Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 9

• 55 933
  • 873
  •   1
Отговори
# 105
Благодаря за отговора. Притесняваме този паваж от левкоцити, дали не значи инфекция или нешо притеснително.
Пробваме вече 1 година за зачеване, минах през 3 инсимнации неуспешни за съжаление, също тръбите са ми проходими, хормоните в норма. Мюлеровият ми е също добре 1.27.
Спермограмата ни е добре също.

Твърде много уринирам обаче и имах леко парене и си мислих да не би да има инфекция и от там и забременяването да не се случва особено като видях този паваж от левкоцити сега в резулата.

Нищо притеснително. Почти всеки втори влагашищен секрет е така. Резултат пт цитология имате ли, ако той е окей, значи няма повод за притесняние.
Ако кмате дискомфорт в областта, вземете си си вагинален пробиотик поне 7 дни и не се миите с нищо освен вода (имам предвид отдолу) никакви вагинални гелове, сапуни и тн и перете бельото си ръчно с бебешки препарат за пране.

quote author=Stine Jensen 729211 link=topic=1613027.msg47336274#msg47336274 date=1702395023]
Ако някой може да помогне с разчитане ще съм благодарна.

Мерси!

Microbiology
 09-12-2023
Test/analyte:
Vaginal secretion study
Microscopic result: единични лактобацили, паваж от левкоцити!! слуз
Result of culture: Няма патогенни аеробни бактерии.Candida ( - ) отр.
Results date: 12-12-2023
[/quote]

# 106
Здравейте, според вас има ли нещо притеснително, да запазя ли нов час за преглед при гинеколожката ми? На 27 години съм.

# 107
Здравейте!
Бих се радвала ако някоя от Вас ми помогне-става въпрос за паразитология, а именно пуснато изследване за Токсоплазмоза IgM. Бременна съм в 37 г.с и реших да го пусна на "своя" глава, прикачвам снимка на резултата, от днес е.

Много близо ми се струва до реф.стойност, дали има някакъв повод за притеснение, въпреки че се водя в нормата?
Това, което ме подтикна да се зачудя е, че в началото на бременността, когато АГ ми назначи първите изследвания, бях пуснала, отново IgM, в същата лаборатория, със същите зададени реф.стойности, но тогава резултата ми беше < 3.00 аU/ml.
Може излишно да се панирам, просто ми стана чудно как се е вдигнал и то не с малко, с бебето всичко е наред, направени са 3 фетални морфологии.
Имам котка, ако има някакво значение, която е изцяло домашна, винаги и навреме обезпаразитявана и ваксинирана.
Благодаря!

# 108
Здравейте. Ще се опитам да бъда краката.Преди бременност пусках обременяване без инсулин само глюкоза. Добре се движеше след 1 и 2 часа. По време на бременност захар 5.2 подложиха ме на режим и пак обременяване ,захарта пак е ок ,гликиран 5,5%. След раждането си пуснах контрола за щитовидната и един инсулин. Излезна 15 . Започнах режим ,който лятото малко наруших около море ,гости и т.н Пуснах пак инсушин който се беше вдигнал на 17 ,и за мой шок и ужас кръвна захар 6.6. Пуснах пак кръвна захар след известно време и беше вече спандала,вкъщи се меря от време на време 4.8-5. Минах да строг режим като махнах въглехидратите и по малко веднъж седмично хапвах по някой друг картоф. За 7 м свалих общо 13 кг. Нямам много движение защото сега застудя ,а с малкия сложно. Получавам много гадни екстрасистоли и това допълнително ме спира. Посетила съм кардиолог -нямам проблем със сърцето. Холестерола ми е ок изледван е преди 2 м ,гликирания ми беше 6.3% като знаех ,че съм с инсулинова резистентност и продължавам с режима. 3 месец по късно с кеф отивам да си пусна изследвания и какво да видя днес,шок и ужас. Вместо гликирания да спада се е качил. Изпаднах в ужас и ви пиша с надежда. Звъннах на лекарката тя каза ,че за 3 м толкова да се вдигне гликирания чак не вярва. Наснзачи ми ново обременяване и нов гликиран. Мерила съм си кръвната захар след хранене никога не е била висока... Много ме е страх.

Ох,възможно ли е да има грешка в изследването?

# 109

Здравейте! На фона на тези изследвания гастроентеролог ми назначи разни други за автоимунни заболявания. Към момента е готов само АНА скрининг, който е 239, при горна граница 40. Чакам още АСМА и АМА. Много съм притеснена, дали непременно имам автоимунен хепатит? Този АНА скрининг означава ли, че имам автоимунно заболяване, някъде четох, че може да се повиши от вирусни заболявания. Няколко дни преди изследванията имах еднодневен чревен вирус с лека температура. Благодаря предварително за отговора.

# 110
Здравейте, според вас има ли нещо притеснително, да запазя ли нов час за преглед при гинеколожката ми? На 27 години съм.
Не виждам проблем.
---
Скрит текст:
Здравейте!
Бих се радвала ако някоя от Вас ми помогне-става въпрос за паразитология, а именно пуснато изследване за Токсоплазмоза IgM. Бременна съм в 37 г.с и реших да го пусна на "своя" глава, прикачвам снимка на резултата, от днес е.

Много близо ми се струва до реф.стойност, дали има някакъв повод за притеснение, въпреки че се водя в нормата?
Това, което ме подтикна да се зачудя е, че в началото на бременността, когато АГ ми назначи първите изследвания, бях пуснала, отново IgM, в същата лаборатория, със същите зададени реф.стойности, но тогава резултата ми беше < 3.00 аU/ml.
Може излишно да се панирам, просто ми стана чудно как се е вдигнал и то не с малко, с бебето всичко е наред, направени са 3 фетални морфологии.
Имам котка, ако има някакво значение, която е изцяло домашна, винаги и навреме обезпаразитявана и ваксинирана.
Благодаря!
Тестът за токсоплазмоза е отрицателен. Ако решите да се тествате пак в даден момент, направете и IgG паралелно с IgM.
---
Здравейте. Ще се опитам да бъда краката.
Скрит текст:
Преди бременност пусках обременяване без инсулин само глюкоза. Добре се движеше след 1 и 2 часа. По време на бременност захар 5.2 подложиха ме на режим и пак обременяване ,захарта пак е ок ,гликиран 5,5%. След раждането си пуснах контрола за щитовидната и един инсулин. Излезна 15 . Започнах режим ,който лятото малко наруших около море ,гости и т.н Пуснах пак инсушин който се беше вдигнал на 17 ,и за мой шок и ужас кръвна захар 6.6. Пуснах пак кръвна захар след известно време и беше вече спандала,вкъщи се меря от време на време 4.8-5. Минах да строг режим като махнах въглехидратите и по малко веднъж седмично хапвах по някой друг картоф. За 7 м свалих общо 13 кг. Нямам много движение защото сега застудя ,а с малкия сложно. Получавам много гадни екстрасистоли и това допълнително ме спира. Посетила съм кардиолог -нямам проблем със сърцето. Холестерола ми е ок изледван е преди 2 м ,гликирания ми беше 6.3% като знаех ,че съм с инсулинова резистентност и продължавам с режима. 3 месец по късно с кеф отивам да си пусна изследвания и какво да видя днес,шок и ужас. Вместо гликирания да спада се е качил. Изпаднах в ужас и ви пиша с надежда. Звъннах на лекарката тя каза ,че за 3 м толкова да се вдигне гликирания чак не вярва. Наснзачи ми ново обременяване и нов гликиран. Мерила съм си кръвната захар след хранене никога не е била висока... Много ме е страх.

Вижте, това си е чиста форма диабет. Излишно е да се залъгвате. Обременяване и други изследвания ми се струват излишни. Заболяването е изцяло обратимо, но зависи от вас. Този АЛТ 47, освен ако не е чернодробно заболяване, говори за тежко омазнен черен дроб, което обяснява инсулиновата резистентност. Добре е да се направи ехография на коремните органи и специално да се пита дали има омазняване или не. Ендокринолог вероятно ще ви назначи метформинов препарат за ИР.
---
Здравейте! На фона на тези изследвания гастроентеролог ми назначи разни други за автоимунни заболявания. Към момента е готов само АНА скрининг, който е 239, при горна граница 40. Чакам още АСМА и АМА. Много съм притеснена, дали непременно имам автоимунен хепатит? Този АНА скрининг означава ли, че имам автоимунно заболяване, някъде четох, че може да се повиши от вирусни заболявания. Няколко дни преди изследванията имах еднодневен чревен вирус с лека температура. Благодаря предварително за отговора.
Не, не е задължително, че имате автоимунен хепатит. АЛТ щеше да е доста по-висок дори от ГГТ, но не е изключено. Изчакайте резултатите от другите изследвания и ако искате след това ги качете всички в пълен обем за по-конкретна интерпретация. Как сте с килограмите? Други заболявания? Приемате ли често алкохол?

# 111
Не виждам проблем.
---
Скрит текст:
Здравейте!

Благодаря!
Тестът за токсоплазмоза е отрицателен. Ако решите да се тествате пак в даден момент, направете и IgG паралелно с IgM.
---
Здравейте. Ще се опитам да бъда краката.
Скрит текст:
Преди бременност пусках обременяване без инсулин само глюкоза. Добре се движеше след 1 и 2 часа. По време на бременност захар 5.2 подложиха ме на режим и пак обременяване ,захарта пак е ок ,гликиран 5,5%. След раждането си пуснах контрола за щитовидната и един инсулин. Излезна 15 . Започнах режим ,който лятото малко наруших около море ,гости и т.н Пуснах пак инсушин който се беше вдигнал на 17 ,и за мой шок и ужас кръвна захар 6.6. Пуснах пак кръвна захар след известно време и беше вече спандала,вкъщи се меря от време на време 4.8-5. Минах да строг режим като махнах въглехидратите и по малко веднъж седмично хапвах по някой друг картоф. За 7 м свалих общо 13 кг. Нямам много движение защото сега застудя ,а с малкия сложно. Получавам много гадни екстрасистоли и това допълнително ме спира. Посетила съм кардиолог -нямам проблем със сърцето. Холестерола ми е ок изледван е преди 2 м ,гликирания ми беше 6.3% като знаех ,че съм с инсулинова резистентност и продължавам с режима. 3 месец по късно с кеф отивам да си пусна изследвания и какво да видя днес,шок и ужас. Вместо гликирания да спада се е качил. Изпаднах в ужас и ви пиша с надежда. Звъннах на лекарката тя каза ,че за 3 м толкова да се вдигне гликирания чак не вярва. Наснзачи ми ново обременяване и нов гликиран. Мерила съм си кръвната захар след хранене никога не е била висока... Много ме е страх.

Вижте, това си е чиста форма диабет. Излишно е да се залъгвате. Обременяване и други изследвания ми се струват излишни. Заболяването е изцяло обратимо, но зависи от вас. Този АЛТ 47, освен ако не е чернодробно заболяване, говори за тежко омазнен черен дроб, което обяснява инсулиновата резистентност. Добре е да се направи ехография на коремните органи и специално да се пита дали има омазняване или не. Ендокринолог вероятно ще ви назначи метформинов препарат за ИР.
---
Не, не е задължително, че имате автоимунен хепатит. АЛТ щеше да е доста по-висок дори от ГГТ, но не е изключено. Изчакайте резултатите от другите изследвания и ако искате след това ги качете всички в пълен обем за по-конкретна интерпретация. Как сте с килограмите? Други заболявания? Приемате ли често алкохол?
Здравейте. Скоро изкарахме много тежък вирус с темперстура цяла седмица не бяхме добре цялото смейвтсво. В момента съм 85 кг свалих 13 кг за 7 м. Алкохол не пия често да не кажа 1 в месеца. Ще ви пусна другите ми изследвания ,които съм правила едното е преди бременността трикратно ,а второ е след като забременях. Там гликирания също е висок. Преди 3 месеца пак беше толкова.
На режим нисковъглехидратен съм от 3 м не консумирам хляб и общо взето съм спряла напълно въглехидратите. Сега преди ядене измерих на гладно захарта ми беше 5.1 ,30 Мин след храна- 6.3 ,час след храна -6.3,час и половина след нахранване пак е 6.3 после пак премерих с друга капка 6.5. Остава последната стойност да видя. Не знам от къде я вадя тая захар като и друг път съм си правила профил вкъщи след хранене и никога не съм имала после от 6-7 захар след хранене. А,нали над 11 се води диабет? Прикачвам 2 обременявания от преди предметността и едни от тогава. Детето вече е на 1.4 г

И да добавя с тревожно рязтройстви съм пия мента глог и валеряна. Детето още не спи по цяла нощ и се будя по няколко пъти не знам дали се отразява това на стойностите.

# 112
Около 70 кг см, 172 см висока, на 39 г. Тези изследвания направих по повод други, които сега качвам и са от 30.10.2023 г. Там също бях след боледуване, което наподобяваше ковид, въпреки отрицателния тест. Отидох при ЛЛ и ми издаде направление, за да ги повторя. До преди това съм пила алкохол, само бира в не големи количества, примерно 1 бира, рядко повече. Тъй като и захарта ми беше 6.3 започнах диета, спрях напълно алкохол, сладко, тестено, имах притеснения за диабет, макар че се оказаха неоснователни. Един месец пих омега 3, хепатопротектор със силимарин, артишок и корен от глухарче, и Уримил глико. И за съжаление като повторих изследванията се оказаха по-зле.от предишните. Поне месец и нещо преди последните изследвания не съм пила никакъв алкохол. И аз си мислех, че ГГТ е.високо, защото си позволявах бира. Възможно ли е от този чревен вирус да са се повишили? Изследваната правих в петък, а бях болна 3 дни преди това с лека температура и чревно неразположение, което траеше едно денонощие, после имах повече газове ден-два, но нищо сериозно. Оплаквания имам като пробождания в дясно, но те са от години. 2017 за пръв път установих високо ГГТ, правих гастроскопия и скенер, също видях сега в епикризата, че са правени и изследвания за автоимунен хепатит, но са били в норма. Тогава на скенера се установиха 4 хемангиома и една Фокална нодуларна хиперплазия, която оттогава проследявам веднъж годишно. Утре ще правя скенер да се види дали не са пораснали, макар че в петък на ехограф казаха, че няма динамика...

# 113
Гергана Иванова,
Обременяването с глюкоза служи да установи най-вече дали има резистентност към инсулина, състоянието, което предхожда диабет. При ГХ 7.3%, този въпрос вече не стои, измерванията вкъщи са безпредметни (по отношение на състоянието). Диабетът е налице. Всичко над 5.9% вреди. Потърсете професионална помощ и започнете лечение, преосмислете някои елементи от живота ви и вземете мерки.

Към този момент състоянието е изцяло обратимо. Пораженията, които нанася, обаче високият инсулин и кръвна захар си остават. Колкото по-малко време им давате повод за това, толкова по-добре за вас.
---
silvia_sisi,
Значи проблемът с ГГТ е с давност, не е от скоро. По-вероятно е да е от алкохола и другите особености в черния дроб, отколкото автоимунен хепатит, но пак казвам, не е изключено. Малко вероятно е чревен вирус да даде такива стойност на чернодробни ензими. Не е изключено да не е хепатит, а друг вид автоимунно заболяване. Изследванията ще покажат.

# 114
Гергана Иванова,
Обременяването с глюкоза служи да установи най-вече дали има резистентност към инсулина, състоянието, което предхожда диабет. При ГХ 7.3%, този въпрос вече не стои, измерванията вкъщи са безпредметни (по отношение на състоянието). Диабетът е налице. Всичко над 5.9% вреди. Потърсете професионална помощ и започнете лечение, преосмислете някои елементи от живота ви и вземете мерки.

Към този момент състоянието е изцяло обратимо. Пораженията, които нанася, обаче високият инсулин и кръвна захар си остават. Колкото по-малко време им давате повод за това, толкова по-добре за вас.
---
silvia_sisi,
Значи проблемът с ГГТ е с давност, не е от скоро. По-вероятно е да е от алкохола и другите особености в черния дроб, отколкото автоимунен хепатит, но пак казвам, не е изключено. Малко вероятно е чревен вирус да даде такива стойност на чернодробни ензими. Не е изключено да не е хепатит, а друг вид автоимунно заболяване. Изследванията ще покажат.
Кога би следвало да се покачва тази захар за да дава такъв гликиран? Когато съм мерила след хранене захарта ми никога не е била 9 или 10 например ..

# 115
Кога? Задавате грешния въпрос. Серумната кръвна захар, тази която измервате с глюкомер вкъщи показва нивата ѝ в момента на измерване. Гликираният вече хемоглобин отразява нивата на глюкоза за последните 3 до 4 месеца. Такъв може да бъде измерен само в лаборатория, не в домашни условия. Именно този тест е меродавен. Набавете си литература и започнете лечение, час по-скоро.

# 116
Кога? Задавате грешния въпрос. Серумната кръвна захар, тази която измервате с глюкомер вкъщи показва нивата ѝ в момента на измерване. Гликираният вече хемоглобин отразява нивата на глюкоза за последните 3 до 4 месеца. Такъв може да бъде измерен само в лаборатория, не в домашни условия. Именно този тест е меродавен. Набавете си литература и започнете лечение, час по-скоро.
Знам какво е гликиран хемоглобин. Това питам ,кога дали след ядене и не съм подозирала ,кога ...не за първи път пускам захар на гладно в лаборатория и вкъщи. Просто нямам обяснение ако не е след хранене. И то интвресното е ,че е вдигана когато съм била на режим ,изключване на въглехидрат ...

# 117
Здравейте,
Пуснах на своя глава следните витамини:

Vitamin B1 (TPP)   EB        187.81       nmol/L     66.5 - 200     LC-MS/MS
Vitamin B2 (FAD)   EB        300.61       nmol/L     260 - 390     LC-MS/MS
Vitamin B6 (PLP)   EB       169.214       nmol/L     35 - 110     LC-MS/MS

Имам Хашимото и хипофункция на щитовидната жлеза, отделно естрогенова доминантност и чета по темата. Бях решила да приемам Б-та, понеже четох, че са супер за ЩЖ, но исках да ги проверя първо, та това са резултатите.

Приемам - витамин Д, Б12, селен, цинк, глутатион, калциев д глюкорат, ензимил, магнезий, пробиотик, cycle balance.

Добре ли са? Този Б6 много ли е висок и повод за притеснение ли е ? От какво може да се е повишил?

# 118
Знам какво е гликиран хемоглобин. Това питам ,кога дали след ядене и не съм подозирала ,кога ...не за първи път пускам захар на гладно в лаборатория и вкъщи. Просто нямам обяснение ако не е след хранене. И то интвресното е ,че е вдигана когато съм била на режим ,изключване на въглехидрат ...
Искам да изкажа благодарности за включилите се. Гликирания ми от днес хемоглобин е 5,4% лаборантката каза ,че явно е станала грешка. Излезна ми захар на гладно 5.5 (бях много притеснена) ,на 60 Мин 7,4 сега чакам инсулините и последната захар. Успокоих се определено. Явно се случват и груби грешки ,които могат да побъркат човек. Всичко добро ,и весели празници.

# 119
Violetka91 спряла ли си витамините за достатъчно време преди изследването?

Общи условия

Активация на акаунт