Задайте въпрос на ендокринолога д-р Силвия Въндева

• 122 145
  • 1 292
  •   1
Отговори
# 1 290
Здравейте, д-р Въндева!

На 50г съм, в перименопауза, с повишен холестерол (за който не приемам никакви добавки), псориазис (на биолог. лечение с Тремфия от 3,5 години), остеопороза, доказана с DEXA, T-score -2.7(за нея приемам фозаванс 75мг/всяка седмица от 4месеца).

Попаднах на Хидроферол 0.266 мг - удачно ли е да го приемам (ако този не е, кой бихте ми препоръчали), в какви дози (предполагам при мен ще е по-добре по-високи/по-чести от стандартното предписание)?
Трябва ли да добавя вит. К2 за по-добра усвояемост на хидроферола?

Благодаря предварително за отделеното време!

Здравейте, MTV! Дозата на Хидроферол, както и на витамин Д3 зависи от изходното ниво и може да варира. Не съветвам да се започна без предварително изследване. Има случаи на предозиране с рекламираната по телевизията 1 капсула месечно, както и обратното - недостиг и нужда от по-чест прием.

# 1 291
Здравейте. Днес ходих на ендокринолог на контролен преглед (с диагноза наднормено тегло,лечение Оземпик и Глюкпфаж).Тя ми предложи да спра временно оземпика,защото стартира някаква програма за наднормено тегло и да ме включи в нея. Имате ли идея каква е тази програма и кой е препарата,с който ще протича лечението?
Здравейте, beagles! Има множество програми в различни центрове, не мога да дам отговор па въпроса.

# 1 292
Здравейте д-р Въндева. На 28 години съм и живея в чужбина. Преди време имах прескачания на сърцето и започнах да пия м конкор както и амаритон. Проблемите изчезнаха, сега от време на време се появяват понякога симптоми, но кардиолозите последните 2,3 години дори ми казват, че мога да спра или намаля лекарствата. От 2024 насам забелязах в кръвните изследвания, че добрия холестерол и триглицеридите ми не са в норма. Тази седмица пак бях на кръвни изследвания, понеже имам понякога замайвания и  искахме да видим как стоят нещата отново с кръвните изследвания. Абсолютно всичко което ми изследваха е в норма (еритроцити, хемоглобин, тромбоцити, суе, алат, калий, креатин, натриум, тироксин, тиреотропин, у бактерия, б 12, д витамин,  хормони на щитовидната, и холестеролите. Сега HDL холестерола ми е 0.75. Другите са в норма и триглицеридите. Кардиолога ми каза преди време, че с този холестерол съм в рискова категория, второ мнение на друг кардиолог от България пък беше, че не е нищо драматично. Какво бихте ме посъветвали? Има ли начин да работя върху покачването на HDL холестерола по някакъв начин? Движа се всеки ден по 4,5,6 км. Пих омега 3 / 900 mg Epa - Dha понеже не ям никаква риба. Опитвам се да спортувам 2 пъти в седмицата също. Изследваха ми също захарта както и аз вкъщи си я следя и е нормална, но понякога си мисля, че може да имам къщо ИР. Докторите казаха, че не било възможно като съм с добра захар, но аз четох други мнения! Ще съм благодарен за обратна връзка. Благодаря Ви!

Общи условия

Активация на акаунт