Отговори
# 300
  • софия
Дъщеря ми моли за помощ:

За всяко естествено число n трябва да се докаже с метода на математическа индукция:

Изобщо не знам какво означава това, което ви питам 😬, но благодаря, че сте тук 🤗

# 301
Дъщеря ми моли за помощ:

За всяко естествено число n трябва да се докаже с метода на математическа индукция:

Изобщо не знам какво означава това, което ви питам 😬, но благодаря, че сте тук 🤗
zvаnchе,
ето решение
Скрит текст:

# 302
Как се решават такъв тип задачи с модули?

Седмокласничката твърди, че не се решавали точно такива, а моите седмокласни познания имат нужда от сериозно опресняване явно.
Аз разсъждавам по следния начин -
при а > 0
премахваме модулните скоби, като запазваме знаците и a/b = 6
Но какво се случва, ако а < 0?
Или съм изцяло на грешен път? Thinking

# 303
  • София
Добър вечер, може ли помощ за тези две задачи от окръжност за 11. клас (профил)?

# 304
Момичета , помогнете с тази задачка!
Намерете корените на квадратното уравнение.
8 клас

# 305
Момичета , помогнете с тази задачка!
Намерете корените на квадратното уравнение.
8 клас

Дискриминантата се получава по-малка от 0, от което следва, че няма решение в полето на реалните числа (т.е. за 8. клас - няма решение би трябвало да е достатъчно).

# 306
Как се решават такъв тип задачи с модули?

Седмокласничката твърди, че не се решавали точно такива, а моите седмокласни познания имат нужда от сериозно опресняване явно.
Аз разсъждавам по следния начин -
при а > 0
премахваме модулните скоби, като запазваме знаците и a/b = 6
Но какво се случва, ако а < 0?
Или съм изцяло на грешен път? Thinking
Леко си наопаки на логиката, няма значение а какво е, важното е а-3b  Simple Smile
В случая можем да разделим на b (то е положително, не влияе на модула, а търсим a/b) и се получава ||a/b-3|-2|=1
Ако |a/b-3|-2>0, то |a/b-3|-2=1, т.е. |a/b-3|=3
Ако |a/b-3|-2<0, то -(|a/b-3|-2)=1, т.е. |a/b-3|=1

После разглеждаме два случая за a/b-3 за горепосочените два случая...
a/b-3>0 то
1) a/b-3=3 и a/b=6 или
2) a/b-3=1 и a/b=4
и a/b-3<0
3) -(a/b-3)=3 и a/b=0 или
4) -(a/b-3)=1 и a/b=2

Последна редакция: нд, 14 яну 2024, 19:29 от peneva_a

# 307
Схванах! Благодаря, Пенева, златна си Hug

# 308
Момичета давам още едно примерче за 8 клас

.

# 309
  • София
Схванах! Благодаря, Пенева, златна си Hug
Може и директно, без деление на б.

# 310
  • София
Добър вечер, може ли помощ за тези две задачи от окръжност за 11. клас (профил)?

Предполагаме, че за 2б) ще трябва да построим перпендикулярна права, но дотам стигаме.

# 311
  • Варна
Досега се справях успешно със задачите на седмокласничката, но ето тази не мога да я оправя.
Моля за помощ.

От град Варна за хижа „Здравец” тръгнал пешеходец. След 2 часа и 30 минути по същия маршрут от Варна  тръгнал велосипедист и след 1,2 часа изпреварил пешеходеца с 3 кm и 200 m. Да се намерят скоростите на пешеходеца и велосипедиста, ако пътят, който пешеходецът изминава за 3 часа, е равен на 80% от пътя, който велосипедистът изминава за 1 час.

# 312
Досега се справях успешно със задачите на седмокласничката, но ето тази не мога да я оправя.
Моля за помощ.

От град Варна за хижа „Здравец” тръгнал пешеходец. След 2 часа и 30 минути по същия маршрут от Варна  тръгнал велосипедист и след 1,2 часа изпреварил пешеходеца с 3 кm и 200 m. Да се намерят скоростите на пешеходеца и велосипедиста, ако пътят, който пешеходецът изминава за 3 часа, е равен на 80% от пътя, който велосипедистът изминава за 1 час.

Скорост на колелото Vk. Скорост на пешеходеца Vp
3Vp=0.8Vk
Vk=3.75Vp
1.2Vk = 3.7Vp + 3.2
1.2*3.75Vp = 3.7Vp + 3.2
Vp = 4, Vk = 15

# 313
  • София
Добър вечер. Може ли да помогнете с тези 2 задачи за 11. клас по геометрия?

1. В АВС АВ=17 см, ВС= 15 см, АС=8 см. Отсечката АО е ъглополовяща на А (О лежи на ВС). Лицето на триъгълник АВО е равно на:

2. В АВС АВ=39 см, ВС = 42 см, СА= 45 см. Ъглополовящите ВК (К лежи на АС) и СМ (М лежи на АВ) се пресичат в точка L. Лицето на CKL е равно на:

# 314
Здравейте! Моля за помощ за следната задача за 11 клас.

Общи условия

Активация на акаунт