Отговори
# 750
Скрит текст:
С обикновена книжка можеш да караш автоматик и не си в нарушение. Но с книжка за автоматик не можеш да караш кола с ръчни скоростни кутии. Би трябвало да знаеш, че има известна разлика в управлението.
Може ли моля снимка на такъв вид свидетелство, ако случайно някой има такова. Много съм любопитна какъв човек ще плати същата такса за курс "само за автоматик".
А курсове само за хибриди има ли, хах, това само в БГ може да се случи.
Може би човек, който не желае да кара кола с ръчни скорости, а само и единствено автоматик. Съмнява ме само в БГ да може да се случи. Ще те разочаровам, но не сме измислили ние топлата вода.

# 751
Добре, добре, ясно, не съм разочарована, шокирана съм. Но мисля че това не е правилно - да не може човек да кара кола със скоростен лост. Ами ако има опасна ситуация и само такъв автомобил е наличен...

# 752
Тогава изкарва книжка за ръчка ии си кара, каквато иска.

# 753
В цял свят има такива книжки. България не може сама да си измисля правилата за шофиране, подписали сме едно нещо наречено Виенска конвенция...
Образовайте се малко преди да се шокирате и разочаровате на 3 страници. Има един сайт дето ще ви отговори на всичките въпроси - www.google.com

# 754
Аз познавам трима карали курсове на ръчна, даже едната жена е шофирала москвич. Но сега само автоматик могат.
Аз в казармата съм карал танк, ама не мисля че сега ще мога, сигурно няма да мога и да го запаля.

# 755
  • Пеликания
Не може да се изкара книжка за автоматик и да се кара ръчка. Различно е като техника. Точно в опасна ситуация ако никога не си карал кола с ръчни скорости е още по опасно. И аз познавам жени, които са изкарали за ръчка преди много години (тогава не е имало за автоматик) сега карат автоматик, но ако се качат на друга кола не могат да тръгнат.

# 756
Имам вече доста познати с книжки само за автоматична скоростна кутия. Една част ги късаха на изпита за ръчни скорости по няколко пъти и в един момент избраха другия вариант с идеята да им е по-лесно. И изкараха.

Една приятелка имаше извънредна ситуация в чужбина. Тя кара ръчни скорости и с нейната кола тя и нейна близка пътуват в Гърция. Приятелката ми получава там слънчев или топлинен удар и не е в състоятие да шофира по обратния път, а другата не може да шофира с ръчни скорости. Спешно са намерили човек, който да пътува до Атина, за да шофира и да ги прибере в България.

Иначе аз като изкарах книжка в началото трудно се паркирах на паркомястото до офиса и една колежка ме паркира няколко пъти докато свикна. От 10 години не се беше качвала на ръчни скорости и нямаше проблем. Впоследствие пътувахме и извънградско с моята кола и на връщане тя шофира. Моят инструктор казваше, че е като карането на колело и човек с достатъчно опит не може да забрави.

# 757
  • Mediterraneo
Радвам се, че не ми се налага да карам курс за блондинки, както стана ясно, на някого му се полага.

Голяма глупост ми се струва да си решил да извадиш книжка и да направиш това само за автоматик. Изкарай си на ръчна, па карай каквото дойде. Изобщо не правя разлика между колите, които съм карала- автоматик, ръчна, все тая, бензин, дизел, газ, хибрид , електричка, там пък съвсем ми е тая, качваш се и караш. Ако можеш, иначе само се чудиш на какво да отдадеш неволите си.

# 758
Е, то пък голямата полза като изкараш с ръчни и после да можеш да караш само автоматик.
Моя приятелка е взела книжка преди много години. Не е била активен шофьор, едва от няколко кара и то само автоматик. Тя е на мнение, че с ръчните ще изчезнат и няма смисъл наново да се учи на такава. Аз не бих се качила при нея, ако подкара с ръчни, тя въобще не може. Опасна е за всички около нея.
Макар че повечето мои познати са на мнение, че веднъж опиташ ли автоматик, не ти се качва на друга.

Махнах лепенките успешно 😃
Бяха останали 2 от предишните вноски, а сутринта сложих новата и ми стана много претрупано на стъклото 😄

# 759
Аз не мога да разбера защо трябва да можеш да караш ръчни? За да можеш, ако някога ти се наложи или някаква друга причина? Щото то може да ти се наложи да подкараш трактор или еърбъс, примерно.

# 760
Аз не мога да разбера защо трябва да можеш да караш ръчни? За да можеш, ако някога ти се наложи или някаква друга причина? Щото то може да ти се наложи да подкараш трактор или еърбъс, примерно.
Накратко разликата. Електричката сама управлява колата. Колата с ДВГ и ръчка се управлява от шофьора. Затова и тези,които са шофирали само електричка и автоматик,като се качат в обикновена кола с ръчка,са шокирани,че трябва да управляват колата. Yum Те са свикнали тя сама да се движи – натискат единствения педал и чат-пат дръпнат леко скоростния лост,колкото да не е без хич... Yum

# 761
За моето поколение е абсурд да не можеш с ръчка. За сегашните млади е на кантар, но за утрешното поколение може и ръчката да е отживелица. Но все още си е добре да се умее. Като вземеш кола под наем може да нямат автоматик, като ти дадат служебна пак може да няма, като търсиш може пак да намериш хубава оферта, ама с ръчка... Абе, не вреди да умееш за сегашното време.

# 762
То не вреди ,така е.... ама по-добре да научат правилника, че ми писна да ми отнемат предимството на дясностоящия, че и да ми свиркат....

# 763
  • София
... натискат единствения педал и чат-пат дръпнат леко скоростния лост,колкото да не е без хич... Yum
А кат няма лост?

За електрическите има отделна категория - електротехник Stuck Out Tongue Winking Eye

# 764
Аз не мога да разбера защо трябва да можеш да караш ръчни?
Аз не разбирам, за какво ти трябва да ставаш шофьор само за автомат. Sunglasses

Общи условия

Активация на акаунт