В момента чета...87

• 55 056
  • 744
  •   1
Отговори
# 165
Прочетох Картите на масата, от Агата Кристи. Още в началото ми се прииска да спра, защото си спомних епизода (от сериала с Дейвид Суше, участва Александър Сидиг) - това е един от епизодите, които мразя - скучен и досаден ми е. Радвам се, че дочетох книгата - някои части се припокриват напълно с епизода, но има и съществени промени - човекът, който го е режисирал, някак е успял да изреже абсолютно всичко, което според мен е забавно и интересно в книгата.

В книгата има няколко комични момента, които са напълно премахнати и заменени с тъпа сапунена драма (тази вечер си пуснах епизода, за да проверя дали пък не помня грешно), а и някои много съществени моменти от историята са променени - все за лошо.

Интересно - знам, че сериалът е отличен, но това не е първият път, в който забелязвам отрицателни промени. Примерно - преди няколко седмици прочетох Мистерията в Синия експрес и си спомних епизода - един от най-мрачните и потискащи (тогава не го гледах - просто е прекалено неприятен, за да си го причиня умишлено, въпреки че също има актьори, които харесвам). Книгата няма нищо общо с него като тон - дори е забавна (с привкус на евтин шпионски трилър).

Скрит текст:
Мислех, че тази вечел ще излъчват първи епизод на Страйк, нещо май са объркали програмата?...

# 166
Исабел Алиенде "Вятърът знае името ми" - ще бъде една от номинациите ми. Както винаги увлекателна, интересна и съдържаща много исторически факти. Обожавам тази писателка. След Маркес тя ми е номер едно.

# 167
Сета я търсих на панаира на книгата. Беше изчерпана.  Дано отново да я пуснат за печат!

# 168
Сета я търсих на панаира на книгата. Беше изчерпана.  Дано отново да я пуснат за печат!
Ще! Няма начин! Наистина има много грешки, както беше отбелязала една читателка от форума. Но въпреки всичко Алиенде си е Алиенде. Някой ден съм се зарекла да науча испански, за да й се насладя по-пълноценно:)

# 169
  • София
Приключих с "Последното парти" на Клеър Макинтош. Странна книга, има страшно много герои/заподозрени, всеки със сериозен мотив за убийство. Като цяло  може да се каже, че финалът не е предвидим, но не беше и нещо особено. Най- ми хареса разкритието как полицайката е свързана с цялата работа, защото не го очаквах. Grinning Стилът не ми допадна особено, главите едни разпиляни- юни, декември, януари, октомври, всяка глава от името на различен герой. Сложно е малко да вникнеш. Оценка 3/5. Втората част вероятно няма да я чета, най-вече, защото
Скрит текст:
полицай, който прикрива убиец, не може да спечели уважението ми и не желая да му следя историята. Grinning
Другите книги хубави ли са и иначе? Само "След края" съм чела.

Сега чета "Коледа под боровинковия залез" на Холи Мартин. Много ми е увлекателна за сега.

# 170
Прочетох "Дядо Прас" от Тери Пратчет. За разлика от други негови книги, нещо сюжетът на тази не успя да ме увлече (може би зависи от настроението), но много ми хареса разговорът накрая между Сюзън и Смърт за това какво ни прави хора.

Един от най-любимите ми моменти е спасяването на малката кибритопродавачка. Two Hearts
А препратките към Питър Пан, скандинавската митология и корените на Коледа са голям гъдел.

Сега чета "Понякога лъжа" на Алис Фини. Харесва ми разказът на детето, и заради него ще я дочаета. Не е лоша, но искам да се върна към "Крадецът на времето", която продължава тематично Дядо Прас.

# 171
"Стълба към небето " Джон Бойн
Книгата определено много повече ми хареса от "Фуриите". Надгражда стила си с всяка следваща книга .Докато четях "Стълба към небето" през цялото време през главата ми минаваха мислите,че и Николай Хайтов  е бил такъв манипулатор сещайки се за разказа който слушах в Сторител от Екатерина Томова. Имаше 1-2  леко по-фрапантни сцени, но като цяло сюжетната линия, която се следваше е добре изградена и финала истински ме разсмя! Определено по-смислен роман от Фуриите.

Продължавам с "Къщата на Халифа" Тахир Шах

# 172
Много благодаря Heartpulse Хем я търсих назад в темите Blush Ужас, ужас Simple Smile
Можеш да си я свалиш и от читанката, разбира се, но без корица:

https://chitanka.info/text/46943-tsvetja-za-aldzhyrnyn.fb2.zip
https://chitanka.info/text/46943-tsvetja-za-aldzhyrnyn.epub
https://chitanka.info/text/46943-tsvetja-za-aldzhyrnyn.mobi
https://chitanka.info/text/46943-tsvetja-za-aldzhyrnyn.pdf

А ако браузърът ти е настроен да отваря PDF файловете директно, а не да ги записва, можеш да си я четеш и на екрана от последния линк.
Това е само разказът, освен ако вече не е качен и романът, но първо от там бях прочела краткия вариант и после ми изпратиха линк за книгата. Редактирам се: да, качен е романът, сега погледнах.
Аз приключих Деца мои на Гузел Яхина. Трудно, много трудно Sad Мудно, без всякакъв живец се развива действието, дори ме остави безразлична към нещастията и  кошмарните събития, за които разказва, но едва ли бих го свързала с тях, ако не бях прочела предварително. Много разочароваща, след Зюлейха. Там ме стисна за гърлото от самото начало.
Продължавам с "Победителите" на Бакман, малко да си разведря ума, а и бързо се чете. Няма да имам време за още една тежка книга преди празниците.

Последна редакция: вт, 12 дек 2023, 14:05 от Джинa

# 173
  • Mediterraneo

Продължавам с "Къщата на Халифа" Тахир Шах

Как върви? Ще ми е интересно да прочета отзив, че аз тъкмо я завърших и не съм очарована. Интересна и любопитна относно нравите в Мароко, написана с в лек стил, с тънък хумор, нямам забележки. Но никаква дълбочина на образите, нито с някакъв сюжет.
След нея изслушах и Поверително от кухнята на Бордейн. Което би могло да се нарече книга, защото е наречено за такава. Просто логореята на един замъглен от дрогата мозък. Груб изказ, накъсан разказ, никаква хронология, през повечето време усещах един мрънкащ и недоволен човек, който не е намерил мястото си в света( което за жалост се оказа така наистина).

# 174
Не съм напреднала много но върви леко и е неангажиращо четиво от което имам нужда в момента. Интересна ми е, добър разказвач е Тахир Шах. Ще видим как ще е до края.

# 175
  • Русе

Започнах я . Историята, както е видно от корицата ни запознава с Фин и нейното семейство. Те претърпяват инцидент ,в който тя загива ,но е все още при живите си роднини ,и се опитва да им помогне,но не може да премине и в отвъдното.  Те не я виждат ,нито чуват , може би само усещат. Как всеки един от близките й включително и най-добрата й приятелка ще преминат, оцеля и живеят след трагедията,предстои да разбера. Четеше ми се нещо различно и затова посегнах към книгата. Ще споделя повече, когато я завърша.

# 176
Този преход между двата свята ми напомни да препрочета “Легендата за Айвлин Рой” на Бертолт Брехт.

Сега чета “Червенохалата” на Цветелина Владимирова.

# 177
Лори, имам книгата и ще чакам твоите отзиви за нея!
Довърших "Нюх" на Емил Минчев - давам й заслужени 4,5*. Много ми харесва това преплитане на криминален жанр с фентъзи елементи. Скоро ще си набавя и Бяс (продължението).

# 178
  • в сърцето на един мъж...
Лори, това звучи много интересно! Върти ми се в главата нещо за филм.
Аз чета Харлан Коубън - "Излъжеш ли ме веднъж" - ще излиза нов сериал по него и ми се искаше да прочета книгата, преди да се появи сериала. За сега върви хем бързо, хем доста интересно.

# 179
Аз приключих "Crónica del desamor" на Роса Монтеро и съм много доволна, препоръчвам я, ако четете на испански. Разказва за края на 70-те в Испания, предимно Мадрид, най-вече през очите на няколко жени - Ана и няколко нейни приятелки: връзките им с мъжете и разочарованията, самотното майчинство или неуспешните/разочароващи бракове, сексът, контрацепцията и забраната на абортите (поради която някои пътуват до Великобритания за аборт, когато могат да си го позволят, но други прибягват до съмнителни домашни методи), дискриминацията на работното място, защото са жени. Доста феминистична книга. Въпреки че е дебютната на авторката, е имала куп издания и все още се търси много.

А сега мисля да започна първата част от "Поредица от злополучия" на Лемъни Сникет - "Нещастното начало". Знам за този автор, т.е. бях чувала името му, но не бях чела нищо от него, явно защото книгите са започнали да излизат, когато вече съм била прехвърлила възрастта, в която вероятно съм щяла да съм в таргета им. Но предполагам, че както книгите за Хари Потър ги четох след завършване на университета и ми харесаха, така и тази поредица ще ми хареса. Поне с първата книга мисля да пробвам, а по-нататък ще видя. Книгата привлече вниманието ми сега, защото "Бениториал" издадоха първата част от поредицата (явно са взели правата от предишното издателство).

А иначе ми остават 100 страници от "Култът", върви ми по-бързо, отколкото очаквах, като се има предвид, че прочитам по няколко страници сутрин и няколко вечер. И много ми харесва, разбира се.

Последна редакция: пт, 15 дек 2023, 16:06 от Cioccolata

Общи условия

Активация на акаунт