Камъни в жлъчката - тема 10

• 33 033
  • 746
  •   1
Отговори
# 615
Аз също съм на мнението, че е по-добре да се махне. Животът е твърде кратък, за да се притесняваш непрекъснато дали ако изядеш това бонбонче няма да имаш 5 часова криза след това.

Абсолютно. Според мен тези които чакат са с леки кризи. Моята криза, при която се установи такъв проблем беше толкова дълга и ужасна, че мислех,че няма да оцелея. Такава болка имах,че не можех дори да вървя. Имам 2 нормални раждания, без упойки, без нищо, но болката не мога да я сравня с кризата.
Всеки сам си преценя в крайна сметка.
Най-интересното е, че операцията за жлъчка се отлага и хората ги е страх от операция. Въпреки това обаче много жени предпочитат секциото, което е пъти по тежка операция от тази на жлъчката. Аз след секциото месец-два бях доста зле. Особено първите 2 седмици зверски болки. След лапароскопската на жлъчката 5 дни и направо тичах. Забравих, че съм оперирана. Иначе преди секциото раждах 12 часа естествено с опойка дето не ме хвана. Тези 12 часа си бяха, като спа процедура сравнение с 2 часова жлъчна криза....

# 616
Аз също съм на мнението, че е по-добре да се махне. Животът е твърде кратък, за да се притесняваш непрекъснато дали ако изядеш това бонбонче няма да имаш 5 часова криза след това.

Аз пък съм на обратното мнение и не се притеснявам от ядене на бонбони. Кризи нямам. Ако те са налични, тогава махането и е за предпочитане. Дори лапароскопската операция е свързана с доста неприятности. Защо трябва всеки с камъни в жлъчката да ги преживее при условие, че няма кризи???
Моята баба доста години се оплакваше от жлъчката, дали е имало камъни не зная, но до операция не стигна и живя до 86г. Но и ровахол не е пила, за да я успокоява.
Аз дори и скъсания менискус няма да оперирам, защото и от тази операция страданията се оказват големи.
Ако можем да си изживеем живота без никакви операции е най-добре.

Последна редакция: сб, 29 мар 2025, 15:37 от vl

# 617
Аз от операцията не съм страдала, а само преди нея.

# 618
Аз на последната ми криза щях да пукна, не знаех на кой свят съм. И както ме беше страх от операцията, така зачаках датата и броях дните в страх от нова криза. Спрях да ям, отслабнах 6кг.

Но сега 6 години след операцията все ме болят стомах и черва. Дали е свързано с липсата на жлъчката и моите черва не свикнаха, или просто си имам гастрит(открит с гастроскопия) не знам.

Без жлъчка можем ли да ядем яйца и мазно? Аз все не смея.

# 619
Хапвай смело, без да прекаляваш, разбира се.
Моята жлъчка я махнаха през октомври - ям яйца и по-блажни храни без проблем

# 620
Аз съм от тези със запушените пътища и панкреатит следствие на това и съм описала подробно зОра тук... 3 упойки, операция по спешност, вадене на стентове и прочее. НЕ бих топила камъни за нищо на света, като знам какво преживях със запушванията. Мазнината стимулира жлъчката да работи, да контрахира и да "ражда" каквото има в нея. Всеки относително добре работещ орган се стреми да се "самопочисти", саморегулира.

Моя братовчедка мина през същото. Тъй като я беше страх от операция решила да се лекува с мед, зехтин и лимон. Последствията: запушени канали, спукана жлъчка, отворена операция по спешност. Едва я спасиха. Моята операция беше близо година след нейната, аз буквално за дни забравих, че съм оперирана, а тя още се възстановяваше. Само като чу, че трябва да махам жлъчка и каза: Махай я без да чалщкаш и не си прави експерименти.

Не съм се самолекувала със зехтин и лимон, тази дивотия я знам отдавна до какво води, иначе няма лошо човек да си обере шлаките от червата (които хората смятат за жлъчни камъни), но не и при възпалена жлъчка и ситни камъчета. При мен първата ми криза беше ужасна, после станаха през ден, та горе-долу за месец и половина мина всичко - от първата криза до последната интервенция - много бързо се разви всичко. Жлъчният мехур ми беше и  силно възпален, много разслоени стени, никакви АБ не влияеха, канали запушени... въобще мазало. Слава богу с лапароскопска. Ако нямах кризи и запушвания, нито възпалена жлъчка, сигурно и аз щях да чакам. Ваден ми е бъбрек с отворена операция, имам две вагинални раждания без упойки някога, но съм съгласна, че такова чудо няма като жлъчна криза с часове. Определят болката като втората най-силна след инфаркт на миокарда. Докторът ми каза, че при мен болката сигурно е била още по-силна поради напрежението от запушването и панкреатита, като чета обаче тук за тежките кризи, а не просто побутвания в областта, все е зле - влачене по корем, ако въобще може да се мърда, повръщане здраво, почти невъзможност за поемане на въздух.
И аз смятам, че човек трябва да вземе лично решение според индивидуалния си случай и консулта с повече специалисти, но от всички, които съм чела и слушала, плюс почти 3 седмици в различни гастро отделения, се нагледах на последствия от зехтин и лимон и дребни камъчета в канала.

# 621
Нали жлъчката спомага храносмилането,след като е премахната какво се случва,не се ли натоварва друг орган, ако се храним,като хората,които имат здрав жлъчен мехур...

# 622
Нали жлъчката спомага храносмилането,след като е премахната какво се случва,не се ли натоварва друг орган, ако се храним,като хората,които имат здрав жлъчен мехур...
Жлъчката е като балонче, което събира жлъчен сок, който е изхвърлен от черния дроб. Ако я извадиш просто няма да имаш резервоар. Ако не се храниш дълго време ще се излее сока в празния стомах и черва и ще тичаш до тоалетната.

# 623
  • гр.Пловдив
И аз цоп да чета темите назад...онзи ден при рутинен преглед ме изненадаха неприятно с 1,5см голям камък ,не съм имала досега никакви симптоми или оплаквания,доктора каза,че нищо не се правило ,да си стоял там и това е .No Mouth

# 624
И при мен така изненадващо ми откриха камъни по време на ехограф за друго нещо. Докторът каза - щом не ти прави проблеми и нямаш симптоми, живей си живота. Втора докторка ме видя на ехограф и каза едва ли не веднага операция, било рисково, рано или късно щяло да стане по-зле. И сега и аз се чудя какво да правя. Все пак не е лека операция да ти махат цял орган, при положение, че нямам симптоми.

# 625
Здравейте отново. Днес ме оперираха махнаха ми жлъчния мехур, много странно имам две малки камъчета колкото зрънца черен пипер, възможно ли е тези малки гадове да са ми правили тия жестоки кризи. Да ви споделя и моето преживяване, не искам никой да плаша. Бях много курназ преди операцията, даже вървяхме с хирурга и се смеехме обаче като легнах на тая маса какъв страх ме обзе не е истина. Доста дълго продължила операцията 8:30 влязохме 10:30 ме свалиха в стаята имам доста висок праг на болка преминала съм два пъти секцио и си давах кураж с това. Да ама не, много ме боли,аз ли нещо се сринах, страха ли от масата ми изигра лоша шега. Станах към 14:00 доста по лесно от операциите секцио гади ми се леко но самите дупки си болят. Даже сега започна да ме боли и дясното рамо. По притеснителното ми стана от факта, че точно на слънчевия сплит там където ме болеше и когато имах коварната криза сега пак ме боли там. При някоя от вас случвало ли се е? Още не ми дават да пия вода тъй като нямам тъй важните газове, но пък за сметка на това се уригвам много. Ако някой има подобен на моя опит или поне мнение по въпроса за тази болка и уригването би било полезно за мен да сподели. Имам болки на моменти търпими на моменти не, не са ми слагали още никакви обезболяващи и ми каза хирурга, че ако се чувствам добре утре и вече мога да ям ще ме пусне вкъщи. Силно се надявам страшното да е минало, ще се радвам и на окуражаващи мнения и на не до там окуражаващи а искрени, всяко едно мнение ще ми е от полза. Благодаря много на отзовалите се преди и сега.

# 626
Уригването е от газа, с който надуват корема. На мен ми даваха да пия вода веднага след операцията. Нормално е да ви боли дясното рамо, ще ви заболи също така и гърба и врата, от газа е. Поискайте си болкоуспокояващи, не се правете на смела или на герой. Ще имате и мускулна треска на корема, пак е от надуването с газ. На мен ми биха и Деган, защото ми се гадеше. Когато ви махнат дрена болките рязко ще намалеят.

# 627
  • Пловдив
На мен пък не ми даваха да пия вода докато не пусна газове,защото можело да повърна.Не съм имала никъде никакви болки след операцията,но мускулната треска на корема ме държа 10-11 дни,първите 4 дни ми беше много трудно и с много болка се изправях от легнало положение,болеше ме и при ходене,много гадно беше...

# 628
JustLina, Така е ,боли си и то доста , нищо не ви е изиграло лоша шега , просто си боли.
Аз като се събудих на операционната маса , толкова ме болеше, че исках пак да ме упоят ... Оригвате се заради газта , боли ви рамото също заради газта, мен ме болеше рамото няколко дни след операцията. Просто бъдете силна , ще отмина , бързо възстановяване ви пожелавам Simple Smile

# 629
Е, хубаво, де - защо не обезболяват пациентите?!?! Това е извънредно глупаво.
Мен ме оперираха в Канада. Докато да дойда в съзнание и първият въпрос беше: "Боли ли те?". След положителният отговор последва доза обезболяващо и 3 часа по-късно ме изписаха да си ходя по живо, по здраво.
След залата за възстановяване от упойката ме преместиха в приемното отделение и веднага ме питаха искам ли да ям сандвич с пуешко или пия нещо. Отказах храната, дадоха ми студена вода.
Още преди да започне операцията анестезиоложката ми каза, че ми дава венозно лекарство против гадене "за после". Не ми се е гадело въобще после.
Нямаше и дренажи.
Полежах в приемното отделение 2 часа и си тръгнах на собствен ход.
Дадоха ми и обезболяващи за вкъщи. Изписаха ми хидроморфон, ибупрофен и парацетамол. Ибупрофен на 6 ч, парацетамол на 4 ч и хидроморфон на 4 часа, при нужда. Изпих общо 3 хидроморфона и нямаше остра болка, по-скоро дискомфорт. Движех си се самостоятелно без проблем.

Последна редакция: чт, 03 апр 2025, 21:38 от 1000 islands

Общи условия

Активация на акаунт