Частни училища -информативно - дискусионна тема- 62

• 67 601
  • 761
  •   3
Отговори
# 225
  • София
Не са, не са. Епигенетика се казва...

# 226
  • в страната на чудесата
Искате ли да не влизаме в това? Епигенетиката не променя гените. Те са си пак същите и на 5 и на 50. Променя изявата им.
Интелектът е резултат от много фактори.

# 227
  • София
Епигенетиката не променя гените. Те са си пак същите и на 5 и на 50.
+ 100
Скрит текст:
Това съм го запомнила, понеже съм невеща по тези въпроси и казаното ме впечатли. Покрай изпит по генетика  преди време дъщеря ми ми обясни, че  според епигенетиката  гените ни са си същите, не се променят, но в зависимост от това по какъв начин живеем в даден период , в  каква среда се намираме,  в какво емоционално състояние  даже, те могат да си "играят" - да се  забързват, да се забавят, да се блокират временно.. Тоест един вид се променя тяхната активност, но без това да води до изменения  на генетичния код. Преразказвам, така че вещите по въпроса да ме извинят за изказа на лаик.

Та да, на никой родител не му харесва да има разделение на дечица на умни и  не толкова, особено ако неговото бива причислено от някого към вторите, но  е редно все пак да  се приеме, че потенциалът няма как да е еднакъв при всички, без значение дали говорим за  петгодишно, за седмокласник или за гимназист.. Едни ще постигат нещо с лекота, други  с известни усилия, трети въобще няма да успеят въпреки наличното желание и положените усилия. Та нека гледаме  напредъка на децата си спрямо тях самите , а не  в сравнение с Х и У.

Последна редакция: ср, 20 дек 2023, 20:52 от пенсионирана русалка

# 228
  • София
Да, де, не са такива едни, вкаменени, откакто сме се родили. Както и мозъкът ни не е същия, без никаква промяна, откакто сме се родили.

# 229
  • София
Всичко тръгна от опита за обида към СС с израза "велики умове". Нека не задълбаваме повече. Ако се чете внимателно се забелязва, че подобни изрази "велики умове, зубъри, кротки и послушни, не играят" се използват от хора, които само са чували за училището. Тези, които имат деца в СС, напротив, всеки път се опитват да обяснят, че в училището учат съвсем нормални деца - и игриви, и по-палави, и всякакви като темперамент. Просто няма как да приемат всички желаещи. И това, че някое дете не е прието, не значи непременно, че е глупаво или без потенциал.
 Особено в тази възраст преди ПУК е много трудно да се определи с точност дали училището е подходящо за детето, но все пак се опитват доколкото могат, съобразно най-различни критерии. Затова и има деца, които се местят ОТ там и други, които пък се местят там в по-горните класове.

# 230
  • София
Всичко тръгна от опита за обида към СС с израза "велики умове". Нека не задълбаваме повече. Ако се чете внимателно се забелязва, че подобни изрази "велики умове, зубъри, кротки и послушни, не играят" се използват от хора, които само са чували за училището. Тези, които имат деца в СС, напротив, всеки път се опитват да обяснят, че в училището учат съвсем нормални деца - и игриви, и по-палави, и всякакви като темперамент. Просто няма как да приемат всички желаещи. И това, че някое дете не е прието, не значи непременно, че е глупаво или без потенциал.
 Особено в тази възраст преди ПУК е много трудно да се определи с точност дали училището е подходящо за детето, но все пак се опитват доколкото могат, съобразно най-различни критерии. Затова и има деца, които се местят ОТ там и други, които пък се местят там в по-горните класове.
Това е точно така, но Пипи не подскача на откровените обиди към децата от СС, че са велики умове и калъпирани зубъри, а чак на отговора, че децата са с различно IQ и различна зрялост/училищна готовност. Изпитът за ПУК в СС е доста прозрачен в последните години - 1ви кръг е тест за IQ с набор от задачи (разлики, лабиринти, пъзели, дори памет). Вторият кръг е за зрялост - децата се поставят в различни ситуации и се следи емоционалната им зрялост, търпението и т.н.

# 231
  • София
Определено нещо в темата трябва да се промени, защото много потребители не смеят да пишат изобщо, а минаваме на лични. Дискусиите са доста интересни и смятам, че биха били полезни.
Как смятате, ако разделим темата и отделим СС и Питагор, като училища с най-голям брой кандидатстващи, в една тема, а за останалите частни друга? Може и Франи (или друг модератор)  да каже дали е допустимо, а и вие кажете дали ще е по-полезно.

# 232
Реално за СС и Питагор не се пише кой знае какво в темата. Говоря за истински полезна информация.

# 233
  • София
Реално за СС и Питагор не се пише кой знае какво в темата. Говоря за истински полезна информация.
Реално е така - темата е изцяло хейт срещу СС (за Питагор не толкова) и оплюване на децата и изискванията към тях, понякога явно, понякога прикрито зад адмирации към идеали като “демократичност”, “иновативност”, “креативност”, “индивидуален подход” и т.н. - неизбежно споменати в един и същ пост с името на СС и като контрапункт на училището. Много е досадно. Затова и към родителите с деца от СС има отправени редица лични съобщения с молба за повече информация.

# 234
  • София, България
Като се пише някаква информация за СС и после идва някой, който няма дете в училището да обясни, че не било така.

# 235
Аз съм ходила на едни Отворени врати в СС, но се отказахме. Това са ми личните впечатления.

# 236
  • София
Доколкото разбрах, на изпита в СС е трябвало да си напишат името. Включая фамилията. Каквото разбрах за другите задачи не ме изненада, но имайки предвид какви дълги и сложни фамилии има, това очакване според мен означава, че едно 4-5 годишно дете трябва да знае и пише общо -взето всички букви в азбуката и да умее да сричкува над 10-буквени думи, пишейки ги по време на сричкуването. По възможност на ум. За това не бяхме подготвени.

# 237
  • София
Като се пише някаква информация за СС и после идва някой, който няма дете в училището да обясни, че не било така.
За другите училища пък съвсем нищо не може да се напише.  Веднага се обясня как за нищо не стават, а ако посмееш да не се съгласиш се размахва прословутото НВО и се започва обичайния спор. Темата е адски натоварваща и с нищо не помага на родителите.

# 238
  • в страната на чудесата
На мен ми е отегчително само преди пук кампанията. Всяка година се разтягат някакви безкрайни уточнения за картинки, огледални задачи, звуци и пр.
В другото време си е ОК.
На мен въобще не ми пречи нито прехласване нито оплюване на СС или Питагор. Има нужда от същото за мн други училища. В крайностите даже се чуват интересни неща.

# 239
  • София
Доста от дискусиоте са във ФБ, защото тук основно се вохти про-анти двете училища и реално няма как човек да се вклини с дрига тема.

Общи условия

Активация на акаунт