Отговори
# 810
Върнах да видя кой задава въпроса за гумите, мислех, че е Деф...
Е аз схващам дилемата - евтини нови китайчета или по-стари маркови Blush
Благодаря за полезните отговори.

# 811
Иронията е неуместна.
Разликата между гумите е същата каквато е и разликата между нови обувки и такива на няколко години

# 812
И повечето какви бихте избрали? Евтините нови ли?
Защото сега ме замислихте и мен Blush

# 813
Новите.

# 814
Искате да кажете, че качеството е за пренебрегване, защото тук може малко да поспоря за разликата, ако качеството се различава и старите са с по-добро такова.
Ако въобще може да се говори за драстични разлики в качеството на различните гуми - не съм наясно.
Разликата между гумите е същата каквато е и разликата между нови обувки и такива на няколко години

# 815
Зависи колко се кара колата.

Аз си поръчах нови. За зимни взех, това на което пишеше най-добро сцепление. Старите изглеждат идеални, топ гума, но са на 10 години.
Летни си купих корейски, нищо общо нямат с гудиъра и мишелина преди тях. Чак ме е яд, че не взех нещо познато.

П.п. Българинът купува коли, но за гуми пати не дава. А детските столчета и гумите са също толкова важни, колкото и доброто окачване.

Последна редакция: пт, 08 ное 2024, 09:48 от Spensa

# 816
  • Mediterraneo
Разбира се, че бих предпочела нови китайски пред стари маркови, що за дилема.

# 817
Включвам се и аз в темата за гумите, но въпросът ми е малко по-различен. Всесезонни или сезонни гуми? Нови.

Колата я купих с всесезонни гуми и сега вече са за смяна. Другата седмица ще я свърша тази работа, но тотално се обърках от всичко, което прочетох онлайн.

Нисан Кашкай е автомобилът. 4х4, ако има значение. Шофирането ми се ограничава предимно в града. Спрях се на няколко варианта, но не мога да се отърва от усещането, че поради незнанието си може и да не направя най-добрия избор.

# 818
Разбира се, че бих предпочела нови китайски пред стари маркови, що за дилема.
Какво означава "що за дилема"?!
Жена съм. Знам много добре за новите китайски обувки и мои носени хубави марки какво качество са, и кои са по-добри, но не разбирам от гуми и нямам идея китайският каучук (ако от това е основно гумата) какво качество може да бъде. Flushed Затова и питам.
Още повече под "стари" не винаги се разбира 5-10 годишни, нали? Имам познати, които продават техните маркови на 2 години, за да си купят нови маркови. Такива 2-годишни пак ли са за изхвърляне? Вие значи не карате с повече от 2-годишни гуми, а сменяте на всеки 1-2 години?! Сериозно питам.

Да допълня, че сега се пусна пост за всесезонните - знам, че такива хич не са за препоръчване. Лично аз не бих си взела. Имам си отделно зимни, и отделно летни.

Последна редакция: пт, 08 ное 2024, 11:51 от aDream

# 819
  • София
Включвам се и аз в темата за гумите, но въпросът ми е малко по-различен. Всесезонни или сезонни гуми? Нови.

Колата я купих с всесезонни гуми и сега вече са за смяна. Другата седмица ще я свърша тази работа, но тотално се обърках от всичко, което прочетох онлайн.

Нисан Кашкай е автомобилът. 4х4, ако има значение. Шофирането ми се ограничава предимно в града. Спрях се на няколко варианта, но не мога да се отърва от усещането, че поради незнанието си може и да не направя най-добрия избор.
Стават, то зима почти няма Blush
Първите са си направо зимна шарка, виждал съм я на зимни гуми;
Вторите са с по-добър коефициент за мокра настилка;
Третите са Run-Flat Blush

BRIDGESTONE винаги са ми били много шумни, може и да си втълпявам Blush

# 820
Новата гума си е нова гума. Вярно ще издържи по-малко, ама за хора с малко километраж, които сменят гумите на време, а не на изтрит грайфер, са си добро решение.

Ако някой продава гуми втора ръка явно има защо. Много са малко хората, които продават гуми на 2 години. Аз не бих рискувала.

За България всесезонните гуми според мен не са опция. Имаме екстремни жеги и екстремни студове. Може да не е месеци непрекъснато толкова екстремно, ама като се наложи да се разчита на гумите и те не савъв форма може да стане сакатлък.

# 821
  • София
От 2018 карам само с всесезонни гуми.
Първо сложихме среден клас на "градската" кола, никакви проблеми.
ММ като видя че е ОК, и "семейната" оборудва. Тя от 2020 друг вид гуми не е виждала,  но само висок клас и на 2-3 години смяна.
Караме я във всякакви условия, на ски, палатки, зима, лято.
Никога по никакъв начин не съм усещала нестабилност, хлъзгане или каквото и да било.
Бонус е, че нямаме ангажимент със смяна, съхранение и гумаджийници.

Последна редакция: пт, 08 ное 2024, 14:36 от Нелка*

# 822
На моята сложих нови всесезонни, като и досега беше с такива. Карам основно градско.

# 823
Летните ми бяха всесезонни за пресечен терен до миналата година, сменях ги със зимни. Разликата беше чувствителна.

# 824
И повечето какви бихте избрали? Евтините нови ли?
Защото сега ме замислихте и мен Blush
Нито едното, нито другото.
Има евтини нови гуми европейско производство, от доказани марки. Всичките големи марки (Мишелин, Континентал и т.н.) имат втори по-евтин бранд, който се прави в същите заводи, но ползва по-старите им модели. Sunglasses И тука стана като с дрехите и електрониката...
Отделно огромна част от цената в България е надценка на търговеца, та и от там може да се намери по-евтин вариант, ако някой толкова му е зор за 100-200 лева разлика за период от 4-8 години.

Иначе ако караш страшно много километри на година има смисъл да вземеш стари гуми с оставащ много грайфер от някой, който кара малко, но ги сменя редовно защото са стари, а не защото са изхабени.

Всесезонни или сезонни гуми? Нови.
Ако караш основно градско, по магистрала и първокласни пътища, където зимата е почистено - всесезонни.
От чисто зимни има смисъл само ако често караш по сняг, например на ски в планината. Иначе разлика няма, а даже и както вече февруари в София и Пловдив се удрят +20 градуса, всесезонните излизат и по-добри.

Да допълня, че сега се пусна пост за всесезонните - знам, че такива хич не са за препоръчване. Лично аз не бих си взела. Имам си отделно зимни, и отделно летни.
Тия тестове са като социологическите проучвания - за каквото е платено, това излиза от теста.
А и един и същи модел гума в различните размери често има огромни разлики.

Последна редакция: пт, 08 ное 2024, 20:12 от bboiko

Общи условия

Активация на акаунт