За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 30 090
  • 742
  •   1
Отговори
# 645
Морена, суров ли е картофа? Изпича ли се достатъчно така?

# 646
  • Sofia
Суров е да, сготвя се. Simple Smile

# 647
  • here and now
Аз ги правя с варени картофи, яйце сирене и масло.

# 648
  • Велико Търново
Благодаря, морета! Точно тези съм набелязала за утре. Дано се получат Simple Smile
Алис, от такива с варени картофи ми щукна идеята да търся рецепти за подобна гарнитура -лесно и вкусно.

# 649
Това с варенето, дето предлага Мари, ще станат варени лешници, според мен.
Не, не предлагах варене, а киснене.

# 650
  • In transit
Това с варенето, дето предлага Мари, ще станат варени лешници, според мен.
Не, не предлагах варене, а киснене.
Извинявай, явно не съм видяла добре. Hug

# 651
Здравейте! Купих си нова форма за кекс и за втори път става на нищо кекса, това от формата ли се получава?

# 652
  • In transit
Калина, да не би фурната ти да не пече равномерно? Не мисля, че формата е виновна, за неравномерното надигане.

# 653
Бих пробвала и в друга форма, преди да заключа кардинално, че проблемът е във формата.
Предполагам, че същия кекс си правила и преди, щом се замисляш за формата. А също и че нито един от продуктите не е сменен (включително като марка или производител на продукта)?
Не ми се е случвало да се провали сладкиш заради формата, ама нека и по-опитните да споделят, може пък и да има чак такова значение - то че има, има, но чак до проваляне...не знам.

# 654
Не знам, със старата форма никога не е ставал така. Тя беше заоблена на улеи, а тази е с ръб, без улеи. Вероятно от това

# 655
  • In transit
Не знам, със старата форма никога не е ставал така. Тя беше заоблена на улеи, а тази е с ръб, без улеи. Вероятно от това
Загледах ти пак снимката и се сетих нещо. Виждаш ли от ляво, където не ти се е надигнал кексът? По средната част има олято с тесто, което е загоряло. От един сладкар знам, че това може да е причина да не се надигне тестото там, т.е такива капки спират надигането на тестото нагоре. Но може и друга да е причината при теб, улеите за които споменаваш не са виновници. Възможно е самия материал, който е някаква ламарина да е причината, донякъде, но за мен не е виновна формата.

# 656
Стомана уж...
А това е долната част на кекса квадрат ръб. Убедена съм, че формата е виновна, но дали материалът е точно... Ще се хвърля явно 😔

# 657
Нормално изглежда кекса, може да го покажеш отвътре, на външен вид е окей. Това че е на една страна може да е защото така си наляла  тестото, на едно място, или не е бил разбъркан добре преди това.

# 658
  • Бургас
Нормално изглежда кекса, може да го покажеш отвътре, на външен вид е окей. Това че е на една страна може да е защото така си наляла  тестото, на едно място, или не е бил разбъркан добре преди това.
Аз мисля,че е това. И на мен редовно ми се случва. Няма как да е от формата.

# 659
Неравномерното надигане може и да е заради полепнала течност по средната част на формата и тя не позволява на цялата маса да се надигне. Има и такъв момент с някои съдове - оказват се по-лоши от други като възможност за равномерно и еднакво нагряване, но поне на мен не се е случвало разликата да е така драстична, че да ми провали кекса или сладкиша. 

Общи условия

Активация на акаунт