Мнения на Birdie...

• 263 967
  • 2 044
  •   1
Отговори
# 465
Просто не мисля, че в медицината, алергиите, захранването и т.н. има абсолютна истина. Мислех си, че е добре да се види и другата страна, но щом нямате нужда от това - ок.
Разбира се.
Но става въпрос за това, да не приемаме (и рекламираме) неистината за истина, лобирайки за плурализъм на мненията.
Пример:

*Атопичния дерматит НЕ Е алергично заболяване. Така е широко прието днес въз основа на данни и доказателства. Сериозни данни и доказателства. Не може някой си Д-р Бърди да казва "Това е алергично заболяване!", защото няма доказателства за да го твърди това. И да почне да си прави медицина около това, гарнирайки лъжите си с разни "подходи" и "лечения".  И колкото и високо да стои в йерархията да се опитва да натрапва грешните си мнения, обграждайки се с клакьори.
Това води до:
-изолация-никой не приема на сериозно педиатри като Д-р Бърди и "школата" му. Д-р Бърди и "школичката" му се правят на важни като компенсация, и изпадат в още по-голяма изолация. Крахът е въпрос на време (вж. Руската педиатрия, например).
-липса на ефект от лечение-не може да има правилно лечение, основано на тотално погрешни подходи. Може обаче да има революционни резултати, въз основа на не широко приемани и оспорвани, но иначе революционни подходи. Къде е разликата? В РЕЗУЛТАТА.

Така че да се ориентираме правилно-това дали ще избереш А-Дерма или Фройка е въпрос на плурализъм на мненията.
Това да разреждаш неправилно Фризопеп и да даваш с Месеци Аериус/Зиртек е просто порочно и грешно.

# 466
Не знам доколко е известна в Бг книгата (книгите) на Проф. Р.Илингуърт.
Проф. Д-р Илингуърт е водещ английски практически педиатър с огромен опит и оргинални подходи.
Пионер в изследванията на психо-моторното развитие (заедно с Гесел, Капуте, Акардо, Лео Канер) и особеностите на неврологичното развитие в първите 12 месеца от живота на едно дете.
Ще представя постепенно и с времето преводи на важни неща от него.
Книгите на Д-р Илингуърт са настолно четиво за всеки педиатър днес и се ползват с огромна популярност.
Аз лично много ценя неговите трудове и го смятам за "Патриарх" на практическите подходи в амбулаторната педиатрия.
Защо? Защото подходите му работят-с най-малката цена за детето-пациент.

# 467
  • Букурещ
Няма да отговарям тук на никакви въпроси, "мнения",коментари от посочените от мен 5 лица-това е мое право.
Нито ще отговарям на техни л.с (от тези 5 лица->>Реза, Шани, Лиорена, Мааате, Милена)

Колко непостоянно мнение. Thinking

# 468
Birdie много Ви моля да ми дадете спешно мнението си! Преди малко разбрах, че на дъщеря ми са дали последната доза полио ваксина на капки с 1 път повече. Т.е. на 18/12/2006 й дадоха една доза и не сложиха ДТК-то и днес сложили ДТК-то и забравили, че дали декември месец капките и пак ги дали! Дъщеря ми е на 2г и 7 мес. и бях забавила даването на тези последни ваксини, заради боледуванията й. Сега съм ужасно притеснена дали това полио в повече няма да й навреди по някакъв начин. Може ли да ми кажете какво мислите?

Последна редакция: пн, 12 фев 2007, 21:46 от lala

# 469
Проф Д-р Р.Илингуърт-"Физиологичното дете"
"Запек.

Голяма част от кърмените бебета, за които майките отбелязват че имат запек, всъщност имат физиологични по тип изхождания, но на редки интервали. Преувеличения страх на майките в тези случаи е неоправдан. Пример за този неоправдан страх и грешни подходи е факта, че често ми искат да давам мнение за бебета дори на възраст 24 часа по повод на това че колеги им правят "клизма" поради "запек".
Наистина е странно, че кърмени деца често имат периоди на малък брой изхождания. Понякога обаче същите деца се изхождат 5-6 пъти дневно. След няколко седмици същото дете може да има едно изхождане на всеки 5-6 дена. Това е много често, трябва да кажа. Не минава и ден без да дойде майка в амбулаторията и да се оплаче за "запека" на кърменото си бебе. Такова намаляване на честотата на изхожданията е рядко да настъпи в първите 2-3 седмици от живота. Рядко е разбира се практикуващ да види дете с едно изхождане на всеки 10-12 дена, но аз лично съм виждал такива деца и считам че този факт не бива да поражда безпокойство. Бебето рядко изпитва дискомфорт от това намаляване честотата на изхожданията, макар че понякога 1-2 дена преди дефекацията може да е леко неспокойно. Газове детето отделя нормално, и детето е напълно здраво. В миналото това състояние се отдаваше на спазъм на сфинктера, но днес няма доказателства за това и следователно, всякакви мерки за дилатацията му са излишни (например термометри-бележката е моя). Не се изисква "лечение" и преобезпокоените майки трябва да се успокояват. Най-често обаче се прилагат всякакъв вид "разхлабителни" в стремеж да се предизвика изхождане. Правят се клизми, ползват се термометри. Майките трябва да се успокояват всячески, и да се подчертава че такова разреждане на изхожданията при кърмещи се бебета не е патологично.
Причините за такова разреждане на изхожданията е неясно. Това състояние обаче НЕ СЕ (главните букви са мои) забелязва при изкуствено хранени бебета и това трябва да се подчертае изрично.Тези фази на разреждане на изхожданията при кърмени бебета не са продължителни и бебето, което за няколко седмици има по-рядко изхождания постепенно се възвръща в предишното си състояние с 2-3 изхождания дневно.

Недохраненото бебе има т.нар. "гладни изхождания"-малък обем,чести, рядки или полукашави изхождания съдържащи слуз. Често тези изхождания са полу-прозрачни или прозрачни с тъмно зелен или сиво-зелен цвят, лек мирис на мухъл и без белези на разпад или ферментация. По правило такова дете е с малък прираст на тегло и картина на недохранено бебе.

Практически запека при изкуствено хранените деца почти винаги се дължи на недохранване.Може да се дължи също на неправилно приготвяне на млякото (грешни разреждания). Ако се даде например краве мляко в неразредено, е обичайно детето да има твърди,сухи, или мазни, сапунообразни обемни изхождания със сив цвят.
Запека също може да се дължи на свръх обличане или висока температура в стаята, а оттам и повишено изпотяване.Може да се дължи също на чести регургитации или повръщания. Органичните причини за запек (хипотиреоидизъм) също би трябвало да се вземат пред вид и при кърмените деца и при изкуствено хранените."

# 470
Birdie много Ви моля да ми дадете спешно мнението си! Преди малко разбрах, че на дъщеря ми са дали последната доза полио ваксина на капки с 1 път повече. Т.е. на 18/12/2006 й дадоха една доза и не сложиха ДТК-то и днес сложили ДТК-то и забравили, че дали декември месец капките и пак ги дали! Дъщеря ми е на 2г и 7 мес. и бях забавила даването на тези последни ваксини, заради боледуванията й. Сега съм ужасно притеснена дали това полио в повече няма да й навреди по някакъв начин. Може ли да ми кажете какво мислите?
Нежелателно бе, но няма да навреди.
Редица години в рамките на "подсилващи" кампании са давани повече брой дози полио от нормалните по календар без странични ефекти от това.
Но факта е обезпокояващ-не може да не се води прецизна документация в двоен и троен вариант...

# 471
Но става въпрос за това, да не приемаме (и рекламираме) неистината за истина, лобирайки за плурализъм на мненията.

За нищо не лобирам, каква полза бих имала от това?
Елдата и царевицата са почти толкова алергизиращи колкото ябълката или ориза в някои случай. Ако заради това ги забраняваме, няма да остане нищо за бебоците под 1 год. Както вероятно добре знаеш всяко нещо може да се превърне в алерген, ако се даде много рано или прекалено често.

*Атопичния дерматит НЕ Е алергично заболяване.

По този въпрос спирам да споря, защото ми стана досадно. Всеки може да пита Гугъл с атопичен дерматит и алергия и ще види връзката. При синът ми също беше алергичен, при дъщеря ми - не. Видяла съм и познавам разликата. Това, че има случаи, при които няма алергия не бива да води до обобщения.

Редакция: Ето линк с резултатите от просто търсене, за да не съм голословна. Който иска да чете.

Ябълките НИКОГА, НИКЪДЕ не са предизвиквали каквато и да а е алергична реакция в огромното мнозинство от децата

Eто какво казва Гугъл по въпроса, освен, че съм виждала не малко деца с алергия точно към ябълка и кръстосаните й форми.

Това да разреждаш неправилно Фризопеп и да даваш с Месеци Аериус/Зиртек е просто порочно и грешно.

Някъде да съм писала за това, че след ВСЯКО мое мнение го изтъкваш  newsm78 Малко по-нагоре в темата или в личната ми бележка до теб ти казвах, че преди 2 седмици спрях приятелка да мине на Фризопеп заради АД, въпреки, че това беше пътя, който й начертаха 2-ма уважавани педиатри (нямащи нищо общо с д-р Мустаков)

Лиорена, Бърди ми позволи да пиша в темата на лични. Затова въобще реших, че може би има смисъл. Но както казах убедих се, че няма. Него самият отдавна знам, че не мога да убедя. А хората, които четат тук очевидно също. Следователно е загуба на време за мен. Всеки може да вярва и прави каквото иска  Peace

Последна редакция: пн, 12 фев 2007, 22:15 от Millena

# 472
Елдата и царевицата в пирамидата на алергичност са по-високо от ябълка и круша.
Не виждам защо да ги давам тогава (или да им отдавам предпочитания).
Ориза, под формата на бебешко оризово брашно, е безглутенова, специално обработена храна. Затова се и използва широко.

АД не е алергично заболяване. Това че при около 30% от децата може да има някаква "алергична" връзка, не променя общото схващане че това НЕ Е алергично заболяване. Защото при останалите 70% не е. От това разбиране изхожда и постулата за неизползване на антихистамини и "диети" при деца с АД на поголовна основа. Само г-н Мустаков това не го е разбрал още-разбира се за една пъпчица няма как да даде "Прегомин", но ако са повечко с удоволствие го дава. А не е правилно да се прави това без да има съответни изследвания доказващи наличието на АБКМ, а оттам и кожните му изяви да се свържат с АБКМ и да изискат такъв тип мляко.

Линка към Гугл, който давате е с неправилно формулирани ключови думи и фокусира само върху тези 30% с тясна връзка между изявите на АД и налична алергия-"allergy atopic dermatitis" значи по принцип АД с алергична етиология. Да, такава има в около 30% от случаите на атопичен дерматит. Въпроса е ДА ДОКАЖЕТЕ ВРЪЗКАТА ПРИ ВСЯКО ДЕТЕ, за да давате съответните групи медикаменти! А не да светим с фенерчета из детските нослета...

Последна редакция: пн, 12 фев 2007, 22:19 от Birdie

# 473
Нежелателно бе, но няма да навреди.
Редица години в рамките на "подсилващи" кампании са давани повече брой дози полио от нормалните по календар без странични ефекти от това.
Но факта е обезпокояващ-не може да не се води прецизна документация в двоен и троен вариант...

Много благодаря! Не, не се води, Бърди! Пълна бъркотия е в документацията им! И ако не бях реагирала, даже нямаше да се усетят...Мъжът ми заведе дъщеря ми, той е чужденец и не са му ясни нашите практики, а и не е могъл да реагира адекватно. При това предварително говорих с лекарката и казах, че трябва да сложат ДТК-то. Но сестрата се е направила на много знаеща и е казала, че полиото не е слагано. Само че аз знам със сигурност, че е слагано на 18/12. Но си взех поука и вече ще следя и ще изисквам много стриктно записването на всичко! За съжаление в България родителите сме длъжни всичко да знаем и даже да казваме на лекарите какво да правят! Това е поредния пример.

# 474
Бърди, прост линк в Гугъл по двете теми пуснах по-горе. Нямам нито време, нито желание да ровя повече. Отдавна съм разбрала, че няма смисъл  Peace

# 475
Moже би, но това не значи, че ябълката не е алерген.

Не виждам защо да ги давам тогава (или да им отдавам предпочитания).
Защото са безглутеново разнообразие. И дават реакции относително рядко, АКО се редуват с други храни

Ориза, под формата на бебешко оризово брашно, е безглутенова, специално обработена храна. Затова се и използва широко.
Koето го превръща във все по-чест алерген в последните години! Именно защото се използва широко, масово, рано и го има във всичко.

Въпроса е ДА ДОКАЖЕТЕ ВРЪЗКАТА ПРИ ВСЯКО ДЕТЕ

Бърди, не съм лекар, но защо само аз виждам колко нелепо е това "във всяко"?!?! Нали точно с това абсолютизиране и обобщаване се "боря"! Няма нужда да е вярно"за всяко", за да имаме едно наум, че може и да е. И да внимаваме в захранването
Един общ линк "на посоки", не е резултат от търсене на връзка между АД и алергия както се вижда. Но се споменава като честа причина. Може да се види и лечението.
Тук пък директно се вижда, че "повече от 50% от хората с атопичен дерматит по-късно развиват астма и 75% развиват алергичен ринит". Така че процента далеч не е под 30% както все отказваш да приемеш. Виж Уикипедия, а и едва ли искаш да спориш с тази огромна статия Dermatology Online Journal, където алергичният и неалергичният АД се разглеждат наравно и дори в неалергичният такъв се говори да не се приемат алергизиразщи храни (така отричаната от теб диета) и да се следи при захранване. И още толкова много други сайтове, тези ми попаднаха на първо четене, само в първата страница от резултатите в Гугъл.

Бърди, не искам да споря. Отдавна искам само хората да получават адекватна информация. Не само половината. И не обобщена. Останете си със здраве  Peace

Последна редакция: пн, 12 фев 2007, 23:42 от Millena

# 476
Здравейте !Ще ми дадете ли съвет за следната ситуация:
Дъщеря ми от два дни е с грип,зарази се от нас със съпруга ми.
Симптоми - температура (в порядък 38 - 39.5,но я качва за дълъг интервал),кашлица (прилича ми на възпален ларинкс,миналия месец беше същата),леко червено гърло,отпадналост,секрети от носа които са воднисти,вероятно и болки в мускулите,ходенето и е трудно.
Предписаха антибиотик (Зинат) който аз отказах да дам (поне на този етап),както и Калциев глюконат,който също отказах да давам.
 Два дни имаше т-ра - от 38 до 39.9.Успявам да я сваля,макар и трудно.Яде горе-долу добре,пие течности.Днес цял ден беше добре,но вечерта пак вдигна 39 градуса и взе да кашля по-силно (но пък цял ден плака и може това да е възпалило допълнително гърлото)
За момента свалих температурата  и детето се поти обилно.
Кажете ми ,докога да изчакам с антибиотика ,макар че хич не ми се ще изобщо да го давам.Какво да и дам за кашлицата ? Проспан става ли ? (засега гърдите са чисти,кашлицата е на "горно" ниво,ако ме разбирате)
Да правя ли инхалации с лайка,миналия път помогнаха.
Изобщо ,как да процедирам ?
Благодаря предварително !  bouquet

П.С.Лекарства които и давам:
Панадол,Нурофен,и прахчета Тайлол Хот за деца (които незнам дали са добра идея,но много помагат).Както и много течности.

# 477
  • София
Moже би, но това не значи, че ябълката не е алерген.

Миленче, позволявам си да се намеся тук с питане - какви плодове да се дават в началото, при захранването (според теб)?
чета и аз из Гугъла наред, чета и тук, и в дир-а - и стигам до извода, че едва ли не, няма плод, който да не е алерген. е добре де, ама нали все с нещо трябва да се почне?! ябълка като не може, какво остава? аз засега съм дала едната гола круша, ама всеки ден круша - първо, че памперсите много хвърчат (Wink), второ - нали постоянното даване на едно и също пак алергизирало?

на мен това ми прилича на параграф 22, честно казано... отчаях се вече от четене и мислене и утре ще дам ябълка, пък каквото сабя покаже.

# 478
на мен това ми прилича на параграф 22, честно казано... отчаях се вече от четене и мислене и утре ще дам ябълка, пък каквото сабя покаже.

Toчно така е, за съжаление. Затова гледаме да избираме статистически по-малко алергизиращите храни, но да осигурим и разнообразие. Правилото е да се редуват храните поне през 2 дни. Това може да стане разбира се едва, когато се въведе необходимото разнобразие. Точно заради това не искам да отхвърляме царевицата и елдата, иначе преди 11-тия месец можем да даваме само ориз от зърнените, което очевидно е проблем, още повече че го добавят масово в готовите пюрета за сгъстяване. Тук отново не мога да се съглася с Бърди, аз определено предпочитам готови пюрета на Хип пред домашно приготвени с нитратни продукти от пазара. Единствената алтернатива са замразените плодове/зеленчуци.

Отплеснах се, за което се извинявам.

Според моите наблюдения най-подходящи за начало са ябълка/круша (в една група са, т.е и те трябва да се редуват през ден), вишни/череши, боровинки (въпреки, че дават реакции при някои деца, особено в комбинация с ябълка), грозде (но да се има предвид, че разхлабва), шипки (запичат), тиква (също е под въпрос понякога, но обикновено е ОК), сини сливи (също разхлабват).

И отново да отбележа, че всяко дете/организъм са индивидуалност, не може да се обобщава, защото наистина и най-ниско алергизиращите храни предизвикват силни реакции у някои, а даже фъстъците могат да се консумират от хора с много силно изразена алергия към други неща. Затова се опитва бавно и по малко с достатъчен интервал между отделните храни и се наблюдава.
Но аз съм сигурна, че ти знаеш всичко това, така че моля да ме извиниш за повторението.

# 479
@Millena
http://dermatology.cdlib.org/92/reviews/atopy/beltrani.html
Точно тази статия в изкристализиран вид говори срещу тезата за абсолютизирането на алергийте при АД.
Казва си го също:
"Food allergy affects about 6%–8% of children younger than 4 years old and about 2% of the U.S. population beyond the first decade of life."
"However, not all food reactions in patients with AD are allergy based."

Въпроса е да не абсолютизираме ролята на алергийте при АД и това че по същността си АД Не е алергично заболяване.
И като следствие, да не отклоняваме лечебните усилия в погрешна посока.

Общи условия

Активация на акаунт