- в 33 г.с. и бебето ми е седалищно. Някоя минавала ли е процедурата верзио за обръщане - при кого, ефективно ли беше, боли ли, въобще на всякаква информация ще се радвам.
Опит за външно обръщане на бебето направих с д-р Вецев (но и половината болница беше около мен в залата - лекари, акушерки, студенти/специализанти). В моя случай процедурата не беше успешна, въпреки че д-р Вецев положи доста усилия, и ме вкараха веднага за спешно секцио, за да не тръгне естествено раждане на седалищното бебе поради натиска върху корема по време на опита за обръщане - при мен това беше трето раждане и обръщането го пробвахме на термин, ако е първо или второ раждане, трябва да се направи по-рано процедурата, не може да се чака до термин. Болезнено и неприятно е (усеща се силен натиск по корема, за да се избута ръчно бебето, така че да си смени позицията), но се издържа - не е непоносима болка.
Нещо важно за тази процедура - ако се получи успешно, си представях, че ще ме пуснат да си ходя вкъщи и да чакам бебето да тръгне, когато му дойде моментът, но се оказа, че ще фиксират бебето в правилната позиция с колани през корема (т.е. ще ме вържат за магарето), за да не се завърти пак, и ще преминат веднага към индуцирано с медикаменти раждане.