Отговори
# 435
Вторият снегорин ще почисти улицата за 1 час сам. За 20 минути вторият ще почисти 1/3, а първият през това време ще е почистил 4/9
3/9+4/9= 7/9 общо за тези 20 минути. Останалите 2/9 първият снегорин ще почисти за 10 минути и цялата работа ще е свършена за общо 30 минути.
Пенсионирана Русалка, моето мислене, вероятно не е като твоето, но ще го изложа.
Дадено:
Снегорин 2 за 1 минута извършва 1/60 от работата
Снегорин 1 за 1 минута ще извърши 1/45 от работата
(1/60 + 1/45)* 20= 20/60 + 20/45= 1/3 + 4/9 привеждаме под общ знаменател и получаваме 3/9+4/9= 7/9
Ако 9/9 от работата се извършват за 45 минути, то 2/9 от 45= 90/9= 10 минути
20 минути са работили заедно и още 10 минути снегорин 1 е довършвал сам работата или общо за 30 минути са извършили цялата работа.
8:45 + 0:30= 9:15

Последна редакция: нд, 04 фев 2024, 21:07 от Mama Ru

# 436
  • София

Mama Ru, явно не ме разбра  - нищо й няма на логиката ти, решението си е вярно. Но  така разписано, ако е задача от  втората част, определено няма да бъде оценено с всичките точки. Очаква се да има въведено неизвестно, да се определят допустимите му стойности, да се моделира уравнение, въпросното да се реши и да се даде финалният отговор. Мисля, че точно това затруднява доста деца. Ето по-горе и J_M_M споделя, че е решила задачата с  туристите, но просто не знае как да я разпише.

Последна редакция: нд, 04 фев 2024, 21:17 от пенсионирана русалка

# 437
пенсионирана русалка благодаря!

# 438
Пенсионирана русалка, т.е не е важно да е решена задачата, а да е направено по точно определен модел? Все си мислех, че в математиката често има повече от едно решение и би следвало да се оценява дали е вярно, а не дали е типово.

# 439
  • София
Пенсионирана русалка, т.е не е важно да е решена задачата, а да е направено по точно определен модел? Все си мислех, че в математиката често има повече от едно решение и би следвало да се оценява дали е вярно, а не дали е типово.
Не търсят типово. При една по-сложна (а  дори и при коментираната като лесна може, ако един работи с  минути, друг е обръщал в часове) текстова задача може примерно моето уравнение да е едно, това на Динчо - съвсем друго, но пак да са верни и пълни решенията, макар и не еднакви.  Ако са пълни, никой няма да отнеме точки. Но твоето е сведено само до пресмятанията. Днес нали в темата  за 7 клас се обсъждаше учител от 125-то, наричащ основните задачи за  първата част теореми? Ми те не са. Ако  реша дадена геометрична задача с тях във втората част на НВО, ама без  да ги докажа, ще ме санкционират. В първата част няма и да разберат ползвала ли съм ги или не. С текстовите е същото - решение като  твоето в  част 1  ще доведе до заграждане на верния отговор и  присъждането на точките, но във втората с такова решение просто няма да са максималните.

Последна редакция: нд, 04 фев 2024, 21:31 от пенсионирана русалка

# 440
Мама Ру, във втори модул трябва да е описана логиката. Не може да напишеш само снегорин 2 за 1 една минута 1/60. Трябва да се обосновеш защо. Например - за 45 минути 3/4, следователно за 15 минути 1/4, следователно за 60 минути 4/4. Това обяснява Русалка. Не може във втори модул просто да напишеш - втори снегорин 1/60 за една минута. И преди съм ти го писала - за човек, завършил отдавна и уж неразбирал математиката, имаш учудваща логика.

J.M.M, не разбрах, че търсите разписване, а не подсказване.

# 441
Динчо, ако щеш вярвай. Само в пети клас втория срок имах шестица, до седми клас бях с петици за срок и година. В гимназията, езикова, вече бях с тройки и четворки. Сега съм със седмокласничка и има задачи, които ме затрудняват, например тези с големите степени, модули и подобни. Обичам текстовите задачи. В училище предпочитах алгебрата пред геометрията. А пък в осми клас имах учителка, вече пенсионирана рускиня и известна математика в града ни, която все ни казваше да не правим подробни записа, там където не е нужно. Та тя тази задача щеше да ни откъсне главите, ако тръгнем да я разписваме подробно.
Оня ден детето беше на урок по физика и решават задача с колежката, при която трябва да се изчисли икономията за един месец, ако бойлер, който консумира 6 киловата на ден се пуска само нощем и разликата в тарифите е 8 стотинки. Аз си смятам 6 киловата по 30 дни по 0,08 лева, те пишат формули, превръщат в джаули и ... Нищо не разбрах. То и на времето физиката затова ми беше мъка, че нещо просто го превръща в сложно.

# 442
Чудесно е да можеш да смяташ наум, но всеки изпит си има правила и те трябва да се спазват, за да получиш максимална оценка. Аз не разписвам, защото ме мързи. Смятам наум, за да се предпазя от Алцхаймер. Аз отдавна съм се явявала на изпити, но все още помня, че трябваше да се напише подробно решението. Сега в първи модул можеш да играеш на тото, но във втори трябва да се обосновеш.

# 443
  • София
Мама Ру,  а какво става, ако задачата не може само с пресмятания да се реши? Примерно по-завързана такава за движение или пак за работа, ама по план и в действителност? Трябва си уравнение Simple Smile

# 444
  • София
Здравейте, може ли помощ за следната задача, 7 клас:

И да попитам - при задачите от втори модул на НВО трябва ли да се записва дадено, търси се, или направо решението?

# 445
# 446
Мама Ру,  а какво става, ако задачата не може само с пресмятания да се реши? Примерно по-завързана такава за движение или пак за работа, ама по план и в действителност? Трябва си уравнение Simple Smile
Разбира се, но понякога се предполага, че отсрещната страна ще се досети за някои неща. Поне преди бях чела и такъв съвет в темата - да не се дава изцяло решение, я насока. Самата аз понякога изрично моля за подробно решение / обяснение, защото нещо не схващам. Ще се опитам друг път като решавам да давам по-подробно обяснения.

# 447
  • София
Мама Ру, пуснтата от Сали задача е прекрасна илюстрация за   коментираното в последните постове. Дават я примерно  за заграждане в първа част. Ученикът, знаейки съответната ОЗ, я решава наум, спестява ценно време и минава нататък. Но ако въпросната е само част от решението на  геометричната във втората част и ученикът сложи ей така тези 26 градуса, че са по ОЗ, вече се е сбогувал с шанса да  получи всичките точки за задачата - нищо че му е  правилна като действия, като последователност, като краен отговор. И защо - заради липсваща  обосновка .

# 448
  • София
Русалке, благодаря.  Поразрових из компютъра, имала съм файл  "Основни задачи Русалка", ама няма кой да го погледне. Още утре ще го разпечатам и ще го връча на подопечния, току-виж запомнил нещо Joy

# 449
  • София
Хаха, това е много старо, от пощата някога, сигурно от времето, когато голямата ми дъщеря беше 7 клас или малко след това... Laughing Смущава ме леко фактът колко време е минало, хаха. Също и този защо на хартия пиша по-четливо отколкото на таблета.  Simple Smile

Има си pdf някъде из форума - и с твърденията, и с  доказателствата.Че и са доста повече основните задачи в него:
https://jmp.sh/s/DYmGXxh17minXLFkkHM2

Който иска, да си го свали сега, че след някой и друг ден ще го изтрият.

Последна редакция: пн, 05 фев 2024, 00:04 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт