Адвент, Коледа, Нова Година...Празничен декември в НЕМСКАТА тема(246)

• 30 900
  • 741
  •   1
Отговори
# 285
  • Germany
И моето е Г9 и часовете му свършват в 13.15 ч., натоварено му е сега покрай класната, но не е нещо фрапантно (щом му остава време и да поцъква на компа).
Сигурно за пръв път в живота си ще кажа нещо подобно, но имат страхотен учител по Мат тази година 😉 Млад, амбициозен, че и забавен, а и обеснява добре. Това деца да харесват най-много учител по математика, досега не съм го чувала 😆

Последна редакция: ср, 13 дек 2023, 13:12 от PeaPink

# 286
Моят син също е Г8. Тази година (10 клас) имат часове до 15.30 4 пъти седмично. В неговото училище само по математика се учи по учебника. Там обаче учителят не смогва да му приготвя допълнителни задачи и му е казал сам да си учи уроците напред в учебника. И тогава при въпроси пита мен, защото учителят няма време. По всички други предмети се учи от Арбайтсблатове. И ако си бил болен и нямаш листа духаш супата на класната. Ами не го разбирам това. Толкова пари се похарчиха да мудъл, какво пречи листовете за денят да се качват там? Ама директорът не можел да задължи учителите да го правят. Тъпотия пълна.
Моят син а пък sehr gerne ще се премести в техническа гимназия от догодина. Беше на инфо-ден и е очарован. И няма търпение да дойде септември.

# 287
мама-ени, дано му хареса. Определено ще е голяма промяна, но повечето деца остават доволни от по-практическата насоченост на обучението. Първата година материалът по общообразователните предмети ще му е познат, вече ще го е учил в 10 клас.
Това с тия листи ме побърква. Че има и учители, които им натъртват да не четат от учебника, само листовете да ползват. А учебниците им са страхотни. Не го разбирам това.

# 288
И при нас е така. Явно е масова практика. На някои от учебниците моето е 4/5-ти ползвател, а те изглеждат чисто нови. Нещо Umweltschutz поне да ги трогне…
Даскалът по немски беше рекъл, че учебниците не му харесвали и той си бил направил собствени учебни материали. Даже и писани от него текстове им е давал. Мдам…
В края на учебната година изхвърляме сериозна купчина хартия. Изкушавам се да напиша един имейл на директора. Участваха в някакъв конкурс (за пари) с проект за енергоспестяващо осветление (дали е полезно за децата никой не се замисля, разбира се), уж с грижа за околната среда, пък в същото време разхищават други ресурси.

# 289
  • Немция
Мама Ени, какво по-оптимално от това, че синът ти желае смяната на училището.

В техническата гимназия правят Fachabitur, нали така? Или се бъркам?

И моите имат един млад учител по математика, който харесват.
Като цяло младите учители по-добре се котират сред учениците. Половината им учители са под 40-45.

# 290
Не. Всяка гимназия различно и трябва да се проверява конкретно, но все повече са тези с Allgemeinesabitur.

# 291
И при моите (Г8) се учи по някои предмети само от листове. Последните 2 седмици им е доста натоварено с класните, но им остава достатъчно време за спорт, среща с приятели и други дейности.

Синът ми се кани и той да смени една Г8 с друга Г8, та сме в процес на уточняване на нещата. Пътуването ще е малко по-трудно, но две години все ще изкара някак си.

# 292
Geia, Astonished. Тази как изобщо е изкласила уни-то и е станала учителка?!

Това със списъка с темите за класно го намирам за ужасна практика. И при нас дават такива и дребното не сяда да учи докато не получи списъка. Що за ученици са това, да не знаят какво да учат?! Сядаш си на д-то и научаваш всичко взето след последното класно.
ей с това се боря и аз, след последните две петици уж стягам детето ама не върви.
Пипи дано пък някой ти предаде личните вещи.
Аз за нищо нямам време.

# 293
Аз съм за да има конспект за класно, но през цялото време да учат и да пишат разни записки и после изведнъж конспекта е - прочетете незнам си кои страници от учебника и накрая дава определения , които нито са в тетрадката , нито са в дадените от нея страници ... специално проверих да не шмекерува детето и се оказа, че е право.
Иначе при нас си имат другарче по домашни, които се определят твърдо в началото на годината и са длъжни да дадат материалите или записките или домашното ... т.е. ако другото дете не ги получи и не си напише домашно и т.н. класната се намесва.

# 294
  • Germany
И аз мрънкам много срещу голямата натовареност на децата в гимназия. Не толкова като обем материал, колкото като безмислени предмети и висене с часове в училище. То не им остава време за нищо, а са си още деца.
Иначе аз миналата седмица се разправях с учителката по физика на малкият, която на класното дала да се опише експеримент, който са правили в един от часовете, в който малкият не е присъствал, защото е бил болен. Писмени материали няма. Понеже повечето деца не са разбрали експеримента, въобще не са го споменали на моя. Теми за класното нямаше и реално моето дете нямаше от къде да разбере за този експеримент. Учителката ми заяви, че тя си мислела, че децата са били очаровани и очаквала да го запомнят. Помолих я другият път да предупреди, че ще изисква информация за вдъхновяващите си експерименти, за да не се чувстват ощетени отсъстващите деца.

# 295
Моят син пък вече 2 пъти пише класна без да се е подготвил. Учителят казва в час, че мести класната в по-предишен ден и който е бил болен не разбира за промяната. И хоп изненада. Няма не знаех и не съм преговарял. Тука пак ще спомена мудъл и уебунтис като възможности за обявяване на подобни промени, ама учителите пак не са длъжни. На никой не му пука за децата.

Това с другарчето за домашни го имахме в 5 и 6 клас, но не функционираше никак добре и го махнаха.

# 296
Ако детето на мама ени приключи у-ще след 12 кл, ще има ФХР. Една год. повече + изпити = завършва с абитур. (Осведомете се за всеки случай)
Е как така дърпа класно предварително? мн. некоректно! Имат ли децата поне седмица до новата по-ранна дата?

Доста ученици се цупят на записки от дъската, отделно учителят не може да препише учебника на дъската. Ако го разказва, учениците са с впечатление, че само са си говорили нещо в часа. Мн. ученици пишат бавно или не се справят с текстовете от учебниците заради терминология, фахшпрахе итн. А учителите имат обем материал за преподаване. Остава дробенето на материала по листове...един голям блатсалат!
Давам друга гледна точка, не искам да засегна никого или да споря.
Вкъщи голям зор да убедя едното да дипли блатсалат в папка! И ние наглеждаме и насочваме към учебника.

Сладки още не съм пекла, а ми се ядат!
Пипи, пита ли в бюро за намерени вещи? Дано някой го е предал...

Мони, експеримент без писмена част на дъската или на лист е спорна тема за класно. Това - учителката показва, разказва, за класно не споменава - и толко...Не е ок. Много точки ли бяха за описанието на експеримента? Има ли поне едно, което се е справило с тази задача на класното?

# 297
  • Deutschland/HE
Дени, ако дъщеря ти мисли да кандидатсва медицина(както си писала) е добре да си избере по-леки лайстунгс курсове, защото дипломата е много важна. Математиката изисква много време, доста решаване на задачи, а за медицина трябва да се подготвя и за TMS, което също иска време. Дъщеря ми избра математика и химия, голямо учене и по двата предмета, много нерви и сълзи. Отделно да не взема много курсове, защото по всичко се правят по две класни на срок.
Дъщеря ми има още една класна другата седмица, а при синът ми свършиха днес класните за този срок. Толкова са уморени децата, едва ги вдигам сутрин за училище. Сега ваканцията ще си отспят.

Всички болни да оздравяват!

# 298
И ние кран викаме да ги вдига сутрин. Време е за ваканция! Толко класни преди ваканцията - за учителите през ваканцията. След тази ваканция свършва 1ви срок - не буквално, в смисъл вижда му се краят.

# 299
Мисля да си взема този Deutscland ticket който е 50 Евро.

Той е с годишен абонамент. Ако се регистрираш онлайн просто ще ти пратят картата по пощата и ще трябва да си дадеш предварително банковите данни. Разлика няма, дали онлайн или ше отидеш на място.Все попълваш формуляри.

Ооу добре, че попитах.
Не е за мен значи този билет/карта.

Общи условия

Активация на акаунт