В момента чета...87

• 55 025
  • 744
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Започнах Остани с мен и много бързо опатках 1/3 от нея,  и много ми хареса. Обаче! в един момент /сега съм по средата/ се случи нещо, което ме подразни и обърка, и сега не съм съвсем сигурна харесвам ли още героите или не... Та с други думи, любопитно ми е как ще приключи и какво усещане ще ми остави.

# 391
  • София
Мишчице, би ли споделила в скрит текст това, което те е подразнило? Стана ми любопитно Simple Smile

Аз приключих "Тихи години" и вероятно ще ми е една от номинациите за Книга на 2024 година.

Ето и ревюто ми:

Скрит текст:
„Тихи години“ е от книгите, които не приключват със затварянето на последната страница, а продължават да живеят в теб, продължаваш да разсъждаваш върху тях и да преживяваш съдбите на героите.

Романът е семейна драма, чието действие се развива в Чехословакия и обхваща сравнително дълъг за обема си (едва 250стр.) период от време – от годините на социализма до наши дни.

Героите както и в "Хана" са много и добре изградени, но основните персонажи са двама – Сватоплук и неговата особена дъщеря Богдана, а историята се разгръща чрез редуващите се ретроспективни разкази на двамата, на бащата и дъщерята.

Сюжетната линия на бащата започва логично дълго преди раждането на Богдана, а нейната - от детството ѝ, когато Сватоплук живее с нея и със съпругата си Бела в къщата, обвита с бръшлян в познатото ни от „Хана“ градче Мезиржичи . Семейството им е странно и малката Богдана винаги е имала чувството, че нещо важно се крие от нея умишлено, че нещо се премълчава. Подозренията ѝ се потвърждават, когато на смъртния си одър баба ѝ се обръща към нея не с името Богдана, а като към Бланка. Дали това е просто грешка на езика, плод на замъгленото съзнание на възрастната жена или действително е съществувала някаква Бланка, но Богдана дори не я е познавала? И какви други тайни крие всъщност семейството ѝ? Богдана тръгва по дирите на миналото и на семейната си история, но среща стена от непробиваемо мълчание. Единственото, до което се добира е едно анонимно писмо, съдържащо едно-единствено изречение: „Баща ти е свиня!“.

Всъщност отношенията между баща и дъщеря винаги са били отчуждени, а мълчанието е пуснало дълбоки корени в отчужденото семейство. Сватоплук прави впечатление на коравосърдечен, мрачен и студен човек, когото нищо не може да  зарадва и който намира утеха единствено в слушането на класическа музика. Такъв човек може само да сее единствено скръб и тъга и той точно това и прави методично и продължително, а душевният му мрак се разпространява подобно на плевел, причинен от дива, дълбока и неизказана мъка, която бавно засенчва и изкоренява всички красиви цветя около него.
Мълчанието е своеобразната среда, която обитават и дишат героите. Всички те са сякаш потопени в него, в мълчанието, което постепенно става и част от тях. Именно то задушава жизнерадостта и светлината на Бела, нежеланието да го спазва прогонва майката на Сватоплук, самата Богдана не може (не иска) да говори.. Затова са и „тихи“ тези години, до момента в който едно дългочакано „Здравей, татко...“ не слага край на тази оглушителна тишина...

Затрогващ, тъжен и подтикващ към размисъл роман, който още веднъж показва колко е важно да не съдим предварително другите, ако не познаваме тяхната история. Засегнати са и много други теми - за прошката, за престъплението и още по-важно за терапевтичната роля на наказанието , за краха на идеалите, за предателството от страна на приятел и много други. Изключително богат отново (след „Хана“) роман, а Алена Морнщайнова затвърждава мястото си сред любимите ми съвременни автори.

Не на последно място – адмирации за изданието! Чудесна корица, всеки елемент на която (и птиците, и корабът, и растенията, и чукът) има своето значение, но това става ясно едва след като прочетете романа.
Започвам силно годината, дано така да продължа!

# 392
  • Mediterraneo
Много отдавна не бях плакала на книга, истински плач, извиращ от дълбоко. Кристин Хана- Съдбовен път. Тази вечер ще я свърша, но ще я мисля и изживявам още дълго време със сигурност.

# 393
  • в сърцето на един мъж...
Много отдавна не бях плакала на книга, истински плач, извиращ от дълбоко. Кристин Хана- Съдбовен път. Тази вечер ще я свърша, но ще я мисля и изживявам още дълго време със сигурност.

Ох, и аз много плаках на нея. Много хубава, много истинска книга!

# 394
Снощи довърших "Поканените" на Дженифър Макмеън. Дадох й 4*, защото за мен тази книга беше по-слаба в сравнение с "Удавниците". Интересен замисъл, добро изпълнение, но като че ли обема ми дойде в повече, описанията на места бяха отново повече.
Надявам се "Зимните хора" да ми хареса повече.

# 395
Започнах "Ледена тишина" - Рагнар Йонасон. Нещо не ме грабва за сега.

# 396
За мен "Зимните хора" е най-добра от книгите на Дженифър Макмеън, които са излезли досега на български, макар че и "Удавниците" ми хареса, и "Поканените" също. Много харесвам атмосферата в книгите, болезнените теми, а и подхода с редуване на две времеви линии.

А иначе приключих "Етюд в черно" - доста любопитна история, криминална и с много интересни детайли за живота в края на деветнайсети век във Великобритания.

Вчера пък започнах "Императорът на лъжите". Тя е много дълга и доста мрачна, разбира се - за еврейското гето в Лодз през Втората световна война (бях решила, че е за Варшава, но не е).

Последна редакция: пт, 12 яну 2024, 11:28 от Cioccolata

# 397
  • Sofia
Аз се позагубих, но чета умерено. Прочетох "Тихи години" и ми хареса много.
Прочетох и една дребна книжка на Стюарт Макбрайд "Twelve days of winter". И мога да потвърдя, че този човек пише точно по моите предпочитания за стил, начин на изразяване, изграждане на героите и сега мисля да издиря всички негови книги издавани досега и да си ги поръчам.

# 398
За мен "Зимните хора" е най-добра от книгите на Дженифър Макмеън, които са излезли досега на български, макар че и "Удавниците" ми хареса, и "Поканените" също. Много харесвам атмосферата в книгите, болезнените теми, а и подхода с редуване на две времеви линии.

Вчера пък започнах "Императорът на лъжите". Тя е много дълга и доста мрачна, разбира се - за еврейското гето в Лодз през Втората световна война (бях решила, че е за Варшава, но не е).
Минаването в няколко времеви линии и на мен много ми харесва, просто "Поканените" ми беше по-бавна, по-протяжна, но не лоша книга в никакъв случай.
Чакам мнението ти за "Императорът на лъжите", че и аз я имам и си чака ред.
Днес започнах "Трябва да те предам" на Рута Сепетис - минах неусетно 60 стр. Обожавам как пише тази жена.

# 399
  • Berlin
И на мен много ми харесва преплитането на няколко линии в разказа, дали във времето, или различни гледни точки на героите. На Кейт Мортън прочетох такива 2 или 3 книги и ми допаднаха.

# 400
"Поканените" още не съм я чела. Както ви казах, стори ми се от резюмето, че и в тази книга, както и в другите две, става въпрос за прокълнато място. Затова реших да си направя малка почивка преди да пристъпя към нея.
Иначе на мен "Удавниците" ми хареса повече от "Зимните хора". Просто "Зимните хора" доста силно ми наподобява на "Гробище за домашни любимци". Дори бих казала, че ми липсваха малко повече подробности, искаше ми се да е по-разгърнат разказа за това, което се случва със съживените.

Чета "Косачи" - сравнително в началото съм и засега не мога да кажа все още, че съм много впечатлена.

# 401

Чета "Косачи" - сравнително в началото съм и засега не мога да кажа все още, че съм много впечатлена.

Трилогията я четох миналата година и много ми хареса! Много различна история. Третата книга за мен беше най - слаба. Приятно четене!

# 402
За мен "Удавниците" е най-силната книга на Макмеън, а "Поканените" е една от слабите й. Най-новата й е добра, макар че краят ме разочарова и успях да го предвидя.

Прочетох "Трябва да те предам" на Сепетис. Романът ми хареса заради темата. Не знам дали защото е писан за Young Adults категория, някак ми се стори черно-бяла ситуацията така както е описана и единствено главният герой беше по-комплексен. Но си струва да се прочете. За мен беше особено интересен защото си спомням събитията през 1989 и еуфорията.

Започнах "А world of curiosities" (не знам как е преведена) на Л. Пени. Става за четене, но не мога да обикна стила й. Все нещо ми става досадно, включително непълните синтактично изречения. Има и много повторения на мисли, идеи. Гамеш не претърпява развитие. И той и жена му са някакви идеализирани образи. Героите са застинали във времето. Не е точно спойлър, но ще го сложа в скрит текст:

Скрит текст:
В основата на книгата е случай с деца,  които са жертви на сексуално насилие. Няма детайли, но е трудно да се преглътне.

# 403
  • София
Миж, относно Остани с мен
Скрит текст:
Честно да си призная не очаквах такова развитие. Вкарвайки втората съпруга в действие, очаквах там да е развръзката. И когато Йежиде спа с брата на мъжа си...и и хареса, и стана потваряемо, честно казано тя ми допротивя. А в началото я съжалявах, но пък стана ясно, че Акин не ходи при втората си жена изобщо. И когато тя съвсем без драма си преспа с брат му....много ми падна в очите. Обачеееее! Simple Smile, снощи стигнах там, където става ясно, че мъжът и е организирал всичко, за да забременее в крайна сметка тя. И въпреки това, не ми стана по-симпатична, защото тя си беше съгласна, без да знае тази уговорка. Което си е предателство... Не очаквах развитие в тази посока и се изненадах определено. Днес-утре ще я довърша и ми е интересно да разбера как ще се почувствам на финала.

# 404
  • Варна
Аз прочетох " Свят населен с демони" на Карл Сейгън. Бях се настроила да упражня върховна концентрация и мисловна дейност, да се задълбае в терминологията на астрофизика, физиката, но за мое щастие книгата е написана на много разбираем, общодостъпен език. От цялата книга имаше само 2-3 страници, в които се разясняваха физични формули на Максуел във възможно най- опростен вариант, но дори и по този начин биха били понятни само за хора, които са изучавали физика поне 2 години в университет. Преглъщат се тези 2-3 страници. Пък и Карл Сейгън  предупреди за нуждата от необходима подготовка за разбирането на тези редове. Simple Smile Хареса ми книгата. Поощрява се критичното мислене, използването на доводи и разумна аргументация в определени ситуации. Науката в противовес на антинауката. Научния подход, лабораторния анализ, проведените експерименти в полза или ущърб на някое твърдение. Ползите от науката за обществото и най- голямата вреда измислянето на водородната/ термоядрена бомба и интелектуалния ни разтеж, потенциал, морал при притежаването на такъв вид заплаха за цялата планета. Основен постулат " мислете".

От астрофизиката минах на биоинформатиката с " Натуралистът" на Андрю Мейн. Трилър, който се чете на един дъх. Завладяващ, увличащ. Хареса ми и тази книга. Интересно начало за мен на новата книжна година. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт