Мнения на Birdie...

• 261 611
  • 2 044
  •   2
Отговори
# 1 500
Здравей, Birdie,

Радвам се, че има такава страхотна темичка!!!!

Имам и аз един въпрос. На 6 месеца откриха на сина ми бактерии в урината. Прегледите ни бяха при най-известния и единствен нефролог във Варна, която ни предписа антибиотик и след като пак ни откриха бактерии, ни прие в болница. Проведоха ни 10 дневно лечение с два антибиотика, после пак ни откриха и т.н. От болницата ни забраниха 6 месеца да поставяме ваксини. След това отидохме в София където решиха все пак, че има фимоза и отвориха чурчето. От тогава до сега не сме имали бактерии, но по стечение на обстоятелствата той боледуваше и изостанахме с ваксините повече от 6 месеца.
На 28ми февруари 2007 му сложиха III ДТК и III прием на полиомиелит, които прие добре. 5 дни след това се разболя - казаха вирус - имаше температура, безапетитие и сега е добре, но мисля, че организма му не е възстановен напълно.
Въпроса ми е как да процедираме с ваксините от сега нататък - как да наваксваме, без да натоварваме организма. А това, че преболедува означава ли че трябва да мине повече от месец до следващата ваксина? Имаме записан час за следващата ваксина за 28ми март - ако е здрав това добре ли е? Може ли да ми напишете примерна схема на приема на ваксини, които следва да му направим. А къде между тях може да включим и незадължителните, но хубавите ваксини? Добре ли е да ги комбинират по две или три (както иска нашата педиатърка) за по-бързо наваксване?

Благодаря предварително Hug
При всички такива съмнителни случаи детето се катетеризира и се взема стерилна урина. Само така може с точност да се разбере.
Ваксините нямат нищо общо с уроинфекциите! Поради данни за прекарана уроинфекция, ваксини НЕ СЕ отлагат.
За ваксините всичко зависи от схемата, по която ще ги правят-и да Ви дам схема, те едва ли ще се съобразят с нея.

След годинка можете да поставите Акт-Хиб и ваксина срещу хеп А (Havrix 720UI).
Ако поставяте първата доза на Акт-Хиб в интервала 12-15м ще са ви нужни две дози през 2 месеца минимум. Ако поставите първа доза акт-Хиб след 15 месец ще ви е нужна само 1 доза.

Хеп А ваксината се поставя в две дози през 6-12-18 месеца една от друга.

# 1 501
Здравейте!!!
Имам бебче на 2 месеца и вече в рамките на две седмици се запича, а е само на кърма. Първият ден като не се изходи не предприех нищо, защото съм чела, че има кърмачета, които се изхождат един път дори на два дена. Но на следващият ден толкова се мъчи, надува и не можа да се изходи, му помогнах с термометър. Така карах ме да дена. Консултирах ме се с педиатъра му, която ни посъветва да му увелича приема на водата и да му помагам да се изхожда, и че за два -три дена ще се оправи. Още на вторият ден започна да се изхожда сам без проблем. Само че след долу горе седмица сега отново е запечен.
Интересуваме от какво може да бъде провокиран запека? Дали е възможно да е от някоя храна която аз приемам?! По принцип се храня с ограничен брой храни,защото  някои го дразнят-т.е. получава колики, и се чудя дали това чувствително стомахче, което има да не би се влияе от нещо и затова да се запича. Мога ли да направя нещо, за да не  се получава отново?!
На колко дена се изхожда детето и каква е консистенцията на изпражненията?

# 1 502
Въпроса е в диагнозата.
Но по принцип Зиртек/Аериус нямат място в лечение на детски белодробни инфекции, бронхити, вирусни бронхити (тоест обикновената и всекидневна практика). Те изсушават секретите, усилват с това кашлицата и имат обратен ефект на това, което очакваме.
Бромхексин по същата причина се избягва-проспан, АЦЦ кидс са по желани като действие.
Дали има нужда от АБ не мога да преценя.
По принцип, и при показания, Зиртек/Аериус могат да се дават с АБ и/или Бромхексин.

Благодаря!
Диагноза ясно изказана няма - сочно гърло, инфекцията е слязла по-надолу от гърлото, но дробовете са чисти. Кашлицата е суха, температурата е нормална. Не знам откъде идва идеята за противоалергичния препарат. Напоследък е модерно да се предписват такива при хреми и кашлици.
След консултация по телефона с нашия педиатър, отложихме приема на антибиотик поне с няколко дни. Утре рано сутринта ще тичам за проспан, а зиртекът и бромхексинът ще стоят.
Много консервативен подход е нужен. Много...

# 1 503
  • София
Цитат

Съжалявам...не разбрах  newsm78

# 1 504
Цитат

Съжалявам...не разбрах  newsm78
Да се дават минимално лекарства-да се подбира само най-необходимото.

# 1 505
  • София
Това и направих. Чай, мед и от тази сутрин проспан. Детето от снощи почти не е кашляло. Благодаря за съвета и подкрепата  Laughing

# 1 506
Добър ден, Birdie! Преди 3 дена Ви питах за лечение на E.coli за сина ми, на 6,5 месеца, за изписаните ни Аугментин и след това Сумамед.
Сумамед няма да давам, благодаря, че ми казахте!

Отидохме тогава при друг лекар, за да ни смени АБ заради диарията от Аугментин. И тя забеляза, че на първа антибиограма нашити гадинки бяха резистентни към Аугментин и Зинат, а на втората, правена след 10 дена, вече не са резистентни. Аз самата това странно нещо не бях забелязала, защото за пръв път се сблъсквам с антибиограма, и мислех, че всички изброени  в нея АБ стават, а то се оказа, че трябвало да гледам и буквички R и S ooooh!
Затова лекарката предложи да не взимаме Зинат, а да изчакаме първо за резултата на посявката, която пуснахме в същия ден. Оказа се стерилна.
Хубаво, че ми посъветвахте да го направим, иначе щяхме да чакаме седмица след лекуване за да пуснем това изследване. А ако Аугментина щеше да се окаже бесполезен...?
През това време диарията намаля от само себе си, и решихме все пак да останем на Аугментин. Остават ни 2 дена.

Искам да Ви помоля за съвет, какво би трябвало да направим  след това?
Лекарката вспомена, че се пие профилактично Бисептол на малки дози вечерта в рамките на 3 месеца. Струва ми се доста крайно  Shocked
Внимание!
Уроинфекции при момчета на тази възраст са редки:

*може би е грешка посявката, или замърсена-без температура уроинфекции при деца са възможни, но е нетипично.
*ако е сигурно за уроинфекцията ще е нужно да направите набор от изследвания, вкл. и микционна цистео-уретрография.
Направихме още в началото ехография, не е открито нищо нередно. Знам, че на ехографа рефлюкс не личи. Детето нямаше и няма температура; добре набира тегло; когата будува, уринира на 40-60 минути, спокойно, не е на капки; изглежда напълно здрав.
Четох за цистео-уретрография и за рефлюкс.

Дали трябва да се притесняваме и да правим цистео-уретрография сега? Разбрах, че е доста неприятна процедура.

# 1 507
Д-р Birdie, отново бих искала мнението ви,малко съм объркана.За рентгеновата снимка на синусите на дъщеря ми...Бяхме правили такава през ноември 2006г.,но според лл. нямало място за притеснение...Сега направихме консултация с двама УНГ със същата снимка/нова не сме правили/.Според единият УНГ имаме синузит,а според другият нищо подобно..На бележката от рентгена пише:Хомогенно засенчен ляв и пристенно засенчен десен макс. синус. Преди една седмица ни се разтече носа и започнахме да кашляме.ЛЛ ни предписа Curam ,Проспан и Ciprotol.УНГ ни посъветва да пием Curama 10 дни и физиотерапия на нослето.В крайна сметка аз все още незнам със сигурност какво лекуваме.Започнахме физиотерапията ,защото си мисля ,че тя не е вредна и дори е полезна.....
Моля,кажете ми какво мислите....

# 1 508
Не се изхожда без да му помогна! Оставям го, т.е. не му помагам да се изхожда, два дена, но на третият вече толкова се напъва и пръцка, че е невъзможно да спи и той и ние, и като му помогна изаква доста голямо количество.Иначе консистенцията е напъно нормална - т.е. редки.

# 1 509
Здравейте! Ще ви напиша и моята и стория с надеждата да ми помогнете със съвет или насока! Синът ми е на почти 3г от една година сме диспансеризирани като астматици, след  3-4 поредни бронхоспазма!Приемаме Сингулер по 1 т. вечер и не сме имали повече проблеми с астмата. Лошото е че тази година изведнъж започна много да боледува, на 29.01.се разболя от грип, чакахме 5дни да се оправи само с противотемпературни лекарства , но накрая се оказахме с пневмония! Започнаха лечението му с Клацид, но след 2дни получи разстройство, спряха го и започнаха мускулни инжекции с Амикацин/ сега разбирам че са доста рискови/, след 6 дни ги спряха и казаха че сме добре, като поддържащо лечение изписаха Бисептол за 4 дни! Само 5 дни след спирането на Бисептола синът ми вдигна температура, предположиха вирусна инфекция и пак бяхме само на противотемп. средства, два дни по-късно се поду около ушите! Лекарите предположиха паротит или инфекциозана мононуклеоза/ вече имаше и ангина/ и назначиха изследвания - СУЕ 36, St-4,Sg-48,Ly-39,Mo-8,Еозинофили -4, Левкоцити-7.6,
Хемоглобин-112- това са резултатите .По тях заключиха че не е паротит или мононуклеоза и започнахме антиб. Далацин С за пет дни. В това време беше със температура около 37,1-37,3 и лека кашлица. Сега отново само 7дни след последния антибиотик синът ми отново е болен - сега е с отит и ангина и отново на антибиотик - Амоксиклав. Трябва да допълня че в периода от декември до сега синът ми е имал два курса с имуностимулатора Изопринозин и след това 20дни с Есберитокс, отделно даването на витамини. През цялото това време не можем да спрем хремата му , почти непрекъснато тече бистър секрет, капките го изсушават и като ги спрем пак - редувахме Олинт, Коларгол, Тобрекс и Кусикром.ПРосто не разбирам защо толкова боледува, не го доизлекува ме ли или има нещо което ни убягва в причините. Какви изследвания да предприема защото съм против това безразборна даване на антибиотици! За съжаление личния лекар е на принципа да опитаме пък ако не стане ще сменим лечението! Извинете за дългото описание но съм  притеснена и объркана.

# 1 510
Пак сам аз. Много съм Ви благодарна за Вашите отговори до сега. Толкова се радвам, че Ви намерих!  bouquet

Оказа се, че при нас стана ужасно объркване. Не ни беше изписван Сумамед изобщо! Лекарят ни изписа Аугментин, а след това Суметролим. След посещение отидохме до аптека, показахме рецептата, и аптекарката ни продаде Сумамед вместо Суметролим!  Объркала жената... Даже ни написа на кутийката, как да го даваме! А аз съм също голяма патка, и не съм погледнала тогава във рецептата, не ми е минало през акъла, че в аптека могат така да сбъркат. За добро или за лошо от лекарства не разбирам, усъмних се, когато прочетох листовката и дойдох да питам тук.

Всъщност сега значи трябва да преминем към Суметролима по 5 мл 2 пъти на ден (това ни е изписано изначално). Но сега чета, че няма много смисл и от него. А Аугментин ни свърши днеска шишенцето, пихме го 7 дена и половина. Да купя ли още Аугментин да станат 10 дена, или да пием Суметролим?
Birdie, какво мислите за това?

Последна редакция: чт, 22 мар 2007, 17:28 от My_Moonka

# 1 511
Здравейте! От вчера се чудя какво да правя. Предната вечер четох
за срастване при момиченцата и доста се изплаших. До сега не бях чувала за такова нещо. Едвам дочахах сутринта да се събуди
малката. Исках да проверя дали и ние нямаме такова нещо. С много рев от страна на малката и  до колкото можах да видя нещо помислих че и ние имаме такъв проблем. Веднага се свързах с лл и следобед бяхме на консултация. Споменах моите опасения още по телефона , но тя ги отхвърли и ми каза че я приглеждала още от раждането и няма такова нещо. По време на прегледа обаче се останови че имаме силно зачевяване от вътрешната страна на гол.срамни устни и на малките. ЛЛ каза че е гъбична инфекция и ни предписа Клотримазол/1%/. Аз се очудих малко как така констатира без да направи никъкви изследвания. Но по принцип вярвам на това което ми кажат докторите. Нали това им е работата да ни лекуват? Дайте ми съвет какво да направя. Има ли нужда от някъкви изследвания или да започвам да е мажа с Клотримазола
.

# 1 512
Пак сам аз. Много съм Ви благодарна за Вашите отговори до сега. Толкова се радвам, че Ви намерих!  bouquet

Оказа се, че при нас стана ужасно объркване. Не ни беше изписван Сумамед изобщо! Лекарят ни изписа Аугментин, а след това Суметролим. След посещение отидохме до аптека, показахме рецептата, и аптекарката ни продаде Сумамед вместо Суметролим!  Объркала жената... Даже ни написа на кутийката, как да го даваме! А аз съм също голяма патка, и не съм погледнала тогава във рецептата, не ми е минало през акъла, че в аптека могат така да сбъркат. За добро или за лошо от лекарства не разбирам, усъмних се, когато прочетох листовката и дойдох да питам тук.

Всъщност сега значи трябва да преминем към Суметролима по 5 мл 2 пъти на ден (това ни е изписано изначално). Но сега чета, че няма много смисл и от него. А Аугментин ни свърши днеска шишенцето, пихме го 7 дена и половина. Да купя ли още Аугментин да станат 10 дена, или да пием Суметролим?
Birdie, какво мислите за това?
Аз лично бих изписал антибиотик съобразно антибиограмата->>един. С него бих направил 10 дневно лечение. С вземане на контролите, както Ви писах. Не е практика да се дават два антибиотика-един стига.
Химеопрофилактика (с вечерната доза АБ за месеци)се предписва само ако има рефлукс, или ако детето има необичайно често епизоди на уроинфекция.

# 1 513
Д-р Birdie, отново бих искала мнението ви,малко съм объркана.За рентгеновата снимка на синусите на дъщеря ми...Бяхме правили такава през ноември 2006г.,но според лл. нямало място за притеснение...Сега направихме консултация с двама УНГ със същата снимка/нова не сме правили/.Според единият УНГ имаме синузит,а според другият нищо подобно..На бележката от рентгена пише:Хомогенно засенчен ляв и пристенно засенчен десен макс. синус. Преди една седмица ни се разтече носа и започнахме да кашляме.ЛЛ ни предписа Curam ,Проспан и Ciprotol.УНГ ни посъветва да пием Curama 10 дни и физиотерапия на нослето.В крайна сметка аз все още незнам със сигурност какво лекуваме.Започнахме физиотерапията ,защото си мисля ,че тя не е вредна и дори е полезна.....
Моля,кажете ми какво мислите....
Отговора ми зависи от интерпретацията на снимките... Simple Smile как да стане това от разстояние?

# 1 514
Не се изхожда без да му помогна! Оставям го, т.е. не му помагам да се изхожда, два дена, но на третият вече толкова се напъва и пръцка, че е невъзможно да спи и той и ние, и като му помогна изаква доста голямо количество.Иначе консистенцията е напъно нормална - т.е. редки.
Изключително кърмени деца могат да се изхождат на всеки 3-4 ден-това не е запек. Има деца също ( изключително кърмени), които седмица се изхождат добре, после пак разреждат изхожданията, после пак са добре... нито това е запек.

Общи условия

Активация на акаунт