IB.
На когото СС, Питагор и прочие, му бъркат в здравето, е свободен да направи друг избор.

За мен резултатът в 7 клас(не само на НВО) си струваше системното учене от малките класове. Пък който иска да рискува с треторазредни.

Ааа и пропуснах. Много от децата всъщност ги постигат тези 100 точки, ама явно някой не е следил стриктно и сега си тропка ли тропка....
Ох, Фенси, не се спря да обикаляш из форумите и всички фейсбук групи, за да обясняваш колко велико училище е Света София и как другите училища са треторазредни. В крайна сметка, твоето дете учи с деца от същите тези треторазредни училища, деца, които са изкарали същите, че и повече точки на НВО-то. В случая обаче това не е толкова важно. Важното е, че се потвърди това, което всички отричахте, а именно, че подборът за Света София и другите училища с висок резултат е много строг и си изисква подготовка отвъд книжчиците на Фют и Крокотак. Допускам, че по времето, когато твоето дете е кандидатствало не е било чак така, но вече са минали доста години и реалността е друга и е много смущаваща. Нещата са изродени до степен, че да се пита в коя детска градина да се запише детето, че да се подготви за Света София. Точно ти, Фенси, спореше, че всички училища били с подбор и как не били способни да подготвят децата поне за 90 точки на НВО след този подбор.  Та в този ред на мисли, моля да посочиш училище с подбор  като Света София. И когато се говори за резултати от НВО моля да се споменава точно този подбор и да не се излиза с номера, че дечицата били малки по време на подбора, че ходели или не ходели на някой и друг частен урок.
Всъщност, в цялата тази истерия с училища и НВО-та забравяме, че най-важни са личностните качества, които децата развиват в хода на обучението и успехът в живота им зависи точно от това, а толкова от резултата на някой и друг изпит.

# 183
  • София, България
Не смятах да пиша, когато прочетох детайлното описание на какви генийчета трябва да са децата, за да се приемат в СС и как трябва да могат да разглобяват калашник на 4 годишна възраст с лява ръка, докато правят симултанен превод от мандарин на иврит, но като гледам това вече се подема от други потребители като доказан факт.
Категорично не се изискват такива неща, описани от STRMFG, поне не за Света София и аз лично познавам доста деца, които са се явили на изпита и са приети. Това не са някакви бели лястовици, за които се говорят само легенди.
Детето ми беше прието още на 4 години само с Крокотак и разни там книжки на Фют, дори не сме се занимавали по Азбуката на мисленето, защото ми се стори прекалено трудно за нейната възраст. Дъщеря ми в момента е първи клас, не говоря за прием преди 10 години.
С децата трябва някой да се е занимавал, но категорично не са нужни уроци или специални ЧДГ.

# 184
Училища безброй се нароиха. От целия спектър. Кеф ти Космос, кеф ти Дружба, кеф ти JUMP Math, който незнайно как се изроди в IB.
На когото СС, Питагор и прочие, му бъркат в здравето, е свободен да направи друг избор.

За мен резултатът в 7 клас(не само на НВО) си струваше системното учене от малките класове. Пък който иска да рискува с треторазредни.

Ааа и пропуснах. Много от децата всъщност ги постигат тези 100 точки, ама явно някой не е следил стриктно и сега си тропка ли тропка....
Ох, Фенси, не се спря да обикаляш из форумите и всички фейсбук групи, за да обясняваш колко велико училище е Света София и как другите училища са треторазредни. В крайна сметка, твоето дете учи с деца от същите тези треторазредни училища, деца, които са изкарали същите, че и повече точки на НВО-то. В случая обаче това не е толкова важно. Важното е, че се потвърди това, което всички отричахте, а именно, че подборът за Света София и другите училища с висок резултат е много строг и си изисква подготовка отвъд книжчиците на Фют и Крокотак. Допускам, че по времето, когато твоето дете е кандидатствало не е било чак така, но вече са минали доста години и реалността е друга и е много смущаваща. Нещата са изродени до степен, че да се пита в коя детска градина да се запише детето, че да се подготви за Света София. Точно ти, Фенси, спореше, че всички училища били с подбор и как не били способни да подготвят децата поне за 90 точки на НВО след този подбор.  Та в този ред на мисли, моля да посочиш училище с подбор  като Света София. И когато се говори за резултати от НВО моля да се споменава точно този подбор и да не се излиза с номера, че дечицата били малки по време на подбора, че ходели или не ходели на някой и друг частен урок.
Всъщност, в цялата тази истерия с училища и НВО-та забравяме, че най-важни са личностните качества, които децата развиват в хода на обучението и успехът в живота им зависи точно от това, а толкова от резултата на някой и друг изпит.

Ах, как го чаках този пост. Как го чаках. Ахахахах.

Посочвам едно училище - Иззи. Строг подбор и средни резултати около 85 точки. Или Азбуки?!?!? Или Британика?!?!?!? Мейпъл няма да го споменавам по ред причини. Wink

Освен това е супер смехотворно да свързваш подбора на 5 -6 години с НВО на 14 години.
Ти ако си забравила за възпитанието и личностните качества покрай НВО, нито аз, нито много други сме го забравили.

Една ситуация може да се тълкува по 1000 начина, в зависимост от човека, който я тълкува и неговото подсъзнание. Ако някой търси уроци за вход в ПУК - то това си е неговата лудост. Никой никого насила не кара. И аз не одобрявам тази тендеция. И твърдя, че нито за СС, нито за Питагор е нужно. НО също така казвам, че не следва да се имат илюзии, че дете, което само е пяло песнички и гледало е приказки на TV-то в градината ще бъде прието. Тестват се много умения, които са изизскуеми за възрастта и са включени, и като материал, и като ниво в програмите на МОН за 3-та градинска група. Фина моторика, логика, наблюдателност, социални умения. Нищо извънземно, което да изисква частни уроци на 5 г.

П.С. Моето дете учи с изключителни деца. Наблюденията ми за тези, които са учили в ЧУ (извън първите две в класациите) са следните: Много умни деца, много... родители избрали по-лежерния вариант на спокойно училище и яко напъване в 6 и 7 клас. И бройката им се побира на пръстите на едната ми ръка. В същия момент съученици на дъщеря ми сега, които идват от СС, са поне 4-5 пъти повече. Та всеки да си направи изводите за резултатност.

Последна редакция: ср, 20 дек 2023, 11:29 от Fancy

# 185
  • София
Мона Лиза, на мен от Света София след самия изпит ми прочетоха част от нещата като критерии, които споменах. Имам същите наблюдения и за други училища. Вашето дете ги е покрило и е успяло да влезе с малка подготовка, поздравления. За жалост обаче не всички деца, които решават Фют и Крокотак влизат. Както вече споменах подготовката е 50%, личностните качества - останалите 50%. Мога да си изразя мнението надявам се

# 186

Посочвам едно училище - Иззи. Строг подбор и средни резултати около 85 точки. Или Азбуки?!?!? Или Британика?!?!?!? Мейпъл няма да го споменавам по ред причини. Wink

[/quote]

Това не е съвсем вярно, обаче, по мои наблюдения. В Иззи се дава шанс на доста деца, които се завръщат от чужбина (както е нашият случай), което автоматично ги поставя в рискова ситуация за НВО по български език, че и по математика, като се има предвид различният подход към решаване на някои задачи. Освен това повече деца се включват след 1 клас, което е допълнителен "рисков" фактор ако фокусът е върху НВО.

Ако правилно се ориентирам в класациите за НВО след 7 клас от миналата година, Иззи са 5-ти след СМГ, СС, ПЧМГ и ЕСПА (взимам осреднен резултат по двата предмета) и разликата не е 10 точки със СС и ПЧМГ, а по-скоро 5-6. След 4 клас резултатът е равен с този на СС и Питагор, но да речем там нещата са на много по-елементарно ниво. Друг е въпросът, че при училища с малко деца като Иззи, е доста по-лесно едно единствено дете да промени средните стойности, а това може да играе и в двете посоки.

Изненадана съм, че средното за Британика и Азбуки е под 80, тъй като познавам много доволни родители, може би този резултат варира от година на година.

# 187
  • София
Мона Лиза, на мен от Света София след самия изпит ми прочетоха част от нещата като критерии, които споменах. Имам същите наблюдения и за други училища. Вашето дете ги е покрило и е успяло да влезе с малка подготовка, поздравления. За жалост обаче не всички деца, които решават Фют и Крокотак влизат. Както вече споменах подготовката е 50%, личностните качества - останалите 50%. Мога да си изразя мнението надявам се
разбира се, че не всички, които решават Фют и Крокотак, влизат, но имайте предвид и, че не всички, които ходят на частни уроци и курсове на 4г., имат гарантиран прием. Приемат тези, които училището е преценило, че трябва да приеме. Ако ставаше с уроци от бебешка възраст, отдавна да се е разчуло Wink

# 188
Ами личи си, още на 5 кое дете доколко е изпълнително и доколко ще учи и внимава и е сигурно, че родител довел детето на изпит, ще го подпомага да е във верния коридор, ако объркат, то детето "не изкарва" успех и отпада. Рецептата е ясна. Клас от отличници е гаранция за висок успех и така е във всяко училище с подпор на 5 или на 10.  Плюсът (най-големият) е конкурентната среда, която държи децата на фокус, изискващите учители и в някои от училищата - добрите учители.

# 189

Освен това е супер смехотворно да свързваш подбора на 5 -6 години с НВО на 14 години.
Ти ако си забравила за възпитанието и личностните качества покрай НВО, нито аз, нито много други сме го забравили.

Една ситуация може да се тълкува по 1000 начина, в зависимост от човека, който я тълкува и неговото подсъзнание. Ако някой търси уроци за вход в ПУК - то това си е неговата лудост. Никой никого насила не кара. И аз не одобрявам тази тендеция. И твърдя, че нито за СС, нито за Питагор е нужно. НО също така казвам, че не следва да се имат илюзии, че дете, което само е пяло песнички и гледало е приказки на TV-то в градината ще бъде прието. Тестват се много умения, които са изизскуеми за възрастта и са включени, и като материал, и като ниво в програмите на МОН за 3-та градинска група. Фина моторика, логика, наблюдателност, социални умения. Нищо извънземно, което да изисква частни уроци на 5 г.

П.С. Моето дете учи с изключителни деца. Наблюденията ми за тези, които са учили в ЧУ (извън първите две в класациите) са следните: Много умни деца, много... родители избрали по-лежерния вариант на спокойно училище и яко напъване в 6 и 7 клас. И бройката им се побира на пръстите на едната ми ръка. В същия момент съученици на дъщеря ми сега, които идват от СС, са поне 4-5 пъти повече. Та всеки да си направи изводите за резултатност.
О, Фенси, и аз те харесвам, да знаеш😁😁
За подбора в Иззи не е вярно, че е подобен. Даже изобщо и не наподобява този в СС. За Азбуки има подбор на няколко деца, ако евентуално се освободи място, защото си пълнят класовете от детската градина. Или мислиш, че и там ги гонят като в Иззи, ако не им отговарят на профила? За Британика донякъде мога да се съглася, но и те не правят цели класове с подбор, а искат такъв за приходящите, ако се освободи място. За Мейпъл, гууд пойнт😁, но те пък толкова нямат нищо общо със спора, че няма накъде.
Относно великите умове от СС, не знаех, че останалите 36 деца от СС, които не са в АК са се спрели на Испанската. Това вече е новина😁 Вече надминаваш Данибон, да знаеш. Дерзай, момиче😁

# 190
Аз да се включа и за приема в СС. Доколкото чувам, си е съвсем с нормални критерии, в нашето предишно училище подборът беше подобен, само дето там децата започват училище по-рано и се явяват реално на 4 години. Имаше пъзели, разпознаване на цифри, физически упражнение (подскоци, хващане на топка), трябваше да могат да проследят някакви нарисувани фигури без да се отклонят прекалено много и пр. Гледат и дали детето може да си събуе и обуе обувките само, дали му е трудно да се отдели от родителите в началото на деня (но пък понякога приемат и деца, които се разстройват в началото, може би се успокояват бързо) и как комуникира с учителките и другите деца.

# 191
Споделете нещо за Мейпъл.

# 192
Споделете нещо за Мейпъл.
Мейпъл предприеха стъпка към разширяване. Това доведе до някои сътресения, но мисля, че се справят успешно засега. Иначе имат проблемите на всяко прохождащо училище. Липса на адекватен сграден фонд, например, малки комуникационни проблеми. Но си държат на философията и линията на развитие и мисля, че ще се справят. Относно, програмите, мисля, че доста се е коментирало. Относно, персонала, направиха чудесен подбор на учители предвид очевидната липса на качествени такива на българския пазар. Имат пети клас вече. Ще видим как ще са на НВО-та за всички, които ги интересува и така. И специално за Фенси😁 В Мейпъл няма подбор. Дават шанс на всяко дете дори с цената на евентуални лоши резултати на матурите.

# 193

За подбора в Иззи не е вярно, че е подобен. Даже изобщо и не наподобява този в СС. За Азбуки има подбор на няколко деца, ако евентуално се освободи място, защото си пълнят класовете от детската градина. Или мислиш, че и там ги гонят като в Иззи, ако не им отговарят на профила? За Британика донякъде мога да се съглася, но и те не правят цели класове с подбор, а искат такъв за приходящите, ако се освободи място. За Мейпъл, гууд пойнт😁, но те пък толкова нямат нищо общо със спора, че няма накъде.
Относно великите умове от СС, не знаех, че останалите 36 деца от СС, които не са в АК са се спрели на Испанската. Това вече е новина😁 Вече надминаваш Данибон, да знаеш. Дерзай, момиче😁

Любовта ти не е взаимна, да знаеш. Ахахахах
А разговорът за реализацията на випуските на СС вече го отметнахме назад в темите. Върни се и прочети.
Темата за това с какви деца от други ЧУ учи сега моето дете ти я отвори. Не аз. Аз само ти отговорих с цифри. Статистиката е точно такава. 1 към 10. Единицата е за деца от други ЧУ. Десятката - знаеш. Wink
Данибон ми е под нивото. Laughing Mask

И да, велики са умовете на децата от СС. Иронията ти само подсказва завист. Болестна. НОоооо умовете и на другите деца, които са успели да реализират мечтите си също са велики. И на тези, които не са успели, но дерзаят.

# 194

Любовта ти не е взаимна, да знаеш. Ахахахах
А разговорът за реализацията на випуските на СС вече го отметнахме назад в темите. Върни се и прочети.
Темата за това с какви деца от други ЧУ учи сега моето дете ти я отвори. Не аз. Аз само ти отговорих с цифри. Статистиката е точно такава. 1 към 10. Единицата е за деца от други ЧУ. Десятката - знаеш. Wink
Данибон ми е под нивото. Laughing Mask

И да, велики са умовете на децата от СС. Иронията ти само подсказва завист. Болестна. НОоооо умовете и на другите деца, които са успели да реализират мечтите си също са велики. И на тези, които не са успели, но дерзаят.
Е, поне отметнахме обясненията в любов😁😁😁 Статистиката не ме интересува, особено тази, свързана със СС. Ти в натрапваш непрекъснато. И става въпрос за чиста математика. Единични бройки от други училища и четири, пет пъти повече от СС. Ако единичните бройки са две, значи от СС са десетина. А останалите бройки къде са? Или випускът на Испанската е от 12 деца плюс твоето😁 Честно казано, не ми се спори с теб. А относно завистта, тцъ, не завиждам. Още по-малко на деца. За мен всяко дете е ценно и велик ум независимо в кое училище учи. Нито съм тръгнала да развявам резултати, нито злорадствам, че някой си бил изкарал с две точки повече от състезател по математика. Това е по твоята специалност😁 И за нивото на Данибон и твоето има кой да решава😁

Общи условия

Активация на акаунт