В момента чета...87

• 55 114
  • 744
  •   1
Отговори
# 210
Питанка, Хана е роман за концлагери и евреи? Поне от корицата така подразбирам.
Но я намирам на английски или чешки.
Много харесах "Хана"
Ето тук съм написала  отзиви си за нея
https://nezito.wixsite.com/forgetmenott/post/хана-алена-морнщайнова
За съжаление не беше моя и я върнах  иначе щях да ви я изпратя.

Последна редакция: чт, 21 дек 2023, 09:32 от NeZ_9

# 211
  • на острова на мечтите
Много харесах "Хана"
Ето тук съм написала  отзиви си за нея
За съжаление не беше моя и я върнах  иначе щях да ви я изпратя.
ще излезе скъпичко от България. Е рано или късно,ако е речено, ще я прочета. Ако не е за концлагери. След Ерик Мария Ремарк не чета и  отбягвам да гледам филми на тази тематика.
Не ми се отваря страничката, която сте ми споделили!

# 212
Много харесах "Хана"
Ето тук съм написала  отзиви си за нея
За съжаление не беше моя и я върнах  иначе щях да ви я изпратя.
ще излезе скъпичко от България. Е рано или късно,ако е речено, ще я прочета. Ако не е за концлагери. След Ерик Мария Ремарк не чета и  отбягвам да гледам филми на тази тематика.
Не ми се отваря страничката, която сте ми споделили!

Коя/и книга/и на ЕриХ Мария Ремарк за концлагерите те отказа от тази тематика? То такива няма. Той пише доста романтично за военното време, фокусът му съвсем не е там.

Последна редакция: чт, 21 дек 2023, 01:13 от Вейда

# 213
  • на острова на мечтите
Ремарк пише невероятно увлекателно. Обожавам стилът му. Но след него не ми се чете нищо за война.  Нищо. Стоп!

# 214

Коя/и книга/и на ЕриХ Мария Ремарк за концлагерите те отказа от тази тематика? То такива няма. Той пише доста романтично за военното време, фокусът му съвсем не е там.
"Искрица живот". Докато съм жива ще помня първото изречение.
https://chitanka.info/text/29455-iskritsa-zhivot
Не ме отказа от нищо, а "Хана" на Морнщайнова е прекрасна книга.

Отново съм на мароканска вълна, и прочетох "Лъвицата на Мароко" - исторически любовен роман с приключенски елемент от Джулия Дростен (дуо немски писатели), обхващащ периода 1835 - 1862, когато Могадор, днешна Есауира, е главен пристанищен град на Мароко.
Не е литературен шедьовър, на места се мръщех на плоски изрази и клишета, но в крайна сметка историята ме увлече, и дочетох с интерес. Не съжалявам, че я прочетох. Подробностите около отглеждането на шафран, колоритните бербери, сблъсъкът на култури, адаптивността на героите към новата среда и последиците върху брака им, предателства, престъпления, и нападението на Есауира от французите компенсираха много от недостатъците. Две звезди и половина.

Започнах "Мираж"- трилър на Дъглас Кенеди. Отново Есауира, любим град, но наше време и  друг жанр. От самото начало не обещава безоблачна ваканция, а героинята не изглежда да е оцеляващ изпитания тип.

# 215
Довърших "Хана" и я оцених с 5*. Определено най-хубавата книга за ВСВ и концентрационните лагери, която съм чела. Най-хубавата за тази година. Книга за изборите, които правим и как те променят нашата съдба и съдбата на другите, за несбъднатите мечти, за опитите да се впишеш в нормалността след преживения ужас. И въпреки цялата трагедия, все пак има някаква искрица надежда. Много силни и запомнящи се женски образи.
Изкушавам се да напиша един имейл на издателството, за да изразя възмущението си от вида, в който е издадена книгата.
Приготвила съм си и "Тихи години" на Морнщайнова и предвкускам още едно литературно бижу, но може би ще остане за след празниците.

# 216
  • София
Ооооо, "Тихи години" е наистина бижу! "Хана" не съм я чела, аз също избягвам тежките теми за войната и концлагерите, но някак все ме влекат, та определено ще я прочета. Последната много хубава по темата, която четох е "Vienna writers circle", страхотна. Във "Вятърът знае името ми" също е застъпена темата, макар и не много.

# 217
Застъпена е темата за евреите и войната,и то много увлекателно,в книгата "Вятърът знае името ми",поне в началото сцените са силни.Алиенде я бях отписала с последните романи,но тук видях точно онзи сладкодумен и пристрастяващ стил,с който ме плени преди много години и изчетох всичко нейно.

# 218
Ооооо, "Тихи години" е наистина бижу! "Хана" не съм я чела, аз също избягвам тежките теми за войната и концлагерите, но някак все ме влекат, та определено ще я прочета. Последната много хубава по темата, която четох е "Vienna writers circle", страхотна. Във "Вятърът знае името ми" също е застъпена темата, макар и не много.
Дидка, благодаря за препоръките.
Видях, че "Vienna Writers Circle" е преведена на български със заглавието "Писателят". Сложих я и нея в списъка, Алиенде вече е там.
Доста време не бях чела по темата, защото ми се струва някак прекалено експлоатирана. Избягвах нашумелите в последно време заглавия, които се оказаха истински хит сред читателите, но определено има и книги, които непременно трябва да бъдат прочетени.

# 219
Олива Денаро е моят фаворит за тази година! Започвам да търся други книги от авторката.
В момента чета Магда Сабо - Улица Каталин

# 220

"Искрица живот". Докато съм жива ще помня първото изречение.
https://chitanka.info/text/29455-iskritsa-zhivot
Не ме отказа от нищо, а "Хана" на Морнщайнова е прекрасна книга.
Има две, или три негови книги, които не съм чела и тази е една от тях. Моя грешка! Hands V

Зарязах "Странстващият албартос" засега, не съм настроена за такава книга и започнах (и преполових) "Олива Денаро" - чудесна! Симпатична закачка е, че името на героинята е анаграма на името на авторката.

# 221
Ще ме накарате да я взема тази Денаро значи . Чудя се и за Обувките на някой друг на Мойс . Кажете нещо за ,, Тъкачната вила '' . Някой чел ли ги е ?

# 222
След „Тътени" чета сега ”Бурята" на Цончо Родев. Всичко друго, прочетено тази година, бледнее пред тези две книги. Освен, че авторът е майстор, историята е толкова увлекателна и вълнуваща. Изпитах срам, че досега дори не бях чувала за автора и че толкова малко знам за борбите  за свобода и просвета. Въпреки темата и обема, книгите се четат леко. Радвам се, че като започнах първата, не се отказах заради турцизмите, с които свикнах, че и ги научих. Двете книги ще оглавят класацията ми за годината.
Допълвам, че авторът добросъвестно е изследвал всички възможни източници и архиви. Описаните събития и исторически личности са достоверни. Не мога да си представя колко време му е отнело търсенето и проучването.

Последна редакция: чт, 21 дек 2023, 14:51 от W

# 223
От миналата седмица чета книгите ,, Твърде далеч '' за Розмари Бийч на Аби Глайнс .
Днес започнах 3 - тата книга и като цяло много ми харесаха освен това , че разтягат прекалено много локуми сякаш са деца . В книгите има всичко по много - много с**с , много любов .

Известно време чета само поредици и разбрах за пореден път , че след третата книга ми писва .

# 224
  • в сърцето на един мъж...
Кажете нещо за ,, Тъкачната вила ''  ?

Аз я четох. В интерес на истината до към средата на втората ми беше доста интересна. Те са общо 6, до колкото разбрах. Преведени са три. Хареса ми идеята - за Германия преди войните, икономиката, бита, обичаите - от гледна точка на едно семейство и динамиката му. Може би след това малко се разводни, понеже проследяват през определен период семейството. Но като цяло е добра, написана е доста интересно. По-скоро е за препоръчване, отколкото за пропускане.

Общи условия

Активация на акаунт