В момента чета...87

• 54 998
  • 744
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Започнах Холи, за сега не ми е прекалена нито Тръмп позицията, нито пандемията. Съвсем добре се пренесох в точната ситуация преди 3 - 4 години. Колко бързо лети времето…
Иначе Кинг си е Кинг, върви ми идеално, но подозирам, че това няма да е от любимите ми негови книги…просто аз съм фен на един по-дарк Кинг 😇.

# 481
Чета "Червените Орхидеи на Шанхай", която чаках от доста време и очаквах да ме грабне повече, някак суха ми е, но определено затвърждава мнението ми, че в азиатските култури има някаква особена и неповторима жестокост и извратеност до безкрай. Имам още 1/3 някъде, да видим каква ще е финалното ми впечатление.

# 482
  • в сърцето на един мъж...
На мен ми беше много интересна, но я четох на порции. Прекалено ми дойде това насилие и описанията на сцените Sad
Завърших третата книга от поредиците за Детектив Ди Ди Уорън - "Съседът" - увлекателно, интересно и неочаквано криминале. Обаче има разни неясноти по края. Сега мисля да започна "Втората госпожа Астор", повлияна от "Златната епоха" Simple Smile Стана ми интересно да прочета повече за тези времена в Америка.

# 483
  • София
И на мен "Японският любовник" не ми хареса. За това ми е интересно сега дали ще ми допадне "Оризовата майка".

На мен пък "Японският любовник" много ми хареса, а пък "Къщата на духовете" не ми хареса, явно ми допада нещо в Алиенде, което не е главното за нея, а нещо по-специфично и по-рядко срещано в нейното писане.

"Оризовата майка" въобще не успях да чета, така че, sea.sea, шансовете тази книга да те очарова са големи, ти знаеш защо. Simple Smile

Иначе по темата - чета "Всички погубени места" на Джон Бойн, в началото съм, но вече си личи, че книгата ще ми хареса, втора среща с Бойн за мен и много ми допада как пише авторът.

# 484
Като стана въпрос за Джон Бойн и освен това по повод на това, че далеч не всички книги за Холокоста си заслужават: според мен има смисъл да се прочетат на Джон Бойн, Ели Визел, Виктор Франкл, Примо Леви. Нито една от тях не съм чела засега, което си го отчитам като пропус, но имам намерение да прочета поне една-две от книгите за Аушвиц на тези автори.

А иначе аз си продължавам с "Императорът на лъжите", към средата съм вече и книгата е това, което можеше да се очаква - много потискаща, но и много важно художествено описание на онзи период и на гетото в Лодз, а също конкретно историята на Мордехай Хаим Румковски, така наречения Председател на гетото, който е историческа личност. Не знаех, че и тази книга е взела наградата "Аугуст", но е така и това е още една причина да се прочете.

# 485
Четох "Нощта" на Ели Визел по нечия препоръка в темата. Не ми хареса. Фактите за Холокоста, за ужасите в лагерите ги знаем. Досега не съм чела книга, която да ме разтърси така, както например филмът "Изборът на Софи" с Мерил Стрийп. Само "Доброжелателните" , но тя не е точно за Холокоста.

# 486
А иначе аз си продължавам с "Императорът на лъжите", към средата съм вече и книгата е това, което можеше да се очаква - много потискаща, но и много важно художествено описание на онзи период и на гетото в Лодз, а също конкретно историята на Мордехай Хаим Румковски, така наречения Председател на гетото, който е историческа личност. Не знаех, че и тази книга е взела наградата "Аугуст", но е така и това е още една причина да се прочете.

Като документална ли е написана или е художествена? Заинтригува ме.

Аз започнах "Втората госпожа Астор" - за сега ми харесва, увлекателно е написана, започва с историята за потъването на Титаник и запознанството на младо момиче с известният наследник на фамилията Астор. Описва нравите и естествено езикът на цветята, характерен за това време. За сега доста ми харесва и бързо се чете.

# 487
  • София
Четох "Нощта" на Ели Визел по нечия препоръка в темата. Не ми хареса. Фактите за Холокоста, за ужасите в лагерите ги знаем. Досега не съм чела книга, която да ме разтърси така, както например филмът "Изборът на Софи" с Мерил Стрийп. Само "Доброжелателните" , но тя не е точно за Холокоста.

Намирам за странно изказването, че не си заслужава да се чете книга от човек, преживял Холокоста, защото ужасите си ги знаем?! Не считам за уместно да сравняваме написаното от хора като Ели Визел или Ане Франк с историйките, написани от някой, който е прочел 2-3 романчета за Холокоста и сега смята, че може да изцеди от темата няколко хилядарки. Напоследък изобилства от подобни разтърсващи, драматични "творби".
Не съм гледала филма с Мерил Стрийп. Вместо това прочетох книгата "Изборът на Софи". Важно е да се подчертае, че основата на книгата е по-скоро измислица. Няма документални следи за подобна практика, каквато представлява изборът ѝ. Не че смятам, че нацистите не са били способни на подобно нещо. Според мен книгата е ценна само защото обобщава много факти за лагерите на смъртта и много философски размисли за Холокоста (напр. на Хана Аренд и Джордж Стайнър) - нещо, което се съмнявам, че изобщо е представено във филма. Всъщност половината от книгата е посветена на сексуалните приключения на разказвача (неуспешни и комични) и това в голяма степен отвлича вниманието от темата за Холокоста.

# 488
  • София

Мен също така и "Момчето с раираната пижама".

Птичарката, W не казва, че не си заслужава, а че на нея не й харесва. Хайде, всеки да си има мнение, нали?

# 489
  • София
Петя, усмихна ме. 😃
Ами за сега наистина ми допада книгата. 😃

# 490
Птичарката, не си ме разбрала. Коментираме художествено произведение, не документално. И това, че някой е преживял Холокоста и пише за него роман, не е достатъчно, ако книгата няма художествена стойност и не въздейства на читателя. Според мен. Мога да имам мнение, нали?

# 491
  • София
W, разбира се, че можеш да имаш мнение. А аз мога да имам обратното на твоето мнение. И мога да не разбирам стремежа към това нещо да ни разтърси и да ни покърти, нито това да сравняваме стойностна книга със силен автобиографичен елемент с холивудски романс.

# 492

Не, художествена е, просто Румковски е реална личност.

# 493

Не, художествена е, просто Румковски е реална личност.

Благодаря, сложих си я в списъка за закупуване.

# 494
Започвам да чета “Лабиринти” на Франк Тилие, знам какво се случва с Калеб Траскман, но смятам да прочета цялата история сега.

Общи условия

Активация на акаунт