Частни училища -информативно - дискусионна тема- 62

• 67 537
  • 761
  •   1
Отговори
# 210
Аз пак да напомня, че колкото повече интерес има към едно училище, толкова повече неприети деца ще има, дори ако им пускат записи на университетски лекции за заспиване. Това не е някаква абсолютна преценка, а относителна - тип "тази година това са 56-те деца, които ще приемем в ПУК". Ако са кандидатствали 300, ще има 56 неприети и 244 неприети, които са си пак супер деца, просто останали извън селекцията (хубава или лоша, и към метода на подбор винаги е имало забележки). Нямаме нито едно доказателство, че липсата на уроци е причина за неприемане - имаше доста свидетелства за приети деца, които не са били на уроци.
Не мисля, че трябва да се демонизират училища като Света София, Питагор или Британика, че са селективни. Те моментално ще се провалят ако решат да приемат всички кандидати.
Никой не ги демонизира. Имат си възможност, правят си подбор. Просто никой не иска да признае, че ще се провалят, ако не правят подбор, защото нито учителите, нито програмата им е толкова уау. Просто подбрана среда от амбициозни деца на амбициозни родители. В което няма нищо лошо, де😁 Ама, нали и тези дето са медиокре трябва да учат някъде. Не можем да ги хвърлим от скалите. Няма да е политкоректно някак😁

# 211
И в допълнение към поста на Лейка- има 3-4 училища със стриктен подбор преди пук и 303 без подбор, в които на когото не му допада подборът, може да си запише детето. Няма нужда от хейт, никой никого не кара насила да ходи на изпити там.
На мен ми допада, че има подобор на входа. Децата в БГ тръгват на училище по-късно от връстниците си в чужбина и при някои деца логиката и фината моторика са достатъчно развити, за да се справят. Първи клас в монската програма и без това не е кой знае какво.

Фовет, успехът на едно училище се дължи на съвкупност от фактори. Естествено, че подборът оказва влияние, но за да се стигне дотам в едно училище да кандидатстват много желаещи, се изисква постоянство, добра програма, добра организация и учители. В крайна сметка и останалите 303 могат да правят подбор нали, но нямат наплив.

# 212
  • София
Герани, абсолютно общо казано, без визиране на конкретни  деца - нека хората се гордеят с постиженията на децата си, били те на НВО, на ДЗИ и подобни.Положили са децата труд, имат стабилни знания, справили са се отлично. Но отличното справяне на последните не ги прави непременно толкова добри, колкото един състезател, особено когато става дума за математика. Между 100 точки на редови отличник и 100 точки на състезател може да има огромна разлика в знанията/уменията.НВО не предоставя възможност да се демонстрира нещо по-задълбочено като знания, не му е и това целта.И точно затова може състезател да има примерно 97, а  дете без пропуски върху училищния материал 99.Поздравления и за двете.Но при други условия има варианти при сравнение на  знанията на двете - състезателят може да е светлинни години по-напред, отличникът може и да е сравнително близко до него, ако има афинитет към предмета и решава самостоятелно задачи със сложност доста над тази на НВО.[

# 213
Колкото и да е адекватна подготовката, това са деца, често под доста голям стрес за този изпит.

# 214
  • София

Никой не ги демонизира. Имат си възможност, правят си подбор. Просто никой не иска да признае, че ще се провалят, ако не правят подбор, защото нито учителите, нито програмата им е толкова уау. Просто подбрана среда от амбициозни деца на амбициозни родители. В което няма нищо лошо, де😁 Ама, нали и тези дето са медиокре трябва да учат някъде. Не можем да ги хвърлим от скалите. Няма да е политкоректно някак😁

Грешите. Точно учителите и програмата правят разликата в училищата. Умни и амбициозни деца има навсякъде  - и в частни училища без подбор, и в ду, и те ще успеят в голямата си част, но успехът им ще се дължи на външни фактори , като допълнителни уроци, помощ от родители и т.н., не на училището, и понякога ( за съжаление все по-често вече) дори въпреки него.

Колкото до точките на матурата - моето дете състезател по мат не изкара максимума, докато детето ми, което е наполовина артистично и е доста далеч от математиката, изкара макс. Никакъв критерии не е матурата в сегашния й вид.

# 215
  • в страната на чудесата
Фовет, ти изобщо имаш ли представа какво е разпределението на випуск 2011 да речем по коефициент на интелигентност?! Ми има умни, тъпи и средни (айде да не те дразни медиокрето). Бързи, бавни и средни. Това е животът. Медиана и две стандартни отклонения. Ти как предлагаш да наричаме онези, които са между 5 и 95-ти персантил? Велики умове ли?

# 216
  • София
Не съм следила кой какво е казал или не, коментирах поста ба Герани и най-вече това, че НВО по никакъв начин не може да служи за сравнение на знания/умения на състезател и друго дете без пропуски.

# 217
Това, което ходи на предучилищна, изписа там сумати тетрадки, знаеше да чете и смята.
Това, от ДГ знаеше 3 букви. До декември задмина четящите.
По-успешно в училище към момента е второто.

Чете гладко, събира, изважда и умножава от петгодишен, пише почти изцяло правилно и дели от шестгодишен. От няколко месеца чертае географски карти (естествено, че гледа, но гледа за 20на секунди, запомня и хваща логиката). Всичко това е научил частично с наша помощ, но основно по негово желание и инициатива, детската градина няма участие. Обаче, го оставихме на градина, понеже началното ще изкара в общинско училище. От една страна е по-дребен и хилав, нека е от най-големите (роден е януари), а не от най-малките. От друга страна, няма ПУК в общинското, където ще учи в началото, а две адаптации за две години, са множко според нас. Случаи всякакви, генерално съм съгласен, че ПУК в градината е по-скоро загуба, но трябва да се преценят всички фактори.

# 218
  • София
Виждате, Герани, обида там, където няма такава. Първо защото аз конкретни деца не съм упоменала никъде, че някой да се засяга - подчертах ,че е принципен постът ми. И второ, защото  в понятието редови отличник от училище (тоест съвестно дете без пропуски от 5, 6 и 7 клас) няма нищо обидно. НВО  по математика е твърде лесно (особено  в последните години), уви, и има предостатъчно деца с потенциал да изкарат близък до максималния резултат ( и го правят), без да имат особен афинитет към предмета, даже някои нагоре и позакъсват с малкото часове по програма.  Щом имате деца, минали през НВО, няма как да не го знаете това. Всички, влезли в   училищата от  така наречения 1 ешелон, особено момичетата с доста високия им бал заради квотите, са  били с отлични резултати по мат. С право и те, и родителите им са щастливи от  постигнатото. Но част от тях  доста скоро вече не са в графата отличник по мат и не защото са по-малко  съвестни от преди. Къде е обидата? Силата им ще е другаде. Изиграли са си правилно картите  за приема, но  отличното справяне не ги прави всички отлични математици. Между двама души с еднакъв или близък брой точки  може да има космическа разлика във възможностите. Затова  НВО конкретно не може да бъде никакъв критерий за сравнение.

# 219
Герани, абсолютно общо казано, без визиране на конкретни  деца - нека хората се гордеят с постиженията на децата си, били те на НВО, на ДЗИ и подобни.Положили са децата труд, имат стабилни знания, справили са се отлично. Но отличното справяне на последните не ги прави непременно толкова добри, колкото един състезател, особено когато става дума за математика. Между 100 точки на редови отличник и 100 точки на състезател може да има огромна разлика в знанията/уменията.НВО не предоставя възможност да се демонстрира нещо по-задълбочено като знания, не му е и това целта.И точно затова може състезател да има примерно 97, а  дете без пропуски върху училищния материал 99.Поздравления и за двете.Но при други условия има варианти при сравнение на  знанията на двете - състезателят може да е светлинни години по-напред, отличникът може и да е сравнително близко до него, ако има афинитет към предмета и решава самостоятелно задачи със сложност доста над тази на НВО.

+1
Ако един майстор на спорта и едно надарено, но нетрениращо дете да скочат 170 см на висок скок, това наистина е отлично постижение за детето, но съвсем не значи, че са на едно ниво.
Много пъти съм писала и за неадекватното оценяване на НВО, и за лошия подбор на задачите, което и позволява подобни аномалии.

# 220
Нещо не се разбираме. Математиката не е цел на всички, независимо от това, колко им се отдава и колко високи точки изкарват и продължават да изкарват в гимназията, в която са приети. Математиката може и да е само средство. Също и за състезателите, не всяко дете иска да бъде състезател по математика. Същият състезател няма да е на нивото на деца, изявени в други области.
Това, което за трети път казвам е, че децата са с различен капацитет, меко казано, и бъдещите им успехи не зависят от родителските амбиции.

# 221
  • Пловдив/София
Естествено, че има треторазрядни училища. И частни и държавни. Все едно не знаете, не реагирайте като ощипани моми. И въобще не мисля, че всички деца са велики умове. Едни са умни, едни глупави или поне медиокре.. и в това какво необичайно има. Ми и възрастните са така - едни велики умове, други са марианската падина… и целия спектър помежду им.
Дружба са купени от румънци, това обсъдихме ли?
Нямаше време да поразпитам има ли вече концепция нова…
Вие сериозно ли? Глупави деца на 4-5 годинки?
Тази тема е пълен отврат, не знам защо изобщо питах за съвет тук. Не бих искала децата ми да учат сред деца на родители, които делят на “велики” и “малки” умове едва проговорило деца. Пази Боже и от такива учители.

# 222
Пипи, хайде не скачай. Дори непрофесионалисти могат да видят различни нива на интелектуалните способности у две деца/възрастни на еднаква възраст. А в случая говори човек, който познава доста по-добре от теб човешкото тяло и съставните му части.
Роля играе ДНК-то, средата и нивото на образование.
Първото не можем да го променим, но всички тук се стараем по отношение на другите две.

Това за "великите" умове и разделението нали сама осъзнаваш от къде тръгна?

# 223
  • Blondeville
За поредна година в темата се вихрят легендите за подбора в СС, гласящи, че едва ли не приемат само генийчета или деца, подготвяни с уроци още от яслата.

От една страна това ме ласкае, все пак имам 2 приети деца, от друга се чувствам длъжна да развенчая част от митовете, в които самата аз бях повярвала преди да кандидатства баткото.

Синът ми е 1-и клас, приет от ПУК. Преди това е бил в общинска градина. Да, занимавали сме с него, решавали сме всякакви книжки и дотам. Фината му моторика когато го приеха, беше потрес. Още повече ме притесняваше фактът, че е роден декември, а се “състезаваше” с януарчета от набора си. Като категоричен положителен фактор при него мога да кажа, че от малък няма никакъв проблем с концентрацията и слуша без да се разсейва.

Сестра му я приеха сега на ранния изпит. И с нея сме се занимавали с книжки, но определено много по-малко отколкото с брат ѝ. По друг начин не сме я подготвяли. Тя също е в общинска градина.

Учудвам се как имате толкова подробна информация за изпита и критериите за прием. С ръка на сърцето си казвам, че от децата едва успях да изкопча нещо смислено, идея нямам какви са били точно задачите, освен една, две. За критериите съвсем нямам идея. Това, което мога да кажа е, че и двете деца бяха в еуфория след изпитите, бяха се забавлявали много.

По отношение на натоварването - синът ми е 1-и клас все още, но си пише домашните сам за 1 час уикенда, както и когато той си прецени. Дори не му ги проверяваме. Има време за игра и си е съвсем нормално 7-годишно дете, не някое изтормозено зомби. Чувства се много щастлив в училище.

# 224
Вие сериозно ли? Глупави деца на 4-5 годинки?
Тази тема е пълен отврат, не знам защо изобщо питах за съвет тук. Не бих искала децата ми да учат сред деца на родители, които делят на “велики” и “малки” умове едва проговорило деца. Пази Боже и от такива учители.

Moже би не звучи особено лицеприятно, но гените не се изменят с възрастта и ако някой е глупав като възрастен си е бил с такива заложби и като дете. В последствие винаги може лошият потенциал да се развие или добрият да се опропасти, но гените винаги са същите.

Общи условия

Активация на акаунт