дете от друга жена

• 10 822
  • 226
  •   1
Отговори
# 60
  • Далечният изток
Добре де, значи аз си имам апартамент от родителите ми, който след смъртта им (дай Боже да не далече) става мой и на дъщеря ми. Женя се за някакъв Мунчо, умирам и той става наследник на апартамента съвместно с дъщеря ми? Че неговите деца също? Не ми звучи реално.
Съпругът наследява съпругата си заедно с децата им. Неговото дете ще наследи баща си някой ден, съответно и  същите тези имоти, ако все още съществуват към момента на неговата смърт.

# 61
Светулчице, ако ти починеш преди мъжът си, дори да нямаш общи деца с него, той пак ти е наследник.

Последна редакция: пн, 27 ное 2023, 20:37 от Прекрасная Василиса

# 62
  • София
По принцип като се женят хората и попълват документите си в общината има отметка какъв тип отношения имат - дали има предбрачен договор, дали ще е 50/50 и още някаква опция имаше. Не, че всеки тръгва с нагласата, ако нещо се обърка, ама трябва и навреме да се мисли. Учудващо за мен беше колко двойки покрай нас сключиха точно такива предварителни договори (предимно хора с втори брак и с деца, които не са общи), за да няма чуденка кой какво наследява и кой какво ще получи.

# 63
  • София
Ясно.
Тоест да си търся богат стар мъж, за да може като пукне двете с дъщеря ми да го наследим Simple Smile
Майтапя се, но наистина винаги съм мислила, че това, което си е било на единия преди брака си остава негово, дори и след смъртта му и остава за неговите наследници. То по тая логика деца, които нямат нищо общо с починалия да го наследят. Според мен е тъпо.

# 64
  • Далечният изток
Наследството няма нищо общо с брачните договори.

Няма да го наследите с дъщеря ти. Ще го наследиш само ти, евентуално ако има негови деца.
Дъщеря ти ще наследи теб.

# 65
Авторката може да е сключила брак когато имаше само СИО. И до сега да не е имала повод да мисли за други деца.
Светулчице, богатия стар мъж ще го наследиш само ти, заедно с неговите деца, но не и дъщеря ти.

# 66
Авторке, стискаш зъби и не мреш и така ти ще го наследиш!
Разбира се, заедно с вашите и с припознатото дете.
Но твоите имоти ще са си за твоите деца.

# 67
Не е баш така. Той, ако умре пръв, неговото дете ще има дял от неговия дял от имотите СИО. Тоест, ако имат общи имоти, неговото дете наследява равен дял с нея и техните деца от неговата 1/2 от общите имоти. Ако тя умре първа, той наследява дял от нейните лични имоти - придобити преди брака, наследство, на името на фирми... А после пък неговото дете.
Както и да е, темата не е какво да прави авторката при наличие на припознато дете, а как да установи дали има такова. Според мен има право да знае, за да вземе мерки.
Щото на никой няма да му е приятно да изплаща цял живот ипотека за жилище за собственото си дете, пък изведнъж да се появи някое чуждо к. С претенции

Последна редакция: пн, 27 ное 2023, 20:38 от Прекрасная Василиса

# 68
Добре де, значи аз си имам апартамент от родителите ми, който след смъртта им (дай Боже да е далече) става мой и на дъщеря ми. Женя се за някакъв Мунчо, умирам и той става наследник на апартамента съвместно с дъщеря ми? Че неговите деца също? Не ми звучи реално.
Абсолютно реално е! Ако той те надживе ще ти е наследник заедно с дъщеря ти, а когато той си отиде неговите деца ще са наследници на имота на твоите родители!

# 69
По принцип като се женят хората и попълват документите си в общината има отметка какъв тип отношения имат - дали има предбрачен договор, дали ще е 50/50 и още някаква опция имаше. Не, че всеки тръгва с нагласата, ако нещо се обърка, ама трябва и навреме да се мисли. Учудващо за мен беше колко двойки покрай нас сключиха точно такива предварителни договори (предимно хора с втори брак и с деца, които не са общи), за да няма чуденка кой какво наследява и кой какво ще получи.
То хората са се женили и преди повече от 10-15 години., когато такива "отметки" нямаше. Те какво да правят?!

# 70
Абе аз доколкото знам, и при разделна имуществена общност съпругът наследява починалия си съпруг, наравно с децата.

# 71
  • София
Това не е нещо от последните 10-15г, договори са се сключвали винаги. Това, че не е било практика българинът да се поинтересува е друг въпрос. Но опцията да си имаш сключени и договорени условия преди да подпишеш с някой далеч не е нова мода или опция.

То първоначалната тема не е за наследството, ама после авторката може да се озове с тема “мъжът ми има друго припознато дете, как да си защитя децата” или “обвиних мъжът ми, че има друго припознато дете, той се разведе с мен, какво наследство имам право да получа (или децата)”.

# 72
Това не е нещо от последните 10-15г, договори са се сключвали винаги. Това, че не е било практика българинът да се поинтересува е друг въпрос. Но опцията да си имаш сключени и договорени условия преди да подпишеш с някой далеч не е нова мода или опция.

Не, бе моме, за отметките от предния ти пост питам, не извъртай нещата... Не можеш да знаеш българинът интересува ли се или не, а ти не си представителна извадка.

# 73
  • София
Никой нищо не извърта, бе моме.

# 74
  • Далечният изток
Какви договори са се сключвали винаги? Брачни/предбрачни ли?

Общи условия

Активация на акаунт