Пазаруване от индийски онлайн платформи

• 2 184
  • 21
  •   1
Отговори
# 15
Благодаря ви за много полезната информация! Изглежда в случая Булпост го играят митнически посредник, така че може в тези 20 лв, които ви искат да има и тяхна такса освен ДДС.
И да, ДДС-то е в/у цялата сума - посочена стойност + мито (когато има) + транспорт.
Стана ми интересно - защо сте избрал EMS за 30 $? Ако изобщо е удобно да го обсъждаме, разбира се Simple Smile
Аз обикновено избирам безплатна или евтина доставка и скоро не съм имал проблеми. А и като гледам сроковете, които цитирате са си горе-долу същите - 20-тина дни, така че в това отношение по-скъпа доставка не значи по-бърза. То вярно, че аз поръчвам дреболии, за които не ми пука особено ако се загубят, но пък и от 2-3 год. китайците много подобриха спедицията. Не знам целенасочена политика ли е или просто конкуренцията си казва думата, но го няма онова pay & pray, което беше едно време. Не са ми губили пратка ... даже не си спомням откога Simple Smile
За разлика от едни италианци по Коледа! Ама то при тях положението е безнадеждно.

Последна редакция: пт, 16 авг 2024, 11:39 от answer42

# 16
Това е, че не съм избирал как да го доставят, просто ми пратиха тракинг номер. Като мина митница им писах, че това не е добър вариант и да пращат занапред с обикновена поща и ми дадоха абсолютно съща цена - 30 $.
Поръчките ми са през Indiamart и ми се иска да опиша по-подробно как се случват нещата там, защото когато търсих, не намерих никъде информация. Първото, което искам да отбележа е, че търсейки някаква алтернатива на AliExpress, попаднах на доста подобни индийски сайтове, но се оказа, че ако нямаш индийски телефонен номер, няма как да се регистрираш, защото процесът на регистрация започва с изпращането на първоначална еднократна парола с смс. Разбира се, попаднах на някои сайтове, които позволяват регистрация с FB или Goggle-account, но в момента, в който се стигне до завършване на поръчката и вкарване на адреса - единствената възможна държава за избор е Индия! И така в един момент стигнах до Индиамарт, което се явява по-скоро китайската версия на Alibaba, тъй като също е b2b платформа, която свързва косвено производители и дистрибутори с други търговци на едро или дребно или, както е в моя случай, с краен клиент, стига да се спази някакво минимално количество или сума за поръчка.
Индиамарт е един необятен океан от всичко, каквото може да ви потрябва. При това понякога на нищожни цени, но това ще коментирам някой друг път. За всеки случай, ако на някой му трябват генерици или антидиабетици - там е мястото. Платформата е супер проактивна, такива са и търговците там - само да разгледаш някой продукт и на тях им излиза нотификация и почти веднага се свързват за да попитат за необходимото количество и съответно да предложат (уж) най-добра цена. И оттам може да се влезе в преговори за цената според количеството, но по отношение на разходите за транспорт са непоклатими и това, което ми прави впечатление, че при всички варират между 30-35 $ за пратки до 0,5 кг. Питам за по-евтин вариант за шипинг, и се почва ама сър това е възможно най-добрата цена с Индийските пощи. Те самите не са склонни да изпращат нерегистрирани пратки, тоест на възможно най-ниската тарифа, която вероятно е наполовина. Истината е, че и ако се праща от България към Индия, цената ще е горе-долу подобна. И както посочих в примера по-горе за пратката на митница, стоката е за 7,30 $, а shipping 30 $ за пакет от 200 гр., деклариран на стойност 10 $. За другите ми пратки шипингът е от 25 до 35 евро, но все в този диапазон.
Друга пратка, с продукти за 12,70 $ и shipping 28 $, е декларирана за 475 INR (~10 BGN), дойде директно в пощата с бележка за дължими 6.16 лв.
За мен, ниската цена на продуктите, изцяло покрива разходите за банков превод, шипинг и ДДС.
По отношение на плащането - следва да се отбележи, че е по банков път към сметката на съответния търговец в USD и съответно ми струваше допълнително 6 лв. за SWIFT-превод през Револют, който става в рамките на 1-2 часа.
Индиамарт поддържа рейтинг на търговците, сформиран на базата на мнения от клиенти и това дава възможност да се ориентира човек доколко опитен и добър е дадения търговец, защото на пръв поглед всички изглеждат много шано, но в действителност вършат добра работа. Като например да ми пратят снимки на моите продуктите и адресираната опаковка с тракинг номер, като доказателство, че всичко е наред.
Всичките ми поръчки бяха водени от желанието да видя как се случват нещата на практика и затова не смях да поръчвам за по-големи суми, че ако нещо не сработи, поне загубата да не е значителна.
Дано тази информация да е от полза, на който му е нужно, и с удоволствие бих споделил повече от скромния си опит, в случай на по-конкретни въпроси.

Последна редакция: пт, 16 авг 2024, 14:59 от Nedy Ivanov

# 17
Кратък ъпдейт - вече поръчвам само до доставчик в Англия, тъй като пратките пристигат с директен полет до Лондон, докато тези за България се претоварват във Франкфурт. Освен че за прекачването отиват още 2-3 дни, са възможни и грешки, като една пратка вместо за Bulgaria замина за Burkina Faso и я чакам вече повече от месец, все още надявайки се да дойде. Също огромен плюс е че пратките до Англия не минават митница, което освен време пести и пари за ДДС и митническо представителство. В общи линии доставката до Англия отнема една седмица и после още една докато дойде до България. Ползвам Габиели за посредник.

# 18
Кратък ъпдейт - вече поръчвам само до доставчик в Англия, тъй като пратките пристигат с директен полет до Лондон, докато тези за България се претоварват във Франкфурт. Освен че за прекачването отиват още 2-3 дни, са възможни и грешки, като една пратка вместо за Bulgaria замина за Burkina Faso и я чакам вече повече от месец, все още надявайки се да дойде. Също огромен плюс е че пратките до Англия не минават митница, което освен време пести и пари за ДДС и митническо представителство. В общи линии доставката до Англия отнема една седмица и после още една докато дойде до България. Ползвам Габиели за посредник.
Отново полезна информация. Благодаря!
Ако правилно съм ви разбрал, в момента стоките от Индия са със скъпа доставка, но пък не се обмитяват и не им се начислява ДДС при доставка до Англия? Ами, това ще дойде доста изгодно като крайна цена за някои артикули.
А що се отнася до доставчиците от GB - сега пък има проблем с транспорта насам. Вероятно сте чул за проблемите на GGBG и превозвачите, които ползват техния транспорт с един курс, спрян на митница в Австрия?

# 19
Дали доставката е скъпа или не, е относителен въпрос, съотнесен към цената на продукта, който поръчвате. До България до 1 кг излиза 25-35 USD с индийските пощи, като до Великобритания понякога ми дават и по-ниска цена с 5-10 USD. В сравниение с DHL и другите куриери, тази цена е в пъти по-ниска.
Получавам почти всяка седмица пратки и не съм имал на този етап засечка с Габиели, но това може да се случи винаги и не само с курсове от Великобритания, тъй като Германия и Австрия въведоха отново граничен контрол по сухопътните си граници.

# 20
  • София
А що се отнася до доставчиците от GB - сега пък има проблем с транспорта насам. Вероятно сте чул за проблемите на GGBG и превозвачите, които ползват техния транспорт с един курс, спрян на митница в Австрия?

Бихте ли споделили какви проблеми е имало?

Иначе, съвсем наскоро видях, че Габко възобновяват услугата си от Англия.

# 21
Дали доставката е скъпа или не, е относителен въпрос, съотнесен към цената на продукта, който поръчвате. До България до 1 кг излиза 25-35 USD с индийските пощи, като до Великобритания понякога ми дават и по-ниска цена с 5-10 USD. В сравниение с DHL и другите куриери, тази цена е в пъти по-ниска.
Получавам почти всяка седмица пратки и не съм имал на този етап засечка с Габиели, но това може да се случи винаги и не само с курсове от Великобритания, тъй като Германия и Австрия въведоха отново граничен контрол по сухопътните си граници.
Да, може би не се изразих много добре. Имах предвид скъпа доставка в сравнение с такава от повечето китайски сайтове. За сравнение с DHL и т.н. и дума не може да става.
А за нашите превозвачи - и аз не съм при GGBG вече, но следя какво се случва там. Вероятно знаете, има тема https://www.bg-mamma.com/?topic=1619576.315, много се оплакват.

Бихте ли споделили какви проблеми е имало?

Иначе, съвсем наскоро видях, че Габко възобновяват услугата си от Англия.
Има тема, погледнете ако искате https://www.bg-mamma.com/?topic=1619576.315

Общи условия

Активация на акаунт