Отговори
# 570
Може и да елементарно, но как да докажем, втора задача? 7 клас, изд. Архимед, урокът е Втори признак за еднаквост на триъгълници, но тук една права пресича отсечка и забих

# 571
Разстоянието от точка към права е перпендикуляр.
Означава, че трябва да спуснете перпендикулярите от т. М и т. N към а и ще се получат два правоъгълни триъгълника.

# 572
Здравейте! Моля Ви за помощ за следните три задачи за 10 клас.

Моля, ако някой може да ми помогне поне с намиране на търсените ъгли, аз ще сметна косинусите. Знам как се намира на теория ъгъл между кръстосани прави, но на практика всичко, което намирам е грешно Sad .
Първата задача:
О е проекцията на D върху равнината ABC. В триъгълника CPD, построяваме ОК II DP. (K принадлежи на CD).
Търсеният ъгъл е в триъгълника АКМ, това е ъгъл КОМ.
Можем да изразим КО в триъгълника CPD, OM в триъгълника ABC. КМ можем да изразим в ABC.
Получих 2/3 за косинус. Надявам се да не съм объркала някъде.

Втората задача:
В триъгълника VDC построяваме MP II VD. Търсеният ъгъл е BMP. В същия триъгълник можем да си изразим всяка от страните с дадените основен и околен ръб.

Трета задача:
Построяваме МP II AB (ще е средна отсечка в АВС.)
Търсеният ъгъл е PMD.

# 573
Разстоянието от точка към права е перпендикуляр.
Означава, че трябва да спуснете перпендикулярите от т. М и т. N към а и ще се получат два правоъгълни триъгълника.
Схванах, благодаря

# 574
Здравейте! Моля Ви за помощ за следните три задачи за 10 клас.

Моля, ако някой може да ми помогне поне с намиране на търсените ъгли, аз ще сметна косинусите. Знам как се намира на теория ъгъл между кръстосани прави, но на практика всичко, което намирам е грешно Sad .
Първата задача:
О е проекцията на D върху равнината ABC. В триъгълника CPD, построяваме ОК II DP. (K принадлежи на CD).
Търсеният ъгъл е в триъгълника АКМ, това е ъгъл КОМ.
Можем да изразим КО в триъгълника CPD, OM в триъгълника ABC. КМ можем да изразим в ABC.
Получих 2/3 за косинус. Надявам се да не съм объркала някъде.

Втората задача:
В триъгълника VDC построяваме MP II VD. Търсеният ъгъл е BMP. В същия триъгълник можем да си изразим всяка от страните с дадените основен и околен ръб.

Трета задача:
Построяваме МP II AB (ще е средна отсечка в АВС.)
Търсеният ъгъл е PMD.
Благодаря! За първата задача и аз намерих 2/3 по същия начин, но според отговора грешим - 1/6 е . За останалите решавам по същия начин и от отговорите пак разбирам, че греша... Не знам вече аз ли греша или отговорите са грешни.

# 575
1/6 e, проверих си сметките.
Ще кажа след малко и на другите какво получавам.

3/корен от 85 на втората?
корен от 3/6 на третата?

Последна редакция: вт, 13 фев 2024, 22:30 от solnichka

# 576
Моля за решенията на тези задачи за 7.клас:
1. AB и DC са диаметри.Открийте и докажете еднакви триъгълници
2.Ъгъл AOB,
OL е ъглополовяща,
OA=OB.Докажете,че триъгълник AOL е еднакъв на триъгълник BOL

# 577
Моля за решенията на тези задачи за 7.клас:
1. AB и DC са диаметри.Открийте и докажете еднакви триъгълници
2.Ъгъл AOB,
OL е ъглополовяща,
OA=OB.Докажете,че триъгълник AOL е еднакъв на триъгълник BOL
Първа задача е непълна, втора е с директно прилагане на първи признак за еднаквост на триъгълници (две равни страни и ъгъл, заключен между тях) Hands V

# 578
Тя и втората е непълна. Къде се намират точки A,B, L ? Предполага се, че О е център на окръжност, а другите 3 точки лежат на окръжността, но...

# 579
  • София
Първата аз я разбирам така  - окръжност и два произволни диаметъра АВ и CD и център О . Еднакви триъгълници са AOC и BOD равни страни радиуси и ъгъл между тях, по същия начин AOD COB

# 580
Тя и втората е непълна. Къде се намират точки A,B, L ? Предполага се, че О е център на окръжност, а другите 3 точки лежат на окръжността, но...
Да кажем, че е връх на ъгъл... и на раменете му са точките А и В... и ОL е ъглополовящата...

# 581
Да кажем, че е връх на ъгъл... и на раменете му са точките А и В... и ОL е ъглополовящата...
Да. Който не чете внимателно...
А относно 1 задача. Еднакви са и АDВ и АDС, СВD и САD, ADB и АСВ

# 582
1/6 e, проверих си сметките.
Ще кажа след малко и на другите какво получавам.

3/корен от 85 на втората?
корен от 3/6 на третата?

Много благодаря, solnichka Heart Eyes! Само на втората задача вече не излиза отговора, но аз ще си търся проблема.

# 583
Emma, реших да не се предавам. Simple Smile
Видях си грешката на втората. Смятам ъгъла между VD и (В, средата на CD). T.e. решавам друга задача. Триъгълникът, в който прилагам косинусова Т е същия, но друг ъгъл ни трябва. Та той е със страни 5, 2. корен от 5 и корен от 17.
11/5. корен от 17 (нещо пак не ми харесват числата, ама това излиза)

# 584
  • София
Здравейте, може ли да помогнете за тези задачи за 11. клас?

1. Намерете лицето на четириъгълник, единият диагонал на който е 30 см, а отсечките, съединяващи средите на двойките срещуположни страни, са 26 см и 28 см.
2. Трапец има основи АВ=15, СD=5, бедро АD=9 и диагонал ВD=12. Намерете периметъра му.

Общи условия

Активация на акаунт