За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 30 096
  • 742
  •   1
Отговори
# 630
  • Мнения: 5 598
И вода или мляко?

# 631
  • In transit
  • Мнения: 14 206
Вода.
За тестото, по-добре става, ако го направиш с 50:50 семола и брашно тип 500 + 1 яйце на всеки 100г брашно.

# 632
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Вода, както и Мики е писала... ако е без яйца. Ако пък яйцето дойде малко, също малко вода се добавя, иначе е само яйцето по принцип.

# 633
  • Мнения: 7 431
Момичета, как бланширате лешници, за да се белят по-лесно?
Два неуспешни опита имам с бланширани - някои се белят лесно, други не, а са от една партида. Последно ги пекох с люспата и пак така не се белят еднакво.
Да дадете акъл, моля!
 

# 634
  • Мнения: 43 474
Опитай се да ги накиснеш във вряла вода за по- дълго време.

# 635
  • Sofia
  • Мнения: 29 110
Имам едни твърди печени осолени бадеми,които мисля да смеля и да направя някакви соленки с тях,вместо брашно 🤔
Дали ще стане нещо?

# 636
  • Мнения: 7 431
Опитай се да ги накиснеш във вряла вода за по- дълго време.

Благодаря!
Даже ги варя няколко минути, после ги оставям още малко в горещата вода и веднага в студена, след това ги търкам с една грапава кърпа и пак не падат всички люспи. А с това търкане става едно мазало - хем лепне люспата по кърпата, хем хвърчи, като се поизсуши...много мразя, ама този път съм решила, че ще ги пека белени.
Папото иска жертви, и то все от мен Simple Smile

# 637
  • Мнения: 43 474
Остави ги повече време във врялата вода- дори часове. Или на 2-3 пъти сменяй водата им с вряла. Аз не ползвам след това студена вода. Директно им махам люспата, но си играя едно по едно. За бадеми така действам. Не съм го правила с лешници.

# 638
  • Велико Търново
  • Мнения: 8 251
Картофени гофрети мисля да правя, но нз каква консистенция на сместа да получа - като рядко или гъсто пюре?

# 639
  • София
  • Мнения: 12 220
Момичета, как бланширате лешници, за да се белят по-лесно?
Два неуспешни опита имам с бланширани - някои се белят лесно, други не, а са от една партида. Последно ги пекох с люспата и пак така не се белят еднакво.
Да дадете акъл, моля!
 
Върху хартия  за печене в плоска тава на 180 градуса за около 8 минути. Горещи се  разтъркват с памучна кърпа. Това е. Само бадемите се поставят в гореща вода и люспата пада, лешниците - не!

# 640
  • In transit
  • Мнения: 14 206
Момичета, как бланширате лешници, за да се белят по-лесно?
Два неуспешни опита имам с бланширани - някои се белят лесно, други не, а са от една партида. Последно ги пекох с люспата и пак така не се белят еднакво.
Да дадете акъл, моля!
 
При мен с домашни лешници се получава лесно, като ги запека на тигана за няколко минути. После пада много лесно. Слагам ги в кърпа, покривам ги с друагата част и ги търкам, после дообелвам, ако има останали.
Това с варенето, дето предлага Мари, ще станат варени лешници, според мен.

Най-лесно, вземи си от печените и белени в Лидл, чудни са!

Писали сме с Марчева, заедно. Точно се сетих и за фурната, но понеже рядко пека там...само, че аз на 150С за 10-тина минути ги запичам.

# 641
  • here and now
  • Мнения: 5 548
Картофени гофрети мисля да правя, но нз каква консистенция на сместа да получа - като рядко или гъсто пюре?
Гъсто. Намазни добре преди печене.

# 642
  • Мнения: 7 431
Благодаря, дами!
Последно така само ги пекох, без да ги бланширам и пак една малка част успях да обеля, та реших да няма някаква неизвестна за мен тънкост. Възможно е да зависи и от сорта, имахме миналата година (тази година дървото не е дало) едни продълговати, те се белеха лесно. 
При бадемите е по-лесно с бланширането, ама зор виждам с лешниците. Те са домашни, не ми се иска да купувам при налични от двора.

# 643
  • In transit
  • Мнения: 14 206
Кубратова,  точно от продълговатите са моите и наистина се белят лесно.

# 644
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Картофени гофрети мисля да правя, но нз каква консистенция на сместа да получа - като рядко или гъсто пюре?
По скоро гъсто тесто, като сипеш в гофретника да не се разтича съвсем.
Ето картофени гофрети от мен, снимката е линк. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт